Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ – ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ – ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ – ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ

2 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Η διάγνωση της κατάστασης είναι αποκλειστικά ευθύνη και έργο γιατρού! ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ρωτάμε το θύμα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ελέγχουμε ΣΗΜΕΙΑ ψάχνουμε

3 ΕΞΕΤΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Γενική Εικόνα Δέρμα Μάτια Ενδείξεις Ομιλία Εντοπισμός πόνου Προβληματικοί ήχοι αναπνοής Τρίξιμο δοντιών Θόρυβοι πεπτικού συστήματος Αναπνοή Δέρμα Σφυγμός Δέρμα Τα γάντια εξέτασης δεν είναι βοηθητικά μέσα… Είναι απαραίτητα μέσα!

4 ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΦΥΓΜΟΥ Ο έλεγχος σφυγμού σε πάσχοντες που διατηρούν τις αισθήσεις τους γίνεται πρωταρχικά στην κερκιδική αρτηρία.

5 ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΚΡΟΤΑΦΙΚΗ ΜΑΣΧΑΛΙΑΙΑ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΣ ΚΕΡΚΙΔΙΚΗ ΙΓΝΥΑΚΗ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗ ΜΗΡΙΑΙΑ ΡΑΧΙΑΙΑ ΑΚΡΟΥ ΠΟΔΟΣ

6 ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ

7 ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ Ροή αίματοςΧρώμα αίματοςΠαρατηρήσεις ΑρτηριακήΚατά ριπάςΑνοιχτό κόκκινοΟι πλέον επικίνδυνες αιμορραγίες ΦλεβικήΟμαλήΣκούρο κόκκινοΜεγάλη απώλεια αίματος ΤριχοειδικήΑσήμαντηΕνδιάμεσοΣταματούν συνήθως μόνες τους Αιμορραγία είναι η ροή του αίματος έξω από τα αγγεία.

8 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ Πριν από κάθε αντιμετώπιση είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε μέτρα ατομικής προστασίας και να κάνουμε εκτίμηση των ζωτικών λειτουργιών. Ασκούμε άμεση πίεση με τα χέρια, με γάζες, με καθαρό ύφασμα κ.α. Διατηρούμε το τραυματισμένο μέλος ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς και παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη ελέγχοντας ταυτόχρονα την αιμορραγία. Οι περισσότερες αιμορραγίες σταματούν μετά από 10 – 15 λεπτά άμεσης πίεσης.

9 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ Το τραυματισμένο μέλος δεν κινδυνεύει από ισχαιμία γιατί η πίεση ασκείται αποκλειστικά στο σημείο της αιμορραγίας. Για να διατηρήσουμε την πίεση στο σημείο της αιμορραγίας χρησιμοποιούμε τη μέθοδο της Πιεστικής Επίδεσης. Δηλαδή εφαρμόζουμε μόνιμη πίεση χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο συμπαγές αντικείμενο το οποίο πιέζει τις γάζες πάνω από το τραύμα με τη βοήθεια ενός ελαστικού ή τριγωνικού επιδέσμου.

10 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ Το τραυματισμένο μέλος δεν κινδυνεύει από ισχαιμία γιατί η κυκλοφορία του αίματος συνεχίζεται από τις μικρότερες αρτηρίες και τις φλέβες. Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει μετά από 15 min άμεσης πίεσης, ασκήστε πίεση και στην αρτηρία που βρίσκεται ανάμεσα από το τραύμα και την καρδιά.

11 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ Ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και τη σοβαρότητα της αιμορραγίας χρησιμοποιούμε κατά προτεραιότητα την κατάλληλη τεχνική πίεσης.

12 ΕΠΙΣΤΑΞΗ - ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ Ο τραυματίας θα πρέπει να αναπνέει από το στόμα. Η ψυχολογική υποστήριξη ειδικά στα παιδιά είναι απαραίτητη. Τοποθετούμε τον τραυματία σε καθιστή θέση, με το κεφάλι σε ελαφριά κάμψη προς τα εμπρός και ασκούμε άμεση πίεση στα πτερύγια της μύτης. Εάν η αιμορραγία είναι έντονη μπορούμε παράλληλα να τοποθετήσουμε ψυχρά επιθέματα στη βάση της μύτης για σύσπαση των αγγείων. Ελέγχουμε το χρώμα και την ποιότητα του αίματος.

13 ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ Ζητήστε τη συνεργασία του τραυματία και προλάβετε την αφαίρεση του ξένου σώματος από τον ίδιο. Δεν αφαιρούμε ποτέ ξένο σώμα ενσφηνωμένο στην πληγή! Τα ξένα σώματα σταθεροποιούνται στο σημείο που βρέθηκαν με γάζες, κομπρέσες και ογκώδεις επιδέσμους. Τυχόν αιμορραγία από το τραύμα αντιμετωπίζεται με άμεση πίεση περιμετρικά του τραύματος.

14 ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ Ζητήστε τη συνεργασία του τραυματία και προλάβετε την αφαίρεση του ξένου σώματος από τον ίδιο. Σταθεροποίηση ξένου σώματος και έλεγχος αιμορραγίας. ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΤΡΑΥΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΟΓΚΩΔΕΙΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΔΕΣΗ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΕΣΜΟ

15 ΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ Ρωτήστε τον τραυματία για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις που γνωρίζει ότι παρουσιάζει στα συστατικά των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε.  Φυσιολογικός ορός 0,9%  Ήπια τοπικά αντισηπτικά (οξυζενέ και ιωδιούχα σκευάσματα) για αντισηψία του τραύματος.  Γάζες, κομπρέσες  Επίδεσμοι (ελαστικοί, απλοί, τριγωνικοί κ.α.)  Βαζελινούχες γάζες  Αντισηπτικά και επουλωτικά σπρέι

16 ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε τον τραυματία για την υποχρέωσή του στην αντιτετανική προστασία!  Ξεπλύνετε το τραύμα με άφθονο φυσιολογικό ορό 0,9%.  Χρησιμοποιήστε ήπια τοπικά αντισηπτικά (τύπου Betadine® ) για αντισηψία του τραύματος.  Σκεπάστε με γάζα  Επιδέστε το τραύμα

17 ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟ - ΥΠΟΟΓΚΑΙΜΙΚΟ SHOCK Κάθε Shock σε τραυματία θεωρείται υποογκαιμικό έως αποδείξεως του εναντίου. Shock καλείται κάθε κατάσταση που προκαλεί έλλειψη οξυγόνωσης των ιστών με αποτέλεσμα την μετατροπή του μεταβολισμού από αερόβια σε αναερόβια. Υποογκαιμικό (αιμορραγικό) είναι το shock που οφείλεται στην απώλεια όγκου αίματος. Η πτώση του όγκου αίματος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πρώτη αιτία σε κάθε shock αδιευκρίνιστης αιτιολογίας.

18 ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟ - ΥΠΟΟΓΚΑΙΜΙΚΟ SHOCK Ε.Ε.Σ. / Διεύθυνση Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών - Τμήμα Εκπαίδευσης / Πάτρα, 2008 Εκτίμηση…  Πληροφορίες από τον μηχανισμό κάκωσης  Μειωμένο επίπεδο συνείδησης  Συγχιτικός, ληθαργικός τραυματίας  Γρήγορες και ρηχές αναπνοές  Γρήγορος και αδύναμος σφυγμός  Ωχρό, ψυχρό και κολλώδες δέρμα  Τριχοειδική επαναιμάτωση >2 sec ΥΠΟΟΓΚΑΙΜΙΚΟ SHOCK ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

19 ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟ - ΥΠΟΟΓΚΑΙΜΙΚΟ SHOCK Φροντίστε για την άμεση και ασφαλή μεταφορά του τραυματία στο κοντινότερο νοσοκομείο. Αντιμετώπιση…  Ελέγξτε την εξωτερική αιμορραγία  Τοποθέτηση σε θέση Trendelenburg  Διατηρήστε την θερμοκρασία του σώματος  Συνεχής επανεκτίμηση της κατάστασης

20 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας !


Κατέβασμα ppt "ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ – ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google