Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
Γκέκας Μάριος Ισούφι Μιχαήλ Καλέμασι Νόρα Ειρήνη Ζυγούκη

2 Dambe Γκέκας Μάριος

3 Dambe είναι μια μορφή  πυγμαχιας  που σχετίζονται με τις Χάουσα  της Δυτικής Αφρικής . Ιστορικά, Dambe περιλάμβανε μια συνιστώσα της πάλης, που είναι γνωστή ως Kokawa , αλλά σήμερα είναι ουσιαστικά μια εντυπωσιακή τέχνη. Η παράδοση κυριαρχείται από ομάδες κάστα Χάουσα κρεοπωλείο, και κατά τον τελευταίο αιώνα εξελίχθηκε από φυλές των κρεοπωλών που ταξιδεύουν στο αγρόκτημα χωριά κατά τη στιγμή της συγκομιδής, ενσωματώνοντας μια πάλη πρόκληση από τους ξένους στην τοπική γιορτή της συγκομιδης ψυχαγωγίας. Ήταν, επίσης, συνηθίζεται ως ένας τρόπος για τους άνδρες να ετοιμαστουν για πόλεμο, και πολλές από τις τεχνικές και την ορολογία παραπέμπουν σε πόλεμο. Σήμερα, οι εταιρείες του μπόξερ ταξιδεύουν και εκτελουν υπαίθρια παιχνίδια που συνοδεύεται από την τελετή και τύμπανα , σε όλα τα παραδοσιακα χωρια της Χάουσα της βόρειας  Νιγηριας , νότιο Νίγηρα και νοτιοδυτικό Τσαντ .  Το όνομα "Dambe" προέρχεται από τη Χάουσα λέξη για το "boxe", και εμφανίζεται σε γλώσσες όπως Bole ως Dembe. Οι πυγμάχοι που ονομάζεται από τη λέξη Χάουσα "daæmaænga»

4 Οι αθλητές έδεναν το ένα χέρι με γάντι και έπαιζαν μόνο με αυτό.

5 Θεωρίες προέλευσης Η θέση με την μόνη τυλιγμένη γροθιά, φέρει οπτική ομοιότητα με Αρχαίους Αιγύπτιους και Έλληνες μποξέρ.Αυτό έχει προκαλέσει την θεωρία ότι το Χάοθσα μπόξινγκ σχετίζεται άμεσα με το Αρχαίο Αιγυπτιακό μποξ και το οποία επηρέασε τους ντόπιους.

6 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Μιχαήλ Ισούφι

7 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
H θεραπεία μέσω μαχητικών (ή πολεμικών) τεχνών αναφέρεται στη χρήση των μαχητικών τεχνών ως μία εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία για μια σωματική-ψυχική διαταραχή. Μπορεί να περιλαμβάνει διαταραχές του σώματος ή του νου/πνεύματος. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει εφαρμογές όπως η βελτίωση της κιναισθητικής ισορροπίας στους ηλικιωμένους ή ατόμων με κινητικά προβλήματα, μέσω του Τάι Τσι Τσουάν*, ή τη μείωση της επιθετικότητας σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες *Τάι Τσι Τσουάν είναι μια πολεμική τέχνη ήπιας εξάσκησης, που χρησιμοποιείται ενίοτε και για θεραπευτικούς σκοπούς. Επίσης συνήθως ασκείται και για ποικίλους άλλους προσωπικούς λόγους: είναι σκληρή και μαλακή τεχνική πολεμικής τέχνης με αγώνες επίδειξης και ασκήσεις μακροζωίας. Κατά συνέπεια, σε μια πληθώρα μορφών εκπαίδευσης υπάρχουν, παραδοσιακές όπως και μοντέρνες μορφές εκπαίδευσης, που αντιστοιχούν σε αυτούς τους στόχους. Μερικές μορφές εκπαίδευσης από το Τάι Τσι Τσουάν , είναι ιδιαίτερα γνωστές για την εξάσκηση την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι κατατάσσουν στην αργή κίνηση.

8 ΨΥΧΩΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Ένα σημαντικό ζήτημα με την θεραπεία μέσω μαχητικών (πολεμικών) τεχνών σε ένα ψυχολογικό πλαίσιο είναι η διάκριση ανάμεσα στη θεραπευτική προσέγγιση και στη μαχητική-πολεμική προσέγγιση στα μαθήματα.Λόγω της ραγδαίας εξέλιξης των πολεμικων τεχνων πλεον, πολλοι διδασκαλοι και οργανισμοι προσπαθουν να μεταφερουν μονο πολεμικες/επιθετικες τεχνικες παραλειποντας ετσι, τα φιλοσοφικα και κοινωνικα ζητηματα.Με άλλα λόγια, οι μαθητές ίσως να διδάσκονται μόνο πώς να παλεύουν χωρίς να μαθαίνουν το κατάλληλο πλαίσιο για την εφαρμογή αυτών των τεχνικών, κάτι στο οποίο δίνεται έμφαση στον παραδοσιακό κύκλο μαθημάτων της πολεμικής τέχνης. Υποθετικά, εάν αυτές οι φιλοσοφικές/κοινωνικές διδασκαλίες ήταν ένας από τους ιδιαίτερους θεραπευτικούς παράγοντες στην μελέτη των πολεμικών τεχνών, η μελέτη μιας τεχνικής χωρίς αυτές τις διδασκαλίες θα είχε μικρό θεραπευτικό όφελος και αναμφισβήτητα θα ήταν επιζήμια για την ψυχολογική υγεία.

9 ΣΩΜΑΤΙΚΑ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο σωματικό ιατρικό πλαίσιο η φύση ενός τραυματισμού ή διαταραχής ίσως αποκλείσει κάποιες μορφές τεχνών καθώς οι συμβατικές τους απαιτήσεις μπορεί να είναι πιο αυστηρές. Ίσως να μην περιμένουμε από έναν ασθενή με διάφορα θέματα να εγγραφεί στο Βραζιλιάνικο Jiu-Jitsu, το οποίο δίνει έμφαση σε τεχνικές με υπερέκταση των αρθρώσεων στο σημείο υποταγής στον πόνο ή έναν ηλικιωμένο ασθενή να εγγραφεί στο Muay Thai, το οποίο απαιτεί ένα υψηλό επίπεδο σωματικής υγείας και ενσωματώνει τεχνικές επιζήμιες με τους αγκώνες, τα γόνατα και γενικά τις αρθρώσεις. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις η διδακτέα ύλη είναι τροποποιημένη έτσι ώστε σε αυτούς τους κλάδους η μαχητική/ πολεμική επάρκεια να είναι αποδυναμωμένη υπέρ της σωματικής βελτίωσης. Υστερα απο μια ερευνα ενος ισραηλινου ερευνητη που ήταν πρώην πρωταθλητής του Ισραήλ στο judo δίδαξε μία τροποποιημένη μορφή του τζούντο σε παιδιά τα οποία είχαν σημαντικές οπτικές και πνευματικές βλάβες (τύφλωση, καθυστέρηση) και σε μερικές περιπτώσεις σωματική βλάβη (όπως είναι η εγκεφαλική παράλυση). Η προκύπτουσα αύξηση στις φυσικές και γνωσιακές ικανότητες όλων των παιδιών ήταν μεγαλύτερη ποσοτικά από άλλες προηγούμενες μορφές φυσικής εξάσκησης και επιπλέον είχε μεγαλύτερη διάρκεια.

10 Zulu stick-fighting Καλέμασι Νόρα

11 Πολιτιστικό υπόβαθρο Εισαγωγή Φυλή Ν.Αφρικής
Ηγέτης ήταν ο Shaka kaSenzangakona Το βασίλειο καταστράφηκε από τους Βρετανούς.

12 Διαγωνισμός Βασικός κανόνας ότι δεν επιτρέπεται το μαχαίρωμα
Κύριος στόχος είναι το χτύπημα στο κεφάλι Αν ο αντίπαλος έπεφτε απαγορευόταν να τον χτυπήσει αλλά έπρεπε να τον αφήσει να σηκωθεί.

13 Κοινωνική χρήση Οι πολεμιστές είχαν ως άπωτερο σκοπό να κερδίσουν/χτίσουν το θάρρος και την ικανότητα να διακρίνουν τους εαυτούς τους ως ικανόυς πολεμιστές και να κερδίσουν τον σεβασμό των συμπολιτών τους, αλλά και την κοινωνική τους καταξίωση.

14 Εμφάνιση και κατασκευή
Οι απαιτήσεις για την επιλογή του ξύλου ήταν οι εξής: Το ξύλο επιλεγόταν από το τοπικό δάσος Τα ραβδιά στολίζονταν για αισθητικούς λόγους.

15 ENGOLO Ειρήνη Ζυγούκη

16 Προέλευση Engolo, ή NGolo (από τη λέξη kikongo που σημαίνει δύναμη, εξουσία) αναφέρεται σε μια δημόσια και ιδιωτική απόδοση της τελετουργίας της μάχης από διάφορες εθνοτικές ομάδες γύρω από τον ποταμό Cunene στη Νότια Αγκόλα.

17 Η τεχνική της μάχης Το στυλ της πάλης περιλαμβάνει διάφορες κλωτσιές, τεχνάσματα, και σκουπίσματα ποδιών, με έμφαση στην ανεστραμμένη θέση, δηλαδή με ένα ή περισσότερα χέρια στο έδαφος. Η πρώτη αναφορά της Engolo στη λογοτεχνία έγινε από τον Albano Neves e Sousa σε μια σειρά από σχέδια που αποδεικνύουν διάφορες τεχνικές και τις ομοιότητές τους με τη μορφή Αφρο-Βραζιλιάνικη τέχνη της Capoeira στη δεκαετία του Η NGolo θεωρείται ότι είναι μία από τις πολλές αφρικανικές πολεμικών τεχνών της Αφρικανικής Διασποράς στην Αμερική. (Βλέπε Kalunga, Kalunga Line)

18 Προσωπική άποψη Ο Neves e Sousa περιέγραψε την N’Golo ως μέρος μίας ιεροτελεστίας .μεταξύ νεαρών αγοριών που συναγωνίζονται για μια νύφη και οι κινήσεις της μάχης προέρχονται από τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο Ζέβρες πολεμούν μεταξύ τους..


Κατέβασμα ppt "ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google