Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ψηφιακά Εργαλεία, Τεχνολογίες και Υπηρεσίες Ανοικτών Δεδομένων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ψηφιακά Εργαλεία, Τεχνολογίες και Υπηρεσίες Ανοικτών Δεδομένων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ψηφιακά Εργαλεία, Τεχνολογίες και Υπηρεσίες Ανοικτών Δεδομένων
Έναρξη Ενότητας 5 Ψηφιακά Εργαλεία, Τεχνολογίες και Υπηρεσίες Ανοικτών Δεδομένων

2 Η οργάνωση των ανοικτών δεδομένων
Τα δεδομένα παγκοσμίως οργανώνονται σε σύνολα (Datasets), προσφέρονται σε συγκεκριμένες μορφές (formats) (π.χ. csv, xml, rdf) και δημοσιεύονται σε καταλόγους δεδομένων (data catalogues) γύρω από τους οποίους αναπτύσσονται μια σειρά από υπηρεσίες. Η δημιουργία ενός οικοσυστήματος γύρω από αυτά τα δεδομένα προκειμένου από τη χρήση τους να είναι δυνατή η παραγωγή προστιθέμενης αξίας έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη των open data portals (διαδικτυακές πύλες ανοικτών δεδομένων). Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 260 open data portals σε όλο τον κόσμο (περισσότερα από 150 µόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση), σε όλα τα επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό, τομεακό)

3 Τι είναι ένα Σύνολο Δεδομένων
Ο όρος «σύνολο δεδομένων» αναφέρεται σε οποιαδήποτε οργανωμένη συλλογή δεδομένων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα άλλο όνομα για το αρχείο. Επίσης οι όροι «σύνολο δεδομένων» και «βάση δεδομένων» χρησιμοποιούνται συχνά ως εναλλακτικοί ο ένας του άλλου. Στους περισσότερους ορισμούς του συνόλου δεδομένων συναντούμε τέσσερα (4) βασικά κοινά χαρακτηριστικά: Oμαδοποίηση Περιεχόμενο Συνάφεια Σκοπό

4 Σύνολο δεδομένων - πίνακες δεδομένων
Ένα σύνολο δεδομένων συνήθως αναπαρίσταται σε μορφή πίνακα. Κάθε γραμμή αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο μέλος του συνόλου δεδομένων. Κάθε στήλη αντιπροσωπεύει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μελών του συνόλου δεδομένων. Η τιμή κάθε στοιχείου του πίνακα είναι γνωστή ως «δεδομένο».

5 Σύνολο δεδομένων – Ιεραρχικά Δεδομένα
Τα ιεραρχικά δεδομένα δείχνουν τις σχέσεις μεταξύ σημείων δεδομένων, όπως ένα οικογενειακό δέντρο ή δήμοι σε κάθε χώρα. Εάν το σύνολο δεδομένων εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ σημείων δεδομένων μια ιεραρχική δομή δεδομένων σε μορφή όπως το JSON είναι ιδανική. Παράδειγμα

6 Σύνολο δεδομένων – Δικτυακά Δεδομένα
Τα δομημένα δεδομένα δικτύου επιτρέπουν να υπάρχουν σχέσεις μεταξύ οποιουδήποτε συνδυασμού στοιχείων σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ένα καλό παράδειγμα δομής δεδομένων δικτύου είναι ένα κοινωνικό δίκτυο

7 Ποια μορφή πρέπει να χρησιμοποιήσω ;
Τα ανοιχτά δεδομένα πρέπει να είναι σε ανοικτούς και μηχαναγνώσιμους μορφότυπους. Οι Ανοικτοί μορφότυποι δεν καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα και είναι ανεξάρτητοι από την πλατφόρμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε και δεν απαιτούν πρόσβαση σε λογισμικό με άδεια χρήσης Οι Μηχαναγνώσιμοι μορφότυποι επιτρέπουν σε έναν υπολογιστή να διαβάζει τα δεδομένα. Τα μηχαναγνώσιμα δεδομένα είναι δομημένα και μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν με χρήση κώδικα. Ένας Ανοικτός Μορφότυπος δεδομένων είναι "μια ελεύθερα διαθέσιμη δημοσιευμένη προδιαγραφή η οποία δεν θέτει περιορισμούς, εμπορικούς ή άλλους, κατά τη χρήση της". Τα δεδομένα είναι Μηχαναγνώσιμα αν είναι σε μορφή που μπορεί εύκολα να διαβαστεί, να γραφτεί, να αναλυθεί και να προβληθεί από έναν υπολογιστή Η πιο κατάλληλη μορφή θα εξαρτηθεί από τον τύπο των δεδομένων. Οποιοσδήποτε τύπος δεδομένων μπορεί να αποθηκευτεί σε ανοικτή μορφή, αλλά είναι πιθανό να πρέπει να μετατρέψετε τα δεδομένα από την αρχική τους μορφή. Οι ανοιχτές μορφές αναγνώσιμες από μηχανή επιτρέπουν τη χρήση και την εύκολη επεξεργασία των δεδομένων. Επιτρέπει επίσης τη διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών συνόλων δεδομένων. Για παράδειγμα, μια δημοσίευση PDF μπορεί να φαίνεται ωραία, αλλά περιορίζει σοβαρά την ικανότητα του χρήστη να επαναχρησιμοποιήσει τις πληροφορίες.

8 Ανοικτοί μορφότυποι Ανοικτοί μορφότυποι για δομημένη πληροφορία :
CSV ( κατά προτίμηση σε κωδικοποίηση UTF-8 TSV ( κατά προτίμηση σε κωδικοποίηση UTF-8 XML ( JSON ( ODF ( RDF/XML, Turtle, N-triple, JSON-LD ( k)

9 Ανοικτοί μορφότυποι (γεωχωρικών δεδομένων)
Τα γεωχωρικά δεδομένα είναι συχνά πιο πολύπλοκα από τα απλά σύνολα δεδομένων. Μπορεί να αναπαρασταθούν είτε ως ιεραρχικό σύνολο δεδομένων, που να αναφέρει λεπτομερώς περιοχές και υποπεριοχές , ή ως σύνολο δικτυακών δεδομένων Ανοικτοί μορφότυποι για γεω-δεδομένα : Shapefile ( GeoJSON ( GML ( KML ( WKT (

10 Ανοικτοί μορφότυποι

11 Μεταδεδομένα Τα μεταδεδομένα είναι δομημένη πληροφορία που περιγράφει, εξηγεί, εντοπίζει ή κάνει ευκολότερη την ανάκτηση και διαχείριση πληροφορίας. Με άλλα λόγια είναι δεδομένα που περιγράφουν άλλα δεδομένα. Κατά κανόνα, ένα σύνολο μεταδεδομένων περιγράφει ένα άλλο σύνολο δεδομένων, το οποίο αποτελεί μια πηγή. Τα μεταδεδομένα, εκτός από το να τεκμηριώνουν τα δεδομένα, επιτρέπουν και την αποτελεσματική ανακάλυψή τους μέσα από διαδικτυακές υπηρεσίες αναζήτησης. Σε τέτοιες υπηρεσίες, ο χρήστης θέτει κάποια στοιχεία μεταδεδομένων ως κριτήρια και η υπηρεσία επιστρέφει τα σύνολα δεδομένων που τα επαληθεύουν. Παράδειγμα μεταδεδομένων στο διαύγεια :

12 Πρωτογενή δεδομένα Ο όρος «ακατέργαστα δεδομένα» αναφέρεται στα δεδομένα εκείνα που είναι πρωτογενή, δηλαδή δεν έχουν υποστεί κανενός είδους επεξεργασία που μειώνει την πληροφοριακή τους αξία. Πρωτογενή δεδομένα Κάθετη μείωση πληροφορίας Οριζόντια μείωση πληροφορίας

13 Τεχνολογίες Δημοσίευσης Ανοικτών Δεδομένων
Στατικά Αρχεία : Αρχεία που μπορούμε να «κατεβάσουμε» τοπικά στον υπολογιστή μας και να τα επεξεργαστούμε Πρέπει τα δεδομένα να χωριστούν σε μικρότερα σύνολα δεδομένων; Πόσο συχνά πρέπει να ενημερώνονται τα δεδομένα; Πώς επηρεάζουν οι αλλαγές στον τρόπο που δημοσιεύουμε (προηγούμενες εκδόσεις); Παραδείγματα Στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας 2015 Οι Λαϊκές Αγορές στην πόλη του Ηρακλείου Τροχαία Ατυχήματα Λογιστές Οι περισσότερες κυβερνητικές ανοιχτές πύλες δεδομένων περιέχουν κυρίως στατικά αρχεία (πίνακες δεδομένων) τα οποία οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν. Ωστόσο, η διαχείριση εκατομμυρίων σειρών δεδομένων μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν υπόψη και άλλα θέματα όπως η διαχείριση εκδόσεων και αλλαγών.

14 Τεχνολογίες Δημοσίευσης Ανοικτών Δεδομένων
APIS : Για δεδομένα που ενημερώνονται τόσο τακτικά ώστε οι λήψεις αρχείων να είναι υπερβολικά μεγάλες για τους περισσότερους χρήστες. Αυτός ο τύπος ανοικτής δομής δεδομένων μπορεί να είναι διαθέσιμος από μια διεπαφή μηχανής, γνωστή και ως διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API). Παραδείγματα Επιχορηγήσεις Φορέων Transport For London Το API είναι η συντομογραφία που σχηματίζεται απο το Application Programming Interface (Διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών). Το API είναι ένα ενδιάμεσο λογισμικό που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ δύο εφαρμογών. Με απλά λόγια, είναι ο φορέας που παραδίδει το αίτημά σας στον πάροχο που είστε και στη συνέχεια επιστέφει την απάντηση πίσω σε σας. Ένα API καθορίζει τις λειτουργίες που είναι ανεξάρτητες από τις αντίστοιχες υλοποιήσεις τους. Αυτό επιτρέπει στις εν λόγω υλοποιήσεις και ορισμούς να διαφέρουν χωρίς να εκθέτει ο ένας τον άλλον.

15 Επίπεδα Πρωτοβουλιών για τα Ανοικτά Δεδομένα
Οι πρωτοβουλίες Ανοικτών Δεδομένων μπορούν να οργανωθούν σε διαφορετικά επίπεδα με συχνά επικαλυπτόμενες δικαιοδοσίες Εθνικό Επίπεδο Τοπικό Επίπεδο Τομεακό Επίπεδο Οι πρωτοβουλίες Ανοικτών Δεδομένων μπορούν να οργανωθούν σε διαφορετικά επίπεδα και συχνά επιακλπτόμενες δικαιοδοσίες. Οι πρωτοβουλίες σε επίπεδο χώρας παρουσιάζουν δεδομένα σε εθνικό επίπεδο και κατωτέρω και συχνά συγκεντρώνουν διάφορες πηγές δεδομένων σε μια ενιαία τοποθεσία. Οι Τοπικές πρωτοβουλίες έχουν παρόμοιο σχεδιασμό, αλλά έχουν μικρότερο πεδίο εφαρμογής. Οι μεμονωμένοι οργανισμοί ή τομείς μπορούν να έχουν τα δικά τους δεδομένα με συγκεκριμένη θεματική εστίαση. Άλλες πηγές ενδέχεται να περιέχουν συγκεκριμένα είδη δεδομένων, όπως στατιστικούς δείκτες, γεωχωρικά δεδομένα ή μικροδεδομένα, όπως έρευνες επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

16 Πύλες Ανοικτών Δεδομένων
Οι Πύλες ανοικτών δεδομένων είναι κομμάτια λογισμικού που καθιστούν απλούστερη τη δημοσίευση και τη διαχείριση ανοικτών δεδομένων στον Ιστό. Για τους εκδότες, μια ανοιχτή πλατφόρμα δεδομένων παρέχει μια φιλική διεπαφή για τη δημοσίευση δεδομένων. Οι πλατφόρμες καθοδηγούν τους εκδότες μέσω της διαδικασίας δημοσίευσης δεδομένων και προσφέρουν στους χρήστες συνεχή και εύκολη πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα από όλο τον κόσμο.

17 Βασικά Χαρακτηριστικά Πυλών Ανοικτών Δεδομένων
Ορατά δεδομένα : Οι ανοιχτές πλατφόρμες δεδομένων προωθούν τα ανοικτά δεδομένα στους χρήστες. Οι πλατφόρμες έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στους χρήστες να βρίσκουν γρήγορα και να επαναχρησιμοποιούν σχετικά ανοικτά δεδομένα. Φιλική διεπαφή : Οι ανοικτές πλατφόρμες δεδομένων σχεδιάζονται με γνώμονα το χρήστη - η διάταξη και ο σχεδιασμός τους μπορούν να διευκολύνουν την ανεύρεση δεδομένων. Συνέπεια : Οι πλατφόρμες έχουν επίσης παρόμοιες δομές και μορφές για την έκθεση μεταδεδομένων, καθώς και τα ίδια τα δεδομένα.

18 Προσεγγίσεις Σχεδιασμού Πύλης Ανοικτών Δεδομένων
Κατάλογοι Ανοικτών Δεδομένων : Πλατφόρμα που απαριθμεί σύνολα δεδομένων στον Ιστό. Οι κατάλογοι δεδομένων είναι σαν τους τηλεφωνικούς καταλόγους. Γνωρίζουν ποια ανοικτά δεδομένα υπάρχουν, τι είναι, πού είναι και πώς να τα πάρετε. Πλατφόρμες Διαχείρισης Ανοικτών Δεδομένων: Οι εκδότες μπορούν να ενημερώσουν δεδομένα απευθείας στην πλατφόρμα και να παρέχουν τακτικά ενημερώσεις. Για τους χρήστες, η αναζήτηση και ο χειρισμός ανοιχτών δεδομένων χωρίς να χρειάζεται να τα κατεβάσουν μπορεί να κάνει τη χρήση τους πιο εύκολη. Ένας ανοιχτός κατάλογος δεδομένων συνδέει τους χρήστες με δεδομένα που βρίσκονται κάπου αλλού στον Ιστό. Προσφέρουν έναν συνεπή τρόπο εντοπισμού ενός ποικίλου συνόλου δεδομένων που είναι ευρέως διάσπαρτα. Οι πλατφόρμες διαχείρισης δεδομένων μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ένας εκδότης διαχειρίζεται και διατηρεί ένα σύνολο δεδομένων.

19 Χαρακτηριστικά Πυλών Ανοικτών Δεδομένων
Εύκολη πρόσβαση. Οι Πύλες Ανοικτών Δεδομένων καθιστούν πολύ εύκολη την πρόσβαση των χρηστών γρήγορα, ελεύθερα και διαισθητικά. Η πρόσβαση στις Πύλες Ανοικτών Δεδομένων δεν απαιτεί εγγραφή ή σύνδεση, καθώς οι απαιτήσεις αυτές θα αποθάρρυναν την εξερεύνηση και τη χρήση. Αναζήτηση. Οι Πύλες Ανοικτών Δεδομένων καθιστούν εύκολή την αναζήτηση δεδομένων. Ταξινομούν τα δεδομένα ανά θέμα, φορέα ή τύπο και υποστηρίζουν πλήρη αναζήτηση κειμένου στα περιεχόμενα τους. Πολλοί υλοποιούν βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης για να εκθέσουν τα δεδομένα τους σε συμβατικές μηχανές αναζήτησης (πχ. Google). Μηχαναγνώσιμα δεδομένα. Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα για λήψη σε ανοικτούς μηχαναγνώσιμους μορφότυπους. Στο μέτρο του δυνατού, η προτίμηση είναι να είναι διαθέσιμα όλα τα δεδομένα ενός συνόλου δεδομένων ως ένα ενιαίο αρχείο λήψης.

20 Χαρακτηριστικά Πυλών Ανοικτών Δεδομένων
Μεταδεδομένα. Τα βασικά μεταδεδομένα, όπως η ημερομηνία δημοσίευσης και ο φορέας, προβάλλονται εμφανώς για κάθε σύνολο δεδομένων. Πολλές πύλες υλοποιούν το πρότυπο metadata του Dublin Core και καθιστούν τα μεταδεδομένα διαθέσιμα σε μηχανικά αναγνώσιμες μορφές. Αδειοδότηση. Οι άδειες δεδομένων εμφανίζονται ξεκάθαρα και εμφανώς για κάθε σύνολο δεδομένων. Αν τα δεδομένα έχουν λάβει άδεια σύμφωνα με το Creative Commons, την Άδεια Ανοικτών Δεδομένων ή άλλα πρότυπα, συμπεριλαμβάνονται διαφανείς σύνδεσμοι με αυτές τις άδειες χρήσης. Προεπισκόπηση / απεικόνιση δεδομένων. Πολλές πύλες Ανοικτών Δεδομένων περιλαμβάνουν κάποια δυνατότητα προεπισκόπησης των δεδομένων πριν από τη λήψη ή απεικόνιση των δεδομένων χρησιμοποιώντας ενσωματωμένα εργαλεία γραφικών ή χαρτογράφησης. Κοινοποίηση. Δυνατότητα σε τρίτους να ενσωματώνουν αυτόματα τα δεδομένα στην δική τους σελίδα.

21 Χαρακτηριστικά Πυλών Ανοικτών Δεδομένων
Συμμόρφωση με πρότυπα. Οι περισσότερες πύλες Ανοικτών Δεδομένων έχουν ενσωματωμένη υποστήριξη για διάφορα πρότυπα, όπως μορφές δεδομένων (π.χ. CSV, XML, JSON) και μεταδεδομένα (δηλ. Dublin Core). Οι ανοιχτοί κατάλογοι δεδομένων καθιστούν συνήθως κάθε σύνολο δεδομένων διαθέσιμο μέσω ενός μοναδικού και μόνιμου URL, το οποίο καθιστά δυνατή την άμεση αναφορά και σύνδεση με τα δεδομένα. Διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών (API). Τα API επιτρέπουν στους προγραμματιστές λογισμικού να έχουν πρόσβαση στον κατάλογο Ανοικτών Δεδομένων - και συχνά στα ίδια τα δεδομένα - μέσω λογισμικού. Τα API διευκολύνουν την ανακάλυψη δεδομένων, την ανάλυση, την ενσωμάτωση καταλόγων, τη συλλογή μεταδεδομένων από εξωτερικούς ιστότοπους και εφαρμογές. Ασφάλεια. Οι πύλες Ανοικτών Δεδομένων υλοποιούν μέτρα ασφαλείας για την προστασία δεδομένων και μεταδεδομένων από την αλλαγή από μη εξουσιοδοτημένους χρήστες. Τεκμηρίωση. Παροχή πληροφοριών σχετικά με τα δεδομένα.

22 Παραδείγματα - Πύλες Ανοικτών Δεδομένων
Παραδείγματα - Πύλες Ανοικτών Δεδομένων

23 Παραδείγματα : Εθνικό Επίπεδο
Australia Brazil Costa Rica Chile Ghana India Italy Kenya Moldova Morocco Philippines Russian Federation United Kingdom United States of America EU Open Data Portal European data portal

24 Παραδείγματα : Tοπικό Επίπεδο
Buenos Aires, Argentina Chicago, U.S.A. Edmonton, Canada Edo State, Nigeria London, U.K. Nantes, France Rennes, France San Francisco, U.S.A. Vienna, Austria Vancouver, Canada Πύλη Ανοιχτών Δεδομένων Δήμου Θεσσαλονίκης OpenDataPortal - Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης Ανοικτά Δεδομένα Δυτικής Μακεδονίας

25 Παραδείγματα : Τομεακό Επίπεδο
The U.S. Department of Health & Human Services Open Spending geodata.gov.gr CERN Open Data Portal NASA Open Data Portal

26 Βασικές Αρχές Σχεδιασμού
Ο σχεδιασμό τους θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη δέκα βασικές αρχές: 1. Οργάνωση για τη χρήση των συνόλων δεδομένων (και όχι μόνο για δημοσίευση). 2. Πρέπει να μαθαίνει κανείς από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τις πρόσφατα αναδυόμενες εμπορικές αγορές δεδομένων , την προώθηση της χρήσης μέσω της ανταλλαγής γνώσεων 3. Πρέπει να βασιζετε σε βέλτιστες πρακτικές ανιχνευσιμότητας, δανεισμένες από το ηλεκτρονικό εμπόριο. 4. Θα πρέπει να ενσωματώνονται μεταδεδομένα καλής ποιότητας, για την ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης. 5. Θέσπιση προτύπων για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας · 6. Δημιουργία εργαλείων εντοπισμού, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα ευρύτερο φάσμα χρηστών και επαναχρηστών. 7. Σύνδεση συνόλων δεδομένων για ενίσχυση της αξίας. 8. Ενίσχυση της προσβασιμότητας προσφέροντας επιλογές για μεγάλα δεδομένα, όπως διεπαφές προγράμματισμού εφαρμογών και επιλογές για περισσότερη χειροκίνητη επεξεργασία, όπως αρχεία CSV, καλύπτωντας έτσι ένα ευρύ φάσμα αναγκών των χρηστών. 9. Απλή αλλά πλήρης τεκμηρίωση των σετ δεδομένων έτσι ώστε οι χρήστες να μην χρειάζεται να είναι εμπειρογνώμονες στον τομέα για να κατανοήσουν τα δεδομένα 10. Θέτοντας μετρήσιμους στόχους ως έναν τρόπο να εκτιμηθεί πόσο καλά ικανοποιούν τις ανάγκες των χρηστών.

27 Ανοικτές πλατφόρμες δεδομένων στην Ευρώπη
Η Ευρώπη φιλοξενεί εκατοντάδες ανοικτές πλατφόρμες δεδομένων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Κατά την αναζήτηση ανοικτών δεδομένων, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε πρόσβαση σε έναν κατάλογο αυτών των πλατφορμών, για να μπορέσετε να εντοπίσετε ποιες πηγές δεδομένων είναι διαθέσιμες. Το έργο OpenDataMonitor είναι ένας ευρωπαϊκός κατάλογος ανοικτών πυλών δεδομένων και παρέχει έναν χρήσιμο οδηγό αναφοράς. Δείκτες για την κατάσταση εθνικών Data Portals έχει δημοσιεύσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ

28 OpenDataMonitor https://www.opendatamonitor.eu/
Μπορούμε να ψάξουμε για καταλόγους Ανοικτών Δεδομένων καθώς και να συγκρίνουμε μεταξύ χωρών και καταλόγων

29 European Data Portal Στην Ευρωπαϊκή Πύλη Δεδομένων συλλέγονται τα μεταδεδομένα των πληροφοριών του δημόσιου τομέα που είναι διαθέσιμα σε πύλες δημόσιων δεδομένων στην επικράτεια των ευρωπαϊκών χωρών. Συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με την παροχή δεδομένων και τα πλεονεκτήματα περαιτέρω χρήσης τους. Σήμερα το European Data Portal συγκεντρώνει αναφορές  από σύνολα δεδομένων που προέρχονται από 34 ευρωπαϊκές χώρες, και που διατίθενται σε 15 διαφορετικές γλώσσες. 

30 Ελληνικό Data Portal Με το Ν.4305/2014, κατοχυρώθηκε το «Μητρώο Ανοικτών Δεδομένων του Δημοσίου» ως το κεντρικό αποθετήριο ανάρτησης συνόλων δεδομένων όλου του ελληνικού δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, το data.gov.gr το οποίο είχε ήδη αναπτυχθεί από το Υπουργείο από το 2013, ανασχεδιάστηκε από τα στελέχη του Υπουργείου μας και αναβαθμίστηκε τεχνικά προκειμένου να αποτελέσει το κεντρικό αποθετήριο συγκέντρωσης και ελεύθερης διάθεσης συνόλων δεδομένων, έτοιμο να υποδεχθεί σημαντικό αριθμό φορέων και συνόλων δεδομένων και να διαχειριστεί αναμενόμενη αυξημένη επισκεψιμότητα. H ανάρτηση των συνόλων διενεργείται αποκεντρωμένα, από τον κάθε φορέα (και όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο) βάσει σχετικού οδηγού διαχειριστή Σκοπός της λειτουργίας του αποθετηρίου είναι να αποτελέσει το κομβικό σημείο αναζήτησης δημόσια διαθέσιμών δεδομένων. Ειδικότερα, οι τεχνολογικές επιλογές του τρόπου ανάρτησης των δεδομένων από τους φορείς του δημόσιου τομέα, είναι κατά σειρά προτίμησης οι εξής: 1. Όταν στις υποδομές του Φορέα υπάρχει υπηρεσία διεπαφής (Web service) για την παροχή των δεδομένων , στον διαδικτυακό τόπο data.gov.gr δημοσιεύονται τα βασικά μεταδομένα και το url της υπηρεσίας διεπαφής. Στην περίπτωση αυτή το σύνολο δεδομένων ανανεώνεται/επικαιροποιείται με ευθύνη του Φορέα και δεν απαιτείται ανανέωση/επικαιροποιηση στο data.gov.gr 2. Όταν στον ιστότοπο του Φορέα είναι ανηρτημένο το σύνολο των δεδομένων σε μορφή δομημένου αρχείου ανοιχτού μορφότυπου (αρχείο csv, xml, xsl), στον διαδικτυακό τόπο data.gov.gr δημοσιεύονται τα βασικά μεταδομένα και το url του αρχείου. Το αρχείο στην περίπτωση αυτή ανανεώνεται/επικαιροποιείται με ευθύνη του Φορέα και δεν απαιτείται ανανέωση/επικαιροποίηση στο data.gov.gr 3. Ανάρτηση του συνόλου δεδομένου σε μορφή δομημένου αρχείου ανοιχτού μορφότυπου (αρχείο csv, xml, xsl) στον διαδικτυακό τόπο data.gov.gr μαζί με τα μεταδεδομένα. Το αρχείο ανανεώνεται/επικαιροποιείται με ευθύνη του Φορέα και απαιτείται παράλληλη ανανέωση και στο data.gov.gr. 4. Ανάρτηση του αρχείου στο data.gov.gr , σε μορφή μη δομημένου αρχείου «ανοιχτού μορφότυπου» (αρχείο html , docx , pdf) μαζί με τα μεταδεδομένα. Εν προκειμένω, ως «ανοιχτό μορφότυπο» νοείται ένα μορφότυπο το οποίο δεν εξαρτάται από πλατφόρμα και διατίθεται χωρίς περιορισμό προς περαιτέρω χρήση. Το αρχείο ανανεώνεται/επικαιροποιείται με ευθύνη του Φορέα και απαιτείται παράλληλη επικαιροποίηση και στο data.gov.gr

31 Λογισμικό για Πύλες Ανοικτών Δεδομένων
Product (Technology) Vendor/ Sponsor Delivery Model Data Management Support Community CKAN (Python) Open Knowled ge Foundati on Open Source (cloud hosting available) All-in-One or Federated Python developer community DKAN (PHP/Drupal) Nuams Drupal developer community Junar SaaS All-in-One Vendor OGPL Funded by Gov. of India & Gov. of U.S. Open Source Socrata

32 CKAN Το CKAN είναι μια πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζεται επίσημα από το Open Knowledge Foundation ( Το CKAN μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε διακομιστή Linux. Έχει σχεδιαστεί για τη δημοσίευση και τη διαχείριση δεδομένων είτε μέσω διεπαφής χρήστη είτε μέσω API. Διαθέτει αρθρωτή αρχιτεκτονική μέσω της οποίας μπορούν να προστεθούν πρόσθετα ή προσαρμοσμένα χαρακτηριστικά. Οδηγός Χρήστη Παραδείγματα • Edo (Νιγηρία): • Βραζιλία: • Ηνωμένες Πολιτείες: • Ανοιχτά στοιχεία της Αφρικής:

33 CKAN - Hands On Μεταβείτε στο και αναρτήστε ένα δικό σας σύνολο δεδομένων Για είσοδο χρησιμοποιούμε demo/demo

34 Από τα Ανοικτά Δεδομένα στις Ανοικτές Υπηρεσίες
Συγκέντρωση και Προετοιμασία Δεδομένων Επικύρωση Δεδομένων Συνδυασμός με άλλα δεδομένα Ανάλυση Δεδομένων Δημιουργία Απλών υπηρεσιών ή οπτικοποιήσεων Δημιουργία σύνθετων υπηρεσιών Αρχικά τα δεδομένα πρέπει να επικυρωθούν μετά τη συλλογή ή τη δημιουργία τους. Μετά από αυτά τα πρώτα βήματα, τα δεδομένα συγκεντρώνονται και διατίθενται προς το κοινό. Όταν τα δεδομένα διατεθούν μπορούν να αναλυθούν. Η ανάλυση των δεδομένων θα επιτρέψει τον συνδυασμό τους με άλλα δεδομένα ή την δημιουργία οπτικοποιήσεων. Αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία υπηρεσιών δεδομένων και προϊόντων. Αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να συγκεντρωθούν ένα βήμα παραπέρα και να γίνουν σύνθετες υπηρεσίες.

35 Υπηρεσίες Ανοικτών Δεδομένων - Παραδείγματα
opencorporates lobbyfacts iTriage Transitapp Housesimple Enigma Public Gaugemap Η OpenCorporates είναι η μεγαλύτερη ανοιχτή βάση δεδομένων των εταιρειών και των εταιρικών δεδομένων στον κόσμο, με πάνω από 100 εκατομμύρια επιχειρήσεις Διαδικτυακή πλατφόρμα που παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με το Lobbying σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Google είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους πιο δραστήριους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων στις Βρυξέλλες. Με 120 συναντήσεις λόμπι που διεξήχθησαν από τον Δεκέμβριο του 2014 iTriage Το iTriage,σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν ιστότοπο ή το smartphone σας για να εισαγάγετε τα συμπτώματά σας, να πάρετε γρήγορες συμβουλές για το είδος της περίθαλψης που χρειάζεστε και να πάρετε μια λίστα με κοντινά καταλύματα έκτακτης ανάγκης που μπορούν να σας βοηθήσουν. Το iTriage χρησιμοποιεί ανοιχτά δεδομένα από το μητρώο εθνικών προμηθευτών των ΗΠΑ για την ταυτοποίηση ιατρών, νοσοκομείων και άλλων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης. Το Enigma είναι μια πλατφόρμα που συγκεντρώνει και συνδέει μεγάλα δημόσια δεδομένα για εταιρείες, ανθρώπους και τοποθεσίες. Προσφέροντας έναν από τους μεγαλύτερους και ευρύτερους χώρους αποθήκευσης δημόσιων δεδομένων στην αγορά.

36 Ερωτήσεις – Προτάσεις - Συζήτηση

37 Τέλος Ενότητας 5

38 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου του ΕΚΔΔΑ. Το έργο με το ακρωνύμιο SlideWiki «Large-scale pilots for collaborative OpenCourseWare authoring, multiplatform delivery and Learning Analytics» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Έρευνας «Horizon 2020» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

39 Σημειώματα

40 Σημείωμα Ιστορικού Εκδόσεων Έργου
Το παρόν έργο αποτελεί την έκδοση 1.0. Έχουν προηγηθεί οι κάτωθι εκδόσεις: Έκδοση διαθέσιμη εδώ.

41 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων».

42 Διατήρηση Σημειωμάτων
Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους.


Κατέβασμα ppt "Ψηφιακά Εργαλεία, Τεχνολογίες και Υπηρεσίες Ανοικτών Δεδομένων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google