Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

10 ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒαρκοΥτα ΗλΕκτρα 2018-2019 Β’1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "10 ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒαρκοΥτα ΗλΕκτρα 2018-2019 Β’1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 10 ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒαρκοΥτα ΗλΕκτρα Β’1

2 ΘΕΜΑΤΑ Μαρί Κιουρί (7 Νοεμβρίου 1867- 4 Ιουλίου 1934)
Μαλάλα Γιουσαφζάι (12 Ιουλίου 1997) Ρόζα Παρκς (4 Φεβρουαρίου Οκτωβρίου 2005) Μπέρτα Φον Ζούτνερ (9 Ιουνίου Ιουνίου 1914) Αούνγκ Σαν Σου Κι (19 Ιουνίου 1945) Βαλεντίνα Βλαντίμιροβνα Τερεσκόβα (6 Μαρτίου 1937) Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ (24 Ιουλίου Ιανουαρίου 1939) Άννα Φρανκ (12 Ιουλίου Μάρτιος 1945) Τζέιν Γκούντολ (3 Απριλίου 1934) Νάντια Κομανέτσι (12 Νοεμβρίου 1961)

3 ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα- Κιουρί καταγόταν από την Πολωνία και ήταν φυσικός-χημικός(καθηγήτρια).  Υπήρξε η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της και ήταν γνωστή ως Μαντάμ Κιουρί. Στα επιτεύγματά της συμπεριλαμβάνονται η ανακάλυψη του ραδίου και του πολωνίου. Τέλος, έχει τιμηθεί 2 φορές με βραβείο Νόμπελ (φυσικής και χημείας).

4 ΜΑΛΑΛΑ ΓΙΟΥΣΑΦΖΑΙ Η Μαλάλα Γιουσαφζάι κατάγεται από το Πακιστάν. Στα 11 χρόνια της αποφάσισε να αγωνιστεί για την υπεράσπιση του δικαιώματος της συμμετοχής των κοριτσιών στη μόρφωση. Μετά από την απόπειρα δολοφονίας της το 2012 πλήθος ατόμων όχι μόνο από το Πακιστάν αλλά από όλον τον κόσμο συμπαραστάθηκαν στην τότε 15χρονη μαθήτρια. Τελικά το 2013 τιμήθηκε με το βραβειο Ζαχάρωφ και το 2014 της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.

5 ΡΟΖΑ ΠΑΡΚΣ Η Ρόζα Παρκς ήταν Αμερικανίδα ακτιβίστρια η οποία μετά από ένα περιστατικό σ’ ένα λεωφορίο, όπου αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σ’ έναν λευκό, ξεκίνησε ένα κίνημα κατά της πολιτικής του φυλετικού διαχωρισμού που επικρατούσε εκείνη την εποχή στις Η.Π.Α. Το 1996 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το τιμήθηκε, επίσης, με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Είναι η πρώτη γυναίκα της οποίας η σορός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου.

6 ΜΠΕΡΤΑ ΦΟΝ ΖΟΥΤΝΕΡ Η Μπέρτα φον Ζούτνερ καταγόταν από την Αυστρία και ήταν λογοτέχνης και ειρηνίστρια. Μετά τη δημοσίευση του βιβλίου της « Die Waffen nieder » (Κάτω τα όπλα) και την ίδρυση της ειρηνηστικής οργάνωσης αποτέλεσε κορυφαία μορφή του ειρηνίστικου κινήματος της εποχής της.Προς τιμήν της στα αυστριακά κέρματα των 2 Ευρώ εικονίζεται το προσωπό της. ‘Ηταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1905, ενώ εργαζόταν ως γραμματέας για τον ‘Αλφρεντ Νόμπελ για ορισμένο διάστημα.

7 ΑΟΥΝΓΚ ΣΑΝ ΣΟΥ ΚΙ Η Αούνγκ Σαν Σου Κι κατάγεται από την Μιανμάρ και είναι ακτιβίστρια και πολιτικός. Μετά τις σπουδές της στο Λονδίνο και στην Οξφόρδη επέστρεψε στην πατρίδα της όπου αναδείχθηκε ηγέτρια υπέρ της δημοκρατίας και μετά από 2 χρόνια (το 1990) εξελέγη πρωθυπουργός της χώρας της. Αργότερα τιμήθηκε με το βραβείο Ράφτο, το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης και, τέλος, με βραβείο Νόμπελ ειρήνης. Ένας χαρακτηριστικός λόγος της είναι ο εξής: «Δεν είναι η εξουσία που διαφθείρει,αλλά ο φόβος. Ο φόβος να χάσουν την εξουσία διαφθείρει αυτούς που την ασκούν, εξίσου με αυτούς, που υποταγμένοι φοβούνται και υποκύπτουν στην ωμή βία της εξουσίας».

8 ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡΟΒΝΑ ΤΕΡΣΚΟΒΑ
Η Βαλεντίνα Βλαντίμιρονβα Τερεσκόβα κατάγεται από τη Ρωσσία και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να ταξιδέψει στο διάστημα (16-19 Ιουνίου 1963). Πριν γίνει αστροναύτης υπήρξε εργάτρια σε υφαντουργείο και ερασιτέχνιδα αλεξιπτωτίστρια. Επίσης επιλέχθηκε μεταξύ 400 υποψηφίων να κυβερνήσει διαστημική αποστολή (διαστημόπλοιο Βοστόκ 6). Κατά τη διάρκεια της τριήμερης αποστολής της, πραγματοποίησε διάφορες δοκιμές και συνέλεξε στοιχεία για τις αντιδράσεις του γυναικείου σώματος στη διαστημική πτήση.

9 ΑΜΕΛΙΑ ΜΑΙΡΗ ΕΡΧΑΡΤ Η Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ ήταν Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών.  Η Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης,  ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της στους αιθέρες, τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης The Ninety-Nines, μίας οργάνωσης για τις γυναίκες πιλότους. Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στη νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης, το 1937.

10 ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ Η Άννα Φρανκ ήταν γερμανίδα Εβραιοπούλα που έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας. Το ημερολόγιο αφού βρέθηκε μεά τον θάνατό της, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και έπειτα έγινε βιβλίο. Το βιβλίο δίνει μια λεπτομερή περιγραφή της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής· μέσω των γραπτών της, η Άννα Φρανκ έγινε ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος.

11 ΤΖΕΙΝ ΓΚΟΥΝΤΟΛ Η Τζέιν Μόρρις Γκούντολ  είναι Αγγλίδα πρωτευοντολόγος και ανθρωπολόγος. Η Γκούντολ θεωρείται η κορυφαία ειδικός παγκοσμίως όσον αφορά τους χιμπαντζήδες, και είναι κυρίως γνωστή για την έρευνά της επάνω στις κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις των άγριων χιμπαντζήδων, τις οποίες έχει μελετήσει για σχεδόν έξι δεκαετίες, από τότε που επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Εθνικό Πάρκο Γκόμπε της Τανζανίας το  Έχει ιδρύσει το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Roots & Shoots, ενώ έχει εργαστεί εκτεταμένα επάνω σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία της φύσης και των ζώων. Τον Απρίλιο του ονομάστηκε Αγγελιοφόρος Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών.

12 ΝΑΝΤΙΑ ΚΟΜΑΝΕΤΣΙ Η Νάντια Κομανέτσι είναι Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής. Ήταν η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που βραβεύτηκε με το τέλειο 10, ενώ θεωρείται μία από τις κορυφαίες αθλήτριες στο άθλημα, καθώς και μία από τις κορυφαίες αθλήτριες σε όλα τα αθλήματα. Κατάφερε να κατακτήσει 5 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, 2 χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 9 χρυσά μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

13 ΒΑΡΚΟΥΤΑ ΗΛΕΚΤΡΑ Είμαι μαθήτρια της Β’ τάξης του γυμνασίου Ραφήνας Στον ελεύθερό μου χρόνο επίσης μ΄αρέσει να ακούω μουσική Ασχολούμαι με την εναέρια ακροβατική και όταν μεγαλώσω θέλω να σπουδάσω στη Γυμναστική Ακαδημία (Τ.Ε.Φ.Α)

14 ΤΕΛΟΣ «Η γυναίκα που χαμογελάει με την ψυχή της και έχει χαρούμενη έκφραση είναι όμορφη ανεξαρτήτως του τι θα φορέσει» Anne Roiphe

15 ΠΗΓΕΣ


Κατέβασμα ppt "10 ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΒαρκοΥτα ΗλΕκτρα 2018-2019 Β’1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google