Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ Λαβδανίτη Μαρία1, Πάνου Αναστασία2, Δημητριάδου Αλεξάνδρα1 1. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ Λαβδανίτη Μαρία1, Πάνου Αναστασία2, Δημητριάδου Αλεξάνδρα1 1. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ Λαβδανίτη Μαρία1, Πάνου Αναστασία2, Δημητριάδου Αλεξάνδρα1 1. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Νοσηλευτικής –Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης 2. ΤΕ Νοσηλεύτρια, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή νόσο παγκοσμίως. Η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο επηρεάζεται από την ίδια την ασθένεια αλλά και από την αντινεοπλασματική θεραπεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ποιότητα Ζωής ορίζεται ως «η υποκειμενική́ αντίληψη του ατόμου, που αφορά́ στην κατάσταση της ζωής του, στο πολιτισμικό πλαίσιο και στο πλαίσιο του συστήματος αξίων εντός του οποίου ζει και σε σχέση με τις επιδιώξεις, προσδοκίες, πρότυπα, ενδιαφέροντα και στόχους που το άτομο αυτό́ θέτει» (WHO, 1996). ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η βιβλιογραφική διερεύνηση των κλιμάκων αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της ποιότητας ζωής ασθενών με καρκίνο. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική αναζήτηση στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed και Google Scholar, με λέξεις κλειδιά: «ποιότητα ζωής», «καρκίνος», «αξιολόγηση» καθώς και ο συνδυασμός αυτών. Η αναζήτηση πραγματοποιήθηκε για το χρονικό διάστημα Τα κριτήρια αποκλεισμού των άρθρων ήταν η γλώσσα εκτός της αγγλικής και της ελληνικής. Τελικά συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση 20 άρθρα. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας ανευρέθηκε ότι οι κλίμακες αξιολόγησης της ποιότητας ζωής που χρησιμοποιούνται διαιρούνται σε δύο κύριες κατηγορίες: σε γενικές και ειδικές. Οι γενικές κλίμακες είναι ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Τα κυριότερα ερωτηματολόγια αυτής της κατηγορίας είναι η SF-36 και η WHOQOL-BREF. Οι ειδικές κλίμακες είναι ερωτηματολόγια που μετρούν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο και μερικά από αυτά είναι τα EORTC-QLQ 30, η FACT (Functional Assessment of Chronic Illness Therapy). Στη βιβλιογραφία ανευρίσκονται ερωτηματολόγια που είναι ειδικά για κάποιο συγκεκριμένο είδος καρκίνου όπως το EORTC-QLQ-BR23, EORTC-QLQ- LC FACT –C κ.α ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ερωτηματολογίων που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της ποιότητας ζωής. Οι νοσηλευτές και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα χαρακτηριστικά των ερωτηματολογίων αλλά και το σκοπό της χρήσης τους π.χ. κλινική πράξη ή έρευνα. Βιβλιογραφία 1. Akin S, Can G, Aydiner A, Ozdilli K, Durna Z. Quality of life, symptom experience and distress of lung cancer patients undergoing chemotherapy. Eur J Oncol Nurs , 14(5): 2.Singh, H., Kaur, K., Banipal, R.P., Singh, S., Bala, R. Quality of life in cancer patients undergoing chemotherapy in tertiary care center in malwa region of punjab. Indian Journal of Palliative Care, 20 (2) May


Κατέβασμα ppt "ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ Λαβδανίτη Μαρία1, Πάνου Αναστασία2, Δημητριάδου Αλεξάνδρα1 1. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google