Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ας παίξουμε ένα παιχνίδι για τον Απόστολο Παύλο…..

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ας παίξουμε ένα παιχνίδι για τον Απόστολο Παύλο….."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ας παίξουμε ένα παιχνίδι για τον Απόστολο Παύλο…..
Ξανθή Αλμπανάκη Εκπαιδευτικός, ΠΕ01

2 Το παιχνίδι….

3 Οι κανόνες Χωριστείτε σε 5 ομάδες των 4 ατόμων και ορίστε η κάθε ομάδα τον εκπρόσωπό σας (ένας θα οριστεί ως συντονιστής). Χρησιμοποιείστε ένα ζάρι. Ξεκινάει η ομάδα που έριξε το ζάρι με το μεγαλύτερο νούμερο. Όλες οι ομάδες ξεκινάνε από την αφετηρίας έχοντας στο ταμείο 5000 ευρώ. Τοποθετήστε το πιόνι σας στο πλαίσιο που ορίζει ο αριθμός που είχε το ζάρι. Εάν ο παίκτης βρεθεί σε κάρτα "Εντολής" ή "Απόφασης", ακολουθεί τις οδηγίες. Κατά τη διάρκεια του γύρου, μπορείτε να ενοικιάσετε οίκημα ή μεταφορικό μέσο. Η ομάδα λαμβάνει χρήματα από τον συντονιστή όταν έχει πρόβλημα, τα οποία θα επιστρέψει με τόκο που θα ορισθεί. Νικήτρια ομάδα αναδεικνύεται εκείνη που θα ολοκληρώσει τις περιοδείες του Απ. Παύλου στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με το μικρότερο κόστος. Μπορεί να υπάρξουν όμως και δύο νικήτριες ομάδες: α) η ομάδα που σε λιγότερο χρόνο θα ολοκληρώσει τις περιοδείες, χωρίς να παραλειφθεί κάποιος σημαντικός και β) η ομάδα που θα καταφέρει να ολοκληρώσει τις περιοδείες σε λιγότερο χρόνο με λιγότερο κόστος (αλλά όχι η ομάδα που απλά θα έχει κάνει τον μικρότερο προϋπολογισμό αγνοώντας τις συνέπειες για τη διάδοση του Χριστιανισμού ή η ομάδα με τον μικρότερο χρόνο παραλείποντας σημαντικούς σταθμούς).

4 ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΝΤΟΛΗ ΛΙΜΑΝΙ ΤΡΩΑΔΑ ΔΟΡΥΛΑΙΟΝ ΑΠΟΦΑΣΗ
ΣΙΔΗΡΟΔΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΕΦΕΣΟΣ ΒΕΡΟΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΒΑΛΑ ΕΝΤΟΛΗ ΦΥΛΑΚΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ Ακολουθώντας τα βήματα του Απόστολου των Εθνών: συνδέοντας το χθες με το σήμερα ΓΑΛΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΦΡΥΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙ ΕΦΕΣΟΣ 3η περιοδεία ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΩΑΔΑ ΕΝΤΟΛΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΔΟΡΥΛΑΙΟΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΛΥΚΑΟΝΙΑΣ ΦΟΡΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ 2ηπεριοδεία ΛΙΜΑΝΙ ΡΩΜΗ 4ηπεριοδεία ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΛΥΣΤΡΑ ΙΚΟΝΙΟ ΔΕΡΒΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 1ηπεριοδεία ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΜΦΥΛΙΑΣ ΠΕΡΓΗ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΤΟΛΗ ΦΟΡΟΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ

5 Ο χάρτης εννοιών παρουσιάζει με μία συνθετική εικόνα την πρώτη Αποστολική περιοδεία του Απ. Παύλου. Παρουσιάζονται οι κυριότεροι σταθμοί της και οι περιπέτειες που είχαν σε αυτούς οι Απόστολοι

6 Αποφασίζεις να ακολουθήσεις τον Απ. Παύλο στις περιοδείες του…
ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΣΥΡΙΑΣ Αποφασίζεις να ακολουθήσεις τον Απ. Παύλο στις περιοδείες του… ΕΝΟΙΚΙΟ (ενδεικτικό) Για 1 βράδυ 150 ευρώ Για 2 βράδια 280 ευρώ Για 3 βράδια 400 ευρώ «Υπολόγισε πόσο θα στοιχίσει η παραμονή σου σε ξενοδοχείο;» ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

7 Τα γεγονότα της πρώτης αποστολικής περιοδείας που αποτελεί την πρώτη μεγάλη εξόρμηση του χριστιανισμού έξω από τα όρια της Παλαιστίνης, περιλαμβάνονται στα κεφ. 13 και 14 των Πράξεων των Αποστόλων και περιγράφουν πώς ο Παύλος και ο Απόστολος Βαρνάβας, συνοδευόμενοι από τον ανεψιό του Βαρνάβα, Ιωάννη-Μάρκο (ο συγγραφέας του Κατά Μάρκον Ευαγγελίου), ξεκινούν για τη δύσκολη αποστολή. Το ταξίδι αυτό αρχίζει από την Αντιόχεια και κατόπιν μεταβαίνουν στην Κύπρο. Πήγαινε στο κοντινότερο αεροδρόμιο και συγκέντρωσε πληροφορίες από τις αεροπορικές γραμμές για το κόστος και τα δρομολόγια. Μπορείς να επιλέξεις και άλλο μεταφορικό μέσο. μέσω Girne - Taşucu/Taşucu - Girne 15 ώρ. 38 λεπτ. χωρίς κυκλοφορία Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει διόδια. Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει πορθμείο. Αυτή η διαδρομή ενδέχεται να διασχίζει σύνορα χωρών.

8 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Το αεροπορικό ταξίδι για την Κύπρο θα σου στοιχίσει περίπου 300 ευρώ. ENOIKIO (ενδεικτικά) Για μία ημέρα μικρό αεροσκάφος ευρώ. Για δύο ημέρες μικρό αεροσκάφος 5000 ευρώ. Για μία εβδομάδα μικρό αεροσκάφος 8000 ευρώ.

9 ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΟ (Ενδεικτικά) Για 1 βράδυ 100 ευρώ Για 2 βράδια 180 ευρώ
Για 3 βράδια 250 ευρώ

10 ΠΕΡΓΗ ΠΑΜΦΥΛΙΑΣ ENOIKIO (ενδεικτικά) Για 1 βράδυ 150 ευρώ
Για 2 βράδια 280 ευρώ Για 3 βράδια 400 ευρώ Αρχαιότητες Πέργης (Αγορά) Οι Απόστολοι αφού απόπλευσαν από την Κύπρο, αποβιβάστηκαν στην Αττάλεια, στα νότια παράλια της Μικράς Ασίας. Μετά πήγαν στην Πέργη, απ’ όπου ο νεαρός Μάρκος αποχώρησε για τα Ιεροσόλυμα, γιατί είχε φαίνεται κουραστεί από τις οδοιπορίες.

11 ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΕΝΟΙΚΙΟ Για 1 βράδυ δίκλινο 156 ευρώ
Για 2 βράδια 280 ευρώ Για 3 βράδια 400 ευρώ Η Αντιόχεια της Πισιδίας ήταν αρχαία πόλη παρά τη μεθόριο της Φρυγίας και Πισιδίας της οποίας τα ερείπια απεκάλυψαν ο Arundell και ο Otto von Richter εντός της σημερινής πόλης Γιάλοβα του Βιλαετίου Χαμινταμπάντ της Τουρκίας. Θα κατευθυνθείτε για Ικόνιο, Λύστρα, Δέρβη Λυκαονίας, Λύστρα, Ικόνιο, Αντιόχεια Πισιδίας, την Πέργη Παμφυλίας, Αττάλεια, Αντιόχεια Συρίας. Το αεροπορικό εισιτήριο θα σου στοιχίσει περίπου 300 ΕΥΡΩ. Το αεροπορικό από την Πέργη ( κοντά στην Αττάλεια) για Αντιόχεια θα σου στοιχίσει και πάλι 300 ευρώ (Διάρκεια ταξιδιού 3 ώρες και 15 λεπτά). Συνέλεξε και πάλι πληροφορίες από το αεροδρόμιο. Ενοικίαση αυτοκινήτου 40 ευρώ ημερησίως και επιπλέον το κόστος της βενζίνης (1,5 ευρώ το λίτρο).

12 ΕΝΤΟΛΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΠΑΛΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΠΙΣΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΓΗ ΠΑΜΦΥΛΙΑΣ Από την Κύπρο με πλοίο επισκέφθηκαν την Πέργη της Μικράς Ασίας, το Ικόνιο, τα Λύστρα και τη Δέρβη, όπου πίστεψε ο Τιμόθεος. Σήμερα όμως το αεροπλάνο είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος. Εάν επιλέξεις αεροπλάνο, το αεροπορικό εισιτήριο από την Κύπρο θα στοιχίσει περίπου 300 ευρώ, από την Πέργη (κοντά στην Αττάλεια θα σου στοιχίσει 300 ευρώ (3 ώρες και 15 λεπτά). Ενοικίαση αυτοκινήτου 60 ευρώ τη μέρα και επιπλέον η τρέχουσα τιμή της βενζίνης είναι περίπου 1,5 ευρώ το λίτρο). Θυμήσου όμως ότι δεν πρέπει να αγνοήσεις κανέναν σταθμό από την περιοδεία και να ρισκάρεις την εξέλιξη των χριστιανικών κοινοτήτων.

13 ΙΚΟΝΙΟ ΕΝΟΙΚΙΟ Για 1 βράδυ δίκλινο 156 ευρώ Για 2 βράδια 280 ευρώ Για 3 βράδια 400 ευρώ Το Ικόνιο (τουρκικά: Konya «Κόνγια»), είναι πόλη στην κεντρική Τουρκία στο υψίπεδο της Ανατολίας (στην αρχαία Φρυγία), 500 χλμ ΝΑ της Σμύρνης. Κατοικείται από αρχαιότατους χρόνους. Μπορείς να την εντοπίσεις στον χάρτη; Ο Απ. Παύλος και ο Βαρνάβας πήγαν στα Λύστρα, στη ρωμαϊκή επαρχία της Γαλατίας, όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από το Ικόνιο εξαιτίας απόπειρας λιθοβολισμού σε βάρος τους. Αργότερα, Ιουδαίοι από το Ικόνιο και την Αντιόχεια της Πισιδίας ξεσήκωσαν σε τέτοιον βαθμό τους κατοίκους των Λύστρων εναντίον του Παύλου ώστε τον λιθοβόλησαν και έσυραν το σώμα του έξω από την πόλη, νομίζοντας ότι ήταν νεκρός. Έπειτα, όταν τον περικύκλωσαν οι συγχριστιανοί του, ο Παύλος σηκώθηκε, μπήκε στα Λύστρα, και την επόμενη ημέρα συνοδευόμενος από τον Βαρνάβα έφυγε για τη Δέρβη (Πρ 14:1, 5-20). Μετά το έργο που έκαναν στη Δέρβη, ο Παύλος και ο Βαρνάβας ξαναγύρισαν στα Λύστρα, στο Ικόνιο και στην Αντιόχεια. Ενίσχυσαν και ενθάρρυναν τους μαθητές που είχαν συνταυτιστεί με τις νεοσύστατες Χριστιανικές εκκλησίες εκείνων των πόλεων και διόρισαν πρεσβυτέρους.

14 Πολλές Εκκλησίες οργανώθηκαν (Πράξ
Πολλές Εκκλησίες οργανώθηκαν (Πράξ. 14:23), αν και αυτό έγινε κάτω από διωγμούς και αρκετούς κινδύνους των Αποστόλων. Πιάστηκες μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ιεραποστολής. Πήγαινε στη φυλακή. Μην περάσεις από την αφετηρία. Το ήξερες; Η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου βρίσκεται στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α

15 ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ Μετά την αποστολή του Βαρνάβα και του Παύλου από την εκκλησία της Αντιόχειας στην πρώτη αποστολική περιοδεία, επέστρεψαν και πάλι στο ιεραποστολικό τους κέντρο, την Αντιόχεια, και αφού συγκέντρωσαν την εκκλησία, τους διηγήθηκαν όσα έκανε ο Θεός μ' αυτούς και ότι άνοιξε και στους εθνικούς την πόρτα της πίστεως στα Ιεροσόλυμα. Ας δούμε και κάποια στοιχεία από το Φωτόδεντρο.

16 ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΣΥΡΙΑΣ Από την Αντόχεια πηγαίνετε στην Ταρσό
ΕΝΟΙΚΙΟ (Ενδεικτικά) Για 1 βράδυ 150 ευρώ Για 2 βράδια 280 ευρώ Για 3 βράδια 400 ευρώ Από την Αντόχεια πηγαίνετε στην Ταρσό H 2η περιοδεία του Παύλου (49-52), πραγματοποιείται μετά την Αποστολική Σύνοδο και συμπίπτει με τη νέα εποχή που αρχίζει στις σχέσεις Ελληνισμού και Χριστιανισμού. Αρχίζει από την Αντιόχεια με τη συνοδεία του Σίλα και ακολουθούν ο Τιμόθεος και ο Λουκάς. Στη διάρκειά της επισκέπτονται την Ελλάδα, και έτσι ο Απόστολος των Εθνών γίνεται ο ιδρυτής της ελληνικής εκκλησίας.

17 ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Θα χρειαστείτε εισιτήρια από την Αντιόχεια για Ταρσό και στη συνέχεια Δέρβη, Ικόνιο, Αντιόχεια Πισιδίας, Δορύλαιον, Τρωάδα. Μπορείτε να υπολογίσετε πόσο θα στοιχίσουν τα εισιτήριά σας; Συμπλήρωσε στοιχεία για τα εισιτήρια που θα εκδώσετε «on line».

18 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΛΥΚΑΟΝΙΑΣ
ΕΝΟΙΚΙΟ Για 1 βράδυ 150 ευρώ Για 2 βράδια 280 ευρώ Για 3 βράδια 400 ευρώ Υπολόγισε πόσο θα στοιχίσει η παραμονή σου σε κατάλυμα. Στη συνοδεία προστίθεται ο Τιμόθεος. Το ήξερες; Η Λυκαονία ήταν αρχαία χώρα της Μικράς Ασίας. Αναφέρεται για πρώτη φορά στον Ξενοφώντα, ενώ αργότερα στους Ρωμαϊκούς χρόνους παραχωρείται στους διάφορους τοπικούς πολιτικούς άρχοντες. Σήμερα η περιοχή αυτής της αρχαίας χώρας λέγεται Καραμανία από την πόλη Καραμάν (αρχ. Λάρανδα). Στη περιοχή έχουν βρεθεί αρχαία νομίσματα του Αντιόχου Δ' με την επιγραφή "ΛΥΚΑΟΝΩΝ".

19 ΕΝΤΟΛΗ Μελέτησε τον διαδραστικό χάρτη από το Φωτόδεντρο για τον υπολογισμό αποστάσεων των πόλεων που επισκέφτηκε ο Απ. Παύλος και κατέγραψε τα πιο σημαντικά στοιχεία. Υπολογίστε από την αρχή της 2ης περιοδείας έως τη Δέρβη της Λυκαονίας.

20 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΟΡΥΛΑΙΟΝ
ΕΝΟΙΚΙΟ Για 1 βράδυ 100 ευρώ Για 2 βράδια 180 ευρώ Για 3 βράδια 300 ευρώ Το Δορύλαιον (Εσκισεχίρ τουρκικά “Eskişehir”, λατινικά Dorylaeum) είναι πόλη που ιδρύθηκε από τους Φρύγες το 1000 π.Χ. και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα της περιόδου αυτής βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

21 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΩΑΔΑΣ Από την Τρωάδα ο απόστολος Παύλος ξεκινάει με προορισμό τη Μακεδονία μέσω Σαμοθράκης μετά από ένα όραμα: "Και στον Παύλο φάνηκε κατά τη νύχτα ένα όραμα: Ένας άνδρας Μακεδόνας στεκόταν όρθιος, παρακαλώντας τον και λέγοντας: Διάβα στη Μακεδονία, και βοήθησέ μας." (Πράξ. 16:9) Ομηρική Τρωάδα Πήγαινε στο λιμάνι για να συνεχίσεις το ταξίδι σου. Το ήξερες; Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν ανέσκαψε έναν λόφο, που ονομαζόταν Hissarlik από τους Τούρκους, κοντά στην πόλη Τσανάκ (Τσανάκκαλε) στη βόρειο-δυτική Μικρά Ασία.

22 ΛΙΜΑΝΙ ENOIKIO (ενδεικτικά) Για μία μέρα 500 ευρώ
Για μία μέρα 500 ευρώ Για δύο μέρες 800 ευρώ Για μία εβδομάδα 4000 ευρώ Για να μεταφερθείτε στη Σαμοθράκη θα χρειαστείτε πλοίο. Δεν υπάρχει γραμμή, το δρομολόγιο θα το πληρώσετε αποκλειστικά εσείς. 7 ώρ. 50 λεπτ. χωρίς κυκλοφορία Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει πορθμείο. Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει διόδια. Αυτή η διαδρομή διασχίζει σύνορα χώρας (89 ευρώ το διαβατήριο).

23 ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ Από τη Σαμοθράκη έπλευσαν στη Νεάπολη (σημερινή Καβάλα).
ΕΝΟΙΚΙΟ (Ενδεικτικά) Για 1 βράδυ 100 ευρώ Για 2 βράδια 180 ευρώ Για 3 βράδια 250 ευρώ Μέσω Σαμοθράκης - Αλεξανδρούπολης και Εγνατίας Οδού/E90/Α2 6 ώρ. 40 λεπτ. χωρίς κυκλοφορία Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει πορθμείο. Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει διόδια. Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη ακτοπλοϊκά περίπου 60 ευρώ το άτομο Αλεξανδρούπολη-Καβάλα μέσω Αθηνών (αεροπορικώς) περίπου 415 ευρώ Οδικώς (ενοικίαση αυτοκινήτου 60 ευρώ τη μέρα) Υπολόγισε πόσο θα σου κοστίσει το εισιτήριο για την Καβάλα.

24 ΝΕΑΠΟΛΗ (σημερινή ΚΑΒΑΛΑ)
ΕΝΟΙΚΙΟ (Ενδεικτικά) Για 1 βράδυ 150 ευρώ Για 2 βράδια 280 ευρώ Για 3 βράδια 400 ευρώ Μετά κινήθηκαν προς τους Φιλίππους. Καβάλα Οι Φίλιπποι ήταν αρχαία πόλη της ανατολικής Μακεδονίας με αρχικό όνομα Κρηνίδες, που βρίσκεται στο σημερινό νομό Καβάλας. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Γνωρίζετε ποια μνημεία χαρακτηρίζονται με αυτόν τον τρόπο; Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων Δείτε και κάποια επιπλέον στοιχεία για την περιοχή των Φιλίππων, τα οποία μπορείτε να τα αξιοποιήσετε στην ομαδική εργασία σας.

25 Φίλιπποι: Η τοποθεσία όπου κατά την παράδοση βαφτίστηκε η Λυδία (Πρ 16, 15).
Η φυλακή του αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους (Πρ 16, 24). Φίλιπποι: αγορά των ρωμαϊκών χρόνων. Εδώ έγινε η δίκη και η μαστίγωση του Παύλου και του Σίλα (Πρ 16, ).

26 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΟΙΚΙΟ Για 1 βράδυ 150 ευρώ Για 2 βράδια 280 ευρώ
Για 1 βράδυ 150 ευρώ Για 2 βράδια 280 ευρώ Για 3 βράδια 400 ευρώ Ο Παύλος φτάνει δια μέσου της Αμφιπόλεως και της Απολλωνίας στη Θεσσαλονίκη, την οποία αναγκάζεται λόγω των διωγμών να εγκαταλείψει γρήγορα, για να μεταβεί στη Βέροια (όπου μένει για μικρό χρονικό διάστημα, πάλι για τους ίδιους λόγους). Μέσω ΕΟ Καβάλας -Θεσσαλονίκης /Εγνατία Οδός/Α2 1 ώρ. 28 λεπτ. χωρίς κυκλοφορία Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει διόδια.

27 ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον σταθμό των τρένων για να μάθετε τα δρομολόγια και το κόστος σε συνδυασμό με τον χρόνο ταξιδιού. Υπολογίστε την απόσταση Θεσσαλονίκη- Βέροια. Πληροφορίες για τις τιμές των τρένων.

28 ΒΕΡΟΙΑ ΕΝΤΟΛΗ Το ήξερες; ΕΝΟΙΚΙΟ (Ενδεικτικά)
Για 1 βράδυ δίκλινο 80 ευρώ Για 2 βράδια 140 ευρώ Για 3 βράδια 200 ευρώ Πληροφορίες για τις τιμές των τρένων. ΕΝΤΟΛΗ Το ήξερες; Στη Βέροια (όπου μένει για μικρό χρονικό διάστημα) ίδρυσε τις Εκκλησίες των Φιλίππων, της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας και έτσι, στους Φιλίππους της Μακεδονίας ιδρύεται η πρώτη επί ευρωπαϊκού εδάφους Εκκλησία. Βέροια: Το βήμα του Αποστόλου Παύλου.

29 ΕΝΤΟΛΗ ΑΝΑΓΚΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΜΕΣΩ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
Ο Παύλος αναγκάστηκε να φύγει από τη Βέροια καθώς οι Ιουδαίοι της Θεσσαλονίκης είχαν έρθει και προξενούσαν ταραχές, και να μεταβεί πιθανότητα μέσω θαλάσσης, στην Αθήνα.

30 ΑΘΗΝΑ ΕΝΟΙΚΙΟ (Ενδεικτικά) Για 1 βράδυ 150 ευρώ Για 2 βράδια 280 ευρώ
Για 1 βράδυ 150 ευρώ Για 2 βράδια 280 ευρώ Για 3 βράδια 400 ευρώ Το κήρυγμα περί της αναστάσεως των νεκρών φαίνεται να υπήρξε, κατά τον Λουκά, η κύρια πέτρα του σκανδάλου για τους Αθηναίους φιλοσόφους. Στην ομιλία του όπως παραδίδεται στις Πράξεις, ο Παύλος προσπάθησε να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός ακροατηρίου με φιλοσοφική παιδεία, τελικά όμως, στην Αθήνα δεν ιδρύθηκε Εκκλησία. Αντίθετα τα αποτελέσματα ήταν…. Αθήνα: Τα λαξευτά σκαλοπάτια, που οδηγούν στην κορυφή του Αρείου Πάγου. Από το βήμα του ο απόστολος Παύλος κήρυξε για πρώτη φορά στην Αθήνα την πίστη του Ευαγγελίου. Τότε πίστεψαν στον Χριστό ολιγάριθμοι αλλά διακεκριμένοι Αθηναίοι.

31 ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣΑΙ για ασέβεια, λόγω της αναφοράς σου στην ανάσταση των νεκρών. ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ. Το ότι ο Παύλος δικάστηκε από τον Άρειο Πάγο είναι κάτι που μαρτυρούν οι Πατέρες της Εκκλησίας. Επιπλέον, έχει σχολιαστεί ότι το πρωτότυπο κείμενο της αφήγησης δίνει την αίσθηση πως ο Άρειος Πάγος ήταν όντως το δικαστικό σώμα. Το γεγονός, επίσης, ότι οι επικριτές του Παύλου υποστήριζαν πως κήρυττε «ξένα δαιμόνια» μπορεί να συσχετιστεί με τις αρμοδιότητες του δικαστικού σώματος του Αρείου Πάγου, μεταξύ των οποίων ήταν η προάσπιση της θρησκείας και των ηθών των Αθηνών. Αν ωστόσο ο Παύλος όντως δικάστηκε, τότε πιθανότατα αυτό έγινε στη Βασιλική Στοά, που βρισκόταν στην αγορά, διότι θεωρείται ότι εκείνη την εποχή στον χώρο του λόφου γίνονταν δίκες μόνο για ανθρωποκτονίες. Δεδομένης της εκδοχής της δίκης, η υπόθεση του Παύλου θεωρήθηκε ανάξια περαιτέρω εξέτασης, λόγω της αναφοράς του στην ανάσταση των νεκρών.

32 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΕΝΟΙΚΙΟ (Ενδεικτικά) Για 1 βράδυ δίκλινο 100 ευρώ
Για 2 βράδια 160 ευρώ Για 3 βράδια 250 ευρώ Κόρινθος:Το βήμα του Γαλλίωνος, το δικαστήριο στο οποίο προσήχθη ο απόστολος Παύλος μπροστά στο Ρωμαίο ανθύπατο. Το ήξερες; Στην Κόρινθο γνώρισε τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα, ένα ανδρόγυνο Εβραίων, οι οποίοι ήταν επίσης σκηνοποιοί. Είχαν φθάσει πρόσφατα στην Κόρινθο από τη Ρώμη, έπειτα από ένα διάταγμα του αυτοκράτορα Κλαυδίου, με το οποίο απελάθηκαν οι Εβραίοι από την πρωτεύουσα. Στην Κόρινθο ο Παύλος έγραψε τις δύο επιστολές προς Θεσσαλονικείς. Στις Πράξεις των Αποστόλων γίνεται αναφορά στην πρώτη επίσκεψή του στην Κόρινθο και την ίδρυση της τοπικής Εκκλησίας σε αυτή την πόλη τα έτη 51 με 52 και με παραμονή 18 μηνών.

33 ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΦΕΣΟΣ ΕΝΟΙΚΙΟ Για 1 βράδυ δίκλινο 120 ευρώ
Για 1 βράδυ δίκλινο 120 ευρώ Για 2 βράδια δίκλινο 200 ευρώ Για 3 βράδια δίκλινο 26 ευρώ ΕΡΩΤΗΜΑ Το ήξερες; Από την Κόρινθο μαζί με τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα φεύγουν για την Έφεσο, από την οποία κατόπιν ο απ. Παύλος επισκέπτεται την Καισαρεία της Παλαιστίνης και ίσως για λίγο και τα Ιεροσόλυμα, για να ξαναγυρίσει στην Αντιόχεια, όπου δεν μένει πολύ και ούτε επανέρχεται.

34 ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙΣ από προσφορές 4000 ευρώ για να οργανώσεις την 3η αποστολική περιοδεία. Πρέπει να ιδρύσεις εκκλησίες στις Κολοσσές, στην Ιεράπολη και στην Λαοδικεία.

35 ΓΑΛΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΦΡΥΓΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΟ (ενδεικτικά) Για 1 βράδυ 150 ευρώ Για 2 βράδια 280 ευρώ Για 3 βράδια 400 ευρώ Μετά την επιστροφή του στην Αντιόχεια και αφού παρέμεινε εκεί ένα διάστημα, ο Παύλος έφυγε για τη Γαλατική χώρα και τη Φρυγία για να στηρίξει τις εκκλησίες που είχε ιδρύσει κατά την προηγούμενη περιοδεία του. Κατόπιν, περιόδευσε στη δυτική περιοχή της Βιθυνίας και κατέληξε στην Έφεσο, το ορμητήριο της 3ης περιοδείας του, στην οποία έφτασε διά ξηράς μέσω της περιοχής της Φρυγίας. Την εποχή αυτή πρέπει να ίδρυσε Εκκλησίες στις Κολοσσές, στην Ιεράπολη και στη Λαοδίκεια.

36 Κατά το διάστημα αυτό γράφονται πιθανότατα στην Έφεσο, όπου φυλακίζεται ο Παύλος, όλες ή μερικές από τις λεγόμενες "επιστολές της αιχμαλωσίας" (προς Φιλιππησίους, Κολοσσαείς, Φιλήμονα, Εφεσίους), αν και η παράδοση τις τοποθετεί στο χρονικό διάστημα της φυλακίσεως του Παύλου στη Ρώμη μετά από μια πενταετία. Ας πάρουμε μέρος και σε μία δραστηριότητα σχετικά με τις επιστολές του Απ. Παύλου,

37 Πήγαινε στο αεροδρόμιο.
Ο Απ. Παύλος βρίσκεται στην Κόρινθο, αφού περιόδευσε στην Ελλάδα ξανά να στηρίξει τις εκκλησίες. Ενώ έχεις σκοπό να αναχωρήσεις με πλοίο για την Ιερουσαλήμ, την τελευταία στιγμή αποκαλύφθηκε σχέδιο δολοφονίας του Παύλου, από τους Ιουδαίους και έτσι αποφασίσθηκε η μετάβαση στην Ιερουσαλήμ "διά Μακεδονίας" (Πράξ. 20:3). Μείνε μερικές ημέρες στην Καισαρεία (κάποιος προφήτης εκεί που λεγόταν Άγαβος, προέβλεψε τη σύλληψη του Παύλου στα Ιεροσόλυμα). Θα πας συνοδευόμενος από χριστιανούς της Καισαρείας. Έτσι έληξε η τρίτη αποστολική περιοδεία. Πήγαινε στο αεροδρόμιο.

38 ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μετάβαση στην Ιερουσαλήμ "διά Μακεδονίας" (Πράξ. 20:3). ENOIKIO (ενδεικτικά) Για μία ημέρα μικρό αεροσκάφος ευρώ. Για δύο ημέρες μικρό αεροσκάφος 5000 ευρώ. Για μία εβδομάδα μικρό αεροσκάφος 8000 ευρώ.

39 Τέλος της 3ης - αρχή της 4ης περιοδείας
ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ Τέλος της 3ης - αρχή της 4ης περιοδείας ΕΝΟΙΚΙΟ (ενδεικτικά) Για 1 βράδυ 150 ευρώ Για 2 βράδια 280 ευρώ Για 3 βράδια 400 ευρώ Στα Ιεροσόλυμα ο Απ. Παύλος συλλαμβάνεται και αποφασίζεται να δικασθεί στη Ρώμη σαν Ρωμαίος πολίτης. Αναπαράσταση της διάσωσης του Αποστόλου Παύλου από τον ισραηλιτικό όχλο

40 ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ ΕΝΟΙΚΙΟ (ενδεικτικά) Για 1 βράδυ 150 ευρώ
Για 1 βράδυ 150 ευρώ Για 2 βράδια 280 ευρώ Για 3 βράδια 400 ευρώ Τα τείχη της Καισάρειας το 1897

41 ΛΙΜΑΝΙ Το ήξερες; ENOIKIO (ενδεικτικά) Για μία ημέρα 250 ευρώ
Για 3 ημέρες 600 ευρώ Για 5 ημέρες 800 ευρώ Το ήξερες; Αναχώρησε τελικά για τη Ρώμη στα τέλη του φθινοπώρου. Τις λεπτομέρειες του ταξιδιού προς τη Ρώμη, μας δίνουν οι Πράξεις στα κεφ Γνώρισε το μαρτυρικό ταξίδι προς τη Ρώμη

42 Δείτε αυτόν τον διαδραστικό χάρτη με τις τοποθεσίες από τις οποίες πέρασε ο απόστολος Παύλος στο ταξίδι του για τη Ρώμη Θα σας βοηθήσει για να υπολογίσετε καλύτερα τις αποστάσεις.

43 ΡΩΜΗ ΕΝΟΙΚΙΟ (ενδεικτικά) Για ένα βράδυ δίκλινο 150 ευρώ
ΕΝΟΙΚΙΟ (ενδεικτικά) Για ένα βράδυ δίκλινο 150 ευρώ Για 2 βράδια 280 ευρώ Για 3 βράδια 400 ευρώ Ένα ναυάγιο όμως ανάγκασε τους επιβάτες να παραμείνουν επί τρεις μήνες στην Μελίτη (Μάλτα), με αποτέλεσμα να φθάσουν στη Ρώμη την άνοιξη. Ξέρετε ποιο άλλο νησί λένε ότι είναι ; "Ο Άγιος Παύλος στη φυλακή", Rembrandt, 1627, Staatsgalerie, Stuttgart, Γερμανία Στη Ρώμη, έμεινε με ελαφρά δεσμά επί δύο χρόνια σε κατοικία "εν ιδίω μισθώματι", με φύλαξη στρατιώτη, περιμένοντας την εκδίκαση της υποθέσεώς του. Εξακολουθούσε όμως να κηρύττει στους επισκέπτες του για τη βασιλεία του θεού "μετά πάσης παρρησίας ακωλύτως" (Πράξ. 28:30-31). Με την αθώωση και την αποφυλάκισή του, η επιθυμία του Παύλου να επισκεφθεί και να κηρύξει στην Ισπανία (Ρωμ. 15:24-28) ήταν πλέον δυνατό να πραγματοποιηθεί.

44 Η υπόθεση ότι πρόκειται για την Κεφαλονιά γίνεται φυσικά αποδεκτή σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς. Τέλος, τις περισσότερες φορές στις περιοχές όπου κινήθηκαν τα βήματα του αποστόλου Παύλου συγκαταλέγεται και κάποια από τις Νικοπόλεις του αρχαίου κόσμου (Τιτ. 3:12), η οποία ταυτίζεται με τη Νικόπολη της Ηπείρου.

45 Ο Παύλος και οι συνεργάτες του περιόδευσαν στο νότιο τμήμα της Ισπανίας, καθώς και στο νότιο τμήμα της Γαλατίας (Γαλλίας) και μετά επέστρεψαν στη Ρώμη. Μετά την επιστροφή του από την Ισπανία, ο Παύλος δεν παρέμεινε για πολύ στη Ρώμη. Επισκέφτηκε την Κρήτη, την Έφεσο, την Τρωάδα, τους Φιλίππους, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, τη Νικόπολη και τη Δαλματία  να στηρίξει τις Εκκλησίες που είχε ιδρύσει και να επιλύσει τα προβλήματά τους. Μετά από πολλές κακουχίες κατέληξε πάλι στη Ρώμη το 64 μ.Χ.. Ο Παύλος συνελήφθη ξανά κι ύστερα από δυο δίκες καταδικάστηκε σε θάνατο και αποκεφαλίστηκε μαζί με τον Πέτρο. Το πιθανότερο είναι ὁ Παύλος να μαρτύρησε στα τέλη περίπου του έτους της συλλήψής του, τὸ 65 μ.Χ. ή το αργότερο στις αρχές του 66 μ.Χ. Τον εκτέλεσαν με ξίφος κοντά στην «περιοχή του Λικινίου», παρά την Οστία οδό, σε τόπο ονομαζόμενο «Σωτήριο Νερό», που σήμερα είναι γνωστός ως Μονή των «Τριών Πηγών». Εκεί κοντά και τον ενταφίασαν. Στον τόπο της Ταφής ο Ανίκητος του ανήγειρε «νεκρικό τρόπαιο», που πιθανόν περικλειόταν σε κάποιο μεγαλύτερο κτίσμα. Ο τάφος του Αποστόλου Παύλου καλύπτεται με μία μεγαλογράμματη λατινική επιγραφή του 4ου αιώνα μ.Χ., που γράφει: «Στον Παύλο, Απόστολο Μάρτυρα».

46 ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ANTALYA - PAFO 291 ΕΥΡΩ ENOIKIO (Ενδεικτικά)
Για μία ημέρα ευρώ Για δύο ημέρες 2000 ευρώ Για μία εβδομάδα 5000 ευρώ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ANTALYA - PAFO 291 ΕΥΡΩ

47 ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΦΟΡΟΣ Υπολογισμός συνολικού κόστους της περιοδείας και συνολικού χρόνου έως τώρα. Στο ποσό του κόστους προσέθεσε έναν ακόμη φόρο 100 ευρώ εφάπαξ.

48 Προχώρησε στην πλησιέστερη υπηρεσία κοινής ωφελείας (αεροδρόμιο, σιδηροδρομικό σταθμό κ. α).
Θα πρέπει να ρίξεις το ζάρι και να πληρώσεις το ποσό του αριθμού που εμφανίζεται στο ζάρι επί 100. Αν περάσεις από την «Αφετηρία», πάρε 200 ευρώ.

49 Το τμήμα του 13ου Κεφαλαίου της Προς Κορινθίους Α' Επιστολής του Αποστόλου Παύλου προς την παλαιοχριστιανική αδελφότητα της Αρχαίας Κορίνθου περιέχει έναν πολύ γνωστό ύμνο. Άκουσε τα λόγια του ύμνου Άκουσε τον ύμνο επενδεδυμένο με μουσική. Μήπως μπορείς να τον αναγνωρίσεις; Σωστό

50 Ύμνος της Αγάπης

51 Μπορείς να παραμείνεις για όσο διάστημα θέλεις, χωρίς να πληρώνεις ενοίκιο.

52 Θα παραμείνεις στη φυλακή για 2 γύρους.
Ύστερα γύρισε στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας που ήσουν, πριν μπεις στη φυλακή. Ξανθή Αλμπανάκη

53 ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ 100 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΣΟΥ
Θυμάσαι πόσους συνεργάτες είχε μαζί του ο Απ. Παύλος; Ξανθή Αλμπανάκη

54 ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ξανθή Αλμπανάκη

55 Μπράβο, τα κατάφερες!!! Γνώρισες τις περιοδείες του Απ. Παύλου και βοήθησες στην εξάπλωση του Χριστιανισμού και στην ίδρυση της Εκκλησίας της Ελλάδας.


Κατέβασμα ppt "Ας παίξουμε ένα παιχνίδι για τον Απόστολο Παύλο….."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google