Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α1’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α1’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α1’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ
«Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ»

2 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α’ Ομάδα Γ’ Αγγελάκης Ιωάννης Γεωργίου Αλεξάνδρα Κουνδουράκη Ραφαέλα Δαμανάκη Δήμητρα Μανταδάκη Κατερίνα Κυμιωνής Λευτέρης Ομάδα Β’ Ομάδα Δ’ Αρολιθιανάκη Κατερίνα Καμπουράκης Στρατής Δουρουντουδάκη Βάσια Λούσα Νατίλντα Μπεκιαράϊ Αφροδίτη Μανταδάκη Ελπίδα Ομάδα Ε’ Μαυρούλης Γιώργος Μπεκάϊ Ντένι Μπερικάκης Παντελής Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Πλακίδα Κων/να ΠΕ09

3 ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΥΩΣΗΣ

4 ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΥΩΣΗΣ
είναι ιστοσελίδες όπου οι χρήστες καθημερινά - συνομιλούν εικονικά με τους φίλους τους από όλο τον κόσμο, - γνωρίζουν νέα άτομα, - συζητούν για τα ενδιαφέροντα τους και  ανταλλάσουν απόψεις. Facebook, Twitter, You Tube, My space, Skype κ.α.

5 ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΥΩΣΗΣ
Πρόκειται για διαδικτυακούς τόπους που έχουν ως υπηρεσία την παραγωγή και δημοσίευση περιεχομένου από τους ίδιους τους χρήστες του διαδικτύου και όχι από κάποια εταιρία. Οι περισσότερες υπηρεσίες επιδιώκουν τη συζήτηση, τα σχόλια, την αλληλεπίδραση τη δημοσίευση οποιασδήποτε πληροφορίας μεταξύ των χρηστών.

6 Facebook Ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004.
Το χρησιμοποιούμε για να συνομιλούμε με άλλους γνωστούς και για να γνωριζόμαστε με αλλά άτομα. Οι χρηστές ανεβάζουν πληροφορίες, φωτογραφίες και αλλά στοιχειά τους. Επίσης παρέχει και παιχνίδια. Ιδρυτής του Facebook είναι ο Μάρκ Ζουκερμπεργκ, μέλος του πανεπιστημίου του Harvard. Το όνομα της ιστοσελίδας προέρχεται από τα έγγραφα παρουσίασης των μελών πανεπιστημιακών κοινοτήτων μερικών Αμερικάνικων κολεγίων.

7 Facebook Όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο να συμμετάσχουν σε αυτό το δίκτυο. Από το 2006 η υπηρεσία έγινε προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη που η ηλικία του ξεπερνούσε τα 13 χρόνια. Το Facebook σήμερα έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, κατατάσσοντας το έτσι στη λίστα ταξινόμησης του «Alexa», ως ένα από τα δημοφιλέστερα web sites του πλανήτη. Είναι ένας καλός τρόπος δικτύωσης με φίλους και γνωστούς. Παρά το ότι ενέχει κινδύνους, κυρίως για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ο προσεκτικός χρήστης δεν έχει πρόβλημα.

8 Twitter Δημιουργήθηκε ως μια κοινωνική πλατφόρμα μικρό-blogging.
Κοινωνική γιατί σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή με άλλα μέλη που μπορεί να έχετε κάτι κοινό. Μικρό-blogging γιατί μπορείς να γράψεις την κατάστασή σου μέσα σε 140 χαρακτήρες και χωρίς εικόνες. Στην πορεία το Twitter έγινε και άλλα πράγματα, όπως μέρος προώθησης ιδεών, προϊόντων και νέων ανθρώπων και φυσικά εξελίχθηκε σε Chat, η συζήτηση μπορεί να γίνει με πολλά άτομα μαζί και για περισσότερο χρόνο.

9 Twitter Λίγα βασικά στοιχεία που αφορούν το συγκεκριμένο μέσο δικτύωσης: - Tweet λέμε το κείμενο που βάλαμε εμείς ή κάποιος άλλος στο twitter. - Twitters είναι όλοι όσοι χρησιμοποιούν το twitter. - Followers είναι όσοι μας ακολουθούν (διαβάζουν τα μηνύματα που γράφουμε) Following είναι όσοι ακολουθούμε εμείς (διαβάζουμε στην κεντρική μας σελίδα αυτά που γράφουν).

10 You Tube To YouTube είναι ένας δημοφιλής διαδικτυακός τόπος, ο οποίος επιτρέπει αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών ταινιών ή τραγουδιών. Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005 και το Νοέμβριο του 2006 ονομάστηκε από το περιοδικό Time «Η Εφεύρεση της χρονιας». Τον Οκτώβριο του 2006, η εταιρεία αγοράστηκε από την Google και σήμερα λειτουργεί ως θυγατρική της. Μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου στο YouTube έχει φορτωθεί από τους χρηστες της, αν και μέσα μαζικής ενημέρωσης και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των CBS, BBC, Vevo και άλλες οργανώσεις παρέχουν ορισμένο από το υλικό τους μέσω του site.

11 You Tube Όλοι μπορούν να βλέπουν τις αποθηκευμένες ψηφιακές ταινίες (βίντεο), ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αποθηκεύουν απεριόριστο αριθμό ταινιών με χρονικό όριο δεκαπέντε λεπτών το κάθε βίντεο, να σχολιαζουν και να κανουν like οπου επιθυμούν. Μαζί με τις ταινίες φαίνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που τις έχει δει, ώστε να φαίνεται ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς. Μη εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τα βίντεο, ενώ οι εγγεγραμμένοι χρήστες επιτρέπεται να ανεβάσουν απεριόριστο αριθμό βίντεο. Βίντεο που θεωρούνται ότι περιέχουν δυνητικά προσβλητικό περιεχόμενο είναι διαθέσιμα μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες 18 χρονων και ανω.

12 Skype Το Skype είναι ένα site στο οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν εκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο. Αρχικά ήταν για επικοινωνία από Η/Υ σε Η/Υ. Πλέον προσφέρει: κλήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε οποιοδήποτε δίκτυο τηλεφωνίας, σταθερής και κινητής, με χαμηλές χρεώσεις, δυνατότητα αποστολής SMS αποστολής αρχείων και δυνατότητα συνδιάσκεψης.

13 Myspace Το myspace είναι μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ανήκει στην εταιρεία Specific Media LLC και στον ποπ σταρ Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. Το Myspace ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2003. Είναι μία ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αρκετά δημοφιλής όπου ο κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα: να διαμορφώσει την εμφάνιση και τις πληροφορίες που θα εμφανίζονται στο προφίλ του, να έρθει σε επικοινωνία με φίλους του να μοιραστεί μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο, κτλ.

14 Myspace Το myspace συχνά χρησιμοποιείται από καλλιτέχνες για να εκθέσουν την δουλειά τους. Τον Αύγουστο του 2011, το Myspace είχε 33,1 εκατομμύρια ξεχωριστούς επισκέπτες στις Η.Π.Α. Από το 2005 μέχρι τις αρχές του 2008, το Myspace ήταν η μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, και τον Ιούνιο του 2006 ξεπέρασε το Google ως η μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

15 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

16 Πλεονεκτήματα

17 Πλεονεκτήματα Η δημιουργία σχέσεων με άλλα άτομα από όλο τον κόσμο.
Η δημιουργία σχέσεων με άλλα άτομα από όλο τον κόσμο. Το internet είναι ακόμα ένα μέσο ψυχαγωγίας του ανθρώπου όπου χρησιμοποιούνται διαφορές εφαρμογές. Υπάρχουν διάφορες κοινωνικές ομάδες που μπορεί το άτομο να βρει μέσα από το internet και να συζητήσει με την ομάδα που το εκφράζει για το θέμα που το ενδιαφέρει.

18 Πλεονεκτήματα Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να κάνουν σχέσεις και φιλίες. Η ύπαρξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βοηθάει αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων. Υπάρχουν εκπαιδευτικά οφέλη των site κοινωνικής δικτυωτής που μπορούν με αυτές να μάθουν να βρίσκουν διαφορές πληροφορίες. Ένα όφελος για τις εταιρείες είναι ότι με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επιλέξουν μελλοντικούς πελάτες με πολύ χαμηλό κόστος.

19 Μειονεκτήματα .

20 Μειονεκτήματα Η κλοπή ταυτότητας και η εξαπάτηση μέσω υπολογιστών είναι καθημερινό πρόβλημα κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο. Αυτό συμβαίνει σε διάφορες σελίδες (facebook, twitter). Ένα μεγάλο πρόβλημα στο διαδίκτυο για πολλούς χρήστες είναι τα spam. Διάφορες διαφημίσεις που ανοίγει για να δούμε τι περιέχουν μπορούν να καταλήξουν σε ιούς και skyware που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο υπολογιστή.

21 Μειονεκτήματα Στα online κοινωνικά δίκτυα μπορεί να έρθει σε επαφή με πολλά άγνωστα άτομα τα οποία δεν γνωρίζει και δεν ξέρε. Το χειρότερο από όλα τα μειονεκτήματα είναι τα ψεύτικα προφίλ για κακή χρήση (βιασμοί, δολοφονίες, απαγωγές). Η παρενόχληση από άτομα εντελώς άγνωστα μέλη του κοινωνικού δικτύου χωρίς τη δυνατότητα προστασίας ή αντιμετώπισης τέτοιων ενεργειών.

22 Μειονεκτήματα Η εξάρτηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτυωσής από τους νέους είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργούνται στους ιδίους στους γονέις, αλλα και στην κοινωνία γενικότερα. Ο κίνδυνος εξαπάτησης, δηλ. η σύνδεση με άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι κάποιοι που δεν είναι στην πραγματικότητα. Οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους όταν έρχονται σε επαφή με άλλους χρήστες

23 Οι κίνδυνοι από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
ο ρατσισμός: η εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών μέσα από το διαδίκτυο η παιδική πορνογραφία: η παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο αναπτύσεται με πολλούς τρόπους. οι οικονομικές απάτες: κατά τη διάρκεια οικονομικών συναλλαγών μέσω διαδικτύου

24 ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

25 Οι κίνδυνοι από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
η παραβίαση προσωπικών δεδομένων: Ένας κίνδυνος που αγνοούν πολλοί χρήστες και ιδιαίτερα οι μικρότεροι σε ηλικία είναι η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. η εξύβριση, η απειλή, η αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων: - ανάλογα με την προσωπικότητά του ή του απαντά με τον ίδιο τόνο ή το αναφέρει σε κάποιον που μπορεί να το βοηθήσει ή δεν κάνει τίποτα. Απειλές μπορεί να δεχθεί στο διαδύκτιο από το facebook, twitter, msn, κλπ. - Τα ανεπιθύμητα μηνύματα μπορεί να αποσταλλούν από αγνώστους που θέλουν να παραπλανήσουν το άτομο και μερικές φορές τα καταφέρνουν, περισσότερο με ανήλικα παιδιά.

26 Τρόποι αντιμετώπισης των κινδύνων
Ο χρήστης μπορεί να απευθυνθεί στη γραμμή SOS για παιδιά καλώντας σε έναν αριθμο και αναφέροντας το εκάστοτε προβλημα. Μπορεί να απευθυνθεί στην ελληνική αστυνομία, στο τμήμα δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, για να εντοπίσει τον παραβάτη.

27 Διαδικτυακός εκφοβισμός

28 Ορισμός διαδικτυακού εκφοβισμού
Ο εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου, είναι «οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που θεσπίζεται και πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συγκεκριμένα  του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων και η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα». Ο όρος CyberBullying έχει τις ρίζες του από τον παραδοσιακό σωματικό ή ψυχολογικό εκφοβισμό όπου ο στόχος του επιτιθέμενου είναι να προκαλέσει ζημιά ή να βλάψει το θύμα του. Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο

29 Δεδομένα και έρευνες που αφορούν το Διαδικτυακό Εκφοβισμό

30 Έρευνα 1 Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Γιώργο Φλώρο, σε έρευνα που έγινε το 2010: περίπου το 35% των νέων έχει πέσει θύμα Διαδικτυακού εκφοβισμού όμως μόνο το 20% των νέων παραδέχεται την ανάμειξή του σε Διαδικτυακό εκφοβισμό όταν ρώτονται αν τους ασκείται εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου. Τα κορίτσια είναι τα συχνότερα θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού και τα απειλούν με το να ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα άτομα που δέχονται διαδικτυακό εκφοβισμό είναι ετών. Όλα τα άτομα που δέχονται διαδικτυακό εκφοβισμό προβλέπεται να έχουν κατάθλιψη, προβλήματα συμπεριφοράς, τάσεις αυτοκτονίας, προβλήματα στη δουλειά τους, κλπ.

31 Έρευνα 2 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμμής Βοήθειας "ΥποΣΤΗΡΙΖΩ" του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, από τον Ιανουάριο του 2011 έως και Ιούνιο 2012 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2440 αιτήματα βοηθείας. Τα 82% προήλθαν μέσα από τηλεφωνική επικοινωνία ενώ το 18% επέλεξε να επικοινωνήσει ηλεκτρονικά μέσω . Όσον αφορά στα δημογραφικά στοιχεία, η πλειοψηφία των αιτημάτων (78%) προήλθε από ενήλικες (κυρίως γονείς), ενώ οι επαγγελματίες και οι ανήλικοι που απευθύνθηκαν στη γραμμή ακολουθούν με ποσοστό 10% και 12%, αντίστοιχα. Αναφορικά με τον τύπο του αιτήματος, η πλειοψηφία των αιτημάτων αφορούσε σε θέματα διαδικτυακού εκφοβισμού (36%), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα αιτήματα αφορούσαν σε γενικές πληροφορίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο (30%). Στην τρίτη θέση, με ποσοστό 11%, αναδείχθηκε μια νέα κατηγορία που αφορά στα προβλήματα με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα μέσω της διάσημης ιστοσελίδας  "Facebook".

32 Συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισμού
Εχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του θύματος αλλά και του θύτη. Η αυτοπεποίθηση του ατόμου που δέχεται διαδικτυακό εκφοβισμό επηρεάζεται αρνητικά πολύ έντονα με αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις το θύμα να αισθάνεται ένοχο. Το άτομο αρχίζει να κάνει αρνητικές σκέψεις και η επίδοση των κοινωνικών του ικανοτήτων μειώνεται σημαντικά.

33 Συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισμού
Κάποιες φορές, κυρίως κατά την εφηβική ηλικία, η απομόνωση από το σχολείο και από τις παρέες του αποτελεί προσωρινό καταφύγιο ενώ η αυτοκτονία θεωρείται η μοναδική λύση στο πρόβλημα για κάποια παιδιά. Ενδέχεται στο μέλλον να παρουσιάσουν μεγαλύτερη αστάθεια στις προσωπικές τους σχέσεις συνοδευόμενη από την κοινωνική απομόνωση. Οι εκφοβιστές είναι άτομα με αντικοινωνική συμπεριφορά, επιρρεπή στο αλκοόλ και απομονωμένα από τους συνομηλίκους τους. Μακροπρόθεσμα αντιλαμβάνονται ότι ο εκφοβισμός δεν είναι κάποια μορφή ικανοποίησης και αναγνώρισης και για αυτό το λόγω βιώνουν έντονη προσωπική απογοήτευση.

34 Εικόνα ενός κοριτσιού που δέχεται διαδικτυακό εκφοβισμό

35 Τρόποι Αντιμετώπισης του διαδικτυακού εκφοβισμού
Όλοι πρέπει να γνωρίζουν και να τηρούν τους ακόλουθους τρόπους προστασίας ώστε να ξέρουν ποτέ και πως να προστατευτούν από περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού. Οι τρόποι αυτοί είναι οι εξής: Α) Οι γονείς πρέπει να έχουν γνώσεις υπολογιστών ώστε να ξέρουν να αντιδράσουν στις κατάλληλες περιπτώσεις. Β) Οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται για τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους στο διαδίκτυο. Γ) Αν ένα παιδί πέσει θύμα εκφοβισμού πρέπει να το αναφέρει στους γονείς του χωρίς να ντραπεί.

36 Τρόποι Αντιμετώπισης του διαδικτυακού εκφοβισμού
Δ) Ο χρήστης δεν πρέπει να ανοίγει τα συνημμένα αρχεία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αν δεν είναι σίγουρος για τον αποστολέα. Όταν αποφασίσει να ανοίξει τα συνημμένα αρχεία που προέρχονται από έμπιστες πηγές, τα σαρώνει πρώτα για ιούς και μετά τα ανοίγει. Ε) Πρέπει να κάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις ώστε να μη λαμβάνει αυτόματα αρχεία από άλλους χρήστες κατά τη χρήση προγραμμάτων άμεσων μηνυμάτων.

37 Παιδοφιλία

38 Όρος της Παιδοφιλίας «Οι επαναλαµβανόµενες και επίµονες σεξουαλικές τάσεις, φαντασιώσεις ή συµπεριφορές που περιλαµβάνουν σεξουαλική δραστηριότητα µε παιδιά (µικρότερα των 13 ετών). Αυτές οι τάσεις, φαντασιώσεις ή συµπεριφορές υποδεικνύουν παιδοφιλία µόνο εάν προκαλούν κλινικά σηµαντική δυσφορία ή διαταραχή στην κοινωνική, εργασιακή ή άλλη σηµαντική περιοχή της λειτουργικότητας». ΠΗΓΗ : American Psychiatric Association

39 Οι μέθοδοι προσέγγισης των παιδεραστών
Πολλές φορές είναι ένα άτομο που έχει σχέση με την οικογένεια είτε ως συγγενικό πρόσωπο είτε ως οικογενειακός φίλος. Συμπεριφέρονται με καλούς και ευγενικούς τρόπους που ξεγελούν τους γονείς και τα παιδιά.

40 Οι μέθοδοι προσέγγισης των παιδεραστών
Αναζητούν εργασία που τους φέρνει σε επαφή με παιδιά, π.χ. σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, πάρκα, αθλητικούς χώρους, παιδότοπους, κολυμβητήρια κ.λπ. ή συχνάζουν σε αυτούς τους χώρους με σκοπό να γνωρίσουν παιδιά. προσφέρουν στα παιδιά ένα συνδυασμό από δώρα, χάρες, παιχνίδια, εξόδους, χρήματα και απειλές για να τα εγκλωβίσουν.

41 Η χρήση του internet και παιδοφιλία
Οι παιδόφιλοι χρησιµοποιούν το ∆ιαδίκτυο για την διακίνηση παιδικής πορνογραφίας για να εντοπίσουν παιδιά για να τα παρενοχλήσουν σεξουαλικά για να επικοινωνήσουν µε άλλους παιδόφιλους. Μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την σωµατική και ψυχική υγεία και ισορροπία των παιδιών αφού µπορεί να γίνουν στόχοι σεξουαλικής παρενόχλησης.

42 Το προφίλ των θυμάτων ποια από τα παιδιά και τους εφήβους κινδύνευουν περισσότερο: α) Τα κορίτσια, β) Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έφηβοι ( ετών), γ) Οι νέοι µε ψυχολογικά προβλήµατα. Είναι συνήθως οι νέοι που είναι αποµονωµένοι ή καταθλιπτικοί και φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στην διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση από αγνώστους, δ) οι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου ε) οι συµµετέχοντες σε οµάδες συζητήσεων διαφόρων θεμάτων στο διαδίκτυο (chat rooms).

43 Στατιστικά Δεδομένα σε σχέση με την παιδοφιλία
1. Οι διωκτικές αρχές στις ΗΠΑ εκτιμάται πως έκαναν το έτος συνολικά συλλήψεις στις ΗΠΑ που αφορούσαν κάθε είδους σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων. Οι από αυτές τις συλλήψεις ήταν για αδικήματα που αφορούσαν παιδική πορνογραφία στην διάρκεια ενός χρόνου. 2. Σχεδόν το σύνολο των θυτών ήταν άντρες, το 91% ήταν λευκοί, 86% ήταν µεγαλύτεροι των 25 ετών. Μόνο 3% των θυτών ήταν νεώτεροι των 18 ετών.

44 Στατιστικά Δεδομένα σε σχέση με την παιδοφιλία
3. Οι περισσότεροι κατείχαν εικόνες που απεικόνιζαν από παιδιά σε προεφηβική ηλικία (83%) και που απεικόνιζαν συνουσία σε ποσοστό (80%). 4. Περίπου 1 στους 5 διωχθέντες για σεξουαλική πορνογραφία (21%) είχαν εικόνες/ φωτογραφίες που απεικόνιζαν σεξουαλική βία: δεσµά, βιασµό και βασανιστήρια.

45 Τρόποι αντιμετώπισης για την προστασία του ανηλίκου στο διαδίκτυο
Ο γονέας πρέπει να μην ανησυχεί και να είναι σε επιφυλακή Να συζητήσει με το παιδί για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να του απαγορεύεται η χρήση του. Πρέπει να του εξηγήσει ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας, προσωπικές συναντήσεις) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου.

46 Τρόποι αντιμετώπισης για την προστασία του ανηλίκου στο διαδίκτυο
Ο γονέας πρέπει επίσης να λάβει υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό ξύπνημα της εφηβικής ηλικίας. Ο γονέας πρέπει να του μιλήσει για το σώμα τους και να του πεί τι να προσέχει.

47 Τρόποι αντιμετώπισης για την προστασία του ανηλίκου στο διαδίκτυο
Να το διδάξει τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας του και για τις συμπεριφορές που δεν είναι.

48 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

49 ΑΓΟΡΙΑ 45,30% ΚΟΡΙΤΣΙΑ 54,70%

50 ετών 62,90% ετών 37,10%

51 Ναι 63,80% Όχι 36,20%

52 Ναι 82,20% Όχι 17,80%

53 Facebook 81,20% Msn 6,50% Skype 22,60% YouTube 41,10% Twitter 9,30% Άλλο 7,20%

54 08-12 ετών 55,80% ετών 20,80% ετών 23,40%

55 2 ώρες 38,40% πάνω από 3 ώρες 35,60% Καθόλου 12,70% Άλλο 9,80%

56 Nαι 39,10% Όχι 60,90%

57 Γιατί θέλω να γνωρίσω φίλους29,10%, για να ακούσω μουσική /για να δω ταινία 51,60%, Για να επικοινωνήσω με φιλικά πρόσωπα 33,30%, Για να παίξω παιχνίδια32,30%, για καθημερινή επικοινωνία25,30%, Ενημέρωση29,10%, Άλλο3,80%

58 Όλοι 43,90% Μερικοί 53,50% Κανένας 2,60%
Όλοι 43,90% Μερικοί 53,50% Κανένας 2,60%

59 Ναι 33,80% Όχι 66,20%

60 0-50 άτομα. 17,80% 50-200 άτομα. 22,50% 200-500 άτομα
0-50 άτομα 17,80% άτομα 22,50% άτομα 38,70% πάνω από 500 άτομα 21%

61 Ναι 36,50% Όχι 63,50%

62 Ναι 49,50% Όχι 50,50%

63 Ναι 18,90% Όχι 81,10%

64 Ναι 86,40% Όχι 13,60%

65 Ναι 49,50% Όχι 50,50%

66 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΘΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

67 Τρόποι αντιμετώπισης από τον εθισμό στο ‘Ιντερνετ
Τα άτομα και οι συγγενείς των ατόμων που αισθάνονται ότι είναι σε κίνδυνο, είναι καλό να απευθύνονται σε κέντρα πρόληψης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν την θεραπεία της εξάρτησης από το διαδίκτυο. Η επιτυχία της θεραπείας είναι υψηλότερη σε οργανωμένα πλαίσια, που περιλαμβάνουν και ομαδικές δραστηριότητες.

68 Τα κέντρα θεραπείας στην Ελλάδα
Αθήνα Μονάδα εφηβικής υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄παιδιατρικής κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο παίδων «Π & Α ΚΥΡΙΑΚΟΥ». Τμήμα Παθολογικής χρήσης διαδικτύου ενηλίκων Μονάδα απεξάρτησης 18 άνω .   ΚΕΘΕΑ ΠΛΕΥΣΗ Γραμμή Βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ»

69 Τα κέντρα θεραπείας στην Ελλάδα
Θεσσαλονίκη Ειδικό ιατρείο, Ψυχιατρική Κλινική Παιδιών και Εφήβων.

70 Τμήμα Θεραπείας & Αντιμετώπισης Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου Για Ενήλικες στα πλαίσια της μονάδας απεξάρτησης “18 Άνω” Η ψυχοθεραπεία, είναι σημαντική ώστε να εντοπιστούν οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτή και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι εναλλακτικές ομάδες ψυχοεκπαιδευτικού χαρακτήρα Ομάδες τέχνης και σωματικής έκφρασης. Θεωρείται πολύ σημαντική πέρα από τη θεραπεία του ίδιου του εξαρτημένου και η παράλληλη παρέμβαση στην οικογένεια.

71 Τμήμα Θεραπείας & Αντιμετώπισης Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου Για Ενήλικες στα πλαίσια της μονάδας απεξάρτησης “18 Άνω” Ψ. Ν.Α. Ο εξαρτημένος ακολουθεί έναν κύκλο. Στόχος του προγράμματος είναι να διακόψουν.       

72 Μονάδα Εφηβικής Υγείας: Β΄ παιδιατρική κλινική πανεπιστημίου Αθήνων στο «Παίδων Κυριακού»
- Ενημέρωση και παρεμβάσεις στην κοινότητα, μετά από προηγούμενο προγραμματισμό. - Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας ʼ Γραμμής (Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής & Κέντρα Πρόληψης)

73 Μονάδα Εφηβικής Υγείας: Β΄ παιδιατρική κλινική πανεπιστημίου Αθήνων στο «Παίδων Κυριακού»
Ψηφιακές Παρεμβάσεις με τη δημιουργία ομάδων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αλληλοδιασύνδεση. Το ειδικό πρόγραμμα «Αριάδνη» για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εθισμού των εφήβων στο Διαδίκτυο το οποίο υλοποιεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την επιστημονική ευθύνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

74 Μονάδα Εφηβικής Υγείας: Β΄ παιδιατρική κλινική πανεπιστημίου Αθήνων στο «Παίδων Κυριακού»

75 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ he_so.html tml e.html Category43&parentobjId=Page3 Mitchell KJ, Finkelhor D, Wolak J (2001). Risk factors and Impact of online sexual solicitation of youth. JAMA 285: Μονάδα Απεξάρτησης Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής

76 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α1’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google