Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ
Ματίνα Θεοδούλου Κατερίνα Πολυδώρου ΤAΞΗ: Στ΄1

2

3

4 Με λένε Άννα Φρανκ ...

5 Γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη στις 12 Ιουνίου 1929
Γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη στις 12 Ιουνίου Ήταν Γερμανίδα Εβραιοπούλα που έγραψε ένα ημερολόγιο, ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας.

6 Η οικογένεια της Άννας Φρανκ είχε μετακομίσει στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία, αλλά παγιδεύτηκε όταν η κατοχή επεκτάθηκε και στην Ολλανδία. Καθώς οι διώξεις των Εβραίων εντάθηκαν, η οικογένεια άρχισε τον Ιούλιο του 1943 να κρύβεται σε μυστικά δωμάτια του γραφείου του πατέρα, Όττο Φρανκ.

7 Ο Όττο, για να προστατεύσει την οικογένειά του, δημιουργεί έναν χώρο που διαμορφώνει σε δυο διαμερίσματα στην αποθήκη τροφίμων στο Πρίσενγκρατς, όπου μετακομίζει τόσο η οικογένεια Φρανκ όσο και η οικογένεια του συνεργάτη του Βαν Πελ με τον δεκαεξάχρονο γιο τους Πίτερ. Αργότερα πήγε κοντά τους και ο Ντάσελ, ένας ηλικιωμένος Εβραίος οδοντίατρος. Μετά από δύο χρόνια, το καταφύγιό τους προδόθηκε και η οικογένεια στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

8 Η οικογένεια της Άννας Φρανκ
Όττο Φρανκ Έντιθ Φρανκ-Χολλέντερ Μάργκοτ Φρανκ Άννα Φρανκ

9 Οικογενειακές στιγμές

10 Στο σχολείο της

11 Η Άννα Φρανκ έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο από το ημερολόγιο που κρατούσε. Το ημερολόγιο αυτό αποκαλύπτει τη προσωπικότητα μιας νεαρής, μόλις 16 ετών, που έζησε τις εφιαλτικές στιγμές της γερμανικής κατοχής.

12 Το ημερολόγιο, που είχε δοθεί στην Άννα ως δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την τελευταία μέρα που έγραψε σ' αυτό, την 1η Αυγούστου 1944. Γραμμένο στα ολλανδικά, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι έγινε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και για την όπερα. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής· μέσω των γραπτών της, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

13

14 «Αγαπητή Κίτυ», γράφει στις πρώτες σελίδες του ημερολογίου της, το οποίο της δώρισε ο πατέρας της στα δέκατα τρίτα της γενέθλια, «ελπίζω ότι θα είσαι η παρηγοριά μου και το στήριγμά μου». Πράγματι, το ημερολόγιο αυτό εκφράζει, εκτός από τη μεγάλη αδυναμία που είχε η Άννα στον πατέρα της, τη σκληρότητα ενός πολέμου μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, το οποίο σταδιακά έχανε συνειδητά την αθωότητά του. «Δεν θα μπορέσω ποτέ να ξαναγράψω με αυτόν τον τρόπο. Γνωρίζω βαθιά μέσα μου πως δεν θα είμαι ποτέ πια αθώα», αναγράφει το ημερολόγιο στις 2 Νοεμβρίου του 1942.

15 Το αυθεντικό ημερολόγιο εκτίθεται ως τμήμα της μόνιμης έκθεσης και σίγουρα αποτελεί το σημαντικότερο έκθεμα του Μουσείου. Ένα κόκκινο καρό ημερολόγιο στο οποίο η μικρή κοπέλα εξιστορεί την καθημερινότητά της.

16

17 Η φωνή της Άννας είναι η κραυγή ενός εβραίου στο κρησφύγετό του αλλά και η κραυγή του ανθρώπου του 20ού αιώνα, ο οποίος καταδιώχθηκε από την πιο αλλοπρόσαλλη δολοφονική μανία της Ιστορίας. Η νεαρή συγγραφέας ωστόσο αποκαλύπτει στις σελίδες του ημερολογίου ένα φυσικό ταλέντο στην τέχνη του γραπτού λόγου και μια λογική που ξεπερνά τα όρια της ηλικίας της. Η ‘Αννα προβληματίστηκε για τη ζωή, την αγάπη, το μίσος, την αρχή και το μέλλον μιας σχέσης με αφορμή την επαφή της με τον Πίτερ, τον δεκαεξάχρονο γιο των Βαν Πελ, για τον οποίο έτρεφε συναισθήματα, καθώς και για το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά και την εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του.

18 Το Σπίτι-Μουσείο της Άννας Φρανκ
Το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο της Ολλανδικής πρωτεύουσας, στην οδό Prinsengracht 267, στη συνοικία Jordaan. Κάθε χρόνο δέχεται περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

19

20 Στην είσοδο του δευτέρου ορόφου υπάρχει μια κινητή βιβλιοθήκη με
την οποία έκρυβαν την είσοδο του καταφυγίου. «Κανείς δεν μπορούσε ποτέ να υποψιαστεί ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τόσα κρυμμένα δωμάτια από πίσω», έγραψε στο ημερολόγιό της η Άννα Φρανκ.

21

22 Η ξενάγηση ξεκινά από το ισόγειο με την αποθήκη, στην οποία ο Όττο Φρανκ - πατέρας της Άννας - έφτιαχνε πηκτίνη για μαρμελάδα και μπαχαρικά. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται τα γραφεία.

23 Σε έναν τοίχο υπάρχουν σημάδια από το μέτρημα του ύψους των δύο κοριτσιών. Το δωμάτιο της Άννας διακοσμείται από φωτογραφίες των αγαπημένων της σταρ του σινεμά.

24 Το δωμάτιο της Άννας Φρανκ

25

26 Η σύλληψη

27 Το τραγικό τέλος της ηρωίδας
Στις 4 Αυγούστου 1944, η Γκεστάπο (η γερμανική μυστική αστυνομία) ανακάλυψε την κρυψώνα μετά από την ανώνυμη καταγγελία ενός Ολλανδού πληροφοριοδότη και συνέλαβε όσους κρύβονταν εκεί. Το Σεπτέμβριο του 1944 οι αρχές έβαλαν τους Φρανκ και τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα που κρύβονταν μαζί τους σε ένα τρένο με προορισμό το Άουσβιτς.

28 Το τραγικό τέλος της ηρωίδας
Μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες, της ξύρισαν το κεφάλι, της έκαναν τατουάζ τον αριθμό κρατουμένου, και για τους επόμενους μήνες έζησε τη φρίκη του στρατοπέδου, κουβαλώντας πέτρες, σκάβοντας, και ζώντας σε απάνθρωπες συνθήκες και με ελάχιστη τροφή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η μητέρα τους σταμάτησε σχεδόν να τρώει, περνώντας κάθε μπουκιά φαγητού που της έδιναν στις κόρες της μέσα από μια τρύπα στον τοίχο. Όταν, στις 28 Οκτωβρίου, τα δύο κορίτσια και η κυρία βαν Πελς μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν, η μητέρα τους έμεινε πίσω και πέθανε λίγο αργότερα από την πείνα και την εξάντληση.

29 Το τραγικό τέλος της ηρωίδας
Η Άννα και η αδελφή της επελέγησαν ως εργάτριες λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και στα τέλη Οκτώβρη του 1944 μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν στη βόρεια Γερμανία. Και οι δύο αδελφές πέθαναν από τύφο το Μάρτιο του 1945, μόλις λίγες εβδομάδες πριν την απελευθέρωση του στρατοπέδου από βρετανικά στρατεύματα. Η μητέρα της Άννας πέθανε στο Άουσβιτς στις αρχές Ιανουαρίου του Ο Όττο Φρανκ, ο πατέρας της Άννας, ήταν ο μόνος που επέζησε.

30 Οι σκέψεις της στο Ημερολόγιο
Η Άννα Φρανκ δεν έκρυβε στο ημερολόγιό της ότι δε συμπαθούσε ιδιαίτερα τους νεοφερμένους, θεωρώντας την κυρία βαν Πελς ανόητη και τους δύο άντρες εγωιστές ως προς την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν. Αρχικά, είχε απορρίψει και τον Πίτερ, θεωρώντας τον υπερβολικά ντροπαλό και αμήχανο, όμως αργότερα ήρθαν κοντά και αναπτύχθηκαν ερωτικά αισθήματα μεταξύ τους. Η Άννα έγραφε εκστασιασμένα για αυτόν, αλλά μετά από καιρό άρχισε και η ίδια να αναρωτιέται αν θα ένιωθε το ίδιο σε περίπτωση που δεν ήταν κλεισμένοι και οι δυο τους εκεί μέσα.

31 Άννα Φρανκ και Πίτερ

32 Σελίδα από το Ημερολόγιο

33

34

35 Το μοναδικό βίντεο που εμφανίζεται η Άννα Φρανκ (είναι το κοριτσάκι που κοιτάει από το παράθυρο).

36

37 ΠΗΓΕΣ Βικιπαίδεια Άννα Φρανκ:
Αννα Φρανκ: Η συγκλονιστική ιστορία της 16χρονης που έπεσε θύμα του Ολοκαυτώματος [εικόνες] | iefimerida.gr  Βικιπαίδεια Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ: Tο συγκινητικό βίντεο-ντοκουμέντο με την Άννα Φρανκ:


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΦΡΑΝΚ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google