Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΣΟΥΝΑΜΙ-ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΣΟΥΝΑΜΙ-ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΣΟΥΝΑΜΙ-ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ

2 Τσουνάμι είναι μια σειρά ωκεάνιων κυμάτων, τα όποια μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστασεις.Σε βαθείς ωκεανούς τα Τσουνάμι μπορεί να αποκτήσουν ταχύτητες μεγαλύτερες των 800 χιλιόμετρων ανά ώρα. Τα ύψη των κυμάτων τους κοντά σε ακτές φτάνουν κατά μέσο ορό τα 9 μετρά αλλά έχουν καταμετρηθεί και ύψη κυμάτων πάνω από 30 μετρά. Οι κύριες δυνάμεις που τα προκαλούν είναι: 1.κατακορυφες μετατοπίσεις 2.οριζοντιες μετατοπίσεις 3.ηφαιστιακες εκρήξεις 4.κατολισθησεις

3 Τα μεγαλύτερα καταστροφικά Τσουνάμι συμβαίνουν στον Ειρηνικό ωκεανό
Τα μεγαλύτερα καταστροφικά Τσουνάμι συμβαίνουν στον Ειρηνικό ωκεανό. Τα νησιά της Χαβάης υπέστησαν περισσότερα από 150 Τσουνάμι και οι ΗΠΑ υφίσταται κάθε χρόνο περισσότερα από $ σε υλικές ζημίες.

4 Το πρώτο καταστροφικό Τσουνάμι που καταγράφετε στους ιστορικούς χρόνους είναι εκείνο στην Ποτίδαια Χαλκιδικής το 479πχ από το όποιο καταστράφηκε ο περσικός στόλος. Έναν αιώνα αργότερα, το 373πχ μια πόλη 1000 ετών, η αρχαία Ελίκη καταστράφηκε από Τσουνάμι. Ακόμα τα 7 ρίχτερ που χτύπησαν το Διακοφτο το 1402πχ προκάλεσαν Τσουνάμι κατά 1200 μέτρα στην ξηρά.

5 Επίσης βόρεια της Γηραιάς Ηπείρου φαίνεται πως μια κατολίσθηση που συνέβη στη Νορβηγία στη μεσολιθική εποχή πριν το 6000πχ προκάλεσε ένα από τα πιο ορμητικά Τσουνάμι που έχουν καταγράφει ποτέ και μαζί τη μετατροπή της Γηραιάς Αλβιόνας δηλαδή της Αγγλίας σε νησί. Η Κνωσός, η Γόρτυνα και πολλές άλλες πόλεις της Κρήτης καταστράφηκαν από τον σεισμό του 365μχ κατά τον οποίο το μεγαλύτερο μέρος του νησιού πλημμύρισε. Διάφορες πηγές κάνουν λόγο για κύματα που έφτασαν στα παράλια της Ελλάδας, της Αιγύπτου ακόμα και της Δαλματίας.

6 Το μεγαλύτερο καταστροφικό Τσουνάμι που συνέβη στο Αιγαίο είναι εκείνο που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Τα γιγαντιαία κύματα έφτασαν τα 30 μέτρα και οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως δεν κατέστρεψε μόνο τον μινωικό πολιτισμό αλλά οι επιπτώσεις του έφτασαν ως τα παράλια του Ισραήλ. Έτσι η διεθνής επιστημονική κοινότητα μιλάει για μια καταστροφή που προκάλεσε δραματικές αλλαγές σε όλη την ανατολική μεσόγειο και όχι μόνο στον αιγιακό πολιτισμό.

7 Στις 11 Μαρτίου 2011 σημειώθηκε σεισμός στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρας. Το Τσουνάμι ξεκίνησε να διαδίδετε στον Ειρηνικό ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις. Ειδικότερα στις ιαπωνικές ακτές το ύψος του Τσουνάμι έφτασε έως και τα 10 μέτρα και συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια, αυτοκίνητα κατά τόπους έως και 20 χιλιόμετρα μέσα στο εσωτερικό της στεριάς. Επίσης προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων αλλά και εκτεταμένες ζημίες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Συμφώνα με έρευνα του πανεπιστήμιου της Χαβάης υπολογίζετε ότι το Τσουνάμι άφησε πίσω του 25 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών.

8

9 Σεισμός είναι η δόνηση ή η ξαφνική κίνηση της επιφάνειας της Γης
Σεισμός είναι η δόνηση ή η ξαφνική κίνηση της επιφάνειας της Γης. Ο σεισμός στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αισθητός από την κίνηση του εδάφους. Υπάρχουν 4 είδη σεισμών: 1. Τεκτονικοί 2. Ηφαιστειακοί 3. κρυογενείς 4. Τεχνητοί

10 Στις 11 Σεπτεμβρίου 1999 οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 14:57 όταν τα ρίχτερ συντάραξαν το λεκανοπέδιο Αττικής. Η γη άρχισε να σείεται, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε αυτόματα κι δεκάδες κτίρια άρχισαν να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα. Η Αθήνα είχε χτυπηθεί από τον εγκέλαδο. Ο σεισμός της Πάρνηθας εντάσεως 5,9 ρίχτερ άφησε πίσω του 143 νεκρούς, 700 τραυματίες, άστεγες οικογένειες κι πολλά κατεστραμμένα κτίρια.

11 ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

12

13

14

15

16

17

18

19 ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ… Mιλώντας για ηφαίστεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εκρήξεις τους στην εξέλιξη της ιστορίας; Ποια θα ήταν άραγε η μοίρα της μινωικής Κρήτης , αν δεν είχε γίνει η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης; Και πως θα είχε δημιουργηθεί το πετρέλαιο αν δεν είχε γίνει μια ολόκληρη σειρά υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων πριν από 93 εκατομμύρια χρόνια; Εδώ λοιπόν παραθέτουμε τις 10 πιο σημαντικές, με κριτήριο κυρίως τον τρόπο που επηρέασαν την εξέλιξή μας, εκρήξεις ηφαιστείων.

20 1η)Ο «θάνατος» της θάλασσας που «γέννησε» το πετρέλαιο
Σύμφωνα με αμερικανούς και Κινέζους γεωλόγους, η πρώτη πιο σημαντική έκρηξη ηφαιστείου έγινε πριν από 260 εκατομμύρια χρόνια, νοτιοανατολικά της Κίνας στην επαρχία Emeishan. Η γιγαντιαία αυτή έκρηξη διασκόρπισε μισό εκατομμύριο κυβικά χιλιόμετρα λάβας και συνεπώς εξάλειψε οποιοδήποτε είδος θαλάσσιας ζωής στον πλανήτη

21 2η)Η δεύτερη εξίσου σημαντική και γιγαντιαία έκρηξη πραγματοποιήθηκε πριν από 93 εκατομμύρια χρόνια και ουσιαστικά αποτέλεσε μια ολόκληρη σειρά υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων. Παρομοίως με τη πρώτη προκάλεσε την εξάλειψη όλης της θαλάσσιας ζωής, ενώ στέρησε τους ωκεανούς από οξυγόνο. Ωστόσο, οι εκρήξεις που εξαφάνισαν το οργανικό υλικό των μικροοργανισμών σε συνδυασμό με την απώλεια οξυγόνου, οδήγησαν στη δημιουργία πετρελαίου

22 3η)Η μεγαλύτερη έκρηξη των τελευταίων 2 εκατομμυρίων ετών είναι η έκρηξη του ηφαιστείου Τόμπα στη Σουμάτρα της Ινδονησία πριν από χρόνια, η οποία απελευθέρωσε κυβικά χιλιόμετρα μάγματος. Πολλοί θεωρούν τον «ηφαιστειακό χειμώνα» που επακολούθησε ως την απαρχή των φυλών του ανθρώπινου γένους, αφού αποδεκάτισε τους πληθυσμούς των ανθρωποειδών, τους απομόνωσε και ευνόησε την ανεξάρτητη εξέλιξή τους. Νέα ωστόσο ευρήματα που προέκυψαν από αναλύσεις του μάγματος αμφισβητούν την άποψη αυτή

23 4η&5η)Αίτνα και Βεζούβιος
Τα διάσημα ηφαίστεια της Ιταλίας έχουν καθορίσει κατά πολύ την ιστορία της, με την Αίτνα να παραμένει ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Γης, και την πρώτη έκρηξη της να υπολογίζεται στο μισό εκατομμύριο χρόνια πριν. Οι εκρήξεις και των δυο ηφαιστείων έχουν καταγραφεί από ιστορικούς της εποχής, με πιο σημαντική αυτή του Πλίνιου του Νεότερου για την έκρηξη του Βεζούβιου στις 24 Αυγούστου του 79 μΧ, που είχε τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για τη Πομπηία. Μια έκρηξη, ίσως τη σημαντικότερη για την ιστορική μελέτη αφού «πάγωσε» την καθημερινότητα των αρχαίων Ρωμαίων και την έδωσε αυτούσια στους μελετητές.

24 6η)Ηφαίστειο Laki της Ισλανδίας

25 7η&8η)Ηφαίστεια Tambora και Krakatau στην Ινδονησία

26 9η)Ηφαίστειο Pinatubo στις Φιλιππίνες
Ωστόσο, οι ηφαιστειακές εκρήξεις δεν επηρεάζουν τους πολιτισμούς μόνο από το υγρό μάγμα (λάβα), αλλά και από την δημιουργία τσουνάμι(ορισμος)! Είναι θεωρω γνωστό σε όλους μας το γεγονός της καταστροφής του μινωικού πολιτισμού από το τσουναμι που προκλήθηκε ύστερα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης (1500 π.Χ.).

27 10η)Έτσι, η τελευταία αλλά όχι η μικρότερη ηφαιστειακή έκρηξη που τάραξε τον ανθρώπινο πολιτισμό είναι H αναδιαμόρφωση της Σαντορίνης και το τέλος της Μινωικής Κρήτης. Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θύρας στη Σαντορίνη υπολογίζεται πως έγινε γύρω στο 1500 πχ και θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές εκρήξεις των ιστορικών χρόνων, αφού το νέφος που παρήχθη είχε ύψος 30 χιλιομέτρων και το Τσουνάμι που ακολούθησε της έκρηξης προκάλεσε κύματα ύψους μέτρα. Mάλιστα, οι κλιματικές επιδράσεις της έκρηξης φαίνεται να έφτασαν μέχρι τη Κίνα, μεγαλύτερη των τελευταίων 2 εκατομμυρίων ετών, ενώ οι συνέπειες του στον πολιτισμό της εποχής ήταν ολοσχερείς, αφού ουσιαστικά αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη μινωική Κρήτη.

28 Επίσης στη συνέχεια μέσω του παρακάτω βίντεο σας παρουσιάζονται τα 10 πιο ενεργά ηφαίστεια που απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τους σύγχρονους επιστήμονες:

29


Κατέβασμα ppt "ΤΣΟΥΝΑΜΙ-ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google