Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Βιογραφικά Βιογραφικό υλικό για το Σοφοκλή και συγκέντρωση των μαρτυριών για τον ίδιο και το έργο του S. Radt, Tragicorum Graecorum Fragmenta.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΟΦΟΚΛΗΣ Βιογραφικά Βιογραφικό υλικό για το Σοφοκλή και συγκέντρωση των μαρτυριών για τον ίδιο και το έργο του S. Radt, Tragicorum Graecorum Fragmenta."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΟΦΟΚΛΗΣ Βιογραφικά Βιογραφικό υλικό για το Σοφοκλή και συγκέντρωση των μαρτυριών για τον ίδιο και το έργο του S. Radt, Tragicorum Graecorum Fragmenta (TrGF), vol. 4., Sophocles, Göttingen 1997 (σσ ) [Επιλογή μαρτυριών στα e-course για Ηλέκτρα]

2

3 Ποιητική παραγωγή

4 Η συμβολή του στην εξέλιξη της τραγωδίας

5 Βίος § 4 Παρ’ Αἰσχύλῳ δὲ τὴν τραγωδίαν ἔμαθε. Καὶ πολλὰ ἐκαινούργησεν ἐν τοῖς ἀγῶσι, πρῶτον μὲν καταλύσας τὴν ὑπόκρισιν τοῦ ποιητοῦ διὰ τὴν ἰδίαν μικροφωνίαν (πάλαι γὰρ καὶ ὁ ποιητὴς ὑπεκρίνετο αὐτός), τοὺς δὲ χορευτὰς ποιήσας ἀντὶ ιβ΄ ιε΄· καὶ τὸν τρίτον ὑποκριτὴν ἐξεῦρε.

6 Η τύχη του κειμένου των τραγωδιών του Σοφοκλή
Ποιες πληροφορίες αντλούμε από τα κείμενα που ακολουθούν σχετικά με την τύχη των κειμένων των 3 τραγικών;

7 [Plut.] Vit.XOr. 841f

8 Galen. In Hippocr. Epid. 3 Comm.2,4

9 ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΦΟΚΛΗ [Τα κείμενα υπάρχουν στα e-course για την Ηλέκτρα] Ιλιάδα δεν γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός ότι στον οίκο των Πελοπιδών συμβαίνουν μια σειρά από εγκλήματα που οφείλονται στην κληρονομική κατάρα (Β  διαδοχή = ομαλά στον οίκο των Πελοπιδών) για την Κλυταιμνήστρα δεν διατυπώνεται καμιά αρνητική κρίση (Α  έπαινος)

10 το όνομα της Ηλέκτρας δεν μαρτυρείται στην Ιλιάδα βλ
το όνομα της Ηλέκτρας δεν μαρτυρείται στην Ιλιάδα βλ. τα ονόματα των θυγατέρων του Αγαμέμνονα Ι : Τρεῖς δε μοί εἰσι θύγατρες ἐνὶ μεγάρῳ εὐπήκτῳ, / Χρυσόθεμις καὶ Λαοδίκη καὶ Ἰφιάνασσα

11 2. Οδύσσεια αναφέρεται πως ο Αγαμέμνων πριν φύγει για την Τροία ανέθεσε σ’ έναν αοιδό το καθήκον εἴρυσθαι ἄκοιτιν (γ ), ενώ ο Αίγισθος αποτελεί πειρασμό για τη μοναχική γυναίκα.

12 Στις προσπάθειές του να κατακτήσει ερωτικά τη βασίλισσα συναντά για κάποιο διάστημα την αντίστασή της (γ ). Όμως ο Αίγισθος απαλλάσσεται από τον αοιδό και τελικά κερδίζει τον έρωτα της Κλυταιμνήστρας (γ 272).

13 Παρά την προειδοποίηση των θεών (α 37-39) ο Αίγισθος με τη βοήθεια της Κλυταιμνήστρας (δ 92)δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και παίρνει την εξουσία στις Μυκήνες. Για επτά χρόνια το ανόσιο ζευγάρι βασιλεύει στις Μυκήνες αλλά τον όγδοο χρόνο ο Ορέστης επιστρέφει από την Αθήνα και κατὰ δ’ ἔκτανε πατροφονῆα, / Αἴγισθον δολόμητιν (γ ). Το θάνατο βρήκε και η Κλυταιμνήστρα αλλά το κείμενο δεν μας πληροφορεί με ποιον τρόπο (γ ).

14 Τα στοιχεία που προβάλλουν στην Οδύσσεια είναι: α) Ο ρόλος του Αίγισθου στη σύλληψη και εκτέλεση της δολοφονίας είναι κυρίαρχος σε αντίθεση με τον μάλλον βοηθητικό ρόλο της Κλυταιμνήστρας (γ 194 Αἴγισθος ἐμήσατο λυγρὸν ὄλεθρον, δ 529 Αἴγισθος δολίην ἐφράσσατο τέχνην, λ 409 Αἴγισθος τεύξας θάνατόν τε μόρον τε). β) Η εκδίκηση του Ορέστη εμφανίζεται ως πράξη ανταποδοτικής δικαιοσύνης γ) Δεν αναφέρεται αν ο Ορέστης διέπραξε μητροκτονία ή αν η Κλυταιμνήστρα υπό το βάρος της ενοχής αυτοκτόνησε. δ) Η αξία του Ορέστη ως εκδικητού προβάλλεται ιδιαίτερα από την ίδια την Αθηνά, η οποία καλεί τον Τηλέμαχο να μιμηθεί τον Ορέστη (α 298 κ.ε.)

15 Να σχολιάσετε τους στίχους από τη λ της Οδύσσειας ως προς το ρόλο που αποδίδεται από τον αφηγητή στην Κλυταιμνήστρα

16 3. Κύπρια έπη  θυσία Ιφιγένειας
4. Νόστοι  τονίζεται η συμβολή της Κλυταιμνήστρας στο φόνο και για πρώτη φορά μνημονεύεται ο Πυλάδης και η βοήθεια που προσέφερε στον Ορέστη Κύπρια έπη – Νόστοι Κύκλια έπη

17 Κύπρια έπη Σε 11 βιβλία περιέγραφαν τα γεγονότα που προηγούνται από την Ιλιάδα. Συγγραφείς τους ονοματίζονται ο Στασίνος και ο Ηγησίας ή Ηγησίνος

18 Νόστοι Συγγραφέας ο Αγίας ο Τροιζήνιος Ιστορίες γυρισμού στην πατρίδα.
Για τα έπη του τρωικού κύκλου πληροφορίες αντλούμε από τις περιλήψεις που δίνει ο Πρόκλος (νεοπλατωνικός φιλόσοφος, μ.Χ.) στη Χρηστομάθειά του.

19 5. Γυναικῶν Κατάλογος του Ησιόδου:
όνομα Ηλέκτρας αναφορά στο φόνο Κλυταιμνήστρας και Αίγισθου από τον Ορέστη 6. Για το όνομα της Ηλέκτρας και τον ετυμολογικό του συσχετισμό με το ἄλεκτρος βλ. Ξάνθος = λυρικός ποιητής

20 Αιλιανός, Ποικίλη Ἱστορία, ΙV. 26

21 7. Ορέστεια του Στησίχορου
Υιοθετεί την εμφάνιση της τροφού του Ορέστη που έσωσε τον ήρωα από τους φονιάδες. Η τροφός του Ορέστη εμφανίζεται και στον Πίνδαρο, με το όνομα Αρσινόη και στον Αισχύλο με το όνομα Κίλισσα. Στο έργο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο γέροντας Ταλθύβιος στον οποίο η τροφός εμπιστεύτηκε τον Ορέστη.

22 Γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο δυσοίωνο όνειρο της Κλυταιμνήστρας.
Η σκηνή της αναγνώρισης κατέχει κεντρική θέση. Ο Ορέστης καταδιώκεται από τις Ερινύες (το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι έχει διαπράξει μητροκτονία), αλλά προστατεύεται με τα βέλη που του χάρισε ο Απόλλων

23 8. Πίνδαρος Πυθ. ΧΙ: Ποια η χρονολογική του σχέση με την Ορέστεια του Αισχύλου; (αβέβαια χρονολογία Πυθ. 474 ή 454 π.Χ.;) Αναφορά στον Πυλάδη Ρόλος της Κλυταιμνήστρας και κίνητρο του φόνου του Αγαμέμνονα


Κατέβασμα ppt "ΣΟΦΟΚΛΗΣ Βιογραφικά Βιογραφικό υλικό για το Σοφοκλή και συγκέντρωση των μαρτυριών για τον ίδιο και το έργο του S. Radt, Tragicorum Graecorum Fragmenta."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google