Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ-ΕΛΛΑΔΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ-ΕΛΛΑΔΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ-ΕΛΛΑΔΑ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ-ΕΛΛΑΔΑ Από τους: Μαύρου Αθηνά Οικονόμου Ευαγγελία Σαμπάνη Σταυρούλα Σούχλα Αθανασία

2 Ο.Η.Ε. –ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία στο Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) παρέχει προστασία και βοήθεια στους πρόσφυγες του κόσμου. (π.χ. σε περίοδο πολέμου εφοδιάζει εμπόλεμες ζώνες με τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό και γενικά με είδη πρώτης ανάγκης).

3 Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα λειτουργεί από το Μάρτιο του Συνεργάζεται με τις κρατικές αρχές, ΜΚΟ και άλλους φορείς και οργανώσεις για να διασφαλίζει την προστασία των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και όλων των ατόμων που εμπίπτουν στην εντολή της Ύπατης Αρμοστείας. Προσπαθεί επίσης να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη γύρω από το προσφυγικό ζήτημα με στόχο τη δημιουργία κλίματος ανοχής και σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων.

4 Από το 1999, η ΕΕ εργάζεται για τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ) και τη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Σήμερα έχουν πλέον συμφωνηθεί νέοι κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι καθορίζουν κοινά υψηλά πρότυπα και ενισχυμένη συνεργασία ώστε να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση των αιτούντων άσυλο σε ένα ανοικτό και δίκαιο σύστημα, οπουδήποτε και αν υποβάλουν αίτηση. Κανονισμός Δουβλίνου Η βασική αρχή του κανονισμού του Δουβλίνου (1) είναι ότι η ευθύνη για την εξέταση αίτησης βαρύνει κατά κύριο λόγο το κράτος μέλος που διαδραμάτισε τον μεγαλύτερο ρόλο στην είσοδο ή διαμονή του αιτούντος στην ΕΕ. Τα κριτήρια για τον καθορισμό της ευθύνης καλύπτουν κατά ιεραρχική σειρά από οικογενειακούς λόγους ως την πρόσφατη κατοχή θεώρησης ή άδειας παραμονής σε ένα κράτος μέλος, και το κατά πόσον ο αιτών εισήλθε παράνομα ή νόμιμα στην ΕΕ.

5

6 Τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο
Ο αιτών άσυλο είναι ένα άτομο που αναζητά προστασία ως πρόσφυγας ακόμα και αν δεν έχει επισήμως αναγνωριστεί ως τέτοιος. Συνήθως ο όρος αναφέρεται σε κάποιον ο οποίος αναμένει ακόμα από μια κυβέρνηση να αποφανθεί αν ο ίδιος είναι πρόσφυγας.

7 Υπηρεσία Ασύλου Η Υπηρεσία Ασύλου θεσπίστηκε με τον νόμο 3907/2011 και αποτελεί την πρώτη αυτόνομη δομή της χώρας που ασχολείται με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, και ευρύτερα διεθνούς προστασίας. Η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων διεθνούς προστασίας Η πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης διεθνούς προστασίας είναι ελεύθερη και δωρεάν. Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το ποινικό μητρώο, ο τρόπος με τον οποίο υποβάλει κάποιος αίτηση διεθνούς προστασίας, είναι διαφορετικός.

8 Η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων διεθνούς προστασίας
Την ημέρα που τους έχει ορίσει η Υπηρεσία, θα δώσουν συνέντευξη σε υπάλληλο της Υπηρεσίας Ασύλου. Θα πρέπει να απαντήσουν με πλήρη ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του. Εάν, λόγω γλώσσας, δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τον υπάλληλο της Υπηρεσίας Ασύλου στη συνέντευξη θα είναι παρών και διερμηνέας. Στη συνέντευξη μπορούν να πάνε μαζί με δικηγόρο ή άλλο σύμβουλο (νομικό, ιατρό, ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό ). Αυτά που θα πουν στη συνέντευξη είναι εμπιστευτικά. Μετά τη συνέντευξη η Υπηρεσία Ασύλου θα αποφασίσει να τους χορηγήσει καθεστώς πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας ή θα απορρίψει την αίτησή τους.

9 Οι αιτούντες διεθνούς ασύλου στην Ελλάδα έχουν υποχρέωση:
Να παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι να τελειώσει η εξέταση της αίτησής τους. Να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για κάθε θέμα σχετικό με την αίτησή τους και την εξακρίβωση των στοιχείων της ταυτότητάς τους. Να ανανεώσουν το δελτίο τους πριν τη λήξη του. Να ενημερώνουν την Υπηρεσία Ασύλου αμέσως για τη διεύθυνση κατοικίας τους και για τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που τους τίθενται σε περίπτωση στέγασής τους σε Κέντρο Φιλοξενίας ή άλλο χώρο.

10 Ως αιτών διεθνή προστασία στην Ελλάδα:
Απαγορεύεται να απελαθούν μέχρι να τελειώσει η εξέταση της αίτησή τους. Μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην χώρα, εκτός εάν στο δελτίο που έχουν πάρει ορίζεται συγκεκριμένο τμήμα της χώρας στο οποίο επιτρέπεται να κυκλοφορούν. Αν δεν έχουν στέγη μπορούν να ζητήσουν να στεγαστούν σε Κέντρο Φιλοξενίας ή άλλο χώρο. Έχουν δικαίωμα να εργαστούν υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η ελληνική νομοθεσία. Έχουν τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, ως εργαζόμενοι, όπως οι Έλληνες πολίτες.

11 Τα παιδιά τους έχουν πρόσβαση – και αυτοί εάν είναι ανήλικοι- στη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση.
Έχουν πρόσβαση σε επαγγελματική κατάρτιση. Αν είναι άτομα με αναπηρία 67% και άνω, έχουν δικαίωμα να λάβουν επίδομα αναπηρίας, εφόσον δεν είναι δυνατή η διαμονή τους σε Κέντρο Φιλοξενίας. Δεν μπορούν να φέρουν στην Ελλάδα την οικογένειά τους από τη χώρα καταγωγής τους. Έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον είναι ανασφάλιστοι και άποροι.

12 Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα
Λόγω έλλειψης προσωπικού η διαδικασία των συνεντεύξεων αιτούντων άσυλο καθυστερεί και έχει γίνει πρόταση από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής οι συνεντεύξεις να επιτυγχάνονται μέσω Skype. Αυτή η εξέλιξη είναι πάρα πολύ ανησυχητική και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το φλέγον ζήτημα της άκρως προβληματικής πρόσβασης στο άσυλο στην Αττική. Επισημαίνεται από ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου τόσο με προσωπικό όσο και με υλικοτεχνική υποδομή, σε κάθε δε περίπτωση προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στην προστασία των αιτούντων άσυλο, όπως άλλωστε ορίζει το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Συνεπώς τα αιτήματα ασύλου πρέπει να καταγράφονται άμεσα έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν οι πρόσφυγες με σύλληψη και κράτηση και για να μπορούν να απολαμβάνουν των δικαιωμάτων που προβλέπονται στο νόμο. Η Υπηρεσία Ασύλου και το Υπουργείο πρέπει να δώσουν λύση εδώ και τώρα!

13 http://www.unhcr.gr/genikes- plirofories/ellada.html
n-ellada/kinonikes- domes/xenonas-etounton-asilo/ E%91%CE%BD%CE%B8%CF%81% CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD %CE%B1_%CE%B4%CE%B9%CE% BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE %BC%CE%B1%CF%84%CE%B1 plirofories/poioi-eimaste-ti- kanoyme.html


Κατέβασμα ppt "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ-ΕΛΛΑΔΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google