Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 28 Νοεμβρίου 2016 Παρουσίαση στη συζήτηση με θέμα «Η ποιότητα της.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 28 Νοεμβρίου 2016 Παρουσίαση στη συζήτηση με θέμα «Η ποιότητα της."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
28 Νοεμβρίου 2016 Παρουσίαση στη συζήτηση με θέμα «Η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου» ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

2 ΙΣΤΟΡΙΚΟ Από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2016 και σε ορισμένες ώρες της ημέρας υπάρχουν παράπονα δυσοσμίας σε περιοχή του Κορδελιού. Από την πρώτη στιγμή δραστηριοποιήθηκε η πολιτεία και ζήτησε την βοήθεια των ΕΛ.ΠΕ. Η εταιρεία μας ανταποκρίνεται μέχρι τώρα θετικά σε κάθε αίτημα τεχνικό ή υλικό για τον προσδιορισμό της πηγής των ρύπων. Δόθηκαν στη διάθεση της πολιτείας όλες οι μετρήσεις του Σταθμού Παρακολούθησης Ποιότητας της Ατμόσφαιρας των ΕΛ.ΠΕ. που βρίσκεται στα όρια του συγκροτήματος με τον Δήμο Ευόσμου- Κορδελιού. Οι τιμές αυτές βρίσκονται άλλωστε σε συμφωνία με τις τιμές των ρύπων που μετρά ο σταθμός της Περιφέρειας.

3 ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ Στο διάγραμμα παρουσιάζονται οι καταγραφές των μέσων ωριαίων τιμών ολικών υδρογονανθράκων στην ατμόσφαιρα από το Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα, ενώ με κόκκινα βέλη σημειώνονται οι αναφορές τηλεφωνικών παραπόνων. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, οι συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων στα όρια των Βιομηχανικού συγκροτήματος με τον Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού δεν ήταν αυξημένες κατά τις ημέρες των παραπόνων. Τα παράπονα συνεχίστηκαν και τον μήνα Νοέμβριο ενώ από έως όλες οι μονάδες του διυλιστηρίου δεν λειτουργούν λόγω γενικής συντήρησης.

4 ΕΠΙΚΡΑΤΩΝ ΑΝΕΜΟΣ Η επικρατούσα κατεύθυνση του ανέμου τον Σεπτέμβριο ήταν Νότια και δεν ευνοούσε την μεταφορά αερίων από τις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης των ΕΛ.ΠΕ. προς τις παρακείμενες κατοικημένες περιοχές.

5 ΜΕΤΡΟΥΜΕΝΟΙ ΡΥΠΟΙ Όλοι οι ρύποι που μπορεί να εκπέμπονται από διυλιστήριο παρακολουθούνται και καταγράφονται στον σταθμό μέτρησης των ΒΕΘ και είναι: SO2 NΟ2 Σκόνη (σωματίδια) Ολικοί Υδρογονάνθρακες Μεθάνιο ΒΤΕΧ (Βενζόλιο, Τολουόλιο, Αιθυλοβενζόλιο, Ξυλόλια) Η2S Επιπλέον καταγράφονται: Ταχύτητα ανέμου Κατεύθυνση ανέμου Θερμοκρασία & σχετική υγρασία αέρα

6 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΡΥΠΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΟΡΙΑ
Από τις παραμέτρους που καταγράφονται, η νομοθεσία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα προβλέπει ωριαία και ημερήσια όρια για τα SO2,NΟ2, Σωματίδια και ετήσιο όριο για το Βενζόλιο. Ρύπος Οριακή Τιμή Μετρούμενες τιμές (1) Μέγιστη τιμή Επιτρεπόμενες αποκλίσεις SO2 Μ.Ο. 24-ώρου (μg/m3) 125 1,24 11 Επιτρέπονται 3 ανά έτος. Μ.Ο. 1 ώρας (μg/m3) 350 1,23 152 Επιτρέπονται 24 ανά έτος. NO2 200 19,12 111 Ετήσια Οριακή τιμή (μg/m3) 40 - ΒΕΝΖΟΛΙΟ Ετήσια Οριακή τιμή (μg/m3) 5 3,48 PM 50 24,72 44 (2) Επιτρέπονται 35 υπερβάσεις ανά έτος. Μέσος όρος 2016 Μέγιστη τιμή αφαιρουμένων των επιτρεπόμενων αποκλίσεων

7 Κάτω όριο όσφρησης κατά EU (2)
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΡΥΠΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΟΡΙΑ Όλοι οι υπόλοιποι ρύπο καταγράφονται και οι τιμές τους είναι πολύ κάτω από το κατώτερο όριο όσφρησης του ανθρώπου όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα: Ρύπος Μετρούμενες τιμές (1) Μέγιστη τιμή Κάτω όριο όσφρησης κατά EU (2) ΟΛΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ Μ.Ο. 24-ώρου (μg/m3) 3,41 Χ 10 3 9,8 Χ 10 3 >500 Χ 10 3 H2S Μ.Ο. 24-ώρου (μg/m3) 0,23 6,4 25 ΤΟΛΟΥΟΛΙΟ Μ.Ο. 24-ώρου (μg/m3) 8,70 82,1 5,95 Χ 10 3 ΑΙΘΥΛΟΒΕΝΖΟΛΙΟ Μ.Ο. 24-ώρου (μg/m3) 3,53 47,0 7,3Χ 10 3 ΞΥΛΟΛΙΑ Μ.Ο. 24-ώρου (μg/m3) 9,40 81,8 3,77 Χ 10 3 ΜΕΘΑΝΙΟ Μ.Ο. 24-ώρου (μg/m3)  1,99 Χ 10 3 4,0 Χ 10 3 ΑΟΣΜΟ μέσος όρος 2016 Τα κάτω όρια όσφρησης κατά EPA (Environmental Protection Agency των ΗΠΑ) είναι υψηλότερα από τα όρια που αναφέρονται στα Έγγραφα Αναφοράς των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

8 ΑΤΜΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΑΤΜΟΥ
Φωτογραφία ενώ το Διυλιστήριο είναι εκτός λειτουργίας για συντήρηση από ως Στην εικόνα φαίνονται ατμοί από τους τρεις πύργους ψύξης και περίσσεια ατμού από το δίκτυο ατμού. Αν και όλες οι μονάδες του Διυλιστηρίου ήταν εκτός λειτουργίας τα παράπονα συνεχίστηκαν.

9 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Στα όρια των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης:
Γίνεται συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και από τα ΕΛΠΕ και από τις αρμόδιες αρχές. Τηρούνται τα νομοθετημένα όρια και οι μετρούμενες τιμές είναι πολύ χαμηλότερες των ορίων. Όλες οι χημικές ενώσεις που μπορεί να εκπέμψει ένα διυλιστήριο βρίσκονται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις συγκεντρώσεις που ανιχνεύει ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω της όσφρησης. Στην περιοχή Κορδελιού: Συνδράμουμε την Περιφέρεια που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο εργάζεται μεθοδικά για τον προσδιορισμό της πηγής ρύπανσης.

10 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Σας ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 28 Νοεμβρίου 2016 Παρουσίαση στη συζήτηση με θέμα «Η ποιότητα της."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google