Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

CRT – Θεραπεία Επιλογή ασθενών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "CRT – Θεραπεία Επιλογή ασθενών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 CRT – Θεραπεία Επιλογή ασθενών
Τσούνος Ιωάννης Συν/της Διευθυντής Καρδιολογική κλινική Γ.Ν.Θ. ΄΄ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ΄΄

2 Ορισμός καρδιακού συγχρονισμού
Ορισμός καρδιακού συγχρονισμού Η φυσιολογική και αρμονική σύζευξη μεταξύ ηλεκτρικής διέγερσης και μηχανικής συστολής της καρδιάς

3 Παθοφυσιολογία αποσυγχρονισμού
Παθοφυσιολογία αποσυγχρονισμού 25% των ασθενών με Κ.Α. παρουσιάζουν Α. Είτε διακοιλιακό αποσυγχρονισμό (κυρίως LBBB , ή καθυστέρηση διέγερσης πλαγίου τοιχώματος Α.Κ. σχετικά με Δ.Κ.) Β. Είτε ενδοκοιλιακό αποσυγχρονισμό (διευρυσμένα QRS ή καθυστερημένη διέγερση πλαγίου τοιχώματος Α.Κ. συγκριτικά με το μεσοκοιλιακό διάφραγμα)

4 Επιπτώσεις αποσυγχρονισμού
Άνιση κατανομή του μυοκαρδιακού έργου Μεταβολές στον μεταβολισμό και την αιματική ροή του μυοκαρδίου . Ασθενείς με Κ.Α. και διαταραχές ενδοκοιλιακής ή διακοιλιακής αγωγής έχουν χειρότερη πρόγνωση Ασθενείς που χρειάζονται κλασική βηματοδότηση της Δ.Κ. οδηγούνται σε ιατρογενή αποσυγχρονισμό και επιβαρύνεται η συνολική συστολική απόδοση της καρδιάς .

5 Η σκέψη για επαναφορά του συγχρονισμού οδήγησε στην σύγχρονη βηματοδοτηση της Δ.Κ. με την Α.Κ. Η αμφικοιλιακή βηματοδότηση επιτυγχάνεται με την βηματοδότηση της Δ.Κ. με τον κλασικό τρόπο ενώ΄της Α.Κ. με την εισαγωγή του ηλεκτροδίου μέσω του Στ. κόλπου σε μία καρδιακή φλέβα .

6 Όλες οι μελέτες που σχεδιάστηκαν για να μελετήσουν την επίδραση της αμφικοιλιακής βηματοδότησης

7 Αρχικές μελέτες Μελέτη MIRACLE Μελέτη COMPANION Μελέτη CARE-HF
Κριτήρια επιλογής ασθενών Συμπτώματα Κ.Α. κλάσης ΙΙΙ και IV NYHA Εύρος QRS >120 msc E.F. <35%

8 ΙΙα Κ. Μ. και βηματοδοεξαρτώμενοι ΙΙβ χαμηλό Κ. Ε
ΙΙα Κ.Μ. και βηματοδοεξαρτώμενοι ΙΙβ χαμηλό Κ.Ε. Ι ή ΙΙ και πρόκειται να βηματοδοτηθούν

9 Μορφολογία και εύρος QRS
Απόλυτη ένδειξη η LBBB μορφολογία και εύρος QRS >150 msc. Σε LBBB ή non LBBB μορφολογία και QRS= msc οι απόψεις διίστανται και στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται υπ΄όψιν τα συμπτώματα του ασθενούς Μέσος όρος εύρους QRS ως όριο είναι >130 msc ενώ στον πληθυσμό των μελετών είναι = 160 msc. Σε μία μετα-ανάλυση 5 μελετών διαπιστώνεται ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το εύρος του QRS και λιγότερη η μορφολογία Μέσος όρος εύρους QRS

10 CRT και Κολπική μαρμαρυγή
Υπάρχει διάσταση απόψεων : Αμερική και Ευρώπη θεωρούν ΙΙα ένδειξη εφ΄όσον τηρούνται και τα άλλα κριτήρια Βασική προυπόθεση είναι το υψηλό ποσοστό αμφικοιλιακής βηματοδότησης και αυτό επιτυγχάνεται με αποκλεισμό του κ-Κ κόμβου είτε με φάρμακα είτε με ablation.

11 CRT – Βηματοδότηση για πρόληψη καρδιακού αποσυγχρονισμού
Υψηλού βαθμού Α-V block και συστολική Κ.Α. Κλάση Ι ένδειξη (Μελέτη BLOCK-HF) Σε περίπτωση αναβάθμισης ή αντικατάστασης προυπάρχουσας συμβατικής βηματοδότησης ή απινιδωτή , όταν συνυπάρχει επιδείνωση της Κ.Α. και με αναμενόμενη βηματοδότηση > 40% Ηλικιωμένοι ασθενείς με κακή ποιότητα ζωής ή και συχνές νοσηλείες για Κ.Α. LBBB ,χαμηλό E.F.

12

13

14 CRT-P vs CRT-D Προσδόκιμο επιβίωσης Βαρύτητα συμπτωμάτων και Κ.Α.
ΧΝΑ ή Αιμοκάθαρση Άλλες σοβαρές συνοσηρότητες Δεν υπάρχουν μελέτες που να συγκρίνουν τις δύο θεραπείες Η CRT-P θεραπεία ενδείκνυται σε βαριά συμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρές συνοσηρότητες και με μικρό προσδόκιμο επιβίωσης .

15 Ισχυρές ενδείξεις και καλύτερη απάντηση στην αμφικοιλιακή βηματοδότηση είναι χαμηλή ένδειξη και πτωχή απάντηση στην αμφικοιλιακή βηματοδότηση

16 Πολλοι ασθενείς ενώ πληρουν τις προυποθέσεις για … θεραπεία δεν απαντούν σε αυτήν

17

18

19

20

21

22 Ένδειξη κατηγορίας Ι είναι και τα ήπια συμπτώματα (κλάση ΙΙ Κ. Α
Ένδειξη κατηγορίας Ι είναι και τα ήπια συμπτώματα (κλάση ΙΙ Κ.Α.) – Κατηγορία ΙΙα QRS kai LBBB kai non LBBB

23 Κατηγορία ΙΙβ ---Κ. Α. ιχαιμική κλάση Ι …
Κατηγορία ΙΙβ ---Κ.Α.ιχαιμική κλάση Ι …. Όχι LBBB , QRS βαριά συμπτώματα …… όχι LBBB QRS >150 Κ.Α. ΙΙ

24 Συμπέρασμα Η θεραπεία του καρδιακού αποσυγχρονισμού στους ασθενείς με Κ.Α. είναι δεδομένο ότι βελτιώνει τα συμπτώματα και την πρόγνωση των ασθενών αυτών . Το μεγάλο πρόβλημα είναι η σωστή επιλογή των ασθενών που θα δεχτούν αυτή την θεραπεία .


Κατέβασμα ppt "CRT – Θεραπεία Επιλογή ασθενών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google