Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υφή και Δομή του Εδάφους Υφή και Δομή του Εδάφους

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υφή και Δομή του Εδάφους Υφή και Δομή του Εδάφους"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υφή και Δομή του Εδάφους Υφή και Δομή του Εδάφους
Υφή του εδάφους: (tecture) Η ποσοστιαία αναλογία των μηχανικών κλασμάτων του εδάφους, δηλαδή της ΑΜΜΟΥ, της ΙΛΥΟΣ και της ΑΡΓΙΛΟΥ στο κλάσμα της λεπτής Γής (<2mm ή 2000μm) χαρακτηρίζει την ΥΦΗ του εδάφους.

2 Χονδρή Άμμος-Coarse Sand-
Υφή του Εδάφους Στοιχεία της Μάζας του Εδάφους Ανόργανα συστατικά Οργανικά συστατικά Αργιλος-Clay-C Ιλύς-Silt-Si Λεπτή ¨Αμμος-Fine Sand Μεσαία Άμμος-Medium Sand-S Χονδρή Άμμος-Coarse Sand- S

3 Υφή του Εδάφους Πώς προσδιορίζεται η υφή του εδάφους : Προσδιορίζεται με την εργασία που λέγεται: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ του εδάφους. Ποιές μεθόδους χρησιμοποιούμε: 1. Μέθοδος Bουγιούκου (Bouyoucos,1927). 2. Μέθοδος της Πιπέττας (Robinson,1922) 3. Leyzer 4. Με τα υφή των δακτύλων.

4 Υφή του Εδάφους Το κλάσμα της ΑΜΜΟΥ: Είναι το κλάσμα της λεπτής γής, που οι κόκκοι (τα τεμαχίδια) των διαφόρων ορυκτών που το αποτελούν έχουν μέγεθος από 2mm έως 0,02 mm. Το κλάσμα της ΙΛΥΟΣ : Είναι το κλάσμα της λεπτής γής, που οι κόκκοι (τα τεμαχίδια) των διαφόρων ορυκτών που το αποτελούν έχουν μέγεθος από 0,02mm έως 0,002 mm. Το κλάσμα της ΑΡΓΙΛΟΥ: Είναι το κλάσμα της λεπτής γής, που οι κόκκοι (τα τεμαχίδια) των διαφόρων ορυκτών που το αποτελούν έχουν μέγεθος < από 0,002 mmή ή 2μm). Η Αμμος μπορεί να διαιρεθεί σε επί μέρους κλάσματα όπως: πολύ χονδρή άμμος mm ( μm) Χονδρή άμμος ,5 mm ( μm) Μεσαία άμμος ,5 - 0,25 mm ( μm) Λεπτή άμμος ,25- 0,1mm ( μm) πολύ λεπτή άμμος 0,1- 0,05mm (100-50μm)

5 Υφή του Εδάφους Η Ιλύς μπορεί να διαιρεθεί σε επί μέρους κλάσματα όπως: Χονδρή ιλύς 0,05- 0,02mm (50-20 μm) Μεσαία ιλύς 0,02 - 0,005 mm (20-5μm) Λεπτή ιλύς ,005- 0,002mm (5-2μm) Η Άργιλος μπορεί να διαιρεθεί σε επί μέρους κλάσματα όπως: Χονδρή Άργιλος ,002- 0,0002mm (2-0,2 μm) Λεπτή Άργιλος < 0,0002 mm (< 0,2μm)

6 Υφή του Εδάφους ΓΕΝΙΚΑ τα τρία μηχανικά κλάσματα είναι:
ΓΕΝΙΚΑ τα τρία μηχανικά κλάσματα είναι: Χονδρή άμμος ,2 mm ( μm) Λεπτή άμμος 0,2 - 0,02 mm (200 – 20 μm) Ιλύς ,02- 0,002mm (20 – 2 μm), και Άργιλος <0,002 mm ( < 2 μm),

7 Υφή του Εδάφους Χονδρή άμμος 2 - 0,2 mm (2000 - 200 μm)

8 Υφή του Εδάφους

9 Υφή του Εδάφους Αν θελήσουμε να δούμε από τι είδους ομάδων ορυκτών αποτελούνται τα τρία αυτά κλάσματα τότε συνήθως έχουμε την εξής κατανομή.

10 Υφή του Εδάφους Αν θελήσουμε να δούμε από τι είδους ορυκτά αποτελούνται τα τρία αυτά κλάσματα τότε συνήθως έχουμε την εξής κατανομή.

11 Υφή του Εδάφους Στο χωράφι η εκτίμηση της υφής του εδάφους ή άλλως της κοκκομετρικής του σύστασης, μπορεί να γίνει με την ψηλάφιση ανάμεσα στα δάκτυλά μας ενός καλά βρεγμένου δείγματος εδάφους. Η ΑΜΜΟΣ: Ψηλαφείται σαν ένα χονδρόκοκκο υλικό και έντονα γίνεται αντιληπτή όταν το ποσοστό της είναι μεγαλύτερο του 10%. Η ΙΛΥΣ : Ψηλαφείται με την αίσθηση έντονης ολίσθησης των κόκκων όταν το βρεγμένο δείγμα πιέζεται ανάμεσα στα δάκτυλά μας, έχει μια βελούδινη υφή και γλυστράει σαν το σαπούνι. Η ΑΡΓΙΛΟΣ: Η άργιλος ψηλαφείται διότι προσδίδει κολλητικότητα ανάμεσα στο δείγμα και τα δάκτυλά μας.

12 Υφή του Εδάφους Με την μηχανική ανάλυση που κάνουμε με διαφόρους μεθόδους προσδιορίζουμε την κοκκομετρική σύσταση του εδάφους δηλαδή το ποσοστό της ΑΜΜΟΥ, της ΙΛΥΟΣ και της ΑΡΓΙΛΟΥ. Με αυτά τα ποσοστά κατατάσσουμε το έδαφος σε μια από τις 12 κλάσεις υφής, ή Κλάσεις μηχανικής σύστασης, όπως: Αμμώδης ( S) S=Sand, άμμος Πηλοαμμώδης (LS) L=Loam, πηλός Αμμοπηλώδης (SL) Πηλώδης (L) Ιλυοπηλώδης (SiL) Ιλυώδης (Si) Αμμοαργιλοπηλώδης (SCL) C=Clay, Άργιλος Αργιλοπηλώδης (CL) Ιλυοαργιλοπηλώδης (SiCL) Αμμοαργιλώδης (SC) Ιλυοαργιλώδης (SiC) Αργιλώδης (C)

13 Υφή του Εδάφους Με την μηχανική ανάλυση που κάνουμε με διαφόρους μεθόδους προσδιορίζουμε την κοκκομετρική σύσταση του εδάφους δηλαδή το ποσοστό της ΑΜΜΟΥ, της ΙΛΥΟΣ και της ΑΡΓΙΛΟΥ. Με αυτά τα ποσοστά κατατάσσουμε το έδαφος σε μια από τις 12 κλάσεις υφής, ή Κλάσεις μηχανικής σύστασης, όπως:

14 Υφή του Εδάφους

15 Υφή του Εδάφους ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

16 Υφή του Εδάφους Τις 12 κλάσεις υφής, ή Κλάσεις μηχανικής σύστασης, μπορούμε να τις ομαδοποιήσουμε σε τρείς Κλάσεις εδαφών, όπως: Αμμώδης ( S) Πηλοαμμώδης (LS) Αμμοπηλώδης (SL) Πηλώδης (L) Ιλυοπηλώδης (SiL) Ιλυώδης (Si) Αμμοαργιλοπηλώδης (SCL) Αργιλοπηλώδης (CL) Ιλυοαργιλοπηλώδης (SiCL) Αμμοαργιλώδης (SC) Ιλυοαργιλώδης (SiC) Αργιλώδης (C) Αμμώδη Χονδρόκοκκα Ελαφρώς χονδρόκοκκα Μέσης συστάσεως Πηλώδη Ελαφρώς λεπτόκοκκα Αργιλώδη Λεπτόκοκκα

17 Υφή του Εδάφους Αμμώδη εδάφη: Καλή στράγγιση, θερμαίνονται εύκολα, εμφανίζονται πτωχά σε θρεπτικά στοιχεία, κατεργάζονται εύκολα, δεν κολλούν στα γεωργικά μηχανήματα, έχουν ευνοϊκές συνθήκες αερισμού, έχουν μικρή υδατοϊκανότητα, δεν έχουν συνεκτικότητα, μικρό πορώδες, δεν έχουν πλαστικότητα. Αργιλώδη εδάφη: Κακή αποστράγγιση, θερμαίνονται δύσκολα, εμφανίζονται πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, κατεργάζονται δύσκολα όταν είναι υγρά, προσκολώνται στα γεωργικά μηχανήματα, δεν έχουν ευνοϊκές συνθήκες αερισμού, έχουν μεγάλη υδατοϊκανότητα, έχουν συνεκτικότητα, μεγάλο πορώδες όταν δεν είναι συμπιεσμένα, έχουν πλαστικότητα. Πηλώδη εδάφη: Οι ιδιότητές των ανάλογα με το ποσοστό της αργίλου βρίσκονται ανάμεσα των δύο προηγουμένων καταστάσεων.

18 Δομή του εδάφους Συσσωμάτωμα Μακροπόροι Μικροπόροι Αεροχωρητικότητα
Δομή του Εδάφους Δομή του εδάφους Συσσωμάτωμα Μακροπόροι Μικροπόροι Αεροχωρητικότητα υψηλή

19 Δομή του Εδάφους Δομή του εδάφους: Είναι η συνένωση των επί μέρους εδαφικών σωματιδίων (ανοργάνων και οργανικών συστατικών) σε μεγαλύτερα σώματίδια - συσσωματώματα που είναι ορατά στις περισσότερες φορές με γυμνό οφθαλμό.

20 Δομή του Εδάφους

21 Δομή του Εδάφους

22 Δομή του Εδάφους

23 Τα συσσωματώματα χαρακτηρίζονται από τρεις παραμέτρους:
Δομή του Εδάφους Τα συσσωματώματα χαρακτηρίζονται από τρεις παραμέτρους: Σχήμα Μέγεθος Σταθερότητα ΣΧΗΜΑ

24 Σχήματα Συσσωματωμάτων
Δομή του Εδάφους Σχήματα Συσσωματωμάτων Πρισματική Στυλοειδής Πλακοειδής Γωνιώδης Κυβική Υπογωνιώδης Κυβική Κοκκώδης

25 Δομή του Εδάφους Κοκκώδης

26 Δομή του Εδάφους Υπογωνιώδης Κυβική

27 Δομή του Εδάφους Γωνιώδης Κυβική

28 Δομή του Εδάφους Πρισματική

29 Δομή του Εδάφους Πλακοειδής

30 Δομή του Εδάφους - Σχήμα

31 Δομή του Εδάφους - Σχήμα

32 Δομή του Εδάφους - Σχήμα

33 Δομή του Εδάφους - Σχήμα
ΜΕΓΕΘΟΣ

34 Δομή του Εδάφους – Σχήμα - Μέγεθος

35 Υφή και Δομή του Εδάφους

36 Δομή του Εδάφους - Σχήμα

37 Δομή του Εδάφους - Σχήμα

38 Υφή και Δομή του Εδάφους

39 Υφή και Δομή του Εδάφους

40 Υφή και Δομή του Εδάφους
ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

41 Υφή και Δομή του Εδάφους

42 Υφή και Δομή του Εδάφους

43 Υφή και Δομή του Εδάφους
Παράγοντες που επηρεάζουν την δομή του εδάφους Διαβροχή και αποξήραμνση Δοαδοχικές πήξεις και τήξεις του εδαφικού νερού Η μηχανική δράση των ριζών και των οργανισμών που ζούν στο έδαφος Τα προϊόντα που παράγονται κατά την αποικοδόμηση της οργανικής ουσίας Το είδος και η αναλογία των προσροφημένων κατιόντων Η παρουσία οξειδίων του σιδήρου, αργιλίου και μαγγανίου Το ανθρακικό ασβέστιο (CaCO3) Το είδος και η αναλογία των ορυκτών της αργίλου Το είδος της βλάστησης Η καλλιεργητική πρακτική που εφαρμοζεται

44 Υφή και Δομή του Εδάφους
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΦΑΝΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΔΙΑΦΟΡΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ: ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΝΕΡΟ (στράγγιση των εδαφών) ΓΙΝΕΤΑΙ H ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ (το οξυγόνο, Ο2, πάει στις ρίζες και στους μικροοργανισμούς του εδάφους που είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό τους και το διοξείδιο του άνθρακα, CO3 , που παράγεται από την βιολογική δραστηριότητα φεύγει στην ατμόσφαιρα και δεν δημιουργούνται τοξικές συνθήκες στο έδαφος) ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΕΝΑ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΥΡΕΥΝΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΚΡΟ και ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Η ΚΑΛΗ ΔΟΜΗ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΩΔΟΥΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

45 Υφή και Δομή του Εδάφους
Η ΥΠΑΡΞΗ ΔΟΜΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΩΔΟΥΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ

46 Δομή του εδάφους και η κίνηση του νερού
Δομή του Εδάφους Δομή του εδάφους και η κίνηση του νερού

47 Η δομή του εδάφους Δομή του Εδάφους
Εδαφικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν αυξημένη απορροή Ταράτσωμα Συμπίεση Μεταβολές στο κατακόρυφο προφίλ υγρασίας Αλλαγές στη δομή (σχήμα-μέγεθοςς και βαθμός ανάπτυξης

48 Δομή του Εδάφους Σχηματισμός κρούστας στην εδαφική επιφάνεια

49 Δομή του Εδάφους Εδαφική κρούστα

50 Δομή του Εδάφους Συμπίεση του Εδάφους

51 Δομή του Εδάφους Συμπίεση στη Βάση του βάθους Άρωσης

52 Δομή του Εδάφους Αναερόβιες Συνθήκες

53 Δομή του Εδάφους


Κατέβασμα ppt "Υφή και Δομή του Εδάφους Υφή και Δομή του Εδάφους"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google