Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ψυχικές Ασθένειες και Σύνδρομα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ψυχικές Ασθένειες και Σύνδρομα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ψυχικές Ασθένειες και Σύνδρομα

2 Αξιολόγηση της ψυχικής υγείας
Η εξέταση των ψυχικών λειτουργιών ή εξέταση της ψυχικής κατάστασης είναι μια διαδικασία απαραίτητη της για την εκτίμηση και για τη διαπίστωση της τρέχουσας ψυχικής κατάστασης του ατόμου. Η διαδικασία αυτή αναφέρεται στη διενέργεια συγκεκριμένων ψυχολογικών και ιατρικών εξετάσεων για τη συγκέντρωση πληροφοριών για το σχηματισμό μιας συνολικής αντιπροσωπευτικής εικόνας για την ψυχική υγεία του ατόμου.

3 Αξιολόγηση της ψυχικής υγείας
Αν και αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ή και περισσότερες ώρες, πολλές φορές μπορεί λίγα λεπτά της ώρας να είναι αρκετά για έναν ειδικό, αφού η παρατήρηση της εμφάνισης, της συμπεριφοράς και του τρόπου αλληλεπίδρασης και ομιλίας του ατόμου στο πλαίσιο μιας απλής συνέντευξης δίνει επαρκείς πληροφορίες για την ψυχική του υγεία.

4 Αξιολόγηση της ψυχικής υγείας
Σύμφωνα με το DSM-IV η αξιολόγηση της ψυχικής υγείας του παιδιού και του ατόμου, στο πλαίσιο της συνέντευξης, περιλαμβάνει: • Παρατήρηση για την εμφάνιση και συμπεριφορά • Ενδυμασία και περιποίηση • Στάση και βάδισμα • Σωματικά χαρακτηριστικά • Έκφραση προσώπου • Επαφή με τα μάτια • Κινητική δραστηριότητα • Μαννερισμοί (μορφασμοί, χειρονομίες, κ.λπ.)

5 Αξιολόγηση της ψυχικής υγείας
Ομιλία: • Ρυθμός • Τόνος, Όγκος, Καθαρότητα • Διαταραχές Συγκινησιακή κατάσταση: • Διάθεση • Συναίσθημα (ποικιλία, ένταση, μεταβλητότητα, απροσφορότητα σε σχέση με την κατάσταση)

6 Αξιολόγηση της ψυχικής υγείας
Σκέψη: • Ειρμός (ροή ιδεών, ποιότητα των συνειρμών) • Περιεχόμενο • Παραμορφώσεις (παραληρηματικές ιδέες, ιδέες συσχέτισης) • Επίμονες ενασχολήσεις (ψυχαναγκασμοί, φοβίες, υποχονδρίαση) • Νοσηρές ενασχολήσεις (παραληρηματικές ιδέες καταθλιπτικού περιεχομένου) • Αυτοκτονικός ή ανθρωποκτονικός ιδεασμός

7 Αξιολόγηση της ψυχικής υγείας
Αντίληψη: Παραισθήσεις, Ψευδαισθήσεις Αισθητηριακή κατάσταση - διανοητικές λειτουργίες: • Συνείδηση • Προσανατολισμός • Συγκέντρωση • Μνήμη (άμεση, πρόσφατη και απώτερη) • Απόθεμα γνώσης • Αφαιρετική ικανότητα • Κρίση Στάση προς τον εξεταστή

8 Ψύχωση Από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να διαπιστώσει ο εξεταστής για τον εξεταζόμενο, είναι αν είναι «ψυχωτικός», δηλαδή αν έχει ψύχωση. Όμως τι ακριβώς σημαίνει ψύχωση; Άλλοι θεωρούν την ψύχωση ως Μείζονα Ψυχική Διαταραχή όπου σκέψη, συναίσθημα, επικοινωνία και συμπεριφορά είναι τόσο πολύ σοβαρά διαταραγμένα, ώστε να παρεμποδίζεται σε πολύ σημαντικό βαθμό η καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου.

9 Ψύχωση Ωστόσο, υπάρχουν άτομα που ενώ έχουν π.χ. Διαταραχές προσωπικότητας και είναι σοβαρά διαταραγμένα στην καθημερινή τους ζωή φροντίζουν να κρύβουν πολύ προσεκτικά τις παραληρηματικές ιδέες τους (το πιο συνηθισμένο ότι ελέγχονται από υπερφυσικές δυνάμεις ή από ξένους πράκτορες).

10 Σχιζοφρένεια και άλλες Ψυχωτικές Διαταραχές
Υπάρχουν διαταραχές που ως κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ψυχωτικά συμπτώματα και συμπεριφορές. Συμπτώματα όμως ψυχωτικά ή ψυχωτικού τύπου εμφανίζονται και σε άλλες διαταραχές, όπως στην Άνοια τύπου Alzheimer, στη Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή κ.λπ.

11 Τέτοιες διαταραχές σύμφωνα με το DSM-IV είναι:
η Σχιζοφρένεια η Σχιζοφρενικόμορφη Διαταραχή η Παραληρηματική Διαταραχή η Βραχεία Ψυχωτική Διαταραχή η Επινεμόμενη Ψυχωτική Διαταραχή η Ψυχωτική Διαταραχή Οφειλόμενη σε Γενική Ιατρική Κατάσταση η Ψυχωτική Διαταραχή Προκαλούμενη από Ουσίες η Ψυχωτική Διαταραχή Μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς

12 Σχιζοφρένεια και άλλες Ψυχωτικές Διαταραχές
Με την έννοια ψυχωτικά συμπτώματα εννοούμε εδώ κατά κύριο λόγο, όπως εξηγήθηκε σε προηγούμενη διαφάνεια και είναι και η προσέγγιση του DSM-IV, ότι η έμφαση είναι κατά κύριο λόγο στην ύπαρξη παραληρηματικών ιδεών ή ψευδαισθήσεων, σε αποδιοργανωμένο λόγο και αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά.

13 Σχιζοφρένεια Ο όρος αυτός εισήχθη ως ορολογία το 1911 από τον Ε. Bleuler προκειμένου να περιγράψει μια πρώιμη άνοια, όπως την ονόμασε. Στην πραγματικότητα βέβαια γρήγορα έγινε φανερό ότι επρόκειτο για «σχίσιμο» του μυαλού και όχι άνοια. Η Σχιζοφρένεια περιλαμβάνει αλλοίωση και παραμόρφωση της εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας, όπου το άτομο έχοντας ακριβώς διαταραγμένη και διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας απαντά με τρόπους που βλάπτουν ουσιαστικά τη ζωή του. Η συμπεριφορά του γενικά είναι «αλλόκοτη» και δεν υπακούει στην κοινή λογική.

14 Σχιζοφρένεια Η εμφάνιση της Διαταραχής γίνεται συνήθως στην εφηβεία ή στα πρώιμα χρόνια της ενήλικης ζωής και είναι ένας συνδυασμός κληρονομικών προδιαθέσεων και περιβαλλοντικών επιδράσεων.

15 Σχιζοφρένεια Στην περίπτωση έναρξης της Διαταραχής, χρησιμοποιείται ο όρος «άνοιξε ψύχωση». Το άτομο εμφανίζει σταδιακή έκπτωση της κοινωνικής του ζωής και απορροφάται στον εσωτερικό του κόσμο, έχοντας παπάξενες πεποιθήσεις, αλλόκοτες ιδέες και στη συνέχεια ακούει φωνές, οι οποίες συνιστούν τις ακουστικές ψευδαισθήσεις μέσα από τις οποίες «ακούει» να τον κατηγορούν για διάφορα ελαττώματα, κ.λπ. Ή να του δίνουν εντολές για διάφορες και πολλές φορές επικίνδυνες για τον ίδιο ή για τους άλλους πράξεις.

16 Σχιζοφρένεια Η Σχιζοφρένεια εμφανίζεται στο 0,5-1% του πληθυσμού, χωρίς διάκριση ανάμεσα στα φύλα Προβλεπτικός δείκτης για εμφάνιση της διαταραχής, είναι οι προνοσηρές προσωπικότητες παιδιών που γενικά είναι καχύποπτα, εσωστρεφή, αποσυρμένα ή εκκεντρικά, οπότε μπορεί να πληρούν ορισμένα κριτήρια της Παρανοειδούς, Σχιζοειδούς ή Σχιζότυπης Διαταραχής της Προσωπικότητας.

17 Παιδική Σχιζοφρένεια Η σχιζοφρένεια με έναρξη στην παιδική ηλικία ή σχιζοφρένεια με πολύ πρώιμη έναρξη, είναι μια σπάνια και συνήθως σοβαρή μορφή της σχιζοφρένειας, με έναρξη των ψυχωτικών συμπτωμάτων μέχρι τα 12 έτη. Η σχιζοφρένεια με έναρξη στην παιδική ηλικία παρά τη σπανιότητά της έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένων ερευνών.

18 Παιδική Σχιζοφρένεια Ο κυριότερος λόγος αυτού του ενδιαφέροντος είναι ότι η πολύ πρώιμη έναρξη της διαταραχής θα μπορούσε να φωτίσει περισσότερο την αιτιολογία σε σχέση με μια αναπτυξιακή προσέγγιση Η σχιζοφρένεια με έναρξη στην παιδική ηλικία είναι παρόμοια με τη σχιζοφρένεια με έναρξη στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή, επιβεβαιώνουν νεότερες μελέτες όσον αφορά την κλινική εικόνα, τα ανατομικά ευρήματα, τις ψυχοφυσιολογικές παραμέτρους και την πιθανή γενετική αιτιολογία.

19 Παιδική Σχιζοφρένεια Αναπτυξιακές ανωμαλίες ή αναπτυξιακά ελλείμματα στη λειτουργικότητα αλλά και διαφοροποιήσεις των παιδιών σε σχέση με την ομάδα των συνομηλίκων, αφορούν κυρίως στο λόγο, στην κινητικότητα και την κοινωνικότητα θεωρούνται σήμερα από τους ειδικούς προνοσηρά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση της σχιζοφρένειας στην παιδική ηλικία.

20 Παιδική Σχιζοφρένεια Ακόμα, επιπλοκές κατά τον τοκετό, ήπια νευρολογικά συμπτώματα, αναπτυξιακές διαταραχές λόγου και ομιλίας, ακόμα και παροδικά συμπτώματα διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών, καθώς και τα προβλήματα μάθησης και προσαρμογής στο σχολείο, υπερκινητικότητα ΔΕΠ-Υ, ακόμα και το χαμηλότερο - οριακό IQ μπορεί να είναι πρόδομα και προνοσηρά συμπτώματα.

21 Παιδική Σχιζοφρένεια Οι διαταραχές του λόγου που παρατηρούνται στις μελέτες για την σχιζοφρένεια με έναρξη στην παιδική ηλικία, τονίζουν τη σημασία της ανάπτυξης των κροταφικών και μετωπιαίων λοβών, ενώ οι παροδικές κινητικές στερεοτυπίες υποδηλώνουν αναπτυξιακές ανωμαλίες στα βασικά γάγγλια. Όπως αναφέρεται από έρευνες (Vourdas, Pipe, Corrigall, Frangou. 2003) ανάλογες δυσκολίες στην παιδική ηλικία, δηλαδή καθυστέρηση στο λόγο, δυσκολίες στην ανάγνωση και την ορθογραφία και κακή προσαρμογή παρατηρήθηκαν σε σχιζοφρένεια με έναρξη στην εφηβεία.

22 Παιδική Σχιζοφρένεια Τα παιδιά, επομένως, με σοβαρές αναπτυξιακές παρεκκλίσεις θεωρούνται υψηλή ομάδα κινδύνου για την εμφάνιση σχιζοφρένειας σε νεαρή ηλικία ή στην ενήλικη ζωή.

23 Ο παιδαγωγικός ρόλος του εκπαιδευτικού
Τα συμπτώματα που αναφέραμε αποτελούν συνηθισμένη εικόνα στην εκπαιδευτική πραγματικότητα μέσα στα σχολεία μας και αντικείμενο όχι μόνο της Ειδικής Αγωγής. Δηλαδή ΔΕΠ-Υ, Μαθησιακές Δυσκολίες, οριακή νοημοσύνη, προβλήματα λόγου κ.λπ., είναι αναπτυξιακά προβλήματα μάθησης τα οποία σχετίζονται και συνδέονται με τη Σχιζοφρένεια με έναρξη στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή.

24 Ο παιδαγωγικός ρόλος του εκπαιδευτικού
Αυτό μας βοηθάει ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα, ως ειδικοί παιδαγωγοί, το ρόλο μας στη δημιουργία συνθηκών παιδαγωγικής κατανόησης και αποδοχής μέσα στο σχολείο για τα παιδιά αυτά. Έτσι, φροντίζουμε πάντα να θέτουμε μικρούς αλλά εφικτούς στόχους που μπορούν να πετύχουν οι μαθητές μας σε όλα τους τα βήματα. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή τους και θα λειτουργήσει τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα ως προστατευτικός παράγοντας για την ψυχική τους υγεία.

25 Ο παιδαγωγικός ρόλος του εκπαιδευτικού
Έχει βρεθεί ότι η πορεία της σχιζοφρένειας με έναρξη στην παιδική ηλικία είναι εξαιρετικά δυσμενής για το άτομο και μάλιστα είναι χειρότερη από την πορεία της σχιζοφρένειας με έναρξη στην εφηβεία ή την ενήλικη ζωή, όπως απέδειξε μελέτη που εξέτασε ασθενείς που εμφάνισαν σχιζοφρένεια στην παιδική ηλικία, 42 χρόνια αργότερα (Remschmidt, Martin, Fleischhaker et al, 2000 & 2006).

26 Σχιζοφρένεια και Αυτισμός
Ο Kanner στην αρχική περιγραφή του αυτισμού, τον διαφοροποιούσε σαφώς από τη σχιζοφρένεια. Ταυτόχρονα όμως ο όρος αυτισμός, δηλαδή ότι είναι κάποιος κλεισμένος στον εαυτό του, αποσυρμένος, υπονοούσε κάποια ομοιότητα με τη σχιζοφρένεια, η οποία περιλαμβάνει σαφώς την παθολογική κοινωνική απόσυρση του ατόμου και του παιδιού. Στη δεκαετία του 1970 άρχισαν να διαφοροποιούνται μέσα στη μεγάλη ομάδα των "ψυχωτικών παιδιών" δύο ξεχωριστές ομάδες, οι οποίες διέφεραν ως προς την ηλικία έναρξης της διαταραχής.

27 Σχιζοφρένεια και Αυτισμός
Τα παιδιά με πολύ πρώιμη έναρξη εμφάνιζαν δυσκολίες από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και ταίριαζαν στην περιγραφή του Kanner για τον αυτισμό, ενώ η ομάδα με την όψιμη έναρξη, δηλαδή μετά τα 7 χρόνια, εμφάνιζαν παραληρήματα, ψευδαισθήσεις και κλινικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια. Επίσης τα μέλη των οικογενειών της ομάδας με την όψιμη έναρξη είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίζουν σχιζοφρένεια. Σήμερα οι περισσότεροι συμφωνούν με την άποψη ότι σχιζοφρένεια και αυτισμός αποτελούν δύο ξεχωριστές κατηγορίες διαραχών, ενώ πολύ λίγοι χρησιμοποιούν την ευρεία έννοια της "ψύχωσης" για να συμπεριλάβουν και τις δύο ομάδες.

28 Σχιζοφρένεια και Αυτισμός
Ένα θέμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνδέει τις δύο διαταραχές, είναι η ύπαρξη συμπτωμάτων διάχυτης διαταραχής της ανάπτυξης (PDD) πριν από την εμφάνιση της σχιζοφρένειας με πολύ πρώιμη έναρξη. Σε μια μεγάλη μελέτη του ΝΙΜΗ βρέθηκε ότι στο 25% των ασθενών με σχιζοφρένεια με έναρξη στην παιδική ηλικία είχε προηγηθεί η διάγνωση της Διάχυτης Διαταραχής της Ανάπτυξης (PDD) (1 με αυτισμό, 2 με διαταραχή Asperger και 16 με PDD-NOS). Το πιο κοινό χαρακτηριστικό των ατόμων αυτής της ομάδας ήταν οι κοινωνικές δυσκολίες

29 Σύνδρομα Όταν κάνουμε λόγο για Σύνδρομο, εννοούμε μία κλινική εικόνα που χαρακτηρίζεται από πολλές εκδηλώσεις χαρακτηριστικών και συμπτωμάτων στο άτομο, οι οποίες έχουν κάποια συνάφεια μεταξύ τους. Όταν οι αιτίες του Συνδρόμου είναι γενετικής αιτιολογίας, τότε κάνουμε λόγο για Γενετικά Σύνδρομα.

30 Σύνδρομα Τα Γενετικά Σύνδρομα τα οποία σχετίζονται με σοβαρές εξελικτικές βλάβες είναι τα εξής: Down Turner Klinefelter Prader-Willi Williams-Beuren Fragiles-X, Sotos Apert Cornelia de Lange Cri-du-Chat Rett Angelman Noona Rubinstein Taybi Lesch-Nyhan Smith, Magenis Deletions 22q11

31 Σύνδρομα Προέρχονται από χρωμοσωμικές ανωμαλίες, σύμφωνα με τις οποίες έχουμε μεταλλαγές στον αριθμό και στη δομή των χρωμοσωμάτων ή στην απόκλιση ενός γονιδίου. Οι ανωμαλίες αυτές μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως π.χ. Σε βλαβερές επιδράσεις πάνω στο έμβρυο ή να εμφανίζονται τυχαία, όπως για παράδειγμα στο Σύνδρομο Down, όπου εμφανίζεται τρισωμία στο 21ο ζεύγος, οπότε το άτομο, έχει 47 αντί για 46 χρωμοσώματα στα κύτταρά του.

32 Σύνδρομο Down Το σύνδρομο Down ή αλλιώς Τρισωμία 21 αφορά σε μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης οι οποίες περιλαμβάνουν σημαντικές αποκλίσεις στη σωματική τους διάπλαση, στη νοητική τους ανάπτυξη και στην ψυχοκοινωνική του εξέλιξη. Η επίπτωση του συνδρόμου διεθνώς είναι 1:700 ως 1:800. Στην Ελλάδα κάποιες μελέτες προσδιορίζουν την αναλογία γεννήσεων παιδιών με σύνδρομο Down σε 1 στις 770 γεννήσεις. Θεωρούμε ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτός στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει επαρκής προγεννητικός έλεγχος της εγκύου, τα περιστατικά του συνδρόμου είναι μάλλον υπό εξαφάνιση.

33 Χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Down
Τα μωρά αμέσως μετά τη γέννησή τους, κατά κανόνα δεν κλαίνε Εμφανίζουν νοητική υστέρηση

34 Χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Down
Έχουν χαμηλό ανάστημα και τάση για παχυσαρκία Δε διαθέτουν επαρκή μυϊκή δύναμη και η ψυχοκινητική τους εξέλιξη είναι αργή Έχουν πλατιά χέρια και αδύναμα και κοντά δάχτυλα, που περιορίζουν τη λεπτή τους κινητικότητα

35 Χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Down
Το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι επιρρεπές σε ασθένειες Παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες και έχουν μειωμένη νοητική ανάπτυξη, που κυμαίνεται από βαριά ΝΥ (IQ: ) ως ελαφριά ΝΥ (IQ: 50-75) Έχουν μεγάλη όρεξη για φαγητό Είναι, συνήθως, άτομα που είναι χαρούμενα και εκδηλωτικά Σπάνια ξεπερνούν τα 50 χρόνια ζωής γιατί έχουν διάφορες συγγενείς ανωμαλίες

36 Χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Down
Επικοινωνία και ομιλία: Γενικά τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν μικρό στόμα, περιορισμένη ρινική οδό και ουρανίσκο μικρό και ψηλό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η στοματική τους κοιλότητα. Αρκετά συχνά η γλώσσα είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα το παιδί να μην μπορεί να την κρατήσει μέσα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή αλλά και την άρθρωση του παιδιού και να του δημιουργήσει προβλήματα στην ομιλία. Αντιμετώπιση: Προσπαθούμε να μάθουμε στο παιδί να κρατάει τη γλώσσα του μέσα. Το ακούμε προσεκτικά και φροντίζουμε να του δίνουμε τη δυνατότητα να απαντήσει και να συμμετάσχει στη συζήτηση.

37 Χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Down
Αν και θα αργήσει λίγο να μάθει να διαβάζει, όταν θα τα καταφέρει αυτό θα του δώσει μεγάλη χαρά. Ενθαρρύνουμε τα υπόλοιπα παιδιά να είναι υπομονετικά μαζί τους. Το ενθαρρύνουμε να διαβάζει. Το διάβασμα τα βοηθά στην ομιλία και στο λόγο. Η προφορά των λέξεων στο διάβασμα είναι πιο ξεκάθαρη από τη φυσιολογική ομιλία του παιδιού. Όπως είναι άλλωστε γνωστό, το διάβασμα βοηθά τόσο στην άρθρωση όσο και στην εκμάθηση λεξιλογίου και νέων εκφράσεων. Ένα σύστημα με σύμβολα ή νοήματα, οπτικά ερεθίσματα αλλά και χρήση. υπολογιστών, μπορεί να είναι πολύ βοηθητικά για ένα παιδί με σύνδρομο Down και δυσκολία στην ομιλία.

38 Σύνδρομο Klinefelter Το Σύνδρομο Klinefelter περιγράφηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του Εμφανίζεται μόνο στους άρρενες και η αιτία είναι ένα επιπλέον χρωμόσωμα Χ (ΧΧΥ). Υπάρχουν και μερικές παραλλαγές, όπως ΧΧΧΥ ή ΧΧΧΧΥ. Μια παραλλαγή η οποία έχει λιγότερο εμφανή συμπτώματα, είναι η τρισωμία ΧΥΥ. Η συχνότητά του υπολογίζεται σε 1:426 και φαίνεται να σχετίζεται και με τη μεγάλη ηλικία της μητέρας.

39 Σύνδρομο Klinefelter Ενδοκρινικές ανωμαλίες εξ αιτίας αυτής της τρισωμίας επιβαρύνουν κυρίως την παραγωγή της τεστοστερόνης. Αν και η εφηβεία αρχίζει κανονικά, η φωνή δεν αλλάζει χροιά ενώ σημειώνεται και σχηματισμός μικρού στήθους καθώς και γυναικεία δομή στη σωματική ανάπτυξη. Γενικότερα επηρεάζονται όλοι οι τομείς της ανάπτυξης, εξ αιτίας ακριβώς της χαμηλής παραγωγής τεστοστερόνης.

40 Σύνδρομο Klinefelter Η νοημοσύνη τους δεν επηρεάζεται και συνήθως είναι φυσιολογική. Μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρά ΝΥ 70 μέχρι και πάνω από 115 μονάδες IQ. Οι μαθηματικές τους ικανότητες είναι πολύ καλές, αντίθετα όμως συμπτώματα δυσλεξίας μαζί με τα προβλήματα λόγου εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα. Είναι φτωχοί αναγνώστες και δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις ιδέες τους. Η μνήμη τους είναι γενικότερα πολύ περιορισμένη. Σε γενικές γραμμές, οι μαθησιακές δυσκολίες που εμφανίζουν είναι μεγάλες συγκριτικά με τη γενική νοημοσύνη που διαθέτουν.

41 Σύνδρομο Turner Για πρώτη φορά περιέγραψε το Σύνδρομο αυτό ο Henry Turner, το 1983 και είναι Σύνδρομο αποκλειστικά του γυναικείου φύλου. Οφείλεται σε χρωμοσωμική ανωμαλία και συγκεκριμένα στην απουσία ενός από τα δύο Χ χρωμοσώματα (45,ΧΟ). Σε ένα ποσοστό 30-40% περίπου των θήλεων με Σύνδρομο Turner, η απόκλιση αυτή παρατηρείται στο ένα τμήμα μόνο των κυττάρων τους (μωσαϊκή μορφή). Η εμφάνιση του Συνδρόμου αυτού είναι ανεξάρτητη από την ηλικία των γονέων και η συχνότητα είναι 1:3.000 ή 1:5.000.

42 Σύνδρομο Turner Σωματικά χαρακτηριστικά: Βραχυσωμία, περισσότερο δέρμα που διπλώνει στην περιοχή του λαιμού, βλάβες στις ωοθήκες, στένωση αορτής, ανώμαλη ανάπτυξη νεφρών, υποθυρεοειδισμός, μικρός λαιμός, οιδήματα στα χέρια και στα πόδια στα νεογέννητα. Νοημοσύνη: Στο προφορικό μέρος του Wisc έχουν τη μέση επίδοση του αντιπροσωπευτικού τους ηλικιακού πληθυσμού. Στο πρακτικό όμως μη λεκτικό μέρος εμφανίζουν πολύ σημαντική απόκλιση και -κατά μέσο όρο- IQ κατά 19 μονάδες χαμηλότερο από τον αντιπροσωπευτικό πληθυσμό. Εμφανίζουν μεγάλες δυσκολίες ιδιαίτερα στη μαθηματική σκέψη.

43

44 Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Μάνος, Ν. (2008). Βασικά Στοιχεία Κλινικής Ψυχιατρικής. Αθήνα: University Studio Press. Κάκουρος, Ε., Μανιαδάκη, Κ. (2002). Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Εφήβων. Αθήνα: Δαρδανός.


Κατέβασμα ppt "Ψυχικές Ασθένειες και Σύνδρομα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google