Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό (μανδύας) στην επιφάνεια του στερεού φλοιoύ με τη μορφή λάβας. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο στην καθημερινή γλώσσα ονομάζουμε ηφαίστειο. Τα ηφαίστεια μελετά ένας ιδιαίτερος κλάδος της επιστήμης της Γεωλογίας, η Ηφαιστειολογία.

2 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Τα ηφαίστεια πάνω στη Γη βρίσκονται συνήθως εκεί όπου δύο ή τρεις τεκτονικές πλάκες συγκρούονται ή απομακρύνονται ή κινούνται. Αντιθέτως, ηφαίστεια δεν δημιουργούνται εκεί όπου δύο τεκτονικές πλάκες κινούνται πλευρικά η μία ως προς την άλλη. Ηφαίστεια μπορούν, επίσης, να σχηματισθούν όπου υπάρχει διάταση του γήινου φλοιού ή όπου ο φλοιός είναι πολύ λεπτός, όπως στην κοιλάδα του Αφρικανικού Ρήγματος. Τέλος, τα ηφαίστεια προκαλούνται πάνω από σημεία στα οποία ο μανδύας της Γης έχει ανοδικά ρεύματα, τα αποκαλούμενα «θερμά σημεία» (hot spots), που μπορεί να βρίσκονται μακριά από τα όρια των τεκτονικών πλακών, όπως είναι τα νησιά της Χαβάης.

3 ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΩΝ H διέξοδος του μάγματος στην επιφάνεια αποτελεί την έκρηξη των ηφαιστείων.

4 Το μάγμα που βγαίνει από το ηφαίστειο λέγεται λάβα
Το μάγμα που βγαίνει από το ηφαίστειο λέγεται λάβα. Η λάβα όταν βγει από το ηφαίστειο, με τον καιρό κρυώνει και στερεοποιείται. Αν εκτιναχθεί ψηλά στον αέρα, στερεοποιείται σε σκόνη που λέγεται ηφαιστειακή τέφρα ή σποδός.

5 ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ

6

7 ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Οσό αφορά την Ελλάδα στην τελική διαμόρφωση του ελληνικού χώρου συμβάλει η δράση των ηφαίστειων. Η Ελλάδα όπως και η Ιταλία είναι οι μόνες Μεσογειακές χώρες που έχουν ηφαίστεια, κυρίως στις ακτές τους ή στα νησιά. Τα σπουδαιότερα Ελληνικά ηφαίστεια είναι της Αίγινας, των Μεθάνων, του Πόρου, της Μήλου, της Κιμώλου, της Φολεγάνδρου, της Θήρας, της Νισύρου και της Κω τα οποία σχηματίζουν ένα ηφαιστειακό τόξο.

8 ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΝΙΣΥΡΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΜΗΛΟY

9 ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΜΕΘΑΝΩΝ

10 ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ Το σπουδαιότερο από ιστορική άποψη ηφαίστειο της Ελλάδας και ίσως το πιο ενδιαφέρον ηφαιστειακό κέντρο του κόσμου είναι το ηφαίστειο της Θήρας (Σαντορίνης). Η σημερίνη μορφή του νησιού είναι αποτέλεσμα γεωλογικών μεταβολών που άρχισαν πολύ πρώιμα.

11 Πριν από 25 χιλ. χρόνια περίπου ,προς το τέλος δηλαδή του Πλειστόκαινου, σημειώνεται η πρώτη μεγάλη έκρηξη που μπορούμε να ανιχνεύσουμε επιστημονικά από τα ηφαιστειακά υλικά που έχουν κατασταλάξει στον βυθό της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.Ακολούθησαν και άλλες καταστρεπτικές εκρήξεις,ώσπου το 1500π.Χ. περίπου το νησί ανατινάχθηκε σχεδόν ολόκληρο και η ηφαιστειακή τέφρα έφτασε ως την Κρήτη και την Σικελία.

12 ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

13 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΤΟΥ Β «ΣΟΦΙΑ ΜΠΑΒΕΛΑ» και «ΓΩΓΩ ΜΑΥΡΙΑ»


Κατέβασμα ppt "ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google