Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑποτελεσματικΗ και αναποτελεσματικΗ εκπαΙδευση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑποτελεσματικΗ και αναποτελεσματικΗ εκπαΙδευση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑποτελεσματικΗ και αναποτελεσματικΗ εκπαΙδευση
Εργασία του φοιτητή: Κοτσοβού Νικολάου A’ Ετος Εκπαιδευτικών Μηχανολόγων Μηχανολόγων Για το Μάθημα: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

2 Ποια εΙναι τα αποτελεσματικΑ σχολεΙα;
Σύμφωνα με τον Rutter, αποτελεσματικά σχολεία είναι εκείνα που προάγουν: τις σχολικές επιδόσεις τις κοινωνικες δεξιότητες την καλή συμπεριφορά την αγάπη για το σχολείο τη μείωση μαθητικής διαρροής και την απόκτηση δεξιοτήτων που βοηθούν στην εύρεση εργασία.

3 Το πεΙραμα του Rutter Σε γυμνάσια των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων του Λονδίνου σημειωνόταν η πρόοδος των μαθητών τους. Ο Rutter διαπίστωσε ότι οι μαθητές από τα «καλύτερα» σχολεία είχαν λιγότερες προβληματικές συμπεριφορές και είχαν μεγαλύτερη πρόοδο από ότι οι μαθητές των μη αποτελεσματικών σχολείων.

4 ΟρισμενεΣ παρανοΗσειΣ σχετικΑ με την αποτελεσματικΗ εκπαΙδευση

5 ΟικονομικΗ υποστΗριξη
Σύμφωνα με τον Rutter το επίπεδο των οικονομικών πόρων, παρόλο που φαίνεται παράδοξο, δεν επηρεάζει την ποιότητα της εκπαίδευσης αν υπάρχουν ικανοί εκπαιδευτικοί.

6 ΜΕγεθοΣ σχολεΙου και τΑξεων
Σύμφωνα με τον Cooper και τον Odden το μέγεθος του σχολείου και των τάξεων επηρεάζει ελάχιστα την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών. Έρευνες έχουν δείξει (Finn και Achilles) ότι μόνο στις πρώτες τάξεις οι μαθητές ωφελούνται από τα ολιγομελή τμήματα. Ο Odden και ο Slavin αναφέρουν ότι οι «αδύναμοι» μαθητές ωφελούνται και αυτοί από τα ολιγομελή τμήματα καθώς δίνεται περισσότερη προσοχή στις ανάγκες τους. Οι μαθητές που βρίσκονται σε μικρότερα σχολεία: συμμετέχουν περισσότερο γίνονται υπεύθυνα άτομα αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις τέλος είναι ικανοποιημένοι στη ζωή εκτός σχολείου.

7 ΣχολεΙα δευτεροβΑθμιαΣ εκπαΙδευσηΣ
Θα πρέπει να ενθαρρύνουν όλους τους μαθητές σε δραστηριότητες εκτός του σχολικού προγράμματος σπουδών και να παρέχουν ίσες ευκαιρίες παρά τις χαμηλές επιδόσεις τους.

8 Ανιχνευση ικανοτΗτων ΜΑΘΗΤΩΝ
Αποτελεί δίκοπο μαχαίρι γιατί: Ορισμένοι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να ωφελήσει τους μαθητές όταν οι συμμαθητές τους έχουν τις ίδιες ικανότητες με αυτούς. Ορισμένοι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι υπονομεύεται έτσι η αυτοεκτίμηση των αδύναμων μαθητών και μπορεί ακόμα να εγκαταλείψουν το σχολείο. Ο Rutter υποστηρίζει ότι ούτε η ανίχνευση ικανοτήτων, ούτε η ανομοιογένεια στις επιδόσεις των μαθητών μέσα σε μια σχολική τάξη έχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Μπορεί όμως να ωφελήσει τους ικανότερους μαθητές αν το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες του. Αντίθετα η ανίχνευση ικανοτήτων δεν φαίνεται να ωφελεί τους αδύναμους μαθητές, οι όποιοι είναι πιθανόν να στιγματιστούν.

9 Οργανωση τησ ταξησ Παραδοσιακή αίθουσα διδασκαλίας:
Πρόγραμμα σπουδών αυστηρά οργανωμένο. Οι μαθητές μελετούν το ίδιο αντικείμενο την ίδια στιγμή. Συνεργασία περισσότερο με τον δάσκαλο παρά με τους συμμαθητές τους. Ανοιχτή αίθουσα διδασκαλίας: Τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως ενεργητικά και αυτόβουλα εργάζονται ομαδοσυνεργατικά και συμμετέχουν ενεργά στην εκπαίδευσή τους. Η οργάνωση της τάξης είναι προτιμότερη σε μια ανοιχτή αίθουσα διδασκαλίας που όλοι οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία.

10 ΠλεονεκτΗματα ανοιχτΩν αιθουσΩν διδασκαλΙαΣ
Θετικότερη στάση απέναντι στο σχολείο Προσωπικά κίνητρα Ικανότητες συνεργασίας με τους συμμαθητές τους Λιγότερα προβλήματα πειθαρχίας από τις παραδοσιακές τάξεις

11 Η σχολικη ατμοσφαιρα των επιτυχημενων σχολειων (Linney & Seidman 1989, Reynolds 1992, Rutter 1983) .
Αξίες και πρακτικές που χαρακτηρίζουν τα αποτελεσματικά σχολεία: Έμφαση στα μαθήματα: Εκπαιδευτικοί στόχοι Διεύθυνση της τάξης: Λίγος χρόνος για την έναρξη του μαθήματος ή την αντιμετώπιση προβλημάτων Πειθαρχία: Εφαρμόζονται απόλυτα οι κανόνες Ομαδική εργασία: Το προσωπικό του σχολείου εργάζεται συντονισμένα σαν μια ομάδα

12 Η σχολικη ατμοσφαιρα των επιτυχημενων σχολειων (Linney & Seidman 1989, Reynolds 1992, Rutter 1983) .
Η αμοιβαία «καλή προσαρμογή» μαθητών και σχολείων. Αλληλεπίδραση διαχείρισης ικανοτήτων (Lee Cronbach & Richard Snow): Τα χαρακτηριστικά του μαθητή και του σχολικού περιβάλλοντος συχνά αλληλεπιδρούν επηρεάζοντας την εξέλιξη του μαθητή. Πολλές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις σε άλλους μαθητές αποτελεσματικές και σε άλλους όχι. Πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες εκπαιδευτικές πρακτικές για τους κατάλληλους μαθητές. Ευαισθησία στις πολιτισμικές παραδόσεις των μαθητών. Το κλειδί για αποτελεσματικότερη εκπαίδευση είναι η καλή προσαρμογή. Οι έφηβοι κάθε κοινωνικής προέλευσης μπορεί να αρχίσουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σχολείο αν δεν ανταποκρίνονται πλέον στις αναπτυξιακές τους ανάγκες.

13 ΣτΑση και συμμετοχΗ των ΓονΕων
Η έλλειψη συμμετοχής των γονέων επηρεάζει έμμεσα τους μαθητές (κάτι που συμβαίνει συχνά σε γονείς που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες) αν όμως συμμετέχουν οι γονείς τα παιδιά νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και έχουν καλύτερες επιδόσεις.

14 ΤΥποι ΓονεϊκΗΣ φροντΙδαΣ και επιδρΑσεισ συνομΗλΙκων
Ο Steineberg έκανε μελέτη πάνω στις σχολικές επιδόσεις των Αμερικανών και διαπίστωσε ότι η γονεϊκή φροντίδα, που βασίζεται στο κύρος, οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις.

15 ΤΥποι ΓονεϊκΗΣ φροντΙδαΣ και επιδρΑσεισ συνομΗλΙκων
Όμως διαπίστωσε πως και σημαντικό ρόλο παίζουν οι παρέες των συνομηλίκων. Σε έρευνα που έγινε μεταξύ των παιδιών των μεταναστών στις Η.Π.Α. αποδείχθηκε ότι: 1.Οι Αφροαμερικανοί δεν εκτιμούν την εκπαιδευτική πρόοδο και υπονομεύουν τους ομηλίκους τους που έχουν υψηλές επιδόσεις. 2. Οι Ισπανόφωνοι έχουν ένα αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον που δεν τους ευνοεί στις μαθητικές τους επιδόσεις. 3.Οι Ευρωπαϊκής και Ασιατικής προέλευσης μαθητές έχουν στήριξη από την οικογένειά τους και τους συνομήλικους τους. Ιδιαίτερα τα άτομα Ασιατικής καταγωγής παρότι έχουν αυστηρούς γονείς έχουν καλές σχολικές επιδόσεις.

16 ΦαινΟμενο ΠυγμαλΙωνα Οι Rosenthal και Jacobson υποστηρίζουν ότι οι μαθητές που αναμένεται να έχουν καλύτερες επιδόσεις πράγματι το κάνουν εκπληρώνοντας έτσι τις προσδοκίες του δασκάλου (αυτοεπαληθευόμενες/ αυτοεκπληρούμενες προφητείες).

17 ΜελΕτη Rosenthal και Jacobson
Έδωσαν σε κάθε δάσκαλο του δημοτικού που συμμετείχε στην έρευνα μια λίστα με 5 μαθητές που υποτίθεται θεωρούσαν «ιδιοφυίες» (τυχαία επιλογή). Η έρευνα έδειξε ότι οι μαθητές αυτοί αντιμετωπίζονταν πιο ευνοϊκά από τους δασκάλους τους και έτσι είχαν υψηλότερες επιδόσεις στα διάφορα τεστ που υποβλήθηκαν.

18 ΣυμπερΑσματα ΕρευναΣ Οι μαθητές απο τους οποίους οι δάσκαλοί τους είχαν υψηλότερες προσδοκίες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες. Εκείνοι από τους οποίους οι δάσκαλοι έχουν χαμηλές προσδοκίες συνήθως έχουν χαμηλότερες επιδόσεις από τους συμμαθητές τους παρόλο που έχουν τις ίδιες ικανότητες με αυτούς.

19 ΠαρΑγοντεΣ που συμβΑλλουν στιΣ σχοΛΙκΕΣ επιδΟσειΣ
Συμπεριφορά γονεών απέναντι στο παιδί Προσδοκίες των δασκάλων Εθνικές και φυλετικές διαφορές Πρόσφατα εισάχθηκε στις Η.Π.Α. πρόγραμμα δίγλωσσης εκπαίδευσης και διάφορα πολυπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

20 ΕκπαΙδευση μαθητΩν με ειδικΕΣ ανΑγκεΣ
Πολλά σχολεία επέλεξαν την εισαγωγή στο κύριο ρεύμα, δηλ. την ενσωμάτωση των παιδιών με ειδικές ανάγκες σε κανονικές τάξεις για όλη τη μέρα ή για μεγάλο μέρος της μέρας αντί ειδικών σχολείων. Ακόμα δεν έχει επιτευχθεί απόλυτα αυτή η ενσωμάτωση καθώς δεν είναι κάτι εύκολο. Πολλές φορές μειώνεται η αυτοεκτίμηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες γιατί οι συνομηλικοί τους τα γελοιοποιούν και τα περιθωριοποιούν.

21 ΜΕθοδοι συνεργατικΗΣ μΑθησηΣ
Ο Robert Slavin και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν επιτυχώς μεθόδους συνεργατικής μάθησης. Ένα παιδί που έχει εισαχθεί στο κύριο ρεύμα και οι συμμαθητές του εντάσσονται σε ομάδες εργασίας και δέχονται ενίσχυση για τις καλές τους επιδόσεις ως ομάδα. Οι μαθητές εντάσσονται στο κύριο ρεύμα μέσα από ομάδες εργασίας και επιβραβεύονται για τις επιδόσεις τους και την προσπάθειά τους. Αυτές οι μέθοδοι λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό. Παιδιά με ειδικές ανάγκες και χαρισματικά παιδιά αναπτύσσονται περισσότερο, αυξάνεται η αυτοεκτίμησή τους και γίνονται αποδεκτά από τους συνομιλίκους τους.

22 ΜΕθοδοΣ συναρμολΟγησηΣ
Την εισήγαγε ο Ε. Aronson με σκοπό τη διευκόλυνση ενσωμάτωσης των διαφορετικών φυλών. Δίνεται ένα μέρος της ύλης στον κάθε μαθητή ώστε να το διδάξει εκείνος και έτσι να νιώσει ενεργός στην εκπαιδευτική διαδικασία.


Κατέβασμα ppt "ΑποτελεσματικΗ και αναποτελεσματικΗ εκπαΙδευση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google