Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ; Αδένας σε μέγεθος κάστανου
Βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την αρχική μοίρα της ουρήθρας Έχει μαλακή υφή (ζυμώδη), η οποία ομοιάζει με το ακρορήνιο

3 ΣΕ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ : Μετέχει στην παραγωγή και τον εμπλουτισμό του σπέρματος Μετατρέπει την τεστοστερόνη στην ενεργό μορφή της, με τη βοήθεια των κατάλληλων ενζύμων που περιέχει

4 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ (οξεία ή χρόνια)
ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

5 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
ΟΞΕΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ) ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ (ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ)

6 ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ
ΥΨΗΛΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ (ΣΕ ΟΞΕΙΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ) ΠΟΝΟΣ (ΣΕ: ΠΡΟΣΤΑΤΗ/ΠΕΡΙΝΕΟ, ΟΣΧΕΟ-ΟΡΧΕΙΣ, ΠΕΟΣ, ΚΥΣΤΗ, ΟΣΦΥ ) ΣΥΧΝΟΥΡΙΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ (ΑΔΥΝΑΜΗ ΑΚΤΙΝΑ ΟΥΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Σ ΑΥΤΗ ) ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ Ή ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ -ΑΙΜΟΣΠΕΡΜΙΑ

7 ΣΥΧΝΟΤΕΡΟΙ ΠΑΘΟΓΟΝΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑΣ
ESHERICHIA COLI KLEBSIELLA PROTEUS MIRABILIS ENTEROCOCCUS FAECALIS PSEUDOMONAS AERUGINOSA ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΝΤΑΙ

8 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ (ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ) ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠ’ ΤΟ ΟΡΘΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ (;) ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΥΡΩΝ-ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΥΓΡΟΥ (;)

9 ΑΡΧΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑΣ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ (ΚΙΝΟΛΟΝΕΣ-ΤΡΙΜΕΘΟΠΡΙΜΗ-ΤΕΤΡΑΚΥΚΛΙΝΕΣ-ΜΑΚΡΟΛΙΔΕΣ) Α-ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ (ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ) ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ (ΟΧΙ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΥΚΛΩΝ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ-ΑΛΚΟΟΛ-ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΩΝ-ΘΕΡΜΑ ΕΔΡΟΛΟΥΤΡΑ-ΟΧΙ ΣΤΕΝΑ ΡΟΥΧΑ-ΣΥΧΝΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ)

10 ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ (Κ.Υ.Π.)

11 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η Κ.Υ.Π.: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΖΑ ΤΟΥ. ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΚΥΠ, ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ..

12 ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη ( ΚΥΠ ), είναι μία πάθηση στενά σχετιζόμενη με την ηλικία. Αν και είναι ασθένεια, η οποία δεν απειλεί τη ζωή, ωστόσο οι κλινικές της εκδηλώσεις (συμπτωματολογία κατώτερου ουροποιητικού-LUTS ), επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Ενοχλητικά LUTS, συμβαίνουν σε πάνω από 30% των ανδρών, άνω των 65 ετών.

13 ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠ (ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ)
ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠ (ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ) Ήπια συμπτώματα δυσχερούς ούρησης είναι πολύ συχνά σε άνδρες ηλικίας από 50 ετών και άνω. Μέτρια και σοβαρά LUTS, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Η σχέση μεταξύ συμπτωμάτων, προστατικού μεγέθους και ροής ούρων, είναι σχετικά χαμηλή.

14 ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ

15 ΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠ ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΥΠ
3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ

16 ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΥΠ Η διαταραχή στρώματος – επιθηλίου στον προστάτη
Επίδραση των πολυδύναμων κυττάρων (stem cells) στα προστατικά κύτταρα Επίδραση των οιστρογόνων (αύξηση των οιστρογόνων στον άνδρα με την πάροδο της ηλικίας)

17 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠ Παλιότερα είχε συσχετιστεί με παθήσεις όπως η αρτηριακή υπέρταση, ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Σήμερα, οι μόνοι αληθείς παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου είναι: η ηλικία και το ορμονικό status. ( και οι 2 αυτοί παράγοντες, δυστυχώς για την ώρα, βρίσκονται πέρα από κάθε δυνατότητα πρόληψης).

18 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο κίνδυνος ανάγκης χειρουργικής θεραπείας για ΚΥΠ, αυξάνει με την ηλικία και την βαρύτητα των αρχικών συμπτωμάτων. Τελικά 3 στους 10 άνδρες θα χειρουργηθούν για την πάθηση. Η νυκτουρία και οι μεταβολές στη ροή των ούρων, φαίνεται να είναι τα σημαντικότερα προγνωστικά συμπτώματα.

19 Η ΚΥΠ ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ!
Περίπου 30-45% των ασθενών βιώνουν σταθεροποίηση, ή και υποστροφή των συμπτωμάτων τους.

20 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΥΠ ΕΡΕΘΙΣΤΙΚΑ ΚΥΣΤΙΚΑ ΔΥΣΟΥΡΙΑ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΑΚΤΙΝΑΣ ΟΥΡΩΝ
ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΗ ΟΥΡΗΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΡΟΗΣ ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ-ΣΤΡΑΓΓΟΥΡΙΑ-ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΠΛΗΡΩΣΗ ΣΥΧΝΟΥΡΙΑ ΝΥΚΤΟΥΡΙΑ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΟΥΡΗΣΗ

21 ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠ ΣΤΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Λιθίαση κύστης-δοκίδωση κύστης Υδροουρητήρας και υδρονέφρωση Νεφρική ανεπάρκεια Εκκολπώματα κύστεως Ουρολοιμώξεις Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση.

22 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Υ.Π. (ΒΑΣΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ)
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Υ.Π. (ΒΑΣΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ) ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΧΛΗΜΑΤΩΝ ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠ΄ΤΟ ΟΡΘΟ ΜΕΤΡΗΣΗ PSA ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗΣ ΟΡΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ Ή ΠΥΕΛΟΓΡΑΦΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΟΥΡΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΥΡΗΣΗ

23 Πάχυνση τοιχώματος κύστης.
Μεγάλος μέσος προστατικός λοβός. ( Κυστεογραφική φάση IVU-ουρογραφίας).

24 Διατεταμένη κύστη, λόγω ΚΥΠ, με δημιουργία μεγάλου ενδοκυστικού λίθου.

25 Διατεταμένο ανώτερο ουροποιητικό, σε ασθενή με ΚΥΠ, και ανάπτυξη μεγάλου μέσου προστατικού λοβού, με ενδοκυστική προβολή.

26 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (ΜINIMAL INVASIVE THERAPY)

27 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠ (watchful waiting)
ENΔΕΙΞΕΙΣ: ΧΑΜΗΛΟ SCORE ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ (I-PSS) ΜΙΚΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ ΟΥΡΩΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΟΥΡΟΡΟΗ

28 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

29 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ)
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ) Έχει ένδειξη γενικά σε αρρώστους με μέσο score κλίμακας συμπτωμάτων ( I-PSS ), χωρίς να υπάρχουν οι απόλυτες ενδείξεις του χειρουργείου.

30 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ι ΦΙΝΑΣΤΕΡΙΔΗ
Είναι : αναστολέας της 5α-αναγωγάσης ( 5α-RI) Ελαττώνει τον προστατικό όγκο συρρικνώνοντας το προστατικό επιθήλιο Βελτιώνει τα συμπτώματα και την ροή των ούρων Μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα: περίπου στους 6 μήνες από την έναρξη της θεραπείας. Το μεγαλύτερο όφελος: σε προστάτες > 40 ml Mέσα σε 4-6 μήνες χρήσης : Υποδιπλασιάζει το PSA ορού.

31 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΙ (α αδρενεργικοί αναστολείς-α blockers)

32 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΑΠΕΙΑ ΙΙΙ α-blockers
Πετυχαίνουν: γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων κατά 20-50% και μία βελτίωση στην ουροροή κατά 20-30%. Λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες ( πονοκέφαλος, ζάλη, ορθ. υπόταση, ρινική συμφόρηση, υπνηλία, παλίνδρομη εκσπερμάτιση) Έαν δεν υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από 8 εβδομάδες θεραπείαςδιακοπή. Δεν έχει αποδειχθεί όφελος από τη συνδυασμένη θεραπεία α-αναστολέων και φιναστερίδης.

33 ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

34 ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Αδιευκρίνιστος μηχανισμός σχετικής αποτελεσματικότητας των παρακάτω ουσιών:
SERENOA REPENS ( Αμερικάνικοι νάνοι φοίνικες) PYGEUM AFRICANUM (Aφρικανικά δαμάσκηνα) ECHINACEA PURPUREA (Πορφυρό αραβοσιτάλευρο) HYPOXIS ROOPERI (Γρασίδι Ν. Αφρικής)

35 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

36 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Επίσχεση ούρων Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις Υποτροπιάζοντα επεισόδεια αιματουρίας Επηρεασμός νεφρικής λειτουργίας (έως νεφρική ανεπάρκεια) Λιθίαση ουροδόχου κύστης Εκκολπώματα ουροδόχου κύστης.

37 ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΔΙΑΚΥΣΤΙΚΗ ( ΑΝΟΙΚΤΗ ) ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ ( TURP ) ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΔΙΑΤΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ( ΤUIP )

38 ΔΙΑΚΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Σε μεγάλους αδένες, άνω των 60 cc. Σε επιπλεγμένη ΚΥΠ, με μεγάλους κυστικούς λίθους ή μεγάλο κυστικό εκκόλπωμα.

39 ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΕΚΤΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ( TURP )
ENΔΕΙΞΕΙΣ: Σε μέτρια διογκωμένους προστάτες (έως 60cc) Εάν ο χειρουργικός χρόνος δεν πρόκειται να υπερβεί τα 60 λεπτά.

40 ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΔΙΑΤΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ( ΤUIP )
ENΔΕΙΞΕΙΣ : Μικρός αδένας ( κάτω των 20 cc ) Χωρίς μεγάλο μέσο λοβό Με χαμηλό κίνδυνο συνυπάρχοντος καρκίνου (φυσιολογική ΔΕΠ και PSA ορού ).

41 ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ( MINIMAL INVASIVE THERAPY)
Laser therapy ( TULIP ) Διουρηθρικός ηλεκτροκαυτηριασμός του προστάτη Υπερθερμία ( TUMT ) Διουρηθρική εκτομή του προστάτη δια βελόνης (TUNA ) Υψηλής έντασης εστιασμένοι υπέρηχοι(HIFU) Ενδοουρηθρικά stents Διουρηθρική διάταση του προστάτη με μπαλόνι

42 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ MINIMAL INVASIVE THERAPY
Μικρού μεγέθους προστάτες Λήψη αντιπηκτικής αγωγής Μη ύπαρξη μεγάλου μεγέθους προστατικού μέσου λοβού Απροθυμία ασθενούς για κλασσική χειρουργική θεραπεία

43 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

44 ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η νόσος ευθύνεται για το 9% των θανάτων από καρκίνο, στους άνδρες Παράγοντες κινδύνου αποτελούν: η ηλικία, η κατανάλωση ζωικών λιπών, χρόνια έκθεση σε βαρέα μέταλλα κλπ Η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα, έχει βοηθήσει σημαντικά στη διάγνωση του προστατικού καρκίνου σε πρωιμότερα στάδια

45 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΟΥΣ, ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ: ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΙ ΠΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΤΑ, ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ Ή ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΗΣ ΟΥΡΗΘΡΑΣ ΑΠ ΤΟ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑ ΜΕ ΣΥΝΟΔΟ ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ Ή ΕΠΙΣΧΕΣΗ

46 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ (ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΑΠ΄ΤΟ ΟΡΘΟ) ΜΕΤΡΗΣΗ PSA ΟΡΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΝΟΣΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ ΔΙΟΡΘΙΚΗΣ ΒΙΟΨΙΑΣ ΑΞΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑ ΟΣΤΩΝ (ΓΙΑ ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ)

47 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΡΙΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΒΡΑΧΥΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΡΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

48 ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ:
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ Η ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΔΩΚΙΜΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΙΑΣΗ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟ GOLD STANDARD THΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΙΝΙΚΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΡΙΖΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΗ

49 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Κάθε άνδρας κινδυνεύει από καρκίνο του προστάτη. Εξαιρέσεις δε γίνονται για τους διάσημους και πλούσιους – ρωτήστε απλά τους Γερουσιαστές John Kerry και Bob Dole τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Rudolph Giuliani, το διευθυντή των Yankees Joe Torre,το διευθυντή του FBI Rober Mueller,το στρατηγό Norman Schwartzkopf,το θρύλο του γκόλφ Arnold Palmer,τους Νοτιοαφρικανούς Nelson Mandela και Desmond Tutu,όπως οι Harry Belafonte, Mery Griffin, Ed Asner, Sidney Poitier και Jerry Lewis. Προσβάλλει αθλητές και λογιστές, πολιτικούς και ιατρούς, διασημότητες και καθημερινούς ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, η περίπτωση του άνδρα που δεν έχει κάποιο φίλο ή συγγενή που να πάσχει από την ασθένεια είναι σπάνια. Συνολικά, ο καρκίνος του προστάτη θα διαγνωσθεί σε Αμερικανούς φέτος, γεγονός που τον καθιστά την πιο συχνή εσωτερική κακοήθεια στους άνδρες.

50 Όλοι οι άνδρες μπορεί να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη αλλά κάποιοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από άλλους. Ενώ κάποιοι παράγοντες επικινδυνότητας σχετίζονται με την περιοχή, άλλοι μπορούν να τροποποιηθούν προκειμένου να βελτιωθούν οι πιθανότητες των ανδρών. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεστε όσον αφορά στον κίνδυνο και πως μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να εκδηλώσετε αυτήν την ενοχλητική συχνή ασθένεια; Ακολουθεί μια συγκεντρωτική αναφορά των παραγόντων που συμβάλλουν στον κίνδυνο που διατρέχετε για καρκίνο του προστάτη.

51 Ηλικία : Η ηλικία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας πρόβλεψης του κινδύνου. Ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος σε άνδρες μικρότερους από 40 ετών και αρκετά ασυνήθης σε άνδρες ετών. Πάνω από την ηλικία των 50 ετών όμως, η πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου αυξάνει και συνεχίζει να αυξάνει για όλη τη διάρκεια της ζωής. Η επίπτωση του καρκίνου του προστάτη, στην πραγματικότητα, αυξάνει γρηγορότερα με την ηλικία σε σχέση με άλλες σημαντικές κακοήθειες. Ποιος ο κίνδυνος για κάθε ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα; Οι μελέτες έχουν αποδώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα, αλλά όσες συμφωνούν ότι όσο οι άνδρες μεγαλώνουν, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν γίνεται εκπληκτικά υψηλός(βλ.πίνακα). Είναι κάπως τρομακτικό το γεγονός ότι αν ζήσει κανείς αρκετά, θα εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη. Να θυμάστε όμως, ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη σε αυτές τις μελέτες είναι ασήμαντες από κλινικής άποψης- κάποια κακοήθη κύτταρα τα οποία ανακαλύπτονται στη διάρκεια πλήρους αυτοψίας σε άνδρες που πέθαναν από άλλα αίτια. Συνολικά, ο κίνδυνος που διατρέχει ένας Αμερικανός να εκδηλώσει στη διάρκεια της ζωής του πρώιμο μικροσκοπικό καρκίνο του προστάτη είναι σχεδόν 30% αλλά ο κίνδυνος κλινικά αποδεδειγμένου καρκίνου του προστάτη είναι μόνο 9% και ο κίνδυνος να πεθάνει από τη νόσο είναι σχεδόν 3%.

52 Οικογενειακό ιστορικό: Οι επιδημιολόγοι μας ενημερώνουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης μιας συγκεκριμένης νόσου είναι σχετικός. Υποστηρίζουν επίσης ότι, όσον αφορά στον καρκίνο του προστάτη, η ύπαρξη συγγενών που πάσχουν από τη νόσο αυξάνει τον κίνδυνο του ανδρός να νοσήσει. Ένας άνδρας του οποίου ο πατέρας ή ο αδερφός έχει διαγνωσθεί κλινικά ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη έχει μιάμιση με τρείς φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει την ασθένεια σε σχέση με τους άνδρες των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν νοσήσει. Οι πάσχοντες θείοι και ξάδερφοι έχουν πολύ μικρότερη επίδραση σχέση με τους πατέρες και τους αδερφούς. Ένα πολύ ισχυρό όμως οικογενειακό ιστορικό αυξάνει τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο. Ένας άνδρας που έχει πολλούς στενούς συγγενείς με καρκίνο του προστάτη- ειδικά αν η διάγνωση έχει γίνει πριν τα 55- έχει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει τη νόσο και ο ίδιος. Ο καρκίνος του προστάτη όντως προκαλείται από κάποιο μη φυσιολογικό γονίδιο που περνά από γενιά σε γενιά; ή είναι το αποτέλεσμα έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και συνήθειες σχετικά με την υγεία, όπως η διατροφή και η άσκηση, παράγοντες που συχνά είναι κοινοί στις οικογένειες;

53 Όταν οι επιστήμονες στη Σκανδιναβία μελέτησαν 44
Όταν οι επιστήμονες στη Σκανδιναβία μελέτησαν ζευγάρια διδύμων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 42% του κινδύνου που διατρέχει ένας άνδρας για καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να ερμηνευθεί από κληρονομικούς παράγοντες και το υπόλοιπο 58% από περιβαλλοντικές επιδράσεις. Αν η έρευνα είναι σωστή, η κληρονομικότητα έχει μεγαλύτερη επίδραση στον καρκίνο του προστάτη σε σχέση με άλλες συχνές κακοήθειες συμπεριλαμβανομένου του ορθοκολικού καρκίνου (35%) και του καρκίνου του μαστού(27%). Οι επιστήμονες δεν έχουν προσδιορίσει όλες τις γενετικές ανωμαλίες που ευθύνονται για καρκίνο του προστάτη αλλά σημειώνουν πρόοδο. Μέχρι στιγμής γνωρίζουν ότι δύο γονίδια φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο. Το πρώτο ανήκει στο χρωμόσωμα 1 και ονομάζεται HPC1. Το δεύτερο HPC2 βρίσκεται στο χρωμόσωμα 17. Δεδομένου όμως ότι και τα δύο αυτά γονίδια μαζί είναι υπαίτια για λιγότερες από το 10% των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη, πρέπει να υπάρχουν και άλλα γονίδια που να συμβάλλουν στη νόσο. Οι πιθανές περιπτώσεις περιλαμβάνουν τα MSRI, RNASAEL, το γονίδιο ανδρογονικού υποδοχέα και το ELAC2. Έκπληξη προκαλεί ίσως το γεγονός ότι οι άνδρες που είναι συγγενείς με γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, ειδικά αν φέρουν ειδικές μεταλλάξεις του γονιδίου για τον καρκίνο του προστάτη BRCA2.

54 Σχετιζόμενος με την ηλικία κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη
Ηλιακή ομάδα Κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη 50-59 10%-42% 60-69 17%-38% 70-79 25%-66% 80 και άνω Μέχρι το 90% (Τροποποιημένο από Report of the U.S Preventive Services Task Force: Guide to Clinical Preventive Services, 2η έκδοση, Williams and Wilkins, 1996,σ.121).

55 Εθνικότητα. Η επίπτωση του καρκίνου του προστάτη ποικίλλει εκπληκτικά ανά τον κόσμο. Ακόμα και αφού συνυπολογιστούν διορθωτικά η ηλικία και η ορθότητα της διάγνωσης, είναι 120 φορές συχνότερος στο Σαν Φρανσίσκο σε σχέση με την επαρχιακή Κίνα και πάνω από 4 φορές συχνότερη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με την Ιαπωνία. Τμήμα της διαφοράς μπορεί να έχει γενετική βάση, όπως το οικογενειακό ιστορικό. Οφείλεται όμως και σε παράγοντες σχετικούς με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, οι Ιάπωνες που μετακομίζουν στην Καλιφόρνια αποκτούν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και ο κίνδυνος αυξάνεται για την επόμενη γενιά που γεννιέται στην Αμερική. Σύμφωνα με τη Health Professionals Follow-up Study του Harvard οι Αμερικανοί Ασιατικής καταγωγής διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη με τους λευκούς Αμερικανούς.

56 Φυλή. Ο καρκίνος του προστάτη είναι συχνότερος στους έγχρωμους ακόμα και αφού υπολογιστούν η ηλικία, οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και η πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και τις εξετάσεις. Οι περισσότερες μελέτες εκτίμησαν πως οι Αφροαμερικανοί διατρέχουν 30% υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τους Καυκάσιους. Η γενετική βέβαια μπορεί να ευθύνεται για ορισμένες από αυτές τις διαφορές, αλλά και ο τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η διατροφή παίζουν επίσης ρόλο. Αυτός είναι ο λόγος που οι Αφροαμερικανοί έχουν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό καρκίνου του προστάτη σε σχέση με τους έγχρωμους άνδρες στην Αφρική ή την Ασία.

57 Ορμόνες. Οι ανδρικές φυλετικές ορμόνες (ανδρογόνα), όπως η τεστοστερόνη και η διυδροτεστοστερόνη προωθούν την ανάπτυξη προστατικών κυττάρων είτε πρόκειται για καλοήθη είτε για κακοήθη. Ο καρκίνος του προστάτη στον άνθρωπο περιορίζεται με τη λήψη θεραπείας στέρησης ανδρογόνου. Παρόλο όμως που τα ανδρογόνα παίζουν σίγουρα μεγάλο ρόλο στον καρκίνο του προστάτη συχνά άνδρες που πάσχουν από τη νόσο δεν παρουσιάζουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ορμονών. Το θέμα των ορμονών είναι σύνθετο και πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω. Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί ο κίνδυνος που διατρέχουν οι άνδρες με τη μέτρηση των ορμονικών επιπέδων. Αν και τα ανδρογόνα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στον προστάτη, υπάρχουν κι άλλες ορμόνες που μπορεί να είναι σημαντικές. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες του Harvard έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα (IGF-1) με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. Και μία μελέτη του 2003 αναφέρει ότι άνδρες με αντίσταση στην ινσουλίνη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, ακόμα και αφού λάβουμε υπ΄όψιν την κοιλιακή παχυσαρκία (βλ. τις πληροφορίες για τη διατροφή στη συνέχεια). Αν επιβεβαιωθεί αυτή η νέα παρατήρηση, οι άνδρες θα ενθαρρυνθούν να βελτιώσουν την ανταπόκριση στην ινσουλίνη με τακτική άσκηση, έλεγχο του βάρους και υγιεινή διατροφή.

58 Διατροφή. Είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επικινδυνότητας που μπορεί να ελεγχθεί. Ο κυριότερος ένοχος είναι τα κορεσμένα ζωικά λίπη όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. Άλλες τροφές όμως φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο: Οι ντομάτες και άλλα λαχανικά, η σόγια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι καθώς και τα ψάρια είναι όλα στη λίστα των « καλών τροφών». Ενώ η τροφή φαίνεται να αποτελεί την καλύτερη πηγή δυνητικά προστατευτικών θρεπτικών συστατικών, συμπληρώματα σελήνιου και πιθανώς λυκοπένης μπορεί επίσης να βοηθούν. Αν και υπάρχουν ελπίδες ότι η βελτίωση της διατροφής μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες αποδείξεις. Ωστόσο, μια « προστατευτική για τον προστάτη» διατροφή θα μειώσει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και παχυσαρκίας. Να θυμάστε ότι όταν πρόκειται για την υγεία, είστε ό,τι τρώτε.

59 Άσκηση. Η διατροφή και η άσκηση αποτελούν τα θεμέλια για μια υγιεινή ζωή. Για τον καρκίνο του προστάτη όμως, η διατροφή είναι πολύ πιο σημαντική. Στη μελέτη Harvard Alumni Study διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που δουλεύουν με αρκετή ένταση ώστε να καίνε θερμίδες την εβδομάδα διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη- αλλά χρειάζονται 40 μίλια τρεξίματος ή παρόμοιας άσκησης για να επιτευχθεί ο στόχος. Μια νεότερη έρευνα από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τις ΗΠΑ αναφέρει ότι η μέτρια άσκηση, όπως το περπάτημα, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο, αλλά άλλες μελέτες δεν αναφέρουν ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση. Είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες, αλλά μη στρογγυλοκάθεστε μέχρι να περιμένετε τα αποτελέσματα. Η τακτική άσκηση θα μειώσει τον κίνδυνο για πολλές από τις χρόνιες νόσους που μαστίζουν την Αμερική του 21ου αιώνα.

60 Όγκος σώματος. Μπορεί η κατασκευή ενός ανθρώπου να προβλέψει τον κίνδυνο να νοσήσει; Η παχυσαρκία σαφώς αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου καθώς και πολλών κακοηθειών. Μια σημαντική μελέτη του 2003 συνέδεσε την παχυσαρκία με τον καρκίνο του προστάτη. Όσο παχύτερος είναι ο άνδρας τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει. Για τους παχύτερους, αυτό συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου κατά 34%. Μια μελέτη του 1997 σε Σουηδούς έδειξε ότι οι εύσωμοι άνδρες νοσούν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη είτε το μέγεθος αναφέρεται στο ύψος είτε στο βάρος είτε στο δείκτη μάζας του σώματος (ο οποίος αντικατοπτρίζει την παχυσαρκία). Σε δύο μελέτες του Harvard διαπιστώθηκε ότι το ύψος αυξάνει τον κίνδυνο αλλά μια πρόσφατη έκθεση από την Κίνα, όπου ο καρκίνος του προστάτη βρίσκεται σε άνοδο καθώς οι δυτικές συνήθειες σαρώνουν τη χώρα αναφέρει μόνο κοιλιακή παχυσαρκία. Ας ελπίσουμε ότι τα κινέζικα στοιχεία είναι σωστά γιατί για την περίμετρο της μέσης μπορεί κανείς να κάνει κάτι.

61 Κάπνισμα. Ο καπνός προκαλεί τόσο πολλές κακοήθειες που είναι λογικό να είναι ύποπτος και για τον καρκίνο του προστάτη. Τα στοιχεία όμως είναι ανάμικτα: σε πολλές μελέτες δε διαπιστώνεται συσχέτιση, ενώ σε άλλες αναφέρεται πως το βαρύ κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός άνδρα να πεθάνει από καρκίνο του προστάτη έως 45%. Είναι ένα συζητήσιμο σημείο δεδομένου ότι κανείς άνδρας (ή καμία γυναίκα) δε θα έπρεπε να καπνίζει.

62 Κατανάλωση ποτού. Το αλκοόλ έχει ανάμικτες επιδράσεις στην υγεία: σε μικρές ποσότητες είναι υγιεινό, σε μεγαλύτερες βλαβερό. Αν και σε μερικές μελέτες αναφέρεται ότι η μεγάλη κατανάλωση ποτού αυξάνει τον κίνδυνο του ανθρώπου για καρκίνο του προστάτη, μια μετά-ανάλυση του δημοσιεύσεων έρευνας δε διαπίστωσαν κάποια επίδραση. Συνολικά, οι ανησυχίες για τον καρκίνο του προστάτη δε θα πρέπει να επηρεάζουν την απόφαση κάποιου σχετικά με το ποτό.

63 Σεξουαλική δραστηριότητα. Ο προστάτης είναι αναπαραγωγικό όργανο
Σεξουαλική δραστηριότητα. Ο προστάτης είναι αναπαραγωγικό όργανο. Η μοναδική του λειτουργία είναι να συνεισφέρει υγρό στο σπέρμα. Επειδή συνδέεται τόσο άμεσα με το σέξ, οι ιατροί αναρωτήθηκαν αν η σεξουαλική δραστηριότητα και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Μέχρι πρόσφατα η απάντηση ήταν όχι. Αλλά σύμφωνα με μία μελέτη του 2001 στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε άνδρες με τριάντα ή περισσότερες συντρόφους στη διάρκεια της ζωής τους αλλά και ο μικρός αριθμός συντρόφων, δύο με τέσσερις, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο. Πρόκειται όμως για μόνο μία μελέτη και πρέπει ακόμα να επιβεβαιωθεί.

64 Μην ανησυχείτε Ο καρκίνος του προστάτη είναι τόσο συχνός ακριβώς επειδή υπάρχουν τόσοι παράγοντες επικινδυνότητας. Μεταξύ όλων αυτών των ανησυχιών, είναι καλό να γνωρίζει κανείς ότι κάποιοι δυνητικοί ένοχοι έχουν αθωωθεί. Ο βασικότερος είναι η εκτομή του σπερματικού πόρου. Αν και οι δύο μελέτες του 1993( από το Harvard) αύξησαν τις ανησυχίες ότι αυτή η απλή επέμβαση γενετικού ελέγχου μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο, πλήθος νέων στοιχείων δε βρίσκουν στοιχεία συσχέτισης της εκτομής του σπερματικού πόρου με επακόλουθο καρκίνο του προστάτη. Όσον αφορά σε οτιδήποτε άλλο ο καρκίνος του προστάτη είναι δημοκρατικός: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν έχει επίδραση στον κίνδυνο ( αν και η ελλιπής πρόσβαση στη φροντίδα της υγείας εμποδίζει τη διάγνωση και τη θεραπεία). Τέλος, ούτε η καλοήθης προστατική υπερπλασία ούτε η προστατίτιδα (φλεγμονή του αδένα) συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη. Κανείς δεν είναι χαρούμενος με αυτά τα προβλήματα αλλά τουλάχιστον δε χρειάζεται να ανησυχεί και για μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

65 Προοπτικές Τι σημαίνουν οι παράγοντες επικινδυνότητας για καρκίνο για εσάς; Πρώτον είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν διατρέχετε κίνδυνο μεγαλύτερο από το μέσο όρο. Αν αυτό ισχύει, ίσως να είναι λογικό να επιλέξετε να ακολουθήσετε μια επιθετική προσέγγιση για την ανίχνευση και τη διάγνωση. Ο καλύτερος τρόπος των ιατρών να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του προστάτη στο πιο πρώιμο και θεραπεύσιμο στάδιο είναι να διεξάγουν μία εξέταση αίματος για ειδικό προστατικό αντιγόνο ή μια εξέταση PSA. Αν και είναι λιγότερο αποτελεσματική, η δακτυλική εξέταση από το ορθό μπορεί επίσης να βοηθήσει. Η εξέταση για καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο είναι αμφιλεγόμενη επειδή οι εξετάσεις είναι ανακριβείς, επειδή δεν αποδεικνύεται ότι η ανίχνευση σώζει ζωές, και επειδή η ανίχνευση μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες με πολύ σημαντικές παρενέργειες. Οι ιατροί θα πρέπει να παρουσιάζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε κάθε ασθενή κάθε χρόνο με ηλικία έναρξης τα 50 έτη. Αλλά οι άνδρες με αυξημένο κίνδυνο θα πρέπει να μελετούν την περίπτωση εξέτασης σε μικρότερη ηλικία. Οι ετήσιες αποφάσεις για τις εξετάσεις PSA και δακτυλική εξέταση ξεκινούν στην ηλικία των 40 ετών. Η American Cancer Society αύξησε πρόσφατα τη σύστασή της από τα 40 στα 45.

66 Η έγκαιρη πρόγνωση βοηθά αλλά η πρόληψη είναι ακόμα καλύτερη
Η έγκαιρη πρόγνωση βοηθά αλλά η πρόληψη είναι ακόμα καλύτερη. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τους συγγενείς του ή να αλλοιώσει τα γονίδιά του, πόσο μάλλον να σταματήσει τη διαδικασία της γήρανσης. Μπορεί όμως κανείς να κάνει σημαντικές αλλαγές σε άλλα πεδία. Μία καλή διατροφή όχι μόνο ωφελεί τον προστάτη αλλά προστατεύει και από καρδιακή νόσο, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία. Ένας υγιής προστάτης τελικά χρειάζεται και ένα υγιές σώμα γύρω του.

67 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..


Κατέβασμα ppt "ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google