Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαύρου Αθηνά Μωχάμετ Μωχάμετ Παπουτσή Χρυσούλα Σούχλα Αθανασία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαύρου Αθηνά Μωχάμετ Μωχάμετ Παπουτσή Χρυσούλα Σούχλα Αθανασία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαύρου Αθηνά Μωχάμετ Μωχάμετ Παπουτσή Χρυσούλα Σούχλα Αθανασία
ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ Μαύρου Αθηνά Μωχάμετ Μωχάμετ Παπουτσή Χρυσούλα Σούχλα Αθανασία

2 ΟΡΙΣΜΟΣ Η σχιζοφρένεια αποτελεί νευροψυχιατρική νόσο. Πρόκειται για μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές της αντίληψης της πραγματικότητας. Είναι μία από τις συνηθέστερες ψυχιατρικές ασθένειες με συχνότητα εμφάνισης περίπου 1% και με τους άνδρες να την εμφανίζουν συχνότερα από τις γυναίκες. Τα περισσότερα άτομα με σχιζοφρένεια εμφανίζουν τα συμπτώματα της νόσου ήδη από τη νεανική τους ηλικία. Ελάχιστοι είναι αυτοί που εμφανίζουν τη νόσο σε μέση ηλικία αλλά ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται και πάλι αργότερα στη ζωή.

3 ΕΝΑΡΞΗ Στο 40% των ανδρών και στο 23% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με σχιζοφρένεια η κατάσταση εκδηλώθηκε πριν από την ηλικία των 19 ετών. Εκείνοι που συνεχίζουν να αναπτύσσουν σχιζοφρένεια ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παροδικά ή αυτοπεριοριστικά ψυχωτικά συμπτώματα και συμπτώματα κοινωνικής απόσυρσης, ευερεθιστότητα, δυσφορία και αδεξιότητα κατά την πρόδρομη φάση.

4 ΑΙΤΙΑ Γενετικά Βιοχημικά( μη ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών)
Βιοχημικά( μη ομαλή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών) Περιβαλλοντικά Ψυχολογικά

5 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι σε οικογένειες με άτομα με σχιζοφρένεια υπάρχει μια σημαντική κληρονομική επιβάρυνση. Έτσι ένα παιδί με έναν γονέα σχιζοφρενή έχει 10-14% πιθανότητες να εμφανίσει τη νόσο, ενώ οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι έχουν πιθανότητες να πάσχουν και οι δύο πάνω από 50%.

6 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Ψευδαισθήσεις (αντιλήψεις χωρίς αντικείμενο προς αντίληψη, συνήθως «φωνές», αλλά και ψευδαισθήσεις οπτικές, αφής, όσφρησης κ.α.) Παραληρητικές ιδέες (εξωπραγματικές πεποιθήσεις, παρά τα στοιχεία για το αντίθετο. Συνήθως είναι ιδέες δίωξης, κ.α.) Αποδιοργανωμένη σκέψη (ανακοπή, λεπτολογία, εμμονή, φλυαρία, ασυναρτησία, κ.α.)

7 Αποδιοργανωμένη συμπεριφορά (διέγερση, συναίσθημα ακατάλληλο προς τις περιστάσεις κ.α.)
Μείωση της βούλησης και της πρωτοβουλίας Κοινωνική απόσυρση

8 ΔΙΑΓΝΩΣΗ Ο ασθενής πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον 2 από τα παρακάτω συμπτώματα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ένα μήνα: Ψευδαισθήσεις Παραληρητικές ιδέες Αποδιοργανωμένη ομιλία (π.χ. συχνές ασυνάρτητες ή αποδιοργανωμένες προτάσεις) Αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά (π.χ. ακινησία, υπερκινητικότητα ) Αρνητικά συμπτώματα (π.χ. έλλειψη συναισθημάτων, αλογία )

9 ΜΟΡΦΕΣ Παρανοϊκός τύπος
Οι ψευδαισθήσεις ή οι ακουστικές παραισθήσεις είναι παρούσες. Οι ψευδαισθήσεις είναι διωκτικές ή/και πομπώδεις, αλλά εκτός από αυτές, άλλα θέματα όπως η ζηλοτυπία, θρησκευτικότητα ή η σωματοποίηση μπορεί επίσης να είναι παρόντα.

10 Αποδιοργανωμένος Τύπος
Aποδιοργανωμένος λόγος Aποδιοργανωμένη συμπεριφορά Eπίπεδο ή απρόσφορο συναίσθημα Ανόητο γέλιο Ανόητη συμπεριφορά

11 Κατατονικός τύπος Το άτομο μπορεί να είναι σχεδόν ακίνητο ή να χαρακτηρίζεται από ταραγμένες και άσκοπες κινήσεις. Υπερβολική κινητική δραστηριότητα. Ακραίος αρνητισμός ή αλαλία Ιδιορρυθμίες των εκούσιων κινήσεων όπως γίνονται φανερές από στάσεις του σώματος, στερεότυπες κινήσεις και έκδηλους μορφασμούς.

12 Αδιαφοροποίητος τύπος
Ψυχωτικά συμπτώματα είναι παρόντα αλλά τα κριτήρια για παρανοϊκό, αποδιοργανωμένο, ή κατατονικό τύπο δεν έχουν συναντηθεί. Υπολειμματικός Απουσιάζουν παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένος λόγος και έχει έντονα αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά.

13 Μετα-σχιζοφρενής κατάθλιψη:
ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Μετα-σχιζοφρενής κατάθλιψη: Καταθλιπτικό επεισόδιο που προκύπτει ως συνέπεια μιας σχιζοφρενούς ασθένειας όπου μερικά χαμηλού επιπέδου σχιζοφρενή συμπτώματα μπορούν ακόμα να είναι παρόντα.

14 ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑΙΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια είχαν περισσότερες πιθανότητες - σε ένα μικρό βαθμό - να διαπράξουν επιθέσεις ή άλλα βίαια εγκλήματα σε σύγκριση με τους ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό . Ωστόσο, από τη σύγκριση αδελφών διαπιστώθηκε πως η κοινή γενετική ευπάθεια και τα κοινά στοιχεία του κοινωνικού περιβάλλοντος, όπως η φτώχεια και η πρώιμη έκθεση σε βία, ήταν τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνη για τη βίαιη συμπεριφορά. Άρα, εάν ένας σχιζοφρενής έχει εκτεθεί σε βία, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει βίαιη συμπεριφορά.

15 ΜΥΘΟΙ Τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν διπλή και διχασμένη προσωπικότητα. Η σχιζοφρένεια προκαλέιται από κακά πνεύματα , μάγια,κατάρες,κακό μάτι ,τιμωρία Θεού για αμαρτίες της οικογένειας,δαιμονική κατοχή και έλλειψη θρησκευτικής πίστης. Η σχιζοφρένεια είναι αποτέλεσμα ερωτικής απογοήτευσης. Η σχιζοφρένεια είναι αποτέλεσμα υπερβολικής μελέτης. Η σχιζοφρένεια προκαλείται από τον αυνανισμό. Η σχιζοφρένεια είναι μεταδοτική.

16 Τα άτομα με σχιζοφρένεια πρέπει να κλείνονται σε ψυχιατρείο.
Τα άτομα με σχιζοφρένεια δεν μπορούν να εργαστούν. Κανείς δεν θεραπεύεται από την σχιζοφρένεια. Τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν νοητική στέρηση. Η σχιζοφρένεια είναι μόνο κληρονομική.

17 Τα συμπεράσματα μιας μητέρας της οποίας το παιδί πάσχει από σχιζοφρένεια.
Είναι απρόβλεπτα άτομα, πρέπει να προσέχεις συνεχώς τον τρόπο που θα τους φερθείς και γενικά τις κινήσεις σου απέναντι του. Η οικογένεια αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες επειδή ακόμη και στις καθημερινές δραστηριότητες δεν λειτουργεί όπως ένα φυσιολογικό άτομο. Από μικρή ηλικία είχε ανάρμοστη συμπεριφορά προς τα άλλα άτομα, προς τα παιδιά και προς τους γύρω του. Αρχικά ξεκινήσαμε με παιδοψυχολόγο και σε μεγαλύτερη ηλικία πήγαμε σε ψυχίατρο. Στην αρχή είπαν ότι τα κάνει όλα αυτά για να τραβήξει την προσοχή των άλλων και οι ψυχίατροι μετά την εφηβεία πρότειναν θεραπευτική αγωγή γιατί τα προβλήματα μεγάλωσαν.

18 Με τη θεραπεία κατευνάζονται οι φοβίες και η μανία καταδίωξης που έχει , καθώς και οι ψυχαναγκασμοί. Όμως όταν αφήνει τη θεραπεία, επιστρέφουν οι φοβίες και οι εικόνες που βλέπει. Ο ίδιος πιστεύει ότι δε χρειάζεται θεραπεία. Οι φίλοι είναι περιορισμένοι γιατί έχουν άλλα ενδιαφέροντα και στη συζήτηση αυτά που τους λέει δεν μπορούν να τα ακολουθήσουν. Ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να εργαστεί γιατί δεν υπάρχει αξιοκρατία. Οι γύρω του υποφέρουν γιατί είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξεις με αυτά τα άτομα. Δημιουργεί συνεχώς θέματα, έχει ανασφάλειες και θέλει συνέχεια άτομα μαζί του. Συστήνω στους γονείς να προσπαθήσουν, να κάνουν υπομονή, να εξηγούν στο άτομο ότι δεν ισχύουν οι φοβίες και οι εικόνες που βλέπουν και ότι δεν τους διαβάζουν τη μνήμη κι ούτε τους ελέγχουν. Να τους παροτρύνουν να παίρνουν την αγωγή τους.

19 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Συνέντευξη με μητέρα ασθενούς Συνέντευξη με Ι. Φ., απόφοιτο Ψυχολογίας


Κατέβασμα ppt "Μαύρου Αθηνά Μωχάμετ Μωχάμετ Παπουτσή Χρυσούλα Σούχλα Αθανασία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google