Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ADAM SMITH ( ) ΑΣΠΑΙΤΕ Εκπαιδευτική Τεχνολογία Και

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ADAM SMITH ( ) ΑΣΠΑΙΤΕ Εκπαιδευτική Τεχνολογία Και"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ADAM SMITH (1723-1790) ΑΣΠΑΙΤΕ 2014-2015 Εκπαιδευτική Τεχνολογία Και
Πολυμέσα Σπουδαστής: Μπιλίρη Βασιλική

2 ADAM SMITH ( ) Ο θεωρητικός του καπιταλισμού που άλλαξε τον κόσμο όσο λίγοι! O Άνταμ Σμιθ ήταν Σκωτσέζος οικονομολόγος και ηθικός φιλόσοφος. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της πολιτικής οικονομίας και θεμελιωτής της σχολής των κλασικών οικονομικών

3 "Εκπαίδευση και Καρίερα"
ADAM SMITH ( ) "Εκπαίδευση και Καρίερα" : Σχολείο Κιρκάλντυ της Σκωτίας. 1737: Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, πτυχίο στην ηθική φιλοσοφία 1740: μετακομίζει στην Οξφόρδη για να επεκτείνει τις ακαδημαϊκές του γνώσεις 1746: εγκαταλείπει την Οξφόρδη πολύ πριν τελειώσει η υποτροφία που είχε κερδίσει. 1748: δίνει έναν κύκλο διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης 1750: γνωριμία με τον Ντέιβιντ Χιουμ

4 "Εκπαίδευση και Καρίερα"
ADAM SMITH ( ) "Εκπαίδευση και Καρίερα" 1751: Άνταμ Σμιθ σε ακαδημαϊκή θέση στο Παν/μιο της Γλασκώβης 1752: μέλος της Φιλοσοφικής Εταιρείας της Γλασκώβης 1759: δημοσιεύει τη «Θεωρία των Ηθικών Συναισθημάτων» (The Theory of Moral Sentiments), ένα δοκίμιο ηθικής φιλοσοφίας 1762: Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης του απονέμει τον τίτλο του διδάκτορα 1763: παραιτείται από τα καθήκοντά του για να γίνει προσωπικός δάσκαλος του νεαρού Henry Scott

5 ADAM SMITH (1723-1790) "...Είμαστε Στη Γαλλία"
Ο Σμιθ γνώριζει αρκετούς μεγάλους πνευματικούς ηγέτες της εποχής μεταξυ αυτών τον Φρανσουά Κενέ, επικεφαλή της Φυσιοκρατικής Σχολής. Οι Φυσιοκράτες ήταν αντίθετοι με τον μερκαντιλισμό, την κυρίαρχη οικονομική θεωρία της εποχής, όπως φαίνεται και στο σύνθημά τους για την ελεύθερη αγορά «Laissez faire et laissez-passer, le monde va de lui même!» Δεδομένου ότι η αγγλική οικονομία της εποχής απέφερε διανομή εισοδήματος που ήταν σε αντίθεση με εκείνη που υπήρχε στη Γαλλία, ο Σμιθ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διδασκαλίες και οι πεποιθήσεις των Φυσιοκρατών ήταν «παρ'όλες [τους] τις ατέλειες [ίσως], η πλησιέστερη προσέγγιση προς την αλήθεια που έχει μέχρι στιγμής δημοσιευθεί στο θέμα της πολιτικής οικονομίας». Ο πλούτος της Γαλλίας σχεδόν καταστράφηκε από τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ και τον Λουδοβίκο ΙΕ΄ σε καταστροφικούς πολέμους[36], βοηθώντας τους αμερικανούς αντάρτες ενάντια στους Άγγλους, και ίσως το πιο καταστροφικό (κατά την άποψη της κοινής γνώμης) ήταν αυτό που θεωρήθηκε ως η υπερβολική κατανάλωση των αγαθών και υπηρεσιών που κρίνεται ότι δεν έχει καμία οικονομική συνεισφορά - μη παραγωγική εργασία. Υποθέτοντας ότι η αριστοκρατία και η εκκλησία είναι ουσιαστικά δυσφημιστές της οικονομικής ανάπτυξης, το φεουδαρχικό σύστημα της γεωργίας στη Γαλλία ήταν ο μόνος σημαντικός τομέας για τη διατήρηση του πλούτου του έθνους. Δεδομένου ότι η αγγλική οικονομία της εποχής απέφερε διανομή εισοδήματος που ήταν σε αντίθεση με εκείνη που υπήρχε στη Γαλλία, ο Σμιθ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διδασκαλίες και οι πεποιθήσεις των Φυσιοκρατών ήταν «παρ'όλες [τους] τις ατέλειες [ίσως], η πλησιέστερη προσέγγιση προς την αλήθεια που έχει μέχρι στιγμής δημοσιευθεί στο θέμα της πολιτικής οικονομίας»[37]. Η διάκριση μεταξύ παραγωγικής και μη παραγωγικής εργασίας -η φυσιοκρατική «στείρα τάξη» (classe steril) - ήταν ένα κυρίαρχο θέμα στην ανάπτυξη και την κατανόηση αυτού που θα ονομαζόταν κλασική οικονομική θεωρία.

6 ADAM SMITH (1723-1790) Ο "Πλούτος των Εθνών"
Η πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη της επιστημονικής πειθαρχίας που θα γινόταν κατόπιν γνωστή ως πολιτική οικονομία είχε μόλις γεννηθεί! 1776: δημοσιεύεται η πεντάτομη «Έρευνα για τη Φύση και τα Αίτια του Πλούτου των Εθνών» Ο περίφημος οικονομολόγος θα κατάφερνε με τον «Πλούτο των Εθνών» του να στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε μια νέα επιστημονική πειθαρχία, η οποία γεννήθηκε εν πολλοίς χάρη στο δικό του έργο. Ο Πλούτος των Εθνών υπήρξε μία από τις πρώτες προσπάθειες να μελετηθεί η ιστορική ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου στην Ευρώπη.

7 ADAM SMITH (1723-1790) Ο "Πλούτος των Εθνών"
Παρέσχε μία από τις πιο γνωστές διανοητικές δικαιολογήσεις του ελεύθερου εμπορίου, του καπιταλισμού και του φιλελευθερισμού. Ταυτόχρονα ήταν και η «Βίβλος του καπιταλισμού»: ο Σμιθ αντικρούει την πατροπαράδοτη πεποίθηση ότι ο πλούτος μιας χώρας μετριέται από τα αποθέματα του χρυσού και του ασημιού της για να ισχυριστεί ότι ο πραγματικός πλούτος είναι το σύνολο των παραγωγικών και εμπορικών της δυνατοτήτων, σήμερα γνωστό ως Ακαθόριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ)! Στο ίδιο έργο μιλά και για την εξειδίκευση της εργασίας ως τρόπο για να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Οι ιδέες του απηχούν φυσικά το αισιόδοξο κλίμα των απαρχών της Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως η περίφημη δήλωσή του ότι οι καπιταλιστικές οικονομίες είναι οι πιο παραγωγικές και ευεργετικές για την κοινωνία.

8 ADAM SMITH (1723-1790) "Αόρατο Χέρι"
Το "Αόρατο Χέρι" (invisible hand) είναι μια μεταφορά που χρησιμοποίησε ο Smith για να περιγράψει την αρχή της “πεφωτισμένης ιδιοτέλειας”. Γενικά, ο όρος “Αόρατος Χείρ” μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε ατομική δράση που έχει απροσχεδίαστες, ακούσιες συνέπειες, ιδιαίτερα εκείνες που παρουσιάζονται από δράσεις μη ενορχηστρωμένες από κάποιο κεντρικό έλεγχο και που εμφανίζουν στην κοινότητα ένα παρατηρήσιμο αποτέλεσμα που ακολουθεί κάποια πρότυπα. Στον «Πλούτο των Εθνών», ο Adam Smith ισχυρίζεται ότι, μέσα στο σύστημα του καπιταλισμού, ένα άτομο που δρα για το προσωπικό του συμφέρον τείνει να προωθεί και το συμφέρον της κοινότητας του. Αυτήν την αρχή την απέδωσε στον κοινωνικό μηχανισμό που αποκαλούσε Αόρατη Χείρα.

9 ADAM SMITH (1723-1790) "Αόρατο Χέρι"
Κάθε άτομο επιδιώκοντας το δικό του συμφέρον συχνά προωθεί αυτό της κοινωνίας πιο αποτελεσματικά απ ότι όταν πραγματικά επιδιώκει να το προωθήσει. Ο Σμιθ υπέδειξε ότι σε μια ελεύθερη αγορά, οι άνθρωποι συνήθως, τείνουν να παράγουν αγαθά που επιθυμούν οι γείτονες τους. Πέραν τούτου, ο καπιταλισμός θα μπορούσε να πει κανείς ότι παρέχει πολυάριθμες ευκαιρίες για την μεγιστοποίηση του κέρδους κάποιου εις βάρος (παρά εις όφελος) των άλλων. Και βέβαια το «αόρατο χέρι» που ήθελε στο οικονομικό σύστημα -που θα βασιζόταν στην ατομική πρωτοβουλία- θα εξασφάλιζε καλύτερη ζωή για όλους. Κάθε άτομο προτιμώντας την υποστήριξη της δικής του εργατικότητας παρά της ξένης, επιδιώκει μονάχα την δική του ασφάλεια και κατευθύνοντας αυτή την εργατικότητα κατά τέτοιο τρόπο ώστε το προϊόν της να έχει την μεγαλύτερη δυνατή αξία, επιδιώκει μονάχα το δικό του συμφέρον, και σε αυτήν όπως και άλλες περιπτώσεις, καθοδηγείται από ένα αόρα.το χέρι να επιδιώξει έναν σκοπό που δεν αποτελούσε μέρος των προθέσεων του

10 ADAM SMITH (1723-1790) "Κληρονομιά"
Ο «Πλούτος των Εθνών» ήταν ένας πρόδρομος του σύγχρονου ακαδημαϊκού κλάδου της οικονομίας.Σε αυτό και σε άλλα έργα, Σμιθ ανέπτυξε πώς το ορθολογικό προσωπικό συμφέρον και ο ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική ευημερία. Υπό το φως των επιχειρημάτων που προέβαλε ο Smith και άλλοι θεωρητικοί της οικονομίας στη Βρετανία, η ακαδημαϊκή πίστη στο μερκαντελισμό άρχισε να μειώνεται στην Αγγλία στα τέλη του 18ου αιώνα. Κατα τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, η Βρετανία αποδέχθηκε το ελεύθερο εμπόριο και την laissez-faire οικονομία και χρησιμοποίησε την εξουσία της για να διαδώσει σε όλο τον κόσμο ένα ευρέως φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, που χαρακτηρίζονταν από άνοιγμα των αγορών, και διεθνές και εγχώριο εμπόριο σχετικά χωρίς εμπόδια.

11 ADAM SMITH (1723-1790) "Εως Σήμερα"
Η Οικονομική Επιστήμη (κλασικά οικονομικά) γεννήθηκε λοιπόν ως απότοκο του μνημειώδους πεντάτομου βιβλίου του 1776, που έμελλε να μετασχηματίσει άρδην τις δυτικές κοινωνίες στους αιώνες που θα έρχονταν! Ο «Πλούτος των Εθνών» εξακολουθεί να αποτελεί τομή στα κλασικά οικονομικά, θεωρούμενο ευρέως ως ένα από τα κορυφαία έργα της πολιτικής οικονομίας όλων των εποχών. Το 2005, ο «Πλούτος των Εθνών» ανακηρύχθηκε ανάμεσα στα 100 καλύτερα σκωτσέζικα βιβλία όλων των εποχών. Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ λέγεται ότι συνήθιζε να έχει στην τσάντα της ένα αντίγραφο του βιβλίου.

12 ADAM SMITH ( ) "Εως Σήμερα"


Κατέβασμα ppt "ADAM SMITH ( ) ΑΣΠΑΙΤΕ Εκπαιδευτική Τεχνολογία Και"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google