Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
Νίκος Χατζής Γ3 σελ.38 ασκ.2

2 ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ
Η προέλαση των τζιχαντιστών ανάγκασε χιλιάδες χριστιανούς του Ιράκ να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με κατεύθυνση το Κουρδιστάν. Υστερα από χρόνια, όπου οι χριστιανοί κατοικούν στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τώρα αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν μαζικά.

3 Μετά την ίδρυση του χαλιφάτου από τους φανατικούς ισλαμιστές, αυτοί αποφάσισαν να επιβάλουν φορολογία στους αλλόθρησκους, προκειμένου να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την παραμονή στην πόλη τους. Μάλιστα οι εξτρεμιστές σημάδεψαν τα σπίτια των χριστιανών, ώστε να είναι εμφανής ο διαχωρισμός. Ακολούθησαν οι σφαγές...

4 Οι χριστιανοί που εγκαταλείπουν το βόρειο Ιράκ και κυρίως τη Μοσούληκατευθύνονται κυρίως προς το Κουρδιστάν. Οι Τζιχαντιστές τους απαγορεύουν να πάρουν οποιοδήποτε κινητό ή ακίνητο περιουσιακό τους στοιχείο, μαζί, εκτός από τα ρούχα που φοράνε. Στο Κουρδιστάν σύσσωμη η τοπική κυβέρνηση έχει εγγυηθεί την ασφάλειά τους, καθώς και την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκειών στο έδαφός τους.

5 Η Maaloula στη Συρία έχει γίνει πόλη-φάντασμα, αφότου κατελήφθη για λίγο από μέλη τζιχαντικής ομάδας. Πληροφορίες ανέφεραν ότι τζιχαντιστές έχουν βεβηλώσει εκκλησίες και αγάλματα σε μία ίσως από τις αρχαιότερες χριστιανικές πόλεις στον κόσμο, ένα μέρος όπου οι κάτοικοι εξακολουθούν να μιλούν αραμαϊκά, τη γλώσσα που μιλούσε κατά πάσα πιθανότητα ο Ιησούς.

6 Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στην αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο χριστιανικός πληθυσμός της Μέσης Ανατολής ήταν τόσο μεγάλος που έφθανε περίπου στο 20% του συνολικού. Σήμερα, είναι περίπου 4%. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σχεδόν τα δύο τρίτα του 1,5 εκατ. Χριστιανών στο Ιράκ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια. Με τον σημερινό ρυθμό μείωσης, μπορεί κάλλιστα να μην υπάρχει σημαντική χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή, σε μία ή σε δύο γενιές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο χριστιανικός πληθυσμός της Συρίας έχει πέσει από το 30% το σε λιγότερο από 10% σήμερα.

7 ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ
Χιλιάδες χριστιανών του Ιράκ έχουν σχηματίσει τη δική τους πολιτοφυλακή, στην περιοχή της Νινευή, για να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών. Οι Μονάδες Προστασίας της Περιοχής Νινευής (ΜΠΠΝ) διαθέτουν ήδη χριστιανούς Ασύριους μαχητές, οι οποίοι αναμένουν να εκπαιδευτούν, ενώ 500 ακόμα εκπαιδεύονται αυτή την στιγμή.


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google