Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΜΠΗΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΜΠΗΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΜΠΗΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ

2 ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ
Ο Βεζούβιος έχει χαρακτηριστεί ως το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο στον κόσμο καθώς είναι ιδιαίτερα ενεργό . Έχει εκραγεί τα τελευταία 100 χρόνια τρεις φορές. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται αστικά κέντρα. Ο Βεζούβιος είναι ένα στρωματοηφαίστειο δηλαδή ο κώνος του έχει δημιουργηθεί από αλλεπάλληλα στρώματα λάβας , το ένα πάνω από το άλλο , του ίδιου ηφαιστείου και σε αυτό οφείλεται το όνομά του.

3 Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ  Το 62 μ.Χ. έγινε ένας σφοδρότατος σεισμός, που συντάραξε την ωραία και πλούσια αυτή πόλη. Αλλά ο σεισμός αυτός δεν ήταν παρά το προμήνυμα για την ολοσχερή καταστροφή της. Πράγματι λίγα χρόνια αργότερα, στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιου, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε για πάντα, μέσα σε λίγες ώρες, την εύθυμη, σπάταλη και πανέμορφη ρωμαϊκή πόλη. Στην αρχή σηκώθηκε ένα φοβερό σύννεφο από στάχτη, η οποία σκέπασε την πόλη σε ύψος ενός μέτρου. Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της Πομπηίας τη θεομηνία, άρχισαν να τρέπονται σε φυγή, παίρνοντας ο καθένας ό,τι μπορούσε να προφτάσει τις συνταρακτικές εκείνες στιγμές. Πολλοί όμως άλλαξαν γνώμη και ξαναγύριζαν αλλά τους έπιανε παραλυσία από τον πανικό. Ύστερα από το σύννεφο της στάχτης, κατέκλυσε την πόλη μία αφάνταστη καταιγίδα από ηφαιστειακά αναβλήματα και κίσσηρι (ελαφρόπετρα), που την σκέπασαν σε ύψος 3 και περισσότερα μέτρα, πάνω δε σ' αυτές επικάθησε νέο στρώμα από στάχτη και πέτρες, ώστε η σημερινή επίχωση φτάνει τα 6-7 μέτρα. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από άτομα τάφηκαν ζωντανά και πέθαναν έτσι από ασφυξία.

4 ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ

5 ΕΥΡΗΜΑΤΑ Το πιο δραματικό είδος ευρημάτων στις ανασκαφές της Πομπηίας ήταν οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην τελευταία στιγμή της ζωής τους. Στην ουσία αυτό που βλέπουμε δεν είναι τίποτε άλλο παρά το τρισδιάστατο αποτύπωμα των ανθρώπων, ένα άγαλμα από γύψο. Σε πολλά από τα εκμαγεία είχαν διατηρηθεί εκπληκτικές λεπτομέρειες από τα ρούχα που φορούσαν τα θύματα, κοσμήματα, πόρπες και άλλα αξεσουάρ.

6 ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΑΝ Πέρα από τα δημόσια κτήρια αυτά που σώζονται καλύτερα είναι τα απομεινάρια του ιδιωτικού βίου π.χ Τα σπίτια της Πομπηίας σώθηκαν με τις τοιχογραφίες, τα έπιπλα, τα αντικείμενα ακόμα και με τους ίδιους τους κατοίκους τους.

7 ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Από το 79 μ.Χ μέχρι σήμερα έχει εκραγεί πάνω από 36 φορές αν και πολύ πιο ήπια. Όμως η τέφρα από την έκρηξη του 472 μ.Χ έφτασε μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Η έκρηξη του 512 μ.Χ κατέστρεψε τις σοδιές γύρω από το ηφαίστειο. Το ηφαίστειο ησύχασε το 13ο αιώνα αλλά το 1631 ο Βεζούβιος ξαναμπήκε σε ενεργό κύκλο. Το 1906 μια έκρηξη σκότωσε πάνω από 100 άτομα και το ηφαίστειο έβγαλε την περισσότερη λάβα που έχει καταγραφεί ποτέ σε παρόμοιου τύπου ηφαίστεια. Η τελευταία έκρηξη ήταν το 1944 όπου κατέστρεψε πολλά χωριά και είχε γεμίσει ηφαιστειακές στάχτες όλη την περιοχή.

8 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Β1
ΜΕΛΙΝΑ ΜΟΥΛΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ


Κατέβασμα ppt "ΠΟΜΠΗΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google