Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενημέρωση δημοσιογράφων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενημέρωση δημοσιογράφων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενημέρωση δημοσιογράφων
Εθνικός Κήπος Ενημέρωση δημοσιογράφων 11 Οκτωβρίου 2018

2 BΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Σύντομο Ιστορικό

3 Το 2004 ο Δήμος Αθηναίων ανέλαβε τη διαχείριση του Εθνικού Κήπου για 90 χρόνια.
Το 2005 ο Δήμος Αθηναίων συνέστησε το ΝΠΔΔ Δήμος Αθηναίων – Εθνικός Κήπος. Το 2011 ο Κήπος χαρακτηρίστηκε Ιστορικός Τόπος βάσει απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 2012 ενσωματώθηκε στον Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων καθώς συστάθηκε Τμήμα Εθνικού Κήπου. Το 2013 η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου επέβαλε τη σύνταξη και έγκριση ενός ολοκληρωμένου πλάνου διαχείρισης πριν την εκτέλεση οποιουδήποτε τεχνικού έργου. Το 2014 ξεκίνησε η σύνταξη της Διαχειριστικής Μελέτης από τη Δ/νση Πρασίνου & Αστικής Πανίδας. Το 2016 λάβαμε τις απαραίτητες εγκρίσεις της Διαχειριστικής Μελέτης (ΥπΠο & Δ/νση Δασών), ενώ θέσαμε τον Εθνικό Κήπο ως θέμα διαβούλευσης στη Διάσκεψη για την Αθήνα Το 2017 εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την αναζωογόνηση του Εθνικού Κήπου, μέσα από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Δήμου Αθηναίων. Το 2018 οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου οριστικοποιούν τις τεχνικές μελέτες για το έργο “Αναβάθμιση Υποδομών Εθνικού Κήπου” και λαμβάνουν όλες τις εγκρίσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΠΟ, Δ/νση Δασών) και τα συλλογικά όργανα του Δήμου Αθηναίων.

4 ΕΡΓΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ

5 Τι εργασίες θα γίνουν; Υδάτινο στοιχείο
Εκσυγχρονισμός υπόγειου δικτύου άρδευσης και αποκατάσταση υπέργειου αρδευτικού δικτύου για τη σωστή διαχείριση του νερού. Εγκατάσταση μετρητή νερού που εισρέει από το Πεισιστράτειο Υδραγωγείο. Αναβάθμιση δικτύου αποχέτευσης / αποστράγγισης δικτύου ομβρίων. Συντήρηση / αναβάθμιση των λιμνών και των στοιχείων νερού. Αστικός εξοπλισμός Συντήρηση αστικού εξοπλισμού, επαναφορά της παραδοσιακής μεταλλικής καρέκλας του κήπου, συμπληρωματική επίπλωση (ταμπέλες προσανατολισμού & πληροφοριών και με σύστημα Μπράιγ, καλάθια απορριμμάτων και ανακύκλωσης) Ηλεκτρομηχανολογική Υποδομή Αποκατάσταση φωτισμού Αποκατάσταση και υπογειοποίηση των υπαρχόντων Η/Μ συστημάτων Μονοπάτια Συντήρηση δικτύου μονοπατιών (πατημένο χώμα με σταθεροποιητή) Συντήρηση των υπαρχόντων βοτσαλωτών ρείθρων

6 Πώς θα γίνουν οι εργασίες;
Τμηματική και πλήρης παράδοση του κάθε τομέα του Κήπου, ώστε να υπάρξει η λιγότερη δυνατή όχληση στα οικοσυστήματα του κήπου και να συνεχιστεί η επισκεψιμότητά του κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου. Δείγματα υλικών, εργαστηριακοί έλεγχοι και έγκριση για κάθε υλικό ή μηχάνημα που θα χρησιμοποιηθεί στο έργο από την Επίβλεψη της Δ/νσης Πρασίνου. Οδηγίες για σημειακή παρέκκλιση του βάθους της εκσκαφής από την Επίβλεψη της Δ/νσης Πρασίνου όταν διαπιστώνεται ύπαρξη ριζικού συστήματος, ώστε να μη θιγεί.

7 ΤΙ ΑΛΛΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

8 Σύνταξη Σχεδίου για τη διαχείριση των δένδρων του ΕΚ
Α. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΕΝΔΡΩΝ Επικαιροποίηση του τοπογραφικού του Εθνικού Κήπου και δημιουργία αναλυτικού δενδρολογίου και θαμνολογίου με χρήση γεωχωρικών δεδομένων Σύνταξη Σχεδίου για τη διαχείριση των δένδρων του ΕΚ Υλοποίηση της 2ης φάσης του έργου απομάκρυνσης κισσού από υψηλά δένδρα. Παράλληλα, υλοποιείται και πρόγραμμα κλαδεύσεων λοιπών δένδρων. Πρόγραμμα φυτεύσεων Β. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Καθαρισμός φρεατίων, αρδευτικών αυλάκων & ρείθρων Συντήρηση κτηρίου Παιδικής Βιβλιοθήκης Καθαρισμός Graffiti Γ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Βοτανικό Μουσείο, Καφενείο, WC & Βοηθητικό Κτήριο Ολοκλήρωση του σταδίου ανάθεσης της μελέτης σε εξωτερικό συνεργάτη Δ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Ξεκίνησε η διαδικασία για την ανάθεση της μελέτης σε εξωτερικό συνεργάτη Ε. ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 25

9 ΣΤ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΒΑΥΑΡΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ
Εξειδίκευση διαχειριστικής μελέτης και μεταφορά τεχνογνωσίας Ζ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ATHENS DIGITAL LAB Εγκατάσταση αισθητήρων για τη συγκέντρωση πολύτιμων πληροφοριών (δεδομένα υγρασίας, θερμοκρασίας κοκ) Η. ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Δημιουργία εταιρικής ταυτότητας (Έντυπο, Microsite) Πρόγραμμα καθημερινών σχολικών επισκέψεων στην Παιδική Βιβλιοθήκη Πρόγραμμα «Παραμύθια του Κήπου» Φωτογραφικός διαγωνισμός «Ο Εθνικός Κήπος στις 4 εποχές του χρόνου» Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας «Τα Μυστικά του Κήπου» Μουσικοί περίπατοι στον Εθνικό Κήπο σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών Θ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΙΚΩΝ ΚΗΠΩΝ 25

10 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

11 Το έργο των υποδομών του Εθνικού Κήπου βρίσκεται στην ατζέντα των σοβαρών θεμάτων του Εθνικού Κήπου εδώ και πολλά χρόνια και έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες για την υλοποίηση του και την εύρεση χρηματοδότησης. Το έργο υποδομών δεν είναι αποσπασματικό αλλά εντάσσεται σε πλαίσιο ενεργειών που συνολικά περιγράφονται στη Διαχειριστική Μελέτη και σταδιακά υλοποιούνται. Το τμήμα του έργου που αφορά στα μονοπάτια του Κήπου έχει ως στόχο, εκτός από τη σημειακή άρση της επικινδυνότητας των μονοπατιών, τη διόρθωση αστοχιών του παρελθόντος και την αισθητική βελτίωση της εικόνας του Κήπου.

12 Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι εκσκαφές να μην θέσουν σε κίνδυνο την υπάρχουσα βλάστηση και, κυρίως. τα δένδρα Α.T. : 1 Άρθρο : ΝΑΟΔΟ Ν\Γ \ Πλήρης κατασκευή στρώσεως σταθεροποιημένου χωμάτινου δαπέδου με την υπόβαση Σε κάθε περίπτωση, η εκσκαφή των διαδρόμων θα γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και, σε περίπτωση διαπίστωσης της ύπαρξης ριζικού συστήματος, θα ενημερώνονται οι αρμόδιοι επιβλέποντες και κατά περίπτωση θα είναι δυνατή η σημειακή παρέκκλιση της υποχρέωσης για το επιβαλλόμενο βάθος εκσκαφής.

13 Τόσο το υλικό επίστρωσης όσο και η διαδικασία εφαρμογής του θα λάβουν εγκρίσεις μετά από την κατασκευή επιτόπου δείγματος. Α.T. : 1 Άρθρο : ΝΑΟΔΟ Ν\Γ \ Πλήρης κατασκευή στρώσεως σταθεροποιημένου χωμάτινου δαπέδου, με την υπόβασή Θα κατασκευασθούν επί τόπου δείγματα του δαπέδου τα οποία θα εγκριθούν από τη ΔΑΝΣΜ (Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων & Σύγχρονων Μνημείων) Η χρήση stabilizer είναι κάτι που συνηθίζεται σε χώρους αντίστοιχους διότι δεν μεταβάλλει τις φυσικές χημικές ιδιότητες του εδάφους ούτε την αίσθηση του φυσικού χώματος .

14 Γρανάδα - Carmen de los Martires
Μαδρίτη - Retiro Γρανάδα - Carmen de los Martires

15 Γένοβα - Ospedale Ρώμη - Provincia Πομπηία

16 Φωτισμός: Ο περιμετρικός φωτισμός πληροί τις αναγκαίες προδιαγραφές, ώστε να μη δημιουργείται όχληση στην πανίδα και στη χλωρίδα του Κήπου. Η κατεύθυνση της φωτεινής δέσμης του γραμμικού προβολέα, που θα βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του τοιχίου, θα είναι προς τα κάγκελα. Η αίσθηση θα είναι αυτή της φωτεινής περίφραξης.

17 Ενδεικτικοί τύποι φωτιστικών εσωτερικού χώρου του Κήπου
Ο εσωτερικός φωτισμός είναι μόνο φωτισμός ασφαλείας και δεν τίθεται θέμα χρήσης του Κήπου κατά τις νυχτερινές ώρες. Επισημαίνουμε εδώ ότι τα φωτιστικά που προτείνουμε στη μελέτη είναι κατηγορίας: Full Cut Off, δηλαδή με μηδενική εκπομπή φωτός πάνω από τις 90 μοίρες, χαμηλής ισχύος έως 35W και με θερμοκρασία χρώματος, κατάλληλη για χώρους πρασίνου.

18


Κατέβασμα ppt "Ενημέρωση δημοσιογράφων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google