Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου - Πειραματικό Σχ. Έτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου - Πειραματικό Σχ. Έτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου - Πειραματικό Σχ. Έτος 2018-2019

3  Πολυτεχνείο : Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το μεγαλύτερο σχολείο όπως θα λέγατε κι εσείς. Ένα πανεπιστήμιο σαν όλα τ ’ άλλα, μέχρι το Νοέμβρη του 1973.  Το χρόνο που έμελλε το πάθος, η πίστη στην ελευθερία, η αγωνιστικότητα των νέων να το μετατρέψουν σε εθνικό σύμβολο, σε σύμβολο αγώνα για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

4

5  Ας δούμε όμως γιατί χρειάστηκε να γίνει αυτός ο αγώνας και πώς έγινε ο αξέχαστος αυτός άθλος των νέων της γενιάς του 1960. Η ιστορία ξεκινά μερικά χρόνια πριν από το 1973. Την 21 η Απριλίου 1967.  Μετά από πολλές πολιτικές ανακατατάξεις και λάθη κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να ελέγξουν το Στρατό και να πάρουν την εξουσία χωρίς την έγκριση του λαού. Στερώντας του το μεγαλύτερο δικαίωμα, την εκλογή αυτών που ο ίδιος θέλει να τον κυβερνούν.

6 Η αρχή …;  Ο Παπαδόπουλος γίνεται από μόνος του κυβερνήτης. Περνούν 7 σκληρά χρόνια. Τα πάντα βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη των δικτατόρων. Φόβος κυριαρχεί παντού.  Η ελευθερία της γνώμης, το δικαίωμα του ελεύθερου πιστεύω, του ελεύθερου πολίτη καταργούνται. Οι αντίθετοι προς τις ιδέες του δικτάτορα βασανίζονται, εξορίζονται ή ακόμα και σκοτώνονται.

7

8 ΧΟΥΝΤΑ

9  Η αρχή του τέλους …  Όλα όμως έχουν ένα τέλος. Και η αρχή του τέλους της μαύρης αυτής επταετίας ξεκίνησε από τους φοιτητές του Πολυτεχνείου. Από τις αρχές του 1973 τα πράγματα έδειχναν ότι κάτι θα γινόταν. Όλοι ήταν αναστατωμένοι.  Ο κόσμος είχε αρχίσει να δυσφορεί. Είχε συνηθίσει το φόβο τόσο, που άρχισε να τον ξεπερνά. Το κουβάρι της λευτεριάς άρχισε να ξετυλίγεται τις μέρες του Πολυτεχνείου.

10

11

12 Οι πρώιμες εξεργέσεις… Με το σύνθημα «κάτω ο 1347» ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές για πρώτη φορά στο χώρο του Πολυτεχνείου στις 14 Φλεβάρη του 1973. Αίτημα να συνδικαλίζονται, να ελέγχουν, δηλαδή, τα συμβούλια που θα τους αντιπροσωπεύουν. Εννέα (9) ημέρες αργότερα 23/2/1973 οι φοιτητές κάνουν κατάληψη της Νομικής Σχολής. «Ζήτω η Ελευθερία», «Κάτω η Χούντα» ήταν τα συνθήματα που φώναζαν. Ένα μήνα περίπου αργότερα στις 20/3/1973 γίνεται και νέα συγκέντρωση στην Νομική Σχολή. Και τις δυο φορές η δικτατορία επενέβη, συνέλαβε, βασάνισε, εξόρισε.

13

14

15 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

16  Τα γεγονότα  Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου άρχισαν με μια συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του. Ήταν 14 Νοεμβρίου Τετάρτη πρωί. Οι φοιτητές αξίωναν να γίνουν εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους. Ίδιες συγκεντρώσεις έγιναν εκείνο το πρωί και στη Νομική και στην Ιατρική Σχολή.  Όλοι οι φοιτητές απ ’ όλες τις Σχολές μαζεύτηκαν στο Πολυτεχνείο. Φτιάχτηκαν τα πρώτα συνθήματα : « Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία », « Κάτω η Χούντα ».  Στις 7 το απόγευμα αποφάσισαν να κλειστούν μέσα και να μη βγουν, αν δε γίνονταν δεκτά τα αιτήματά τους. Αιτήματα που είχαν φύγει πια από το χώρο του Πολυτεχνείου, αιτήματα που αφορούσαν όλο το λαό, όλους τους Έλληνες που ήθελαν να είναι πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας.

17

18

19

20

21 Τα γεγονότα  Οι φοιτητές ψηφίζουν αντιπροσώπους, επιτροπή που θα συντονίζει τον αγώνα. Η μεγάλη στιγμή φτάνει. Λειτουργεί πομπός που εκπέμπει στους 1050 χιλιόκυκλους. « Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο ». Συνθήματα, μηνύματα προς τον κόσμο γράφονται και στέλνονται από τους ίδιους έξω στο δρόμο, στα ταξί, στα τρόλεϊ.  Στήνεται νοσοκομείο, εστιατόριο, οργανώνεται ομάδα καθαριότητας. Ο κόσμος έξω από το Πολυτεχνείο μαζεύεται όλο και περισσότερο. Άλλοι ενώνονται με τους φοιτητές, άλλοι φέρνουν τρόφιμα, φάρμακα, χρήματα. Λαός και φοιτητές γίνονται ένα.

22 Στις 7 μ.μ. η μεγάλη ώρα του Πολυτεχνείου. Η φωνή του εκπέμπει στους 1050 χιλιοκύκλους. « Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ πολυτεχνείο. Σας μιλάει ο ραδιοφωνικός σταθμός των αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων».

23

24

25

26 Τα γεγονότα  Την Παρασκευή 16 του Νοέμβρη όλη η αστυνομία βρίσκεται απ ’ έξω από το Πολυτεχνείο. Θέλουν να εισβάλουν, να μπουν μέσα. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αντιδρούν. Η αστυνομία χτυπά, μα δεν μπορεί να νικήσει τον κόσμο. Οι δικτάτορες βλέποντας, ότι δε γίνεται τίποτα, αποφασίζουν να κατεβάσουν το στρατό.  Οι δρόμοι της Αθήνας γεμίζουν με τανκς και στρατιωτικά αυτοκίνητα, που πηγαίνουν προς το Πολυτεχνείο. Ο κόσμος με απειλές και ξύλο απομακρύνεται, ενώ μένουν μέσα κλεισμένοι οι φοιτητές τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο.

27

28

29

30

31 Τα γεγονότα  Το Σάββατο 17 του Νοέμβρη στις 3 η ώρα τα ξημερώματα το μοιραίο τανκ ξεκινά. Οι φοιτητές κρεμασμένοι στα κάγκελα συνεχίζουν να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο. Σε λίγο η πόρτα θα πέσει.  Μαζί και τα άψυχα κορμιά των παιδιών που είχαν γίνει ένα με αυτήν. Πανικός !!! « Τώρα μπαίνουν, τους βλέπω...», είναι τα τελευταία λόγια του εκφωνητή. Οι σφαίρες σφυρίζουν. Όλοι τρέχουν να σωθούν.

32

33

34

35 Μετά τα γεγονότα  Το πρωί τα πάντα ήταν ήρεμα. Οι δρόμοι μουσκεμένοι από τα νερά που έριξαν για να πλύνουν τα αίματα. Τίποτε δε θύμιζε αυτό που συνέβη το προηγούμενο βράδυ. Κι όμως η προσφορά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν μεγάλη, ανεπανάληπτη, αξεπέραστη.  Γκρέμισε το μύθο της πανίσχυρης χούντας. Πέρασε το μήνυμα στο λαό ότι με την ενότητα και την πάλη μπορεί να κερδίσει τη λευτεριά του, την αυτοδιάθεσή του. Μήνυμα που εμείς οι νεότεροι ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε.

36

37

38

39

40

41 Απολογισμός θυμάτων  Ο ακριβής αριθμός των νεκρών στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου παραμένει άγνωστος.  Επίσημα ανακοινώθηκαν μόνο τα παρακάτω.

42  1. Γιώργος Σαμούρηςετών 22  2. Βασίλης Φαμέλος 26  3. Διομήδης Κομνηνός 17  4. Τορίλ Μαργκρέτε 21  5. Αλέκος Σπαρτίδης 16  6. Μάρκος Καραμάνης 23  7. Βασιλική Μπεκιάρη 17  8. Μιχαήλ Μαυρογιάννης 20  9. Στυλιανός Καραγιώργης 19  10. Νίκος Μαρκούλης 25  11. Αλέκος Καράκας 43  12. Κυριάκος Παντελεάκης 45  13. Σπύρος Κοντομάρης 46  14. Δημήτρης Παπαϊωάννου 60  15. Ανδρέας Κούμπος 63  16. Γιώργος Γεριτσίδης 48  17. Αικατερίνη Αργυροπούλου 75  18. Δημήτρης Θεοδώρου 60

43

44

45


Κατέβασμα ppt "3 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου - Πειραματικό Σχ. Έτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google