Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Να κατατάσσει τους μετασχηματιστές σε κατηγορίες ανάλογα με:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Να κατατάσσει τους μετασχηματιστές σε κατηγορίες ανάλογα με:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Να κατατάσσει τους μετασχηματιστές σε κατηγορίες ανάλογα με:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΩΝ ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, Να κατατάσσει τους μετασχηματιστές σε κατηγορίες ανάλογα με: (α) τον αριθμό των φάσεων (β) την ισχύ (γ) την κατασκευή

2 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Οι διάφορες κατηγορίες μετασχηματιστών Η ανάγκη ύπαρξης των μετασχηματιστών Ανάλογα με τον προορισμό τους, οι μετασχηματιστές κατασκευάζονται ως: α) Τριφασικοί μετασχηματιστές. β) Μονοφασικοί μετασχηματιστές. Οι πρώτοι χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή της τάσεως σε τριφασικό σύστημα και οι δεύτεροι για τον ίδιο σκοπό στο μονοφασικό ρεύμα, ή πράγμα που είναι το ίδιο, για τη μετατροπή της τάσεως μιας φάσεως τριφασικού συστήματος. Μια άλλη διάκριση των μετασχηματιστών είναι σε: α) Μετασχηματιστές ισχύος. β) Μετασχηματιστές οργάνων μετρήσεως.

3 Οι μετασχηματιστές ισχύος είναι κατασκευασμένοι για να μεταβιβάζουν σημαντικές ισχείς, όταν πραγματοποιούν μετατροπή της τάσεως του ρεύματος. Οι μετασχηματιστές οργάνων είναι μετασχηματιστές πολύ μικρής ισχύος, κατάλληλοι μόνο για να υποβιβάζουν κατά ένα γνωστό λόγο την τάση ή την ένταση του ρεύματος που θέλουμε να μετρήσουμε. Με τους μετασχηματιστές οργάνων μετρήσεως δεν θα ασχοληθούμε προς το παρών. Όσα αναφέρομε στα επόμενα, αφορούν μόνο τους μετασχηματιστές ισχύος.

4 Ως προς τον τρόπο ψύξεως των μετασχηματιστών, που έχει προβλεφθεί από την κατασκευή τους, έχομε τους: α) Ξηρούς μετασχηματιστές. β) Μετασχηματιστές λαδιού. Η ψύξη των ξηρών μετασχηματιστών γίνεται απ' ευθείας από τον αέρα που τους περιβάλλει, ενώ των μετασχηματιστών λαδιού γίνεται από κατάλληλο ορυκτέλαιο, μέσα στο οποίο βρίσκεται ο μετασχηματιστής. Μια ακόμα διάκριση ως προς τον τρόπο κατασκευής , κυρίως για τους μετασχηματιστές που χρησιμοποιούνται στα συστήματα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σε: α) Μετασχηματιστές υπαίθρου. β) Μετασχηματιστές κλειστού χώρου.

5 Ανάλογα δηλαδή με το αν είναι κατασκευασμένοι για να τοποθετούνται σε υπαίθριες εγκαταστάσεις (υπαίθριους υποσταθμούς) ή σε κλειστούς χώρους. Σημειώνομε τέλος ότι ένα είδος μετασχηματιστών είναι και οι αυτομετασχηματιστές, τους οποίους θα εξετάσομε επίσης. Αξιολόγηση Να αναφέρετε ανάλογα με ποια κριτήρια, κατατάσσονται οι μετασχηματιστές σε κατηγορίες.


Κατέβασμα ppt "Να κατατάσσει τους μετασχηματιστές σε κατηγορίες ανάλογα με:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google