Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
1
Οικονομική Κρίση και Διατροφή
2
Με λίγα λόγια…
3
Πώς άρχισε η οικονομική κρίση
Αδυναμία χρηματοδότησης του δημοσιονομικού ελλείμματος Κίνδυνος χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων οδήγησε στη λήψη εξοντωτικών μέτρων που αποτέλεσαν την αρχή της εξαθλίωσης. Πώς άρχισε η οικονομική κρίση
4
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης
ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Νέα μέτρα και περικοπές σε μισθούς Ανεργία που καλπάζει Αύξηση φόρων ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Αύξηση παχυσαρκίας Αλλαγή διατροφικών συνηθειών Χαμηλή ποιότητα τροφών Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης
5
ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
ΕΤΟΥΣ 2011 Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΑΤ) ανακοινώνονται οι δείκτες συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού της χώρας που προκύπτουν από τα στοιχεία της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2011 με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2011 θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο του 2013.
7
Βασικές διαπιστώσεις διαβάζοντας την έρευνα
στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης αδυναμία αποπληρωμής δανείων η αγορών με δόσεις δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών χαμηλή ποιότητα ζωής Βέβαια τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αφορούν μόνο το φτωχό πληθυσμό αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού. Βασικές διαπιστώσεις διαβάζοντας την έρευνα
8
Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες?
Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες?
9
Λόγοι αλλαγής διατροφικών συνηθειών
οικονομική κρίση υψηλό κόστος αγοράς τροφίμων Λόγοι αλλαγής διατροφικών συνηθειών
10
Ενώ θα περίμενε κανείς σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, το βάρος του πληθυσμού να μειώνεται , αντιθέτως παρατηρείται αύξηση!!! ΣΥΝΕΠΕΙΑ
11
Γιατί αυξάνεται το βάρος
μείωση στην ποιότητα των τροφών αυξηση ποσότητας τροφών δεύτερης κατηγορίας ή μείωση αριθμού των γευμάτων αφού αναζητούμε μια γρήγορη λύση όταν πεινάμε ψυχολογική πίεση που οδηγεί στο να λειτουργεί το φαγητό σαν μέσο ανακούφισης και παρηγοριάς Γιατί αυξάνεται το βάρος
12
Τροφές που βλάπτουν την υγεία
λιπαρά τυριά και αλλαντικά, Τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα τα αναψυκτικά το άσπρο ψωμί για τους διαβητικούς τα τηγανητά τα προϊόντα σόγιας τα συμπληρώματα διατροφής με βάση τη βήτα καροτίνη το αλάτι, βούτυρο, ζαχαρώδη, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα οι κονσέρβες, τα φαγητά βιομηχανικής παρασκευής, κυρίως αυτά που περιέχουνΕ249 και Ε250 το αλκοόλ
13
Η μη ισορροπημένη διατροφή έχει επιπτώσεις στην υγεία
Η μη ισορροπημένη διατροφή έχει επιπτώσεις στην υγεία. Αντιθέτως κάποια τρόφιμα συμβάλλουν θετικά σε αυτή. Ενδεικτικά γιά: τον πονοκέφαλος: βασιλικός, λάχανο, κεράσι, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μήλο, μέντα, μαυροράπανο, δεντρολίβανο. τον πυρετός: σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, καρότο, λάχανο, αγγούρι, γαρύφαλλο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μήλο, μέλι, κριθάρι, γκρέιπ φρουτ, μαϊντανός, θυμάρι, σταφύλι. Την υπέρταση: γλιστρίδα, δεντρολίβανο, κρεμμύδι, λεβάντα, μαϊντανός, μελισσόχορτο, σέλινο, σκόρδο.
15
• γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, • κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αβγό, όσπρια, • ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, • φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο Παιδική διατροφή
16
Απαραίτητα για τη διατροφή των παιδιών είναι...
Ασβέστιο Για να έχει το παιδί γερά κόκαλα και δόντια θα πρέπει να τρώει καθημερινά 2-3 μερίδες γάλα ή γιαούρτι. Βιταμίνες Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι πολύτιμα συστατικά για να φτιάξει το παιδί ένα γερό σώμα και να έχει τις καλύτερες επιδόσεις. Και τα δύο βρίσκονται στα φρούτα και λαχανικά. Απαραίτητα για τη διατροφή των παιδιών είναι...
17
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της δημόσιας υγείας στην πλειονότητα των ανεπτυγμένων χωρών. Πρόκειται για μια επείγουσα υπόθεση, καθώς 1 στα 5 παιδιά είναι παχύσαρκο .Η παχυσαρκία με τη σειρά της οδηγεί σε περαιτέρω προβλήματα υγείας Παιδική υγεία
18
Σύγκριση τιμών κολατσιού
ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΟΣΤΟΣ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝ ΤΟ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Σάντουιτς /τοστ (τυρί, κ.α.) 1.00€ 0.60€ Σάντουιτς/τοστ (τυρί, γαλοπούλα κ.α.) 1.25€ 0.80€ νερό 0.35€ 0.15€ Χυμοί συσκευασμένοι 0.90€ 0.70€ Σύνολο 3.50€ 2.25€
19
Οι τιμές των σχολικών κυλικείων είναι υψηλότερες αλλά κυμαίνονται σε λογικά πλαίσια .Η διαφορά των τιμών του κυλικείου από τις τιμές όταν παρασκευάζουμε οι ίδιοι τα τρόφιμα στο σπίτι είναι αμελητέα όμως μακροπρόθεσμα μπορούμε να έχουμε κάποιο κέρδος. Παρατήρηση
20
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
21
ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Οι άφθονες φυτικές ίνες (ψωμί, λαχανικά, όσπρια και φρούτα) Το ελαιόλαδο Μέση προς μικρή κατανάλωση ψαριού, πουλερικών γαλακτοκομικών και αυγών Μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος Κρασί κατά τη διάρκεια του γεύματος. ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
22
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Απολαυστική και υγιεινή. Ασπίδα για την υγεία μας. Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όσοι ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους ακολουθούν διαφορετική διατροφή. Οι πλούσιες φυτικές ίνες των δημητριακών (σύνθετοι υδατάνθρακες) έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου στο μαστό, στο ενδομήτριο και στον προστάτη. Τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται σε αφθονία, φαίνεται να έχουν αντικαρκινική δράση. ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
23
ΠΥΡΑΜΙΔΑ
25
Πριν πάτε για ψώνια…. Προγραμματισμός. Θα βοηθηθείτε πολύ αν γνωρίζετε τι υπάρχει στο σπίτι και φτιάξετε μια λίστα με αυτά που χρειάζεστε πραγματικά. Έτσι θα αποφύγετε να ψωνίσετε περισσότερες ποσότητες ειδικά φρέσκων τροφίμων.
26
Κατά την διάρκεια των αγορών…
Καλό είναι να πάτε για ψώνια ήρεμοι και χωρίς να πεινάτε. Το άγχος, η νευρικότητα και η πείνα είναι κακοί σύμβουλοι. Να είστε στο κλίμα της εποχής. Σε ότι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά ακολουθείστε την εποχικότητα. Δείτε τους καταψύκτες. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν είναι κατ’ ανάγκην κατώτερης ποιότητας. Μπορείτε να αγοράσετε κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά. Είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή, είναι φθηνότερα από τα φρέσκα και με τις τεχνικές της άμεσης κατάψυξης διατηρούν μεγάλο μέρος της φρεσκάδας τους.
27
Κυρίως για φρούτα και λαχανικά
Με χαμηλό κόστος μπορείτε να αγοράσετε την ποσότητα των απαραίτητων λαχανικών για διατροφή μίας εβδομάδας. Μαγειρέψτε τα τρόφιμά σας σε μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε με ένα μαγείρεμα να έχετε γεύματα για μεγαλύτερο διάστημα. Τα λαχανικά που συνήθως είναι φθηνότερα είναι το λάχανο, το κρεμμύδι και η πατάτα. Αυτά, με το κατάλληλο μαγείρεμα και διάφορους συνδυασμούς μπορεί να γίνουν ωραία και χορταστικά γεύματα. Τα φρούτα είναι συχνά ακριβότερα από τα λαχανικά και γενικά δεν σας χορταίνουν αν τα καταναλώσετε μόνα τους. Μπορείτε, λοιπόν, να τα φάτε ως συμπλήρωμα σε ένα γεύμα λαχανικών για να χορτάσετε περισσότερο.
28
Προτιμήστε το κοτόπουλο και κάποια φτηνά είδη ψαριών, τα οποία είναι πιο υγιεινά και συνήθως φθηνότερα από το κόκκινο κρέας. Προσθέστε στη διατροφή σας δημητριακά γιατί σε μικρές ποσότητες σας χορταίνουν και σας προσφέρουν τα οφέλη των φυτικών ινών που περιέχουν, για το πεπτικό σύστημα Μην ξεχνάτε τα όσπρια, τα οποία είναι αρκετά φθηνά και σας προσφέρουν ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα
29
Επιπλέον…. . Νηστέψτε!. Ετοιμάστε σνακ από το σπίτι
. Νηστέψτε!. Ετοιμάστε σνακ από το σπίτι Επιστρατεύστε τη φαντασία σας. Έτσι, μπορείτε μέρος των λαχανικών που περίσσεψαν όταν φτιάχνατε τη σαλάτα σας το μεσημέρι να τα χρησιμοποιήσετε για το σάντουιτς που θα πάρετε στη δουλειά την άλλη μέρα ή για μια ζεστή χορτόσουπα που θα ετοιμάσετε το ίδιο βράδυ. Επίσης αν τελικά αποτύχατε στον προγραμματισμό και αγοράσατε πολλά περισσότερα φρούτα που κοντεύουν να χαλάσουν, πριν προλάβετε να τα φάτε, μη στενοχωριέστε. Δοκιμάστε να κάνετε μια σπιτική μαρμελάδα!
30
Αποτελέσματα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Ερευνητική εργασία Β’ Τάξης 1ου ΓΕΛ Καλυβίων :<<Οικονομική κρίση και διατροφή>> Αποτελέσματα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
31
Λαμβάνοντας υπόψη δείγμα 108 ερωτηματολογίων από τη μαθητική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ Καλυβίων μπορούμε να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών και καθηγητών και την μεταβολή τους στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης
42
Συμπέρασμα Η πλειοψηφία δεν καταφεύγει στην αγορά τροφίμων χαμηλής διατροφικής αξίας Ένα αρκετά μικρό αλλά αξιοπρόσεκτο ποσοστό δηλώνει οτι στερείται τα βασικά είδη διατροφής Η πλειοψηφία αγοράζει προϊόντα από το σχολείο και θεωρεί τις τιμές του κυλικείου «κανονικές» Δεν παρατηρείται σημαντική μείωση του ημερήσιου αριθμού γευμάτων Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχουν κάποιο άνεργο στην οικογένειά τους Παρατηρείται ότι σε ποσοστό σχεδόν 50% υπάρχει μείωση των οικογενειακών δαπανών για την αγορά τροφίμων.
43
Συμμετέχοντες Αγγέλου Βαγγέλης Γεωργαντάς Κωνσταντίνος Γκίκας Νικόλαος
Γκιόλια Δήμητρα Θεολόγου Δημήτριος Κοταδήμος Νικόλας Λιάκος Θωμάς Μαρίνης Σπύρος Μερκούρης Βαγγέλης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βακιρτζή Βασιλική ΠΕ Ο9 Μηνιώτη Κατερίνα Πανουργιάς Γιώργος Πετράκη Αριάδνη Πονηρός Γιάννης Σακαλής Ηλίας Σιδεράκης Αλέξανδρος Φώτου Μαρία Χάμζα Χένρι Χατζής Κοσμάς
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.