Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ατομική Συμβουλευτική για μαθητές Β/θμιας εκπαίδευσης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ατομική Συμβουλευτική για μαθητές Β/θμιας εκπαίδευσης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ατομική Συμβουλευτική για μαθητές Β/θμιας εκπαίδευσης
Εισηγήτρια: Ε. Γκόγκογλου Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Υποψήφια Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Επιστημονική Συνεργάτης του Εργαστηρίου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής <Μιχάλης Κασσωτάκης>του ΕΚΠΑ.

2 Δομή συνεδριών Συνέντευξη και ερωτηματολόγια
Πληροφόρηση: παρουσίαση σχολών/Ερωτηματολόγιο Αριάδνη Έκθεση αναφοράς

3 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
1.Η πιο διαδεδομένη μέθοδος συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα είναι η συνέντευξη. Σκοπός της συνέντευξης η οργάνωση μιας σχέσης προφορικής επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, τον συνεντευκτή και τον ερωτώμενο, έτσι ώστε να επιτρέψει στον πρώτο τη συλλογή ορισμένων πληροφοριών από τον δεύτερο, πάνω σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

4 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
2. Η αλήθεια είναι αυτό που εμείς βλέπουμε. <Η ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας από την οπτική γωνία του Λύκου>

5 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
2. Η αλήθεια είναι αυτό που εμείς βλέπουμε. Καθένας από εμάς έχει το δικό του τρόπο αντίληψης των πραγμάτων. Κατά συνέπεια, η επικοινωνία είναι εφικτή όταν μεταξύ των συνομιλούντων υπάρχει διαλλακτικότητα και έλλειψη δογματισμού.

6 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
2. Η αλήθεια είναι αυτό που εμείς βλέπουμε. Μάλιστα εκ μέρους του Συμβούλου σύμφωνα με τον Carl Rogers (1967) λυσιτελές είναι να υπάρχει: ενσυναίσθητη κατανόηση κατανόηση του κόσμου του πελάτη, έτσι όπως εκείνος τον βλέπει, αναγνώριση και κατανόηση σε βάθος των λεγομένων και των συναισθημάτων του ομιλητή, όσων εκφράζονται και όσων δεν εκφράζονται

7 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
2. Η αλήθεια είναι αυτό που εμείς βλέπουμε. γνησιότητα ικανότητα του συμβούλου να έχει επίγνωση των προσωπικών εσωτερικών του εμπειριών καθώς παρακολουθεί και προσπαθεί να κατανοήσει τις εμπειρίες του πελάτη ικανότητα του συμβούλου να μην εμπλέκει τις προσωπικές του πεποιθήσεις και να αποφεύγει την αξιολόγηση των απόψεων του ομιλητή. απεριόριστος θετικός σεβασμός απουσία κριτικής και αξιολόγησης

8 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
3. Ενεργητική Ακρόαση Μία πολύ σημαντική επικοινωνιακή δεξιότητα, απολύτως αναγκαία για την αποτελεσματικότητα της συνέντευξης είναι η ενεργητική ακρόαση, μια προσέγγιση που αναπτύχθηκε από τον ψυχολόγο Carl Rogers (1967). Η ενεργητική ακρόαση, αντίθετα με την παθητική ακρόαση, προϋποθέτει τη συμμετοχική δράση και την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες όπως η προσοχή, η παρατηρητικότητα, η αποδοχή, η γνησιότητα-αυθεντικότητα, η ενσυναίσθηση.

9 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
4. Οι τέσσερεις διαστάσεις της ενεργητικής ακρόασης (Ivey, Gluckstern & Ivey 1996) είναι: Η διατήρηση της οπτικής-βλεμματικής επαφής με το άτομο που μιλά, η ενθάρρυνση με το βλέμμα και η συγκέντρωση στον ομιλητή. Η υποστήριξη με τη γλώσσα του σώματος

10 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
4. Οι τέσσερεις διαστάσεις της ενεργητικής ακρόασης (Ivey, Gluckstern & Ivey 1996) είναι: Φωνητικό Ύφος το ύφος, ο τόνος, ο ρυθμός, η χροιά και η ένταση της φωνής, τα οποία πρέπει να συνάδουν με τα χαρακτηριστικά του ομιλητή. (Για παράδειγμα σε ένα συνεσταλμένο άτομο που μιλά χαμηλόφωνα δεν μπορεί ο ακροατής να έχει μια στάση υπερβολικής αυτοπεποίθησης και να μιλά με υψηλή ένταση στη φωνή.)

11 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
4. Οι τέσσερεις διαστάσεις της ενεργητικής ακρόασης (Ivey, Gluckstern & Ivey 1996) είναι: Η λεκτική ακολουθία η ικανότητα να παραμένει ο σύμβουλος στο θέμα, το οποίο αναπτύσσει ο ομιλητής, χωρίς να διακόπτει με άσχετες ερωτήσεις ή άλλα ζητήματα και σκέψεις. Ο ακροατής ενισχύει τον ομιλητή να εμβαθύνει όλο και περισσότερο στο θέμα του.

12 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
5. Τεχνικές λεκτικής Ενεργητικής Ακρόασης Στοιχειώδης ενθάρρυνση Επιτυγχάνεται με νεύματα με το κεφάλι, μικρές λέξεις «αχά», «αλήθεια;», «ω», «πότε;», «τι λες;» κλπ. Διευκρινιστικές ερωτήσεις ανοιχτού και κλειστού τύπου Οι ανοιχτές ερωτήσεις βοηθούν τον ομιλητή να ανοιχτεί περισσότερο, χωρίς να νιώθει ότι κάποιος τον ανακρίνει. Είναι τρόπος να διευκρινίσουμε. Προσοχή στο «γιατί»: επικεντρώνει τη συζήτηση σε λάθη/κατηγορίες και δείχνει επίκριση.

13 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
5. Τεχνικές λεκτικής Ενεργητικής Ακρόασης Παράφραση και Αντανάκλαση συναισθήματος Καθρέφτισμα (paraphrasing,=παράφραση mirroring=καθρέφτισμα, reflecting=αντανάκλαση) Η παράφραση επιτυγχάνεται όταν λέμε με δικά μας λόγια, ότι είπε ο ομιλητής. Κάποιες φορές, μπορεί να επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες από τις λέξεις που έχει χρησιμοποιήσει ο ομιλητής κι άλλες φορές επιλέγουμε διαφορετικές λέξεις.

14 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
5. Τεχνικές λεκτικής Ενεργητικής Ακρόασης Παράφραση και Αντανάκλαση συναισθήματος Συχνά η πρόταση ξεκινά : «καταλαβαίνω ότι λες ...» «δηλαδή αυτό που λες ...». Με αυτόν τον τρόπο ο ομιλητής καταλαβαίνει ότι τον ακούσαμε και ότι τον καταλάβαμε. Επίσης ακούει τι είπε από κάποιον άλλον και διευκολύνεται να αντιληφθεί ο ίδιος το σημαντικό σε αυτά που είπε.

15 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
5. Τεχνικές λεκτικής Ενεργητικής Ακρόασης Παράφραση και Αντανάκλαση συναισθήματος Η αντανάκλαση συναισθήματος επιτυγχάνεται, καθώς αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα πίσω από τις λέξεις ή μέσα από τη συμπεριφορά και τα ονοματίζουμε, «φαίνεσαι...» «καταλαβαίνω ότι νιώθεις...». Δεν λέμε στον ομιλητή πώς νιώθει, αλλά πώς φαίνεται σε εμάς ότι νιώθει και ζητάμε (με τον τόνο της φωνής μας ή με τον τρόπο που το θέτουμε) επιβεβαίωση ότι καταλαβαίνουμε σωστά.

16 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
5. Τεχνικές λεκτικής Ενεργητικής Ακρόασης Παράφραση και Αντανάκλαση συναισθήματος Μην φοβάστε το λάθος! Ακόμα κι αν δεν έχουμε σωστά αναγνωρίσει και ονοματίσει κάτι, ο ομιλητής θα μας το πει και θα νιώσει συχνά ευγνώμων για την προσπάθεια.

17 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
5. Τεχνικές λεκτικής Ενεργητικής Ακρόασης Περίληψη Αν είναι μια μεγάλη διήγηση ή πολλές μικρές βοηθάει τον ομιλητή, κάπου κάπου να κάνουμε μια μικρή περίληψη όλων των σημαντικών σημείων που έχουμε ακούσει. Έτσι συγκεντρώνουμε τα κρίσιμα θέματα και διευκολύνουμε την προσήλωση του ομιλητή.

18 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
5. Τεχνικές λεκτικής Ενεργητικής Ακρόασης Ενεργητική σιωπή /παύσεις είναι χρήσιμη για αποφόρτιση αλλά και για να τονιστεί κάτι σημαντικό.

19 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
6. Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να ... μιλάμε για τον εαυτό μας. επισημάνουμε πώς θα αντιδρούσαμε εμείς στην αντίστοιχη περίπτωση ή πώς σχολιάζουμε την κατάσταση. αγνοούμε τα συναισθήματα που ανακύπτουν όσο έντονα κι αν είναι. συμβουλεύουμε, κάνουμε διάγνωση της κατάστασης, καθησυχάζουμε, ενθαρρύνουμε, επικρίνουμε, κατακρίνουμε. σκεφτόμαστε την ώρα που μιλάει ο άλλος τι θα πούμε μετά.

20 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
6. Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να ... να κάνουμε μόνο νεύματα ή «μμμ» ή «αχά». προσποιούμαστε ότι καταλάβαμε όταν δεν έχουμε καταλάβει. αφήνουμε τον ομιλητή να μιλάει για λιγότερο σημαντικά ζητήματα απλώς για να του δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε. διορθώνουμε τον ομιλητή. αλλάζουμε θέμα.

21 Η Συνέντευξη στη Συμβουλευτική διαδικασία
6. Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να ... γεμίζουμε τα κενά όταν δημιουργείται σιωπή. αγνοούμε τη μη λεκτική επικοινωνία.

22 Δομή συνεδριών: 1. Συνέντευξη και Ερωτηματολόγια
Δομή συνεδριών: 1. Συνέντευξη και Ερωτηματολόγια Α. Δημογραφικά Ονοματεπώνυμο Τι τάξη πας; Σε ποιο σχολείο πας; Πας φροντιστήριο ή ιδιαίτερα; Πόσα χρόνια; Έχεις ξανακάνει επαγγελματικό προσανατολισμό; Ξέρεις τι πρόκειται να κάνουμε μαζί σου; Ποιες είναι οι προσδοκίες σου; Τι δουλειά κάνει η μαμά και ο μπαμπάς; Σου έχουν προτείνει κάτι; Αν όχι, τι φαντάζεσαι ότι ονειρεύεται η μαμά σου ή ο μπαμπάς σου για σένα; Πιστεύεις ότι μπορεί να δυσαρεστηθούν οι γονείς σου για κάποια επαγγελματική σου απόφαση; Πώς νιώθεις γι’ αυτό; Θα άλλαζες άποψη για να μην τους στεναχωρήσεις;

23 Δομή συνεδριών: 1. Συνέντευξη
Δομή συνεδριών: 1. Συνέντευξη Α. Δημογραφικά Έχεις αδέρφια; Μικρότερα ή μεγαλύτερα; Έχεις δικό σου δωμάτιο; Τα αδέρφια σου τα θαυμάζεις; Ποια χαρακτηριστικά τους θαυμάζεις και γιατί; Υπάρχει κάποιος σημαντικός άλλος ενήλικος τον οποίο θαυμάζεις; Υπάρχει κάποιος σημαντικός άλλος συνομήλικος τον οποίο θαυμάζεις;

24 Δομή συνεδριών: 1. Συνέντευξη
Δομή συνεδριών: 1. Συνέντευξη Β. Επιδόσεις στα μαθήματα Ποια μαθήματα σου αρέσουν; Ποιες είναι οι επιδόσεις σου στα διαγωνίσματα; Νιώθεις ότι αδικήθηκες σε κάποιο μάθημα; Αν έδινες τώρα πανελλήνιες εξετάσεις ποιους βαθμούς θεωρείς ότι θα έπαιρνες στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα; Ποια μαθήματα σου φαίνονται πιο δύσκολα ; Ποια μαθήματα σου φαίνονται πιο εύκολα; Ποιο μάθημα αξίζει παραπάνω προσπάθεια; Πιστεύεις ότι μπορείς αν χρειαστεί, να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου και αν ναι σε ποια μαθήματα;

25 Δομή συνεδριών: 1. Συνέντευξη
Δομή συνεδριών: 1. Συνέντευξη Β. Επιδόσεις στα μαθήματα Ποιο μάθημα είναι άχρηστο κατά τη γνώμη σου; Τι γνώμη έχεις για τη δια βίου μάθηση; Ποιες ξένες γλώσσες γνωρίζεις; Σε ποιο επίπεδο; Τις μαθαίνεις εύκολα; Σου αρέσουν; Πώς τα πας με τους Η/Υ; Έχεις κάποια μαθησιακή δυσκολία; Έχει θίξει ποτέ κάτι σχετικό κάποιος φιλόλογός σου ή άλλος καθηγητής σου;

26 Δομή συνεδριών: 1. Συνέντευξη
Δομή συνεδριών: 1. Συνέντευξη Γ. Ενδιαφέροντα, κίνητρα, ικανότητες Έχεις αναλάβει κάποια καθήκοντα στο σπίτι; Τι κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο; Πώς είναι μία τυπική σου μέρα; Όταν μπαίνεις στο διαδίκτυο τι ψάχνεις; Βάζεις υποψηφιότητα στις εκλογές του σχολείου σου; Στην παρέα σου σού αρέσει να ηγείσαι; Ναι ή όχι και πώς νιώθεις γι’ αυτό; Ανάφερε κάποια επιτεύγματά σου για τα οποία νιώθεις περήφανος. Έχεις εργαστεί ποτέ; Σου αρέσει να εργάζεσαι μόνος σου ή μαζί με άλλους; Πότε αισθάνεσαι πιο αποτελεσματικός;

27 Δομή συνεδριών: 1. Ερωτηματολόγια
Δομή συνεδριών: 1. Ερωτηματολόγια Ακολουθούν: Α. Ερωτηματολόγιο Χαρακτηριστικών Προσωπικότητας Β. Ερωτηματολόγιο Αυτοεκτίμησης Γ. Ερωτηματολόγια Αξιών Δ. Ερωτηματολόγια Ενδιαφερόντων

28 Δομή συνεδριών: Πληροφόρηση: παρουσίαση σχολών
Δομή συνεδριών: Πληροφόρηση: παρουσίαση σχολών

29 ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ
Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

30 Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
1ο Επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

31 Θετικές & Τεχνολογικές
2ο Επιστημονικό πεδίο Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

32 3ο Επιστημονικό πεδίο Επιστήμες Υγείας

33 4ο Επιστημονικό πεδίο Επιστήμες Οικονομίας & Πληροφορικής

34 Δομή συνεδριών: 3. Έκθεση αξιολόγησης
Δομή συνεδριών: 3. Έκθεση αξιολόγησης Ακολουθεί έκθεση αξιολόγησης και συζήτηση με τον μαθητή και τους γονείς του


Κατέβασμα ppt "Ατομική Συμβουλευτική για μαθητές Β/θμιας εκπαίδευσης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google