Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΕΙΕΣ Ι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Πολυξένη Μάντζου ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Θεοδωράκη Κατερίνα Καλοφώνου Λεονάρδα-Αναστασία Σταυρίδου Νικολέτα ΑΚΑΔΙΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΕΞΑΜΙΝΟ V

2 ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΕΩΝ

3 Κόκκινη εκκλησία ή Παναγία Χαλκέων
Κόκκινη εκκλησία ή Παναγία Χαλκέων. Ο βυζαντινός ναός δεσπόζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη δυτική πλευρά της αρχαίας αγοράς της πόλης. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει ο τάφος του κτήτορα, κάτι που δεν συναντάται σε άλλη εκκλησία της πόλης , ενώ στον τρούλο, αντί για τον Παντοκράτορα, υπάρχει μία τοιχογραφία που αναπαριστά την Ανάληψη του Κυρίου.

4 Χτισμένη το 1028 μΧ. όπως αναφέρεται στην μαρμάρινη κτητορική επιγραφή του ιδρυτή πάνω από την Δυτική είσοδο του ναού, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σταυροειδούς εγγεγραμμένου σε τρούλο ναό έχοντας τέσσερις στήλες και τρείς τρούλους εκ των οποίων ο ένας κεντρικός.

5 Η Παναγία Χαλκέων πήρε το όνομά της από τη γειτονική χαλκευτική στοά που υπάρχει στην περιοχή ως και σήμερα και στην οποία λειτουργούν τα εργαστήριά τους χαλκωματάδες και αργυροχρυσοχόοι. Ο ναός πρωτύτερα ονομαζόταν «κόκκινη εκκλησία». Ο πατέρας Νεκτάριος εξηγεί ότι «η ονομασία αυτή προκύπτει από την αποκλειστική χρήση πλίνθων, που έχουν κόκκινο χρώμα, ως οικοδομικών υλικών με τη λεγόμενη τεχνική της κρυμμένης πλίνθου».

6 O ρόλος του φυσικού εισερχόμενου φωτός στη Παναγία των Χαλκέων τονίζει ορισμένους χώρους του ναού ,ποιο συγκεκριμένα τον τάφος του κτήτορα, σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους

7

8

9

10

11 Ο παίκτης κατευθύνετε στον χώρο της εκκλησίας όπως του υποδείχθηκε από τον προηγούμενο γρίφο ψάχνοντας το επόμενο στοιχείο του. Εκεί τον πλησιάζει ένας άνθρωπος και του μοιράζει φυλλάδια μιας μάντισσας που λέει την μοίρα. Μπαίνει τελικά στην εκκλησία. Κατά την περιπλάνηση του στον χώρο , φτάνει στα ψαλτήρια , όπου ανακαλύπτει ένα βιβλίο διαφορετικό από τα υπόλοιπα και του τράβηξε το ενδιαφέρον. Καθώς ξεφύλλιζε το βιβλίο, συνειδητοποίησε ότι στην μέση οι σελίδες του ήταν σκαμμένες δημιουργώντας μια μυστική κρυψώνα που περιείχε ένα ξύλινο αντικείμενο με ένα κενό στο κέντρο. Το αντικείμενο ήταν τριγωνικό και στο κενό υπήρχαν ράγες με την προϋπόθεση ότι βιδώνει κάπου.

12 Μην έχοντας καταλάβει ακόμα σε τι ωφελεί. επεξεργάζεται το βιβλίο
Μην έχοντας καταλάβει ακόμα σε τι ωφελεί... επεξεργάζεται το βιβλίο! Ψηλαφίζοντας το εξώφυλλο παρατηρεί ανάγλυφες κουκίδες. Μπαίνει στο κινητό του και ψάχνει την σημασία των κουκίδων που διώχνου να είναι από τον κώδικα Braille. Η λέξη που σχηματιστικέ είναι φως . Παρατηρεί τον φωτισμό και συνειδητοποιεί ότι μια ισχυρή δέσμη φωτός τον οδηγεί στον χώρο του μοναδικού τάφου μέσα στην εκκλησία. Αφού στάθηκε μπροστά στον τάφο, είδε μια επιγραφή. Που όμως αναφερόταν καθαρά στον τάφο.

13 Όντας προϊδεασμένος από το αντικείμενο που βρήκε, ψάχνει κάτι που τα συνδέει. Μια στάμπα από κερί πάνω στην επιγραφή του ξενίζει. Παίρνει τον μεγεθυντικό φακό και το κραταει πάνω από την στάμπα του κεριού. Η δέσμες του φωτός πέρανε μέσα από τον φακό και καθώς το κερί θερμαίνετε και λιώνει αποκαλύπτετε μια μικροσκοπική πρόταση χαραγμένη στην επιγραφή << Εκεί που το κέντρο συναντά την χαρά και το r=20 η λεπίδα του Άρη ακoλουθει τον δικό της βορά. >> Μπαίνει στο κινητό του και ψάχνει τους συμβολισμούς. Βρίσκει ότι το σύμβολο του πλανήτη Άρη είναι ....Παίρνοντας τον χάρτη ψάχνει κάτι να έρχεται κοντά σε αυτό το σύμβολο. Βρίσκει αρκετές κυκλικές μορφές και μετρώντας πάνω στον χάρτη την ακτίνα που του δόθηκε λαμβάνοντας υπόψη του την λέξη χαρά ( παιδική χαρά στο κέντρο του πάρκου) βρίσκει τον σωστό κύκλο. Συμφώνα με τον συμβολισμό ο κύκλος υποδηλώνει ασπίδα και το βέλος σπαθί. Φέρνοντας στο μυαλό του τα λόγια << η λεπίδα του Άρη ακόλουθη τον δικό της βορά>>

14 Bγάζει την πυξίδα από το σακίδιο

15 Καταλήγει στο δρόμο απέναντι από το μικρό στέκι μια μάντισσας την όποια διαφήμιζαν τα φυλλάδια που μυρίζονταν έξω από την εκκλησία . Η μάντισσα του προτείνει να του πει το μέλλον με χαρτιά με σφαίρα και με ένα πινάκα ouja και τον όποιο πρέπει αυτός ν επιλέξει , καθώς και να της δώσει το ξύλινο αντικείμενο ( θα έχει ξεβιδώσει την πυξίδα) με το όποιο θα βγει ο συνδυασμός αριθμών . Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε συντεταγμένες. Στον δρόμο για το σημείο των συντεταγμένων θα παρατηρήσει περίεργα σχήματα στον δρόμο που όμως δεν βγάζουν κανένα νόημα. Από συγκεκριμένη οπτική γωνία όμως τα κόκκινα σχήματα δημιουργούν μια ημιτελής σπείρα που καταλήγει στο κόκκινο κτίριο.

16 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google