Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το μεταρρυθμιστικό έργο του Αλεξάνδρου Κούζα   Βασικός στόχος της διακυβέρνησης του Κούζα ήταν -η επίλυση του αγροτικού ζητήματος προς όφελος των χωρικών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το μεταρρυθμιστικό έργο του Αλεξάνδρου Κούζα   Βασικός στόχος της διακυβέρνησης του Κούζα ήταν -η επίλυση του αγροτικού ζητήματος προς όφελος των χωρικών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το μεταρρυθμιστικό έργο του Αλεξάνδρου Κούζα   Βασικός στόχος της διακυβέρνησης του Κούζα ήταν -η επίλυση του αγροτικού ζητήματος προς όφελος των χωρικών -η αποτίναξη της ξένης κυριαρχίας - ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και της διοίκησης

2 Συνάντησε αρχικά τις σφοδρές αντιδράσεις των βογιάρων που κυριαρχούσαν στη Βουλή. Το 1864 ο Κούζα διέλυσε τη Βουλή και μετά από δημοψήφισμα εισήγαγε ένα νέο σύνταγμα το οποίο έδινε αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες στον ηγεμόνα. Οι ξένες δυνάμεις αναγκάστηκαν να δεχτούν το νέο σύνταγμα.

3 Βάσει του νέου συντάγματος ο Κούζα προχώρησε στις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις: -Διανομή γαιών προς τους χωρικούς και κατάργηση των αγγαρειών. Στόχος αυτού του μέτρου ήταν η δημιουργία τάξης ανεξάρτητων μικροϊδιοκτητών. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την επίλυση του αγροτικού ζητήματος, το οποίο ωστόσο έλυσε μόνο εν μέρει. -Ανακήρυξη του αυτοκέφαλου της ρουμανικής εκκλησίας -Δήμευση των περιουσιών των πατριαρχικών μοναστηριών της Ρουμανίας -Απαγόρευση της τέλεσης της Θείας λειτουργίας στην ελληνική γλώσσα

4 -Εισαγωγή νέου εμπορικού, αστικού και ποινικού κώδικα
-Εισαγωγή νέου εμπορικού, αστικού και ποινικού κώδικα. -Καθιέρωση της υποχρεωτικής στοιχειώδους εκπαίδευσης -Ίδρυση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Το 1860 ιδρύθηκε το πρώτο ρουμανικό πανεπιστήμιο στο Ιάσιο και λίγο αργότερα ιδρύθηκε πανεπιστήμιο και στο Βουκουρέστι). Τέθηκαν οι βάσεις για τη διαμόρφωση μίας νέας γενιάς Ρουμάνων διανοουμένων που θα προωθούσαν ακόμη περισσότερο το ρουμανικό εθνικό ζήτημα με τη στροφή στη μελέτη της ρουμανικής εθνικής ιστορίας και κουλτούρας. -Επίσημη υιοθέτηση του λατινικού αλφαβήτου(1860), καθώς έως τότε ήταν σε χρήση το κυριλλικό αλφάβητο.

5 Η ίδρυση του πρώτου πανεπιστημίου της Ρουμανίας στο Ιάσιο (1860)

6 Η σημερινή μορφή του Πανεπιστημίου Alexandru Ioan Cuza

7 Εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τις μεταρρυθμίσεις και της συμμαχίας Φιλελευθέρων και Συντηρητικών, ο Κούζα αναγκάστηκε να παραιτηθεί το Εξελέγη ο Κάρολος Χοετζόλλερν κληρονομικός ηγεμόνας. Το ίδιο έτος υιοθετήθηκε νέο Σύνταγμα πιο φιλελεύθερο, το οποίο ναι μεν προέβλεπε διάκριση των εξουσιών και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών, ωστόσο αποκλείονταν οι χωρικοί, που ήταν και η πλειοψηφία του πληθυσμού, από το δικαίωμα ψήφου.

8 ΠΗΓΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - - -Μαριλένα Κοππά, Η συγκρότηση των κρατών στα Βαλκάνια(19ος αιώνας). Τρεις και μία περιπέτειες, Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη, Αθήνα 2002, σελ -Μαρία Νυσταζοπούλου-Πελεκίδου, Οι Βαλκανικοί Λαοί, -Σπυρίδων Σφέτας, Εισαγωγή στη Βαλκανική Ιστορία. Τόμος Α΄. Από την Οθωμανική Κατάκτηση των Βαλκανίων μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο( ) , Εκδόσεις Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2009, σελ


Κατέβασμα ppt "Το μεταρρυθμιστικό έργο του Αλεξάνδρου Κούζα   Βασικός στόχος της διακυβέρνησης του Κούζα ήταν -η επίλυση του αγροτικού ζητήματος προς όφελος των χωρικών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google