Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ : ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ : ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ : ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΑ
Ενεργεί ως σύνδεσμος με τους ακτινοφυσικούς και τους εργαζόμενους του τμήματος. Υπεύθυνος για το απεικονιστικό κομμάτι της ακτινοθεραπευτικής διαδικασίας. Συνεργάζεται με τους ακτινοθεραπευτές για τεχνικά ζητήματα που αφορούν τα πλάνα θεραπείας, χρησιμοποιώντας πληροφορίες για την κλινική κατάσταση του ασθενούς. Καταγράφουν και διατηρούν αρχεία που αφορούν τη λαμβανόμενη δόση, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται και την καθημερινή συμπεριφορά του ασθενούς. Review prescription, diagnosis, patient chart, and identification. Πραγματοποιεί τις καθημερινές θεραπευτικές συνεδρίες βάσει του πλάνου θεραπείας.

3 ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ : ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΑ
Εκπαιδεύει, προετοιμάζει και καθησυχάζει τους ασθενείς και τους συγγενείς αυτών, απαντώντας σε ερωτήσεις, προσφέροντας βοήθεια και επαναλαμβάνοντας τις οδηγίες των κλινικών ιατρών όσον αφορά τις παρενέργεεις της ακτινοθεραπείας ή τις απαιτούμενες ενέργειες μετά το τέλος της θεραπείας. Προετοιμασία ή κατασκευή συστημάτων ακινητοποίησης, συστημάτων που εξασφαλίζουν την ασφαλή και επαναλήψιμη θεραπεία. Store, sterilize, or prepare the special applicators containing the radioactive substance implanted by the physician. Υπολογίζει την πραγματική θεραπευτική δόση κάθε συνεδρίας. Προγραμματίζει τις ακτινοθεραπευτικές συνεδρίες των ασθενών. Παρατηρεί και καταγράφει τις αντιδράσεις των ασθενών κατά την καθημερινή τους συνεδρία, τους καθησυχάζει και αναφέρει πιθανές οξείες αντιδράσεις στον υπεύθυνο ακτινοθεραπευτή.

4 ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ : ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΑ
Ελέγχει την εμφάνιση παρενεργειών, όπως ερεθισμός δέρματος, ναυτία ή απώλεια μαλλιών. Assist in the preparation of sealed radioactive materials, such as cobalt, radium, cesium, or isotopes, for use in radiation treatments. Ακολουθεί τους κανόνες ακτινοπροστασίας που αφορούν τον ασθενή, τον ίδιο και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο. Ελέγχει τον εξοπλισμό του ακτινοθεραπευτικού τμήματος για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του. Εισαγωγή δεδομένων στο υπολογιστικό σύστημα του τμήματος. Παρέχει βοήθεια κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης δοσιμετρικών ελέγχων ή απεικονιστικών διαδικασιών εντοπισμού του προς ακτινοβόληση όγκου. Εκπαιδεύει ή εποπτεύει φοιτητές ή νεότερους τεχνολόγους.

5 Συστήματα Ακινητοποίησης – Immobilisation systems
Η τοποθέτηση και η ακινητοποίηση των ασθενών αποτελούν τα πλέον σημαντικά τμήματα της ακτινοθεραπευτικής διαδικασίας. Ο στόχος της τοποθέτησης-ακινητοποίησης είναι η ακριβής και επαναλήψιμη ακτινοβόληση του όγκου στόχου και η ελάχιστη δυνατή ακτινοβόληση των παρακείμενων φυσιολογικών ιστών. Τα συστήματα ακινητοποίησης στοχεύουν στην μείωση του σφάλματος τοποθέτησης και της κίνησης του ασθενούς κατα την ακτινοθεραπευτική συνεδρία.

6 Συστήματα Ακινητοποίησης – Immobilisation systems
Τα συστήματα ακινητοποίησης, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την τοποθέτηση (set-up time), μειώνοντας και την πιθανότητα κίνησης του ασθενούς. Τα συστήματα ακινητοποίησης συμβάλλουν στην ηρεμία του ασθενούς και στην εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του τεχνολόγου αλλά και προς όλη την ακτινοθεραπευτική διαδικασία. Τα συστήματα ακινητοποίησης μειώνουν την εξάρτηση της ακτινοθεραπευτικής διαδικασίας στην συνεργασία του ασθενούς και διασφαλίζουν τη διατήρηση της γεωμετρίας μεταξύ των δερματικών ιχνοθετών (skin markers) και του ισοκέντρου θεραπείας.

7 Απαιτούμενα χαρακτηριστικά συστημάτων ακινητοποίησης
Ευκολία χρήσης. Ευκολία στην κατασκευή. Άνεση ασθενούς. Κατάληψη μικρού χώρου για την αποθήκευσή του. Κατασκευή ανθεκτική στην κάμψη και στην παραμόρφωση. Κατασκευή που να ελαχιστοποιεί την παραγωγή ψευδοεικόνων (artifacts) στην απεικόνιση.

8 Ακινητοποίηση Κεφαλής-Τραχήλου

9 Ακινητοποίηση κεφαλής - τραχήλου
Το συνηθέστερο υλικό για τις μάσκες ακινητοποίησης κεφαλής είναι το aquaplast. Το aquaplast είναι πλαστικό το οποίο γίνεται εύπλαστο όταν βυθισθεί σε καυτό υδρόλουτρο. Όντας ακόμη εύπλαστο, τοποθετείται στο κεφάλι-τράχηλο του ασθενούς ώστε να λάβει το σχήμα αυτών . Κατάληψη μικρού χώρου για την αποθήκευσή του. Κατασκευή ανθεκτική στην κάμψη και στην παραμόρφωση. Κατασκευή που να ελαχιστοποιεί την παραγωγή ψευδοεικόνων (artifacts) στην απεικόνιση.

10 Ακινητοποίηση κεφαλής - τραχήλου
Το aquaplast εξασφαλίζει επαναληψιμότητα στη χρήση, είναι ελαφρύ και εύκολο στη χρήση. Στην περίπτωση πρηξίματος του ασθενούς ή απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια των ακτινοθεραπευτικών συνεδριών είναι δυνατή η τροποποίηση των μασκών.

11 Βάσεις συστημάτων ακινητοποίησης
Η βάση ακινητοποίησης (base plate) είναι η βάση στην οποία εφαρμόζει το σύστημα ακινητοποίησης και η οποία ‘ασφαλίζει΄στην τράπεζα του CT και του γραμμικού επιταχυντή. Το υλικό των βάσεων δεν πρέπει να εξασθενεί τη δέσμη των ακτίνων Χ, πρέπει να είναι σταθερή, ελαφριά και να μην παραμορφώνεται. Το υλικό κατασκευής είναι ακρυλικό (acrylic) είτε ανθρακόνημα (carbon fiber) το οποίο είναι πολύ ελαφρύ και ανθεκτικό.

12 Βάσεις συστημάτων ακινητοποίησης
Η μπάρα ακινητοποίησης (indexing bar) χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση και την επαναλήψιμη τοποθέτηση των των βάσεων ακινητοποίησης στην τράπεζα θεραπείας.. Η μπάρα τοποθετείται στις κατάλληλες υποδοχές της τράπεζας όπου ‘κλειδώνει’ χρησιμοποιώντας κατάλληλα ελάσματα. Η βάση του συστήματος ακινητοποίησης φέρει υποδοχές που αντιστοιχούν σε ελάσματα της μπάρας ακινητοποίησης, ώστε το σύστημα να ‘κλειδώσει’ πάνω στην τράπεζα θεραπείας.

13 Μαξιλάρια κεφαλής τραχήλου – ‘Υπτιος

14

15

16

17 Μαξιλάρια κεφαλής τραχήλου - Πρηνής

18

19

20

21

22

23 Υποβοήθηση ακινητοποίησης με ενδοστοματικό στέλεχος

24 Μάσκες ακινητοποίησης με 3D printing


Κατέβασμα ppt "ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ : ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google