Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Σχολικό έτος

2 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Στο βόρειο μέρος της Μυτιλήνης υψώνεται το κάστρο της. Διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα του μεσογειακού χώρου. Η οικοδόμησή του και η ενίσχυσή του έγιναν σε διάφορες χρονικές περιόδους. Πιθανολογείται ότι κτίσθηκε την βυζαντινή εποχή, στους χρόνους του Ιουστινιανού(6ος αιώνας π.χ). Σημαντική όμως ανακαίνιση δέχτηκε από τον Φραγκίσκο Γατελούζο στα χρόνια της ηγεμονίας του στο νησί ( μ.χ).

3

4 Αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης
Χτίστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, επισκευάστηκε από τους Ρωμαίους και σήμερα σώζεται η τελευταία οικοδομική φάση του, που χρονολογείται στα υστερορωμαϊκά χρόνια. Κατά τις ανασκαφές, αποκαλύφθηκε η κυκλική ορχήστρα και το πεταλόσχημο κοίλο του θεάτρου, το οποίο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, χωρούσε θεατές.

5

6 Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μόριας
Κοντά στο χωριό Μύλοι σώζονται τμήματα του Υδραγωγείου, ενός σπουδαίου τεχνικού έργου που υπάρχει εκεί από τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το Υδραγωγείο ξεκινούσε από την Αγιάσο και έφτανε έως τη Μυτιλήνη. Οι καμάρες του, οι ογκόλιθοι, οι πεσσοί, οι άβακες και τα τόξα που το απάρτιζαν ήταν φτιαγμένα από λεσβιακό γκρίζο μάρμαρο και δημιουργούσαν ένα σύνολο που έμοιαζε με προπύλαια κλασικού ναού ή ανακτόρων.

7

8 Το κάστρο του Μολύβου Το κάστρο της Μήθυμνας είναι χτισμένο πάνω στα λείψανα της αρχαίας οχύρωσης, στην κορυφή του λόφου. Θεμελιώθηκε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, κατά μία εκδοχή τον 6ο αιώνα επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού, γνωστού για την οικοδομική του δραστηριότητα. Πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο Κάστρο, χτισμένο με κόκκινο και καφέ τραχείτη, με γερά τείχη, με επιγραφές, οικόσημα και άλλα διακριτικά στοιχεία. Ο χώρος χωρίζεται σε πολλά επίπεδα, ενώ εξαίρετο μνημείο παραμένει η κεντρική είσοδος κατασκευασμένη από χοντρό ξύλο, σκεπασμένο με περίτεχνες μεταλλικές πλάκες. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα διατηρημένα Κάστρα της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα χρησιμοποιείται ως τόπος διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων.

9

10 Αρχαιολογικός χώρος Μέσων
O ναός των Mέσων, που ήταν αφιερωμένος στο Δία, το Διόνυσο και την Ήρα, αποτέλεσε κέντρο παλλεσβιακής λατρείας και επικοινωνίας. Στις αρχές του 4ου π.X. αιώνα, υπήρξε έδρα του κοινού των λεσβιακών πόλεων. Εδώ διοργανώνονταν καλλιστεία προς τιμήν της Ήρας.

11

12 Προϊστορικός οικισμός Θερμής
Η μόνη προϊστορική θέση του νησιού που ανασκάφηκε συστηματικά μέχρι σήμερα είναι η Θερμή, στην ανατολική ακτή, περίπου 10 χλμ. βόρεια της Μυτιλήνης. Eίναι τυπική της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού όλου του Αιγαίου. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως επτά διαδοχικές οικοδομικές φάσεις της εποχής αυτής ( π.Χ.). Ο ανασκαμμένος χώρος καλύπτει περίπου 8 στρέμματα, υπολογίζεται όμως ότι σχεδόν άλλο τόσο χάθηκε από τη θαλάσσια διάβρωση.

13

14 Την εργασία επιμεληθήκαν οι μαθητές του Β’ κύκλου
ΙΓΝΑΤΙΑ ΠΙΣΚΙΤΖΗ AΝΑΣΤΑΣΙΑ ΦΡΑΓΚΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΟΥΜΑΣ SOKOL GJYLA κατά το σχολικό έτος ΜΟΥΣΙΚΗ: Μάνος Χατζηδάκης-Reflections Of The Day Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Γεωργία Παππά


Κατέβασμα ppt "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google