Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ευθύς λόγος Ευθύς λόγος Ευθύς λόγος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ευθύς λόγος Ευθύς λόγος Ευθύς λόγος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ευθύς λόγος Ευθύς λόγος Ευθύς λόγος
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου Αμφιλοχίας Σχ. Έτος: Γλώσσα Ε΄ ¨Ευθύς και Πλάγιος λόγος¨ Υπεύθυνος τάξης: Γεωργακόπουλος Ανδρέας Εγώ, προσέχω κύριε, αλλά τα μαθηματικά με δυσκολεύουν λιγάκι. Ευθύς λόγος Ο δάσκαλος είπε: « Όταν λύνετε προβλήματα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.» Ο Δημήτρης είπε στο δάσκαλο: « Εγώ, προσέχω κύριε, αλλά τα μαθηματικά με δυσκολεύουν λιγάκι.» Ευθύς λόγος Ευθύς λόγος - Όταν λύνετε προβλήματα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. - Εγώ, προσέχω κύριε, αλλά τα μαθηματικά με δυσκολεύουν λιγάκι.

2 Πλάγιος λόγος Η Μαρία είπε ότι είναι κουρασμένη σήμερα.
Σήμερα ο δάσκαλος μας είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν λύνουμε προβλήματα και ο Δημήτρης του είπε πως προσέχει αλλά τα μαθηματικά τον δυσκολεύουν λιγάκι. Πλάγιος λόγος Η Μαρία είπε ότι είναι κουρασμένη σήμερα. Η Κατερίνα μεταφέρει τα λόγια του δασκάλου και του Δημήτρη, όχι όμως ακριβώς όπως τα είπαν. Όταν μεταφέρουμε τα λόγια που είπε κάποιος, όχι ακριβώς όπως τα είπε, τότε έχουμε πλάγιο λόγο. Ευθύς λόγος Η Μαρία είπε: «Είμαι κουρασμένη σήμερα.»

3 Ευθύς λόγος Ο Γιώργος είπε: « Θα έρθω στο σπίτι σου σήμερα.»
Η Μαρία του είπε: « Να έρθεις το απόγευμα.» Στον ευθύ λόγο, τα λόγια ενός προσώπου μεταδίδονται ακριβώς όπως τα είπε. Βρίσκονται μέσα σε εισαγωγικά, ενώ προηγείται άνω και κάτω τελεία. Αντί για εισαγωγικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παύλα (διάλογος), - Θα έρθω στο σπίτι σου σήμερα. -Να έρθεις το απόγευμα.

4 Και λίγη…εξάσκηση Ο Θανάσης είπε στον Γιώργο:
Μετατρέψτε τον ευθύ σε πλάγιο λόγο. Ο Θανάσης είπε στον Γιώργο: - Θέλεις αύριο να πάμε για ψάρεμα; Ο Γιώργος του απάντησε: - Στις ειδήσεις άκουσα ότι θα βρέχει αύριο. Μετατρέψτε τον πλάγιο σε ευθύ λόγο. Η Κατερίνα ρώτησε τη φίλη της αν θέλει να έρθει στο σπίτι της το απόγευμα για να διαβάσουν μαζί κι η φίλη της απάντησε ότι δεν μπορεί γιατί το απόγευμα θα πάει στη θεία της.


Κατέβασμα ppt "Ευθύς λόγος Ευθύς λόγος Ευθύς λόγος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google