Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αξιοθέατα Αττικής και νησιά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αξιοθέατα Αττικής και νησιά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αξιοθέατα Αττικής και νησιά
ΕΛΛΑΔΑ Αξιοθέατα Αττικής και νησιά

2 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ναός του Ποσειδώνα-Σούνιο
Η ανέγερση του ναού του Ποσειδώνα από τους Αθηναίους, ξεκίνησε το 444 π.Χ. και τέλειωσε το 440 π.Χ. Ο ναός είναι δωρικός περίπτερος ,με έξι κίονες στις στενές πλευρές και δεκατρείς στις μακριές. Χωρίζεται σε τρία μέρη: τον πρόναο, το σηκό και τον οπισθόδρομο

3 Πάνω στα κιονόκρανα των κιόνων στηριζόταν το επιστύλιο και ακολούθως οι μετόπες και τα τρίγλυφα.
Καμία από τις μετόπες δεν ήταν διακοσμημένη. Ανάγλυφη παράσταση υπήρχε στο εσωτερικό χώρο που σχηματιζόταν ανάμεσα στην είσοδο του προνάου και την εξωτερική κιονοστοιχία και καταλάμβανε και τους τέσσερις τοίχους.

4 Επίσης ο πρόναος και ο οπισθόδομος χωρίζονται από το σηκό με τοίχο
Επίσης ο πρόναος και ο οπισθόδομος χωρίζονται από το σηκό με τοίχο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ναού είναι η έλλειψη εσωτερικής κιονοστοιχίας στο σηκό. Τα γλυπτά ήταν κατασκευασμένα από παριανό μάρμαρο και είχαν ως θέμα τη Γιγαντομαχία, την Κενταυρομαχία και τους άθλους του Θησέα.

5

6 Καλλιμάρμαρο-Παναθηναϊκό Στάδιο
Το Στάδιο κτίζεται το 329 π.Χ. από τον ρήτορα - κυβερνήτη Λυκούργο για να φιλοξενεί τους αθλητικούς αγώνες των Παναθηναίων προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Το 140 με 144 μ.Χ. το στάδιο επισκευάστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό. Θεωρείται ως μια πεταλοειδής κατασκευή με στίβο μήκους 204,07 και πλάτους 33,35 μέτρων.

7

8 Καλλιμάρμαρο- Παναθηναϊκό Στάδιο
Πιστεύεται ότι χωρούσε θεατες. Την περίοδο βασιλείας του Όθωνα και όταν η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους μεταφέρεται στην Αθήνα ξεκινάν οι πρώτες προσπάθειες ανοικοδόμησής του. Ορισμένοι από τους ευεργέτες που προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν ήταν ο Ευάγγελος Ζάππας και ο Γεώργιος Αβέρωφ.

9

10 Σπήλαιο της Αντιπάρου -Νεολιθική εποχή: Χρησιμοποίηση σπηλαίου ως φυσικό καταφύγιο, ως χώρος κεραμικής κ΄ λατρείας της θεάς Αρτέμιδος -Ανέγερση ναού Αϊ-Γιάννη Σπηλιώτη στην είσοδο

11 -Επιγραφές διαβατών στους σταλακτίτες
-Γερμανική κατοχή: καταστροφή ενός τμήματος : ανακαίνιση

12 Αρχαιολογικός χώρος Δήλου
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1873. Τεράστια αρχαιολογική έκταση, μοναδική πηγή πληροφοριών για τη θρησκευτική και αστική ζωή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Εντυπωσιακός ο περίφημος «δρόμος των λεόντων» με τα ολόγλυφα μαρμάρινα λιοντάρια.

13

14 Ηφαιστειακό τοπίο Σαντορίνης
-Έκρηξη: 1650 π.Χ. -Δημιουργία υποθαλάσσιας καλδέρας βάθους 120μ. -Παλιρροϊκό κύμα 30μ. καταστροφή παράκτιων περιοχών Μεσογείου -Ιστορικές πηγές: πιθανή καταστροφή Μινωικού πολιτισμού λόγω της έκρηξης.

15

16 Κάστρο Ιπποτών (Κως) -Τάγμα Αγίου Ιωάννη
-Σημαντικότερο μνημείο Ενετοκρατίας -Κλασικό δείγμα αμυντικής της εποχής του -Κατασκευή 15ος αι. ολοκλήρωση 16ος αι.

17 Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης (Κεφαλονιά)
-Πτώση τμήματος οροφής  Κατακόρυφη φυσική είσοδος -20μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους -Βάθος νερών 20-30μ.

18 Σπήλαιο Δρογκαράτης (Κεφαλονιά)
-Βάθος 95μ. -Θερμoκρασία 18ο C - Ιδιαίτερα αυξημένη υγρασία -Καθημερινή συνέχιση της δημιουργίας του -Καλή ακουστική αίθουσαςχρησιμοποίησή της για συναυλίες

19 Κνωσός (Κρήτη) -Πυρήνας Μινωικού πολιτισμού
-Νεολιθική-Ρωμαϊκή εποχή: συνεχής κατοίκηση -Γνωστή πόλη που αναφέρεται σε κείμενα Γραμμικής Β΄ γραφής του 14ου αι. π.Χ. - Σύνδεση με αρχαιοελληνικούς μύθους (όπως του Λαβύρινθου, του Μινώταυρου, του Δαίδαλου και του Ίκαρου)

20 Λιμνοθάλασσα Μπάλου (Ν.Χανίων)
-Ακρωτήρι Γραμβούσας ( νοτιοδυτικότερο σημείο Κρήτης) Ζεστή θάλασσα με πεντακάθαρα νερά


Κατέβασμα ppt "Αξιοθέατα Αττικής και νησιά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google