Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Διδασκαλία Εφαρμογές Ι Μάθηση και παιχνίδι - Μουσείο Σακελλαρίου - επιμέλεια άρθρου Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Μαρία Σακελλαρίου

2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

3 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Εκει που συναντιουνται το παιχνιδι, η Μαθηση και η εμπειρια: Τι μπορουν τα μουσεια να προσφερουν στους νεαρους επισκεπτες. Tara Zollinger Henderson & David J. Atencio ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ: ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

4 SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 εισαγωγη Το άρθρο διερευνά παράγοντες που συνεισφέρουν στη μεγιστοποίηση της βιωματικής μάθησης των παιδιών στο περιβάλλον των παιδικών μουσείων εξερεύνησης. Η μάθηση βασίζεται στο παιχνίδι. Συζητούνται συστάσεις για: Τη μεγιστοποίηση της μάθησης των παιδιών σε μουσεία. Την υποστήριξη της αλληλεπίδρασης των παιδιών με ενήλικες και συνομήλικούς τους. Τις ευκαιρίες που πρέπει να δίνονται στα παιδιά για παιχνίδι. Λέξεις Κλειδιά: Μουσεία- ερευνητική μάθηση- παιχνίδι- βιωματική μάθηση- μάθηση- εμπειρία.

5 SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Μαθηση «Μάθηση είναι η διαδικασία κατανόησης που προκύπτει μέσα από την αντίληψη των παιδιών, την κωδικοποίηση και τη διαδοχική ανάκτηση των πληροφοριών που τροποποιούν τις μελλοντικές τους νοοτροπίες και συμπεριφορές». «Η μάθηση είναι κυρίως το αποτέλεσμα της παρατήρησης των παιδιών, για τις πράξεις κάποιου άλλου και των επακόλουθών τους προσπαθειών να τις μιμηθούν». Τι είναι για σας μάθηση; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με κάποια από τις πιο πάνω δηλώσεις;

6 SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Dewey Οι συμβατικές θεωρίες μάθησης επικεντρώνονται στην απόκτηση γνώσεων που βρίσκονται σε βιβλία ή στο μυαλό ηλικιακά μεγαλύτερων ατόμων. Αλλά… Η μάθηση αυτή θεωρείται από τους ειδικούς προβληματική επειδή παρουσιάζει τα παιδιά παθητικά, δεκτικά και απορροφητικά για την απόκτηση της γνώσης.

7 Henschel Αξιώματα μάθησης:
SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Henschel Αξιώματα μάθησης: Μάθηση →κοινωνική (διάλογος,παρατηρήσεις,παράθεση ερωτήσεων). Γνώση → αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Μάθηση → πράξη συμμετοχής(τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους στην κοινωνία. Γνώση → εξαρτάται από τη συμμετοχή στην τάξη. Τα παιδιά μέσω των δραστηριοτήτων διαμορφώνουν την προσωπική τους ταυτότητα. Η αποτυχία στη μάθηση → αποτέλεσμα εξαίρεσης από τη συμμετοχή. Μάθηση →φυσικό κομμάτι της ανθρώπινης φύσης(δια βίου διαδικασία).

8 Situativιτυ theory (Greeno & Moore)
SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Situativιτυ theory (Greeno & Moore) Μάθηση = αποτέλεσμα κοινωνικών εμπειριών. Η μάθηση γίνεται αντιληπτή ως αλληλεπίδραση ανάμεσα στα παιδιά που δρουν ως αίτιοι των δικών τους σκέψεων στα υλικά συστήματα και σε άλλους ανθρώπους. Μεγαλύτερη επιρροή στην παιδική ανάπτυξη→παιχνίδι.

9 Το παιχνιδι ως αφορμηση για μαθηση
SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Το παιχνιδι ως αφορμηση για μαθηση Τι συμβαίνει όταν η μάθηση ταυτίζεται με το παιχνίδι και την εμπειρία; Ποιο ρόλο παίζει η έμφυτη τάση για παιχνίδι σε σχέση με την εξερεύνηση, τη μάθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων;

10 SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Vygotsky → Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν να δρουν και να σκέφτονται μέσα στο γνωστικό κόσμο. → Εξερευνούν καινούργιους κόσμους και καλλιεργούνται μέσα από τη δύναμη της φαντασίας τους. → Βοηθά τα παιδιά να δρουν στην δική τους ΖΕΑ. → Παιχνίδι- ανώτατη μορφή εξέλιξης στην προσχολική ηλικία.

11 Piaget-Calabrese Piaget : Παιχνίδι: → διαδικασία μάθησης.
SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Piaget-Calabrese Piaget : Παιχνίδι: → διαδικασία μάθησης. → μέσο για να αποκτήσουν δεξιότητες. → υλοποίηση μιας «αυθεντικής» αφομοίωσης. → έκφραση υποκειμενικών συναισθημάτων. Calabrese: Συμβολικό- κοινωνικοδραματικό παιχνίδι → ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

12 Dempsey & Frost Παράγοντες που επηρεάζουν το παιχνίδι-περιβάλλον:
SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Dempsey & Frost Παράγοντες που επηρεάζουν το παιχνίδι-περιβάλλον: Αριθμός παιδιών. Φύλο-στερεότυπα παιχνίδια. Κουλτούρα. Οικονομικοκοινωνική κατάσταση. Διαθέσιμα υλικά. Διαρρύθμιση τάξης. → Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν μοναδικά περιβάλλοντα μάθησης.

13 Περιβαλλον για μαθηση και παιχνιδι
SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Περιβαλλον για μαθηση και παιχνιδι «Το περιβάλλον μπορεί να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει το παιχνίδι, μπορεί όμως και να εμποδίσει το παιχνίδι». «Για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να οδηγεί σε ποιοτικές εμπειρίες, εξερεύνηση και παιχνίδι, πρέπει τα άτομα να ενθαρρύνονται να δράσουν, να εξερευνήσουν, να περιεργαστούν, να μεταβάλουν και να περιγράψουν το φαινόμενο που διερευνούν».

14 Το μουσειο ως περιβαλλον για μαθηση
SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Το μουσειο ως περιβαλλον για μαθηση «Το μουσείο είναι ένα εκπαιδευτικό πανηγύρι». «Τα μουσεία διδάσκουν τα άτομα να παίζουν, επειδή το παιχνίδι είναι η βάση της εξερεύνησης, της παρατήρησης, της ανακάλυψης και του πειραματισμού.» «Τα μουσεία εξερεύνησης προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους να εξερευνήσουν έννοιες στα μαθηματικά, την επιστήμη, την τέχνη, τη μουσική, την ιστορία και τις κοινωνικές επιστήμες».

15 Για την επισκεψη στο μουσειο
SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Για την επισκεψη στο μουσειο Οι δάσκαλοι να επισκέπτονται τα μουσεία για να προετοιμάσουν την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές τους → αυξάνονται τα οφέλη των παιδιών. Τα παιδιά να είναι προετοιμασμένα για την επίσκεψη. Να υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στην ύλη της τάξης και στο πρόγραμμα που προσφέρει το μουσείο. Αμέσως μετά την επίσκεψη → οι δάσκαλοι να εμπλέκουν τους μαθητές σε σχετικές δραστηριότητες. Δεν χρειάζεται να αλλάξουν τα εκθέματα σε ένα μουσείο για να αποκτήσουν τα παιδιά καινούργιες εμπειρίες.

16 SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Πινακας 1- Ερωτησεις που μπορουν να θεσουν οι δασκαλοι πριν την επισκεψη τους στο μουσειο. Ποια είναι η διαρρύθμιση του μουσείου; Μπορούν να μου σταλούν πληροφορίες σχετικά με το μουσείο πριν από την επίσκεψη; Ποιοι κανόνες πρέπει να ακολουθούνται κατά την επίσκεψη στο μουσείο; Ποια τμήματα του μουσείου είναι κατάλληλα για τις ηλικίες της τάξης μου; Ποια τμήματα θα επισκεφτούν οι μαθητές; Προσφέρονται μαθήματα που να εμβαθύνουν στην εμπειρία ενός επιστημονικού φαινομένου; Προσφέρονται μαθήματα που να εμβαθύνουν στην εμπειρία της τεχνολογίας;

17 SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Πινακας 1- Ερωτησεις που μπορουν να θεσουν οι δασκαλοι πριν την επισκεψη τους στο μουσειο. Προσφέρονται μαθήματα που να εμβαθύνουν στην εμπειρία της μουσικής; Προσφέρονται μαθήματα που να εμβαθύνουν στην εμπειρία της τέχνης; Υπάρχουν πηγές που συνδυάζονται με τη δουλειά στην τάξη; Υπάρχουν περιορισμοί ως προς το ωράριο, ή άλλου είδους, σε σχέση με ομαδικές/ σχολικές επισκέψεις; Θα υπάρχει λειτουργός του μουσείου που θα ξεναγεί τους μαθητές; Θα υπάρχει μέρος εντός ή εκτός του μουσείου για διάλειμμα για φαγητό; Τι διευθετήσεις μπορώ να κάνω για να αυξήσω τη μάθηση από την επίσκεψη; Πρέπει τα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες για διαδραστικές δραστηριότητες;

18 Ποιοι θα είναι ζευγάρια; (Πρέπει τα παιδιά να χωριστούν σε ζευγάρια).
SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Πίνακας 2- Ερωτησεις που μπορουν να θεσουν οι δασκαλοι για να προετοιμασουν τους μαθητες τους για τις επισκεψεις στα μουσεια. Ποιοι θα είναι ζευγάρια; (Πρέπει τα παιδιά να χωριστούν σε ζευγάρια). Πώς θα ομαδοποιηθούν τα παιδιά στα διάφορα τμήματα για να αυξηθεί η δραστηριότητα και το ενδιαφέρον τους; (δηλ. ποιες ομάδες/ ζευγάρια δουλεύουν καλύτερα). Ποιοι θα είναι οι επιπλέον ενήλικες συνοδοί; Τι μπορεί να προστεθεί από τώρα στη διδακτέα ύλη για να προετοιμάσει τους μαθητές; Τι μπορώ να διδάξω τα παιδιά για το μουσείο πριν την επίσκεψή μας; Ποιους κανόνες συμπεριφοράς πρέπει να εισαγάγω από τώρα για να προετοιμαστούμε για την επίσκεψη; Ποια μαθησιακά επίπεδα πρέπει να προωθηθούν για να έχει νόημα η επίσκεψη των παιδιών;

19 SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Κριτικη αρθρου Το θέμα του άρθρου αποτελεί ένα βασικό άξονα στον τρόπο λειτουργίας και ιδεολογίας του νηπιαγωγείου. Συμφωνούμε ότι το παιχνίδι σε αυτές τις ηλικίες είναι σημαντικό να συντελείτε μέσα από δραστηριότητες που προάγουν την εξερεύνηση, την παρατήρηση, τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση των παιδιών με άλλα άτομα. Θεωρούμε επίσης πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρο τη συμβολή των μουσείων στη βιωματική μάθηση και εμπειρία. Το άρθρο έχει ξεκάθαρη δομή και επιπλέον για τη συγγραφή του μελετήθηκε ένα μεγάλο εύρος βιβλιογραφίας, κάτι που το καθιστά έγκυρο και αξιόπιστο.

20 SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 εισηγησεισ Θα ήταν καλό να υπήρχαν πολλά παιδικά μουσεία εξερεύνησης για να καλύπτουν διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπάρχουν και στην Ελλάδα παιδικά μουσεία εξερεύνησης, έτσι ώστε και εμείς ως δάσκαλοι να προσφέρουμε περισσότερα στους μαθητές μας, αλλά και τα ίδια τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν παίζοντας. Τα μουσεία αυτά να είναι στελεχωμένα από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.

21 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!
SAKELLARIOUMARIA 6/11/2018 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!

22 Τέλος Ενότητας

23 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

24 Σημειώματα

25 Σημείωμα Ιστορικού Εκδόσεων Έργου
Το παρόν έργο αποτελεί την έκδοση 1.0. Έχουν προηγηθεί οι κάτωθι εκδόσεις: Έκδοση 1.0 διαθέσιμη εδώ.

26 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Μαρία Σακελλαρίου. «Διδασκαλία Εφαρμογές Ι. Μάθηση και παιχνίδι - Μουσείο Σακελλαρίου - επιμέλεια άρθρου». Έκδοση: 1.0. Ιωάννινα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση:

27 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή, Διεθνής Έκδοση 4.0 [1] ή μεταγενέστερη. [1]


Κατέβασμα ppt "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google