Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Διδάσκων καθηγητής Γιαννούδης Γιώργος Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

2 Δημητριακά και ψωμί Δημητριακά: σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη, ρύζι Προϊόντα δημητριακών: ψωμί, παξιμάδια, κριτσίνια, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού – κουάκερ, μούσλι, νιφάδες ολικής άλεσης Πατάτες και τα προϊόντα πατάτας Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

3 Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια, ιδιαίτερα σε κορεσμένα λιπίδια
Δημητριακά και ψωμί Αμυλούχες τροφές: βάση διατροφική σε όλο τον κόσμο γιατί είναι πηγές : Σύνθετων υδατανθράκων (άμυλο) Βιταμινών Μετάλλων Φυτικών ινών ή διαιτητικών ινών Πρωτεϊνών Χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπίδια, ιδιαίτερα σε κορεσμένα λιπίδια Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

4 Δημητριακά & ψωμί Α) Οι σύνθετοι υδατάνθρακες:
Δημητριακά & ψωμί Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ Α) Οι σύνθετοι υδατάνθρακες: Η συνιστώμενη μορφή υδατανθράκων απορροφούνται αργά  ενέργεια σε μικρές δόσεις  ο οργανισμός λειτουργεί καλύτερα. Β) Φυτικές ή διαιτητικές ίνες: βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου  δρουν σε βάρος της δυσκοιλιότητας. Κρατούν χαμηλά την χοληστερόλη. Τα δημητριακά ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι (αναποφλοίωτο ρύζι) περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών. Έχει αλεστεί μαζί με το σπόρο αλέθεται μαζί με το εξωτερική φλούδα (πίτουρο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τα ολικής άλεσης δημητριακά πρέπει να τα επιλέγουμε γιατί, πέρα από υγιεινά είναι και πιο γευστικά. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

5 Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
Δημητριακά και ψωμί Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ Γ) Βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη) Δ) μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, Φώσφορο) Ε) Μικροποσότητες πρωτεΐνης Οι μη ολικής άλεσης άλευρα (π.χ. άσπρο αλεύρι) δεν έχουν πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα που βρίσκονται στο φλοιό του καρπού, έχουν όμως τις ίδιες θερμίδες. Άρα είναι πιο έξυπνο και ωφέλιμο να τρώμε προϊόντα ολικής άλεσης που είναι και πιο γευστικά. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

6 Δημητριακά και ψωμί Παρατηρείται μια μείωση της κατανάλωσης αμυλούχων τροφών. Γι’ αυτό πρέπει: Να αυξήσουμε την κατανάλωση ψωμιού Να τρώμε περισσότερα όσπρια, μακαρόνια, ρύζι και δημητριακά. Ταυτόχρονα, για να μην αυξήσουμε το βάρος μας να μειώσουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και λιπίδια (κρέας κόκκινο) Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

7 Δημητριακά και ψωμί Οι αμυλούχες τροφές που κατηγορούνται ότι παχαίνουν, δεν έχουν περισσότερες θερμίδες από τις πρωτεϊνούχες (κρέας). Τα ζυμαρικά, δεν παχαίνουν τα ίδια, και δεν προσφέρουν επιπλέον λιπίδια αλλά ο τρόπος που τα τρώμε (σάλτσες, κρέας, τυριά, αλλαντικά, κρέμες γάλακτος κ.λ.π.) Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 9ο

8 Ζυμαρικά Γίνονται από αλεύρι σκληρού σιταριού.
Γίνονται από αλεύρι σκληρού σιταριού. Βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής αφού συνοδεύονται από ποικιλία τροφών (κρέας, λαχανικά, θαλασσινά). Προσφέρουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία των δημητριακών χωρίς να δίνουν επιπλέον θερμίδες. Τα ζυμαρικά δεν παχαίνουν, ο τρόπος που μαγειρεύονται (σάλτσες, τυριά, λιπαρές κρέμες γάλακτος) δίνει τις επιπλέον θερμίδες Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

9 Η πατάτα Πλούσια σε μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, άμυλο, και πρωτεΐνες και περιέχει ελάχιστα λιπαρά. Περιέχει υψηλά επίπεδα Μαγνησίου, στοιχείο που λέγεται ότι συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλής πίεσης, αλλά βοηθά και στον καθαρισμό των νεφρών από πέτρες. Η πατάτα περιέχει βιταμίνη C σε μεγάλη αναλογία και βιταμίνη Β6 η οποία βοηθάει στην παραγωγή των αμινοξέων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.  Τα σπουδαία θρεπτικά συστατικά της πατάτας βρίσκονται κυρίως στο φλοιό της. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να την τρώμε με τη φλούδα της για να μην χάνουμε και την πολύτιμη βιταμίνη C Οι τηγανητές πατάτες είναι κακή διατροφική συνήθεια επειδή τα τηγανητά, γενικά, είναι ανθυγιεινή διατροφική συμπεριφορά Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

10 Η πατάτα Τα τηγανητά είναι ανθυγιεινή διατροφική συνήθεια αφού παράγεται η ιδιαίτερα επικίνδυνη – καρκινογόνος- ουσία, το ακρυλαμίδιο που σχηματίζεται όταν τροφές τηγανίζονται σε υψηλή θερμοκρασία.   οι τηγανητές πατάτες των fast food μαγαζιών είναι κίνδυνος – θάνατος επειδή: Είναι προτηγανισμένες Το λάδι που χρησιμοποιείται είναι φθηνό και ιδιαίτερα κακής ποιότητας Χρησιμοποιείται το ίδιο λάδι για περισσότερες από μια χρήση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τρομερά επικίνδυνες για την υγεία μας ουσίες. Επειδή οι τηγανητές πατάτες είναι αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων μπορούμε, εναλλακτικά, να φτιάξουμε ψητές στο φούρνο, στη λαδόκολλα, πατάτες που δεν διαφέρουν σε γεύση από τις τηγανητές και κυρίως δεν είναι τόσο ανθυγιεινές. Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο

11 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας
Οικιακή Οικονομία, A’ Γυμνασίου, Μάθημα 12ο


Κατέβασμα ppt "Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google