Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

PROJECT ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ RASPBERRY PI ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "PROJECT ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ RASPBERRY PI ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 PROJECT ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ RASPBERRY PI ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

2 Τι είναι το Raspberry Pi;
To Raspberry Pi είναι ένας χαμηλού κόστους υπολογιστής σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας που μπορεί να συνδεθεί στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης.

3 Τι είναι το Raspberry Pi;
Είναι ένας χρήσιμος μικρός υπολογιστής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά ηλεκτρονικά προγράμματα, καθώς και σε πολλές άλλες εφαρμογές που εκτελεί ο υπολογιστής.

4 Raspberry Pi 2 Το Raspberry Pi 2 που χρησιμοποιούμε είναι η δεύτερη γενιά του Raspberry Pi. Αντικατέστησε το αρχικό Raspberry Pi 1 model B το Φεβρουάριο 2015.

5 Χαρακτηριστικά του Raspberry Pi 2:
1 GB RAM 900 Mhz τετραπύρηνος επεξεργαστής ARM cortex- A7 4 USB θύρες

6 Χαρακτηριστικά του Raspberry Pi 2:
Πλήρης HDMI ( το HDMI είναι ένα πρότυπο σύνδεσης για τη μετάδοση ψηφιακού ήχου και εικόνας σε καταναλωτικά συστήματα οικιακού κινηματογράφου, παιχνιδομηχανές, κτλ )

7 Χαρακτηριστικά του Raspberry Pi 2:
Ethernet θύρα ( Η Ethernet είναι το συνηθέστερο χρησιμοποιημένο πρότυπο δίκτυο υπολογιστών ενσύρματης τοπικής δικτύωσης υπολογιστών ) Επαφή κάμερας Επαφή οθόνης Υποδοχή για micro SD κάρτα

8 Χαρακτηριστικά του Raspberry Pi 2:
40 GPIO ακίδες ( ο GPIO είναι ένας ακροδέκτης ενός ολοκληρωμένου κυκλώματος που η συμπεριφορά του ρυθμίζεται μέσω λογισμικού )

9 Ακροδέκτες GPIO Στον παρακάτω σύνδεσμο δίνονται με διαδραστικό τρόπο πληροφορίες για τη λειτουργία των 40 GPIO ακίδων.

10 Εξαρτήματα Υπέρυθρος αισθητήρας κίνησης

11 Εξαρτήματα Κάμερα

12 Εξαρτήματα Καλώδιο HDMI

13 Εξαρτήματα Πλακέτα δοκιμών (Breadboard)

14 Τι είναι το Breadboard και πώς το χρησιμοποιούμε;

15 Τι είναι το Breadboard και πώς το χρησιμοποιούμε;
Πρωτοτυποποίηση είναι η διαδικασία ελέγχου μιας ιδέας, με τη δημιουργία ενός προκαταρκτικού μοντέλου ενός κυκλώματος.  Αυτή είναι μία από τις πιο κοινές χρήσεις για breadboards. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς ένα κύκλωμα θα αντιδράσει κάτω από ένα δεδομένο σύνολο παραμέτρων , είναι καλύτερο να δημιουργήσετε ένα πρωτότυπο και να το δοκιμάστε. Για τους αρχάριους με τα ηλεκτρονικά και τα κυκλώματα , τα breadboards είναι συχνά το καλύτερο μέσο για να ξεκινήσουν. Αυτή είναι η πραγματική ομορφιά των breadboards - μπορούν να στεγάσουν τόσο το απλούστερο κύκλωμα , όσο και πολύ πολύπλοκα κυκλώματα . Αν το κύκλωμά σας ξεπερνά την τρέχουσα breadboard, μπορεί να επεκτείνετε το κύκλωμά σας συνδέοντας άλλες breadboard  για να φιλοξενήσουν κυκλώματα όλων των μεγεθών και πολυπλοκότητας. Μια άλλη κοινή χρήση των breadboards είναι να δοκιμάζουμε νέα εξαρτήματα, όπως ολοκληρωμένα κυκλώματα( ICs ). Όταν προσπαθείτε να καταλάβετε πώς ένα εξάρτημα λειτουργεί και συνεχώς αλλάζετε την καλωδίωση, δεν θέλετε να κολλάτε τις συνδέσεις σας κάθε φορά.

16 Πώς λειτουργεί το breadboard;
Ο καλύτερος τρόπος να εξηγήσουμε πως ένα breadboard λειτουργεί είναι να το αποσυναρμολογήσουμε για να δούμε πως είναι μέσα. Ξεκολλώντας το αυτοκόλλητο στο κάτω μέρος ενός mini breadboard μπορούμε να διακρίνουμε όπως στην εικόνα τις τερματικές μεταλλικές λωρίδες που υπάρχουν σε κάθε γραμμή.

17 Πώς λειτουργεί το breadboard;

18 Πώς λειτουργεί το breadboard;

19 Πώς λειτουργεί το breadboard;
Κάθε γραμμή όμως έχει 10 τρύπες, αλλά αυτές χωρίζονται από ένα αυλάκι στο μέσο του breadboard.  Το αυλάκι αυτό χωρίζει και απομονώνει τις 2 λωρίδες της γραμμής. Το αυλάκι αυτό χρησιμεύει για να συνδέουμε ολοκληρωμένα κυκλώματα στο breadboard με κάθε ποδαράκι του ολοκληρωμένου να είναι σε ξεχωριστή λωρίδα με 5 τρύπες για συνδέσεις.

20 Τι θα μάθουμε; Πώς να ρυθμίζουμε και να χρησιμοποιούμε μια κάμερα στο Raspberry Pi. Πώς, μέσα από μια αλληλουχία εντολών σε γλώσσα Python, θα λαμβάνουμε φωτογραφίες. Πώς θα ρυθμίζουμε τον αισθητήρα κίνησης σε γλώσσα Python. Πώς θα χρησιμοποιούμε κατάλληλες μεταβλητές σε κώδικα Python για να αποθηκεύουμε πληροφορίες. Πώς θα προσθέσουμε κώδικα που θα δίνει εντολή για την ανίχνευση κίνησης, ενεργοποίησης της κάμερας, καταγραφής και αποθήκευσης των φωτογραφιών που λαμβάνονται.

21 Τι θα χρειαστούμε; Κάμερα Αισθητήρα κίνησης Καλώδια σύνδεσης
Πλακέτα δοκιμών

22 Σύνδεση του αισθητήρα κίνησης στο Raspberry Pi Λόγω έλλειψης καλωδίων θηλυκό σε θηλυκό χρησιμοποιήθηκε η πλακέτα δοκιμών.

23 Ρύθμιση του αισθητήρα κίνησης
Ανοίγουμε το IDLE (Menu>Programming>Python3 (IDLE) και γράφουμε τον παρακάτω κώδικα: from gpiozero import MotionSensor pir = MotionSensor(4) while True: if pir.motion_detected: print("Motion detected!") Σώζουμε το φάκελο και πατάμε F5 για να «τρέξει». Κάθε φορά που ο αισθητήρας ανιχνεύει κίνηση, βλέπουμε τις λέξεις «Motion detected!» να εμφανίζονται στο πεδίο IDLE. Πιέζουμε Ctrl + F6 όταν θέλουμε να βγούμε.

24 Ρύθμιση του αισθητήρα κίνησης
Στο πίσω μέρος του αισθητήρα υπάρχουν δύο ποτενσιόμετρα όπως δείχνεται στη διπλανή εικόνα. Αυτά ρυθμίζουν την ευαισθησία και το χρόνο. Ρυθμίζουμε το ποτενσιόμετρο του χρόνου στο min και το ποτενσιόμετρο της ευαισθησίας στο max.

25 Ρύθμιση της κάμερας Ακολουθεί ο κώδικας για τη ρύθμιση της κάμερας
Ρύθμιση της κάμερας Ακολουθεί ο κώδικας για τη ρύθμιση της κάμερας from gpiozero import MotionSensor from picamera import PiCamera camera = PiCamera() pir = MotionSensor(4) while True: pir.wait_for_motion() camera.start_preview() pir.wait_for_no_motion() camera.stop_preview()

26 ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ https://www.raspberrypi.org/

27 Επιβλέπων καθηγητής: Παππάς Χρήστος
Μαθητές που συμμετείχαν στο project: ΚΟΤΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ_ΚΟΥΓΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ_ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ_ ΛΥΓΚΩΝΗ ΑΝΝΑ_ΜΑΓΟΥ ΕΙΡΗΝΗ_ΜΑΝΟΥΖΑ ΕΛΕΝΗ_ΜΑΤΣΑ ΚΛΕΑΝΘ_ΜΕΓΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΠΗΓΗ_ΜΕΛΓΚΟΥΣΙ ΓΚΛΟΡΙΑ_ΜΠΑΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ_ΜΠΕΛΙΜΠΑΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ_ΜΠΟΥΤΖΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ_ΜΠΡΟΤΖΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ_ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ_ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ_ΠΑΠΑΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ_ΠΑΡΘΕΝΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ_ΠΑΣΧΑΛΗ ΑΝΔΡΙΑΝΗ Επιβλέπων καθηγητής: Παππάς Χρήστος


Κατέβασμα ppt "PROJECT ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ RASPBERRY PI ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΛΗΨΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google