Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Training Methods of Programming - Informatics with the use of Games

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Training Methods of Programming - Informatics with the use of Games"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Training Methods of Programming - Informatics with the use of Games
BARCELONA JULY 2017

2 Ιστορία Ισπανικής κουζίνας
Καταλονική κουζίνα Ιστορία Ισπανικής κουζίνας Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της η Ισπανία δέχτηκε στα εδάφη της πολλούς λαούς οι οποίοι διαμόρφωσαν την γαστρονομική της κουλτούρα σε συνάρτηση με τη γεωγραφία των περιοχών στις οποίες έζησαν, συστήνοντας στους ντόπιους διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος αλλά και διαφορετικά φαγητά και χρήσεις.Η Ισπανία δέχτηκε τις επιρροές πολλών εμπόρων από άλλες περιοχές της Μεσογείου όπως ήταν οι Φοίνικες και οι Έλληνες στα αρχαία χρόνια, καθώς και επιρροές από διάφορους κατακτητές όπως ήταν οι Καρχηδόνιοι, οι Ρωμαίοι και οι Άραβες. Πιο συγκεκριμένα, οι Φοίνικες έφεραν μαζί τους διάφορες σάλτσες, οι αρχαίοι Έλληνες έφεραν μαζί τους το ελαιόλαδο που έγινε ένα βασικό συστατικό για την ισπανική κουζίνα και οι Καρχηδόνιοι και οι Ρωμαίοι έφεραν τρόπους μαγειρέματος της δικής τους κουζίνας.

3 Ιστορία Ισπανικής κουζίνας...συνέχεια..
Από όλους αυτούς τους λαούς, τη μεγαλύτερη συμβολή στην σημερινή ισπανική κουζίνα έκαναν οι Μαυριτανοί, οι οποίοι στα 700 περίπου χρόνια της κυριαρχίας τους εισήγαγαν φρούτα και ελαφρά καρυκεύματα στην ισπανική κουζίνα, καθώς και την προσθήκη φρούτων και ξηρών καρπών στο φαγητό και το συνδυασμό ψαριού και κρέατος. Πρόκειται για τρόπους μαγειρέματος που είναι ακόμα δημοφιλείς στην Ισπανία. Το ρύζι που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ισπανική γαστρονομία (π.χ. στην παρασκευή της παέγια) εισήχθη από τους Άραβες επίσης, καθώς και η χρήση του κρόκου (σαφράν) και της κανέλας. Αν δεν ήταν οι Άραβες, οι Ισπανοί δεν θα είχαν το πιάτο που τους ταυτίζει παγκοσμίως, τα τάπας. Κατά βάση, τα τάπας ήταν ένα κομμάτι τυριού ή χαμόν (ειδικό κρέας από το μπούτι χοίρου κομμένο σε λεπτές λωρίδες που μοιάζει στη γεύση με το ιταλικό προσούτο) μαζί με ένα ποτήρι κρασί. Σήμερα έχει αλλάξει χωρίς να χάσει την ταυτότητά του. Οι Ισπανοί κάνουν το λεγόμενο ταπεάρ (tapear), το όποιο έγινε τόσο δημοφιλές που κατέληξε να γίνει ρήμα που σημαίνει πάω έξω για τάπας.

4 Καταλονική κουζίνα επιρροές
Η κουζίνα της Καταλονίας είναι πλούσια, πολύπλοκη και καλά μελετημένη, με σαφείς τις επιρροές των Γάλλων γειτόνων και των Μαυριτανών. Τα πιάτα με ψάρια και θαλασσινά είναι χαρακτηριστικά, η βιομηχανία του foie gras εδώ ανθεί, ενώ η περιοχή διαθέτει περισσότερα άγρια μανιτάρια από οποιαδήποτε άλλη στην Ισπανία. Οι Καταλανοί, ωστόσο, έχουν έντονη προτίμηση στα παραδοσιακά φαγητά της υπαίθρου με υλικά, όπως τα ρεβίθια και το λουκάνικο, περισσότερα από τα οποία είναι κληρονομιά της μαυριτανικής εποχής, όπως και το ρύζι, που είναι η βάση πολλών ισπανικών πιάτων.Η γευστική τους παλέτα συνεχώς διευρύνεται αφού δε διστάζουν να συνδυάσουν υλικά που σε πρώτη φάση μοιάζουν αντιφατικά, όπως το κρέας με τα φρούτα ή τα θαλασσινά με το κρέας. Κλασικές τους γαρνιτούρες είναι το κουκουνάρι και οι σταφίδες, ενώ η σοκολάτα κάνει την εμφάνισή της σε γλυκά αλλά και αλμυρά πιάτα. Οι ίδιοι μάλιστα χαρακτηρίζουν αρκετά από τα πιάτα τους ως «μπαρόκ και γευστικά» (barroc i saboròs).

5 Τα τυριά της Καταλονίας
Παρ’ όλο που αρκετά παραδοσιακά τυριά αποτελούν πλέον είδος προς… εξαφάνιση, αρκετά διαδεδομένο είναι το formatge de tupí (κατσικίσιο τυρί ποτισμένο με ελαιόλαδο) και gorritxa (επίσης κατσικίσιο τυρί που παρασκευάζεται με τον μύκητα Penicillium), το οποίο λιώνει ανάλαφρα στο στόμα. Τα τυριά στην Καταλονία αποτελούν τις μαγειρικές σταθερές τους, με τα κύρια κέντρα παραγωγής τυριού της Καταλονίας να είναι η περιοχή Cerdanya στο La Seu d’Urgell και η περιοχή Pallars στα βορειοδυτικά.

6 Το ρύζι στην Καταλονία Το ρύζι τους καλλιεργείται στο Delta de l' Ebre που βρίσκεται στην επαρχία Ταρραγόνα της Καταλονίας και χρησιμοποιείται σε διάφορα λαχταριστά πιάτα. Το arròs a la cassola ή arròs a la catalana είναι η καταλανική παέγια (πιλάφι από ρύζι μέσα στο οποίο συνδυάζεται κρέας, ή συνηθέστερα θαλασσινά και λαχανικά) που μαγειρεύεται σε πήλινα σκεύη, ενώ το arròs negre είναι ένα νοστιμότατο πιάτο, όπου το ρύζι μαγειρεύεται με μελάνι σουπιάς και παίρνει μαύρο χρώμα. Μια ακόμη σπεσιαλιτέ τους είναι το fideuà, παρόμοιο με την παέγια, μόνο που χρησιμοποιούν φιδέ αντί για ρύζι σαν βάση. 

7 Καταλανική Πίτσα Η πίτσα στην Καταλονία παίρνει άλλες διαστάσεις. Η καταλανική βερσιόν ονομάζεται coca και υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, τόσο αλμυρές, όσο και γλυκές. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκουμε πίτσες με ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά και μερικές φορές σαρδέλες, ενώ στη γλυκιά τους έκδοση έχουν συνήθως ως βάση το αμύγδαλο.

8 Τάπας Καταλονίας! Αν και δεν αποτέλεσαν αρχικά αναπόσπαστο κομμάτι της καταλανικής παράδοσης στο φαγητό, τα τάπας είναι πλέον δημοφιλή και πάνε πολλά χρόνια από τότε που «εισήχθησαν» στη Βαρκελώνη. Ιδιαιτέρως αγαπητές είναι οι βασκικές βερσιόν τους που ονομάζονται pincho ή pintxo και μοιάζουν με καναπεδάκια. Σε φέτες από μπαγκέτα, λοιπόν, μπορεί να δείτε τα πάντα από μπακαλιάρο μέχρι morcilla (μαύρη πουτίγκα) και τα περισσότερα συνδυάζονται άψογα με txacoli, άσπρο, ξηρό, αφρώδες κρασί.

9 Επιδόρπια της Καταλονίας
Τα παραδοσιακά επιδόρπια περιλαμβάνουν crema Catalana, μια υπέροχη βερσιόν της crème brûlée, επίσης δημοφιλές, όμως, είναι και το mel i mató, δηλαδή μέλι με φρέσκια κρέμα τυρί. Γευστική εναλλακτική αποτελεί και το músic που αποτελείται από αποξηραμένα φρούτα και καρύδια, τα οποία αναμειγνύονται με παγωτό ή κρέμα τυρί και σερβίρονται με γλυκό κρασί Μοσχάτο, για να δώσουν γλυκό, αίσιο τέλος σε ένα καταλανικό γεύμα.

10 Δημοφιλή πιάτα της Καταλονίας
Pa amb tomàquet Φανταστείτε κάτι σαν το δικό μας ντάκο, χωρίς όμως το τυρί. Οι Ισπανοί λατρεύουν αυτό το φαγητό που συχνά αποτελεί μέρος του πρωινού τους γεύματος: τραγανή μπαγκέτα με φρέσκια, τριμμένη ντομάτα, ελαιόλαδο και αλάτι. Τόσο απλό αλλά απίστευτα γευστικό. Είναι διάσημο κυρίως στην περιοχή της Καταλονίας αλλά θα το συναντήσετε και στην υπόλοιπη χώρα. Tortilla de Patatas Ντόπιοι και ξένοι λατρεύουν την αφράτη ομελέτα γεμιστή με μπόλικες πατάτες που τηγανίζεται σε ελαιόλαδο. Θα σας την συστήσουν και ως tortilla española σε αντίθεση με την tortilla francesa, την κλασική γαλλική ομελέτα που δεν έχει καμία γέμιση. Οι μυημένοι γνωρίζουν πως μια πετυχημένη tortilla de patatas πρέπει να είναι τραγανή εξωτερικά και μαλακή και ζουμερή στο εσωτερικό της.

11 Patatas Bravas Είναι το πιο γνωστό πιάτο της πόλης αφού θα το βρείτε σε κάθε tapas bar: κομμάτια από τραγανές, χρυσαφένιες πατάτες είναι βουτηγμένες σε μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας. Είναι ένα εύκολο στην παρασκευή του πιάτο αλλά πολύ γευστικό όταν γίνει με το σωστό τρόπο: οι πατάτες βράζουν πρώτα για λίγα λεπτά σε αλατισμένο νερό και αφού στεγνώσουν, τηγανίζονται για να συνδυαστούν στη συνέχεια με την πικάντικη σάλτσα. Botifarra Χωρίς αμφιβολία, το λουκάνικο αυτό αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό της καταλανικής κουζίνας. Αποτελείται από χοιρινό κρέας με μπόλικα μπαχαρικά και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Από τις πιο διάσημες εκδοχές του, το ψητό botifarra με φασόλια. Jamón Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το “ιερό δισκοπότηρο” όλων των ισπανικών προϊόντων. Κι αυτό γιατί το Jamón λατρεύεται από όλους τους Ισπανούς και φυσικά τους Καταλανούς. Έτσι, είναι σίγουρο πως θα συναντήσετε σχεδόν σε κάθε bar ή αγορά τα πελώρια χοιρινά μπούτια κρεμασμένα από το ταβάνι που περιμένουν υπομονετικά να κοπούν σε πολύ λεπτές φέτες.


Κατέβασμα ppt "Training Methods of Programming - Informatics with the use of Games"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google