Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας

2 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚH ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚH ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

3 Προβλέπονται, λοιπόν, διαλείμματα για θηλασμό ή άντληση του γάλακτος από το στήθος, διάρκειας 60 λεπτών την ημέρα για 12 μήνες. Συνήθως αρκούν δύο φορές άντλησης του γάλακτος σε μία 8ωρη εργασία. Στην Ελλάδα υπάρχει νομοθεσία για την προστασία του θηλασμού στις εργαζόμενες μητέρες

4

5 Το στήθος και τα χέρια να διατηρούνται καθαρά.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Το στήθος και τα χέρια να διατηρούνται καθαρά. Αποφεύγεται η χρήση αλοιφών στήθους. Το γάλα συλλέγεται σε αποστειρωμένα δοχεία. Τα δοχεία και ο εξοπλισμός του θήλαστρου θα πρέπει να πλένονται & να ξεπλένονται καλά.

6 Σωστή τοποθέτηση των δοχείων ή συσκευασιών στη κατάψυξη.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Σωστή τοποθέτηση των δοχείων ή συσκευασιών στη κατάψυξη.

7 Το μητρικό γάλα πρέπει να αποθηκεύεται σε μικρές δόσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Το μητρικό γάλα πρέπει να αποθηκεύεται σε μικρές δόσεις. Να σημειώνεται η ημερομηνία και η ώρα συλλογής του γάλακτος.

8 Διαχωρισμός γάλακτος κατά την διάρκεια της κατάψυξης. Χρώμα γάλακτος.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Ανάμιξη γάλακτος που έχουν αντληθεί από το στήθος κατά την διάρκεια μιας μέρας. Διαχωρισμός γάλακτος κατά την διάρκεια της κατάψυξης. Χρώμα γάλακτος. Διατροφή της μητέρας.

9 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Σε θερμοκρασία δωματίου (μέχρι και 25C) για 6 με 8 ώρες. Σε ψυγειάκια χειρός με πάγο για 24 ώρες. Σε ψυγείο στους 4C διατηρείται μέχρι και 5 ημέρες.  

10 Ο τύπος του ψυγείου που θα χρησιμοποιήσετε για τη φύλαξη του μητρικού γάλακτος θα καθορίσει και τον επιτρεπόμενο ασφαλή χρόνο φύλαξης.

11 Φύλαξη σε κατάψυξη, που βρίσκεται εντός του ψυγείου
(-15οC): 2 εβδομάδες Φύλαξη σε ψυγείο / κατάψυξη με ξεχωριστές πόρτες (-18οC): 3 με 6 μήνες Φύλαξη σε καταψύκτη που δεν ανοίγει συχνά (-20οC): 6 με 12 μήνες

12 Οι παραπάνω κανόνες ισχύουν για υγιή και τελειόμηνα νεογνά
Οι παραπάνω κανόνες ισχύουν για υγιή και τελειόμηνα νεογνά. Οι κανόνες για πρόωρα, άρρωστα και νεογνά που νοσηλεύονται είναι διαφορετικοί.

13 ΑΠΟΨΥΞΗ/ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Το παλαιότερο γάλα χρησιμοποιείται πάντα πρώτα. Το μωρό μπορεί να πιει το μητρικό γάλα σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεσταμένο. Σωστή απόψυξη.   Το μητρικό γάλα μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για 24 ώρες μετά την απόψυξη.

14 ΑΠΟΨΥΞΗ/ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Απαγορεύεται η χρήση φούρνου μικροκυμάτων. Το γάλα να ανακινείται καλά και εάν περισσέψει μετά την σίτιση πετιέται. Δεν πρέπει να αναψύχεται γάλα που έχει ήδη μια φορά αποψυχθεί.  

15 Επειδή το μητρικό γάλα είναι πολύτιμο υπάρχει και….
….. τμήμα δωρεάς ανθρώπινου μητρικού γάλακτος στο νοσοκομείο ‘’ΕΛΕΝΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ’’ Πληροφορίες: & Ώρες λειτουργίας: 7 πμ-10μμ

16 Ατομική Τράπεζα μητρικού γάλακτος
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Αρκετά μπιμπερό ή σακουλάκια από υλικό κατάλληλο για τρόφιμα Ένα θήλαστρο χειροκίνητο ή ηλεκτρικό Αυτοκόλλητες ετικέτες για την αναγραφή της ημερομηνίας άντλησης Τα σκεύη πρέπει να πλένονται με απορρυπαντικό πιάτων και να αποστειρώνονται. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΗΘΟΥΣ Κάθε φορά που συλλέγεται γάλα, πριν αρχίσετε, σαπουνίζετε τα χέρια αλλά το στήθος πλένεται μόνο με νερό

17 ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Πριν αρχίσετε να βγάζετε το γάλα, κάνετε αρκετές φορές μαλάξεις στο στήθος από την βάση προς την κορυφή για να προωθηθεί το γάλα.Στη συνέχεια πιέζετε με τα δάκτυλα την θηλαία άλω. Η συλλογή γίνεται για 10’ – 15’ σε κάθε μαστό. ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΤΡΟ Αφού έχετε αποστειρώσει το θήλαστρο, με καθαρά χεριά ενώνετε τα μέρη του θηλάστρου και το τοποθετείται πάνω στο στήθος. Η θηλή πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του στομίου του θήλαστρου. Στην συνέχεια ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης του θηλάστρου.

18 ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Διατήρηση στο ψυγείο σε θερμοκρασία έως 4οC έως 48 ώρες Διατήρηση στην κατάψυξη σε θερμοκρασία έως -18οC έως τρεις εβδομάδες ή σε -20οC έως τρεις μήνες. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 20 μέρες πριν γυρίσετε στην δουλεία, αρχίστε σταδιακά την συλλογή. Συνεχίστε και όταν εργάζεστε, ώστε να αντικαθιστούνται τα μπιμπερό που χρησιμοποιήθηκαν

19 ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ 4ο C
→ ζεσταίνετε το γάλα σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό. Αν το μωρό δεν πάρει όλη την ποσότητα, το γάλα διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για δυο ώρες, μετά πετιέται. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε μικρά μπιμπερό (120 – 150 ml). Αν τρώει περισσότερο, ζεσταίνουμε και δεύτερο μπιμπερό. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ → Διαλέγουμε το μπιμπερό με την παλαιότερη ημερομηνία. Το ξεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή στην συντήρηση από το βράδυ. Το ξεπαγωμένο γάλα χωρίς να ζεσταθεί διατηρείται στο ψυγείο για 24 ώρες. Το ζεσταίνουμε όπως αναφέρθηκε παραπάνω.


Κατέβασμα ppt "Ομάδες προετοιμασίας γονεϊκότητας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google