Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΟΚΕΤΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΟΚΕΤΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΟΚΕΤΟΥ

2 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εγκυμοσύνη: η διαδικασία κατά την οποία μία γυναίκα φέρει ένα γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο αναπτύσσεται κι εξελίσσεται μέσα της και διαρκεί μέχρι και τη γέννηση του βρέφους. Ο ιατρικός όρος για την κυοφορούσα γυναίκα είναι "έγκυος" και για το μωρό πριν τη γέννησή του "έμβρυο".

3 ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΚΥΗΣΗ Στον άνθρωπο συνήθως ωριμάζει ένα ωάριο κάθε 28 ημέρες, εναλλάξ από κάθε ωοθήκη και γι’ αυτό γεννιέται ένα νεογνό σε κάθε τοκετό. Μερικές φορές, πιθανόν λόγω κληρονομικής προδιάθεσης, είναι δυνατόν να γεννηθούν δίδυμα ή ακόμα τρίδυμα και τετράδυμα. Τα δίδυμα μπορει να προέρχονται από μονοζυγωματικα ή διζυγωματικα: Δίδυμο: ονομάζουμε τον καθένα απ' τους δύο απογόνους που παράγονται μετά απ' την ίδια κύηση. Τα δίδυμα μπορεί να είναι είτε μονοζυγωτικά που σημαίνει ότι αναπτύσσονται από ένα ζυγωτό που διαχωρίζεται σχηματίζοντας δύο ξεχωριστά έμβρυα, είτε διζυγωτικά δηλαδή αναπτύσσονται από δύο διαφορετικά ωάρια που έχουν γονιμοποιηθεί από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια.

4 ΔΙΖΥΓΩΤΙΚΑ ΔΙΔΥΜΑ Συχνά είναι γνωστά κι ως διαφορετικά δίδυμα, ή ανόμοια δίδυμα προκύπτουν όταν δύο γονιμοποιημένα ωάρια προσκολλούνται στα τοιχώματα της μήτρας την ίδια περίπου χρονική στιγμή. Όταν δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους ωάρια γονιμοποιούνται από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια, προκύπτουν διζυγωτικά δίδυμα. Τα δύο γονιμοποιημένα ωάρια μετατρέπονται σε δύο ζυγωτά, εξού κι ο όρος "διζυγωτικά δίδυμα". Τα διζυγωτικά δίδυμα, όπως ακριβώς κι οποιαδήποτε αδέλφια, έχουν μία εξαιρετικά μικρή πιθανότητα να έχουν την ίδια εμφάνιση χρωμοσωμάτων.

5 ΜΟΝΟΖΥΓΩΤΙΚΑ ΔΙΔΥΜΑ Συνηθέστερα όμοια δίδυμα ή πανομοιότυπα δίδυμα, προκύπτουν όταν ένα ωάριο γονιμοποιείται σχηματίζοντας ένα ζυγωτό το οποίο στη συνέχεια διαιρείται σε δύο ξεχωριστά έμβρυα. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια όμοια δίδυμα και τρίδυμα σήμερα σ' όλο τον κόσμο.

6 ΕΝΩΜΕΝΑ-ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΔΙΔΥΜΑ
Ενωμένα δίδυμα Τα ενωμένα δίδυμα (ή Σιαμαία δίδυμα) είναι μονοζυγωτικά δίδυμα των οποίων τα σώματα έχουν ενωθεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ένωση αυτή πραγματοποιείται όταν το κοινό ζυγωτό των μονοζυγωτικών διδύμων δε διαχωρίζεται εντελώς, και το ζυγωτό αρχίζει τη διάσπαση μετά τη 12η ημέρα από τη γονιμοποίηση. Παρασιτικά δίδυμα Μερικές φορές συμβαίνει το ένα δίδυμο να μην αναπτύσσεται πλήρως και να προκαλεί συνεχόμενα προβλήματα στο επιζών δίδυμο.

7 ΕΠΙΤΟΚΟΣ: Κάθε έγκυος γυναίκα που εισέρχεται σε φάση τοκετού
ΕΠΙΤΟΚΟΣ: Κάθε έγκυος γυναίκα που εισέρχεται σε φάση τοκετού Είναι δυνατόν να φτάσει σε νοσοκομείο διότι: Αιμορραγεί Δεν «ακούει» το έμβρυο Έχει αυξημένη Α. Π. Έχει απώλεια υγρών Άρχισαν ωδίνες τοκετού Η φροντίδα της επιτόκου περιλαμβάνει Υποκλυσμό Κένωση ουροδόχου κύστης Ευπρεπισμός – φροντίδα γεννητικών οργάνων (ξύρισμα, αντισηπτικές πλύσεις) Σύνδεση με παλμογράφο Έλεγχο ρήξης θυλακίου Έλεγχο ωδινών Ένδυση με χειρουργική ρόμπα – ποδονάρια Μεταφορά της επιτόκου στην αίθουσα τοκετού (διαστολή >3 εκ. - ωδίνες κάθε 10 – 15 λ. για δ.)

8 ΤΙ ΕΙΝΑΙ O ΤΟΚΕΤΟΣ Είναι διαδικασία κατά την οποία το έμβρυο απομακρύνεται από το σώμα της μητέρας. Αποτελεί το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης. Ο φυσικός τοκετός ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ της 37ης και της 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης. Στον κολπικό τοκετό το παιδί γεννιέται συνήθως με κεφαλική προβολή.

9 ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Ο ΤΟΚΕΤΟΣ Η διάρκεια του τοκετού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως: το μέγεθος του εμβρύου σε σύγκριση με τις διαστάσεις της λεκάνης. η ποιότητα του τραχήλου εάν δηλαδή ο τράχηλος είναι σκληρός ή μαλακός και το πόσο συχνά έρχονται και το πόσο διαρκούν οι ωδίνες της μήτρας στις πρωτότοκες γυναίκες διαρκεί περισσότερες ώρες ,κατά μέσο όρο 6-8 ώρες ενώ στις πολύτοκες λιγότερο. οι γυμνασμένες γυναίκες γεννούν πιο σύντομα.

10 Η αιματηρή βλένη Πρόκειται για ένα βλεννώδες κάλυμμα που φράσει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το στόμιο του τραχήλου σαν πώμα για να προστατεύσει τη μήτρα και το έμβρυο από μόλυνση. Με την έναρξη της διαστολής του τραχήλου, αφού ο τράχηλος θα αρχίσει να ανοίγει και να διαστέλλεται η παχύρρευστη βλέννη ξεκολλά.

11 Η βλέννη αυτή είναι αιματηρή γιατί σπάνε στο σημείο αυτό του τραχήλου κάποια τριχοειδή αγγεία και αιμορραγούν Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι εάν έχει προηγηθεί κολπική εξέταση από το γιατρό ή τη μαία ωρα πριν την εμφάνιση της αιματηρής βλέννης τότε πιθανόν αυτή να οφείλεται στην εξέταση και όχι στο γεγονός ότι ο τοκετός πλησιάζει.

12 Η ρήξη του θυλακίου Θυλάκιο ονομάζουμε τα υγρά του αμνιακού σάκου που βρίσκονται μεταξύ της κεφαλής του εμβρύου και του τραχηλικού στομίου. Το θυλάκιο πιέζει τι τραχηλικό στόμιο μαλακά και το βοηθάει να ανοίξει γλυκά και ομοιόμορφα και όχι σκληρά και οδυνηρά. Επίσης το θυλάκιο προστατεύει το έμβρυο από τον κίνδυνο της μόλυνσης.

13 Η ρήξη μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ακόμη και στον ύπνο και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο άλλο σύμπτωμα. Η γυναίκα θα νιώσει να ρέει από τον κόλπο της είτε συνεχώς είτε λίγο, ένα υγρό αραιό χωρίς ίχνη αίματος. Αυτό είναι το αμνιακό υγρό που υπάρχει μέσα στο σάκο όπου βρίσκεται το παιδί

14 Όταν η γυναίκα αντιληφθεί τη ρήξη του θυλακίου θα πρέπει να ελέγξει τη μυρωδιά και το χρώμα των υγρών γιατί αυτό αποτελεί σημαντική πληροφορία για την κατάσταση του εμβρύου μέσα στη μήτρα της. Πολλές έγκυες μπερδεύουν το αμνιακό υγρό με τα ούρα. Αυτό συμβαίνει γιατί στο τέλος της εγκυμοσύνης το κεφάλι του μωρού πιέζει την ουροδόχο κύστη της γυναίκας με αποτέλεσμα να αισθάνεται μία σχετική ακράτεια ούρων.

15 Δεν είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουν.
Ενώ το αμνιακό υγρό τρέχει ασταμάτητα, τα ούρα κάποια στιγμή σταματούν. Επίσης το χρώμα του αμνιακού υγρού είναι λευκό ενώ των ούρων είναι κιτρινωπό και έχει τη χαρακτηριστική οσμή. Όταν η γυναίκα διανύει το πρώτο στάδιο του τοκετού και δεν έχει γίνει ρήξη του θυλακίου τότε κάνει ο ιατρός τεχνητή ρήξη θυλακίου για να βοηθήσει και να συντομεύσει το χρόνο του τοκετού. Τα σημάδια έναρξης τοκετού μπορεί να εμφανιστούν είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό.

16 ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΕΞΩΘΗΣΗ ΥΣΤΕΡΟΤΟΚΙΑ
Παλμογράφος, (140 – 170 παλμοί), Ωδίνες (κάθε 3-5 λ. για 35 – 50 δλπ), Διαστολή (2 – 10 εκ. τέλεια), Ορός (ωκυτοκίνη), Καθετήρας κύστεως. ΕΞΩΘΗΣΗ Αρχίζει με την τέλεια διαστολή (10 εκ) και τελειώνει με την έξοδο του εμβρύου Προσοχή: Θέση επιτόκου, ψυχολογική υποστήριξη, οδηγίες για βαθιές εισπνοές – τανυσμό. Ετοιμασία: Χειρουργικού πεδίου, εργαλείων, μηχανημάτων, ιατρού ΤΟ ΝΕΟΓΝΟ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΤΩ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ, ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΛΑΜΑ, ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ, ΑΠΟΚΟΠΤΕΤΑΙ ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ ΥΣΤΕΡΟΤΟΚΙΑ Συστολές μήτρας για αποκόλληση – αποβολή πλακούντα (μετά 30 λ. ειδικοί χειρισμοί, έλεγχος ακεραιότητας, καθαρισμός μήτρας, συρραφή περινέου, παραμονή 2 ωρών στην αίθουσα).

17

18

19 Μαιευτικές επιπλοκές κατά τον τοκετό
Η εξέλιξη του τοκετού εξαρτάται από τρεις παραμέτρους: την μήτρα την πύελο και το έμβρυο. η δυστοκία, διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: στην δυστοκία λόγω δυσλειτουργίας του μυομητρίου στην δυστοκία λόγω δυσαναλογίας μεταξύ του εμβρύου και της πυέλου στην δυστοκία λόγω ανωμάλων προβολών και θέσεων του εμβρύου

20 Δυστοκία λόγω δυσλειτουργίας του μυομητρίου
Η συνολική διάρκεια του τοκετού είναι δυνατόν να παραταθεί λόγω διαταραχών της συσταλτικότητας της μήτρας. Η πρόοδος του τοκετού εξαρτάται από την πολικότητα της μήτρας (οι συστολές αρχίζουν φυσιολογικά από τον πυθμένα και προωθούνται προς τον τράχηλο) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ένταση και η διάρκεια της σύσπασης είναι μεγαλύτερη στον πυθμένα.

21 Δυστοκία λόγω δυσαναλογίας μεταξύ του εμβρύου και της πυέλου
Αίτια δυστοκίας Αυξημένου μεγέθους έμβρυο παρατηρείται σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις της κύησης π.χ. σε σακχαρώδη διαβήτη, εμβρυϊκό ύδρωπα, υδροκεφαλία . Ανατομικές ανωμαλίες των οστών της πυέλου, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την ελάττωση των διαμέτρων της.

22 Τα ινομυώματα της μήτρας και ειδικά αυτά που εντοπίζονται στον ισθμό ή στον τράχηλο,
Οι μεγάλοι κυστικοί ή συμπαγείς όγκοι των ωοθηκών, ο έκτοπος νεφρός και τα κολπικά διαφράγματα Στις περιπτώσεις που διαγιγνώσκεται απόλυτη δυσαναλογία απαιτείται η διενέργεια καισαρικής τομής. Αντίθετα, σε σχετική δυσαναλογία, ο τοκετός μπορεί να περατωθεί κολπικά με την βοήθεια εμβρυουλκίας ή σικυουλκίας.

23 Δυστοκία λόγω ανωμάλων προβολών και θέσεων του εμβρύου
1. Ισχιακή προβολή Συνδέεται με υψηλά ποσοστά επιπλοκών τόσο για την μητέρα, όσο και για το έμβρυο (εγκεφαλική αιμορραγία, παράλυση βραχιονίου πλέγματος, ρήξεις συμπαγών οργάνων, θάνατος του εμβρύου).

24 Πότε έχουμε ισχιακή προβολή
Όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα αμνιακού υγρού γύρω από το μωρό, που δυσκολεύει το κεφάλι του να πάρει θέση. Αν υπάρχει χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα, η είσοδος του τράχηλου (του ανοίγματος της μήτρας) θα είναι μπλοκαρισμένη, εμποδίζοντας έτσι το κεφάλι του μωρού να πάρει θέση. Να οφείλεται στο σχήμα της μήτρας. Κανονικά η μήτρα θα πρέπει να μοιάζει με ανεστραμμένο αχλάδι. Σε ορισμένες όμως γυναίκες έχει σχήμα καρδιάς (με πολύ στενό άνοιγμα), γεγονός που δυσκολεύει το μωρό να πάρει θέση. Η παρουσία ινομυωμάτων (καλοηθών όγκων) στη μήτρα. Το σχήμα της λεκάνης (που βοηθάει το μωρό να γλυστρήσει στο γεννητικό κανάλι). Μια πολύ στενή λεκάνη ενδέχεται να εμποδίσει το μωρό να γυρίσει κανονικά.

25 2. Προσωπική προβολή όπου η κεφαλή του εμβρύου ευρίσκεται σε πλήρη έκταση, σε σχέση με τον επιμήκη άξονα της μήτρας. Η συχνότητα της είναι περίπου 1 στις 600 γεννήσεις. 3. Μετωπική προβολή που οφείλεται σε ατελή κάμψη της κεφαλής και θεωρείται ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ της ινιακής και της προσωπικής. Εμφανίζεται με συχνότητα 1/3.000 γεννήσεις.

26

27

28 ΛΟΧΕΙΑ Διαρκεί από την αποκόλληση πλακούντα – 6 εβδ. μετά τοκετό
Έλεγχος αιμορραγίας και κατακράτησης λοχειών Έλεγχος επούλωσης τραύματος περινέου Έλεγχος μαστών (αποσυμφόρηση – θήλαστρο) Συχνή λήψη ζωτικών σημείων Καθαριότητα γεννητικών οργάνων με αντισηπτικό για πρόληψη μολύνσεων (douche – όχι μανιέρα) Έλεγχος εντέρου λεχωίδας Παρότρυνση για θηλασμό

29 ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ Ως πρόωρος τοκετός ορίζεται κάθε τοκετός που πραγματοποιείται πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης. Σχετικά με το κατώτερο χρονικό όριο στο οποίο καθορίζεται ο πρόωρος τοκετός δεν υπάρχει ομοφωνία. Έτσι σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.( Παγκόσμια Οργανισμός Υγείας) ως κατώτερο όριο θεωρείται η 23η εβδομάδα, ενώ στις ΗΠΑ το όριο αυτό είναι η 20η εβδομάδα της κύησης. Στην Ελλάδα, ως κατώτερο όριο θεωρείται η 24η εβδομάδα. Η συχνότητα του πρόωρου τοκετού ανέρχεται σε περίπου 10% των συνολικών κυήσεων

30 ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ Καισαρική τομή είναι ο τοκετός του εμβρύου κατά τον οποίο αυτό εξέρχεται από διατομή της μήτρας, η οποία γίνεται κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, στην οποία η επίτοκος βρίσκεται υπό γενική ή τοπική αναισθησία (επισκληρίδιος). Πρόκειται για εναλλακτική μέθοδο γέννησης του εμβρύου που χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις όπου ο κολπικός (φυσιολογικός) τοκετός δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί. Η συχνότητα εκτέλεσης καισαρικής τομής διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, τα υψηλότερα ποσοστά καισαρικών τομών εντοπίζονται στην Καραϊβική και Λατινική Αμερική (29.2%) και τα χαμηλότερα στην Αφρική (3.5%). Στις αναπτυγμένες χώρες η συχνότητά της βρίσκεται περίπου στο 21% ενώ παγκοσμίως στο 15% περίπου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η συχνότητά της παγκοσμίως πρέπει να βρίσκεται περίπου στο 10%.

31 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ
Ύπαρξη κεφαλοπυελικής δυσαναλογίας Ύπαρξη επιπωματικού πλακούντα (όταν ο πλακούντας φράσει το έσω τραχηλικό στόμιο) μερικά ή ολικά Πολύδυμος κύηση. (Σε δίδυμο κύηση, υπό ορισμένες συνθήκες επιχειρείται φυσιολογικός τοκετός) Εγκάρσιο σχήμα του εμβρύου (όταν ο επιμήκης άξονάς του είναι κάθετος στον άξονα της σπονδυλικής στήλης της μητέρας ισχιακή προβολή, προσωπική προβολή, εγκάρσια προβολή). Για να υπάρξει κολπικός τοκετός, το έμβρυο θα πρέπει να έρχεται με το κεφάλι προς τα κάτω και την πλάτη του προς την κοιλιά της μητέρας. Ενεργός ερπητική κολπίτιδα Προβολή και πρόπτωση ομφαλίδας προβολή: όταν ο ομφάλιος λώρος προβάλει μαζί με την προβάλουσα μοίρα με άρρηκτο θυλάκιο πρόπτωση: όταν ο ομφάλιος λώρος προβάλει μπροστά από την προβάλουσα μοίρα σε ερρηγμένο θυλάκιο μέσα στον κόλπο ή και έξω από αυτόν

32 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ
Εκλαμψία (απόλυτη ένδειξη) και προεκλαμψία Ρήξη μήτρας κατά τον τοκετό Αποκόλληση πλακούντα HIV λοίμωξη ανάλογα με το ιϊκό φορτίο Μείωση των παλμών του εμβρύου (βραδυκαρδία). Συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου Αδυναμία εξέλιξης του τοκετού (αναστολή καθόδου – μη εξέλιξη της διαστολής του τραχήλου) Σιαμαία έμβρυα Όγκοι της πυέλου Σοβαρή νόσος της μητέρας (σοβαρή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης κλπ) Σημεία εμβρυϊκής δυσχέρειας Προηγούμενη καισαρική τομή (σχετική ένδειξη) Μεγάλη ηλικία εγκύου (>50 ετών)

33 Νοσηλευτική φροντίδα Η προετοιμασία περιλαμβάνει κάποιες νοσηλευτικές και ιατρικές πράξεις, όπως: καθετηριασμός της ουροδόχου κύστεως, ξύρισμα κοιλιακής χώρας, προετοιμασία για ολική ή μερική αναισθησία, και μια σειρά πράξεων που εκτελούνται σε μια χειρουργική επέμβαση. Από την αίθουσα τοκετού η γυναίκα μεταφέρεται στην αίθουσα εντατικής παρακολούθησης, μέχρι να βεβαιωθεί η σταθερότητα της υγείας της. Στη συνέχεια μεταφέρεται στο δωμάτιό της (τμήμα λεχωίδων), όπου υπάρχει η δυνατότητα να θηλάσει το μωρό της, να δει τα αγαπημένα της πρόσωπα και να αναρρώσει υπό την παρακολούθηση και φροντίδα των γιατρών και των μαιών του τμήματος.

34

35

36

37 Για να δείτε καισαρική τομή σε video, ακολουθήσετε

38 Κατά τον τοκετό παρίσταται ΠΑΝΤΑ νεογνολόγος παιδίατρος
ΝΕΟΓΝΟ ΠΡΟΩΡΟ: <38 W ΤΕΛΕΙΟΜΗΝΟ: 38 W – 42 W ΥΠΕΡΩΡΙΜΟ : >42 W Κατά τον τοκετό παρίσταται ΠΑΝΤΑ νεογνολόγος παιδίατρος Αναρρόφηση στοματοφάρυγγα και ρινικών χοανών Έλεγχος δείκτη APGAR Έλεγχος για συγγενείς διαμαρτίες, ασυμμετρία μελών. Μέτρηση βάρους, μήκους, περιμέτρου κεφαλής Εξέταση ανά σύστημα, έλεγχος αντανακλαστικών Διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας δωματίου και νεογνού (κουβέρτα ή θερμαντική πηγή) Λήψη αίματος για ειδικές εξετάσεις (Guthrie, G6PD, χολερυθρίνη) Περιποίηση οφθαλμών (γάζα αποστειρωμένη και εμποτισμένη σε φ. ο. και ενσταλλάζονται σε, 2-3 σταγ. κολλυρίου penicilline ή neomycine, ή διαλύµατος νιτρικού αργύρου). Σίτιση μετά από 3 – 6 ώρες

39 ΔΕΙΚΤΗΣ APGAR - APGAR SCORE
Κλινικά σημεία 1 2 1. Αναπνοές Λείπουν Αραιές, άρρυθμες Καλές, κλάμα 2. Σφύξεις <100/λεπτό >100/λεπτό 3. Χρώμα δέρματος Κυανό, Ωχρό Σώμα ροδαλό, Άκρα κυανά Ροδαλό 4. Μυϊκός τόνος Χαλαρός Μερική κάμψη άκρων Ζωηρές κινήσεις 5. Αντίδραση στα ερεθίσματα Καμιά Μορφασµός Βήχας / πτάρνισµα

40

41 ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΙΕΣ
Λαγώχειλος, Λυκόστομα, Ατρησία οισοφάγου - Τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο, Διαφραγµατοκήλη, πυλωρική στένωση, Ατρησία δωδεκαδακτύλου, Ατρησία του εντέρου, Ατρησία δακτυλίου και ορθού, Συγγενές μεγάκολο (Νόσος Hirschspryng), Εξώµφαλος, Γαστροσχιστία, Ραιβοϊπποποδία, Βλαισσοποδία, Συγγενές εξάρθρημα ισχίου (Σ.Ε.Ι.), Ερμαφροδιτισμός, Υποσπαδίας, Επισπαδίας, Υδροκήλη, Κρυψορχία, Φίµωση, Ατρησία παρθενικού υμένα, Νεφρική αγενεσία, Πολυκυστική νόσος, Εκστροφή κύστεως, Στένωση/ βαλβίδες ουρήθρας, Συγγενείς καρδιόπαθειες, Ατρησία ρινικών χοανών, Ανεγκεφαλία, Υδροκέφαλος, Μικροκεφαλία, Μηνιγγοκήλη.

42 ΓΑΣΤΡΟΣΧΙΣΗ Γαστρόσχιση είναι η κατάσταση κατά την οποία το στομάχι και το έντερο βρίσκονται εκτός του κοιλιακού τοιχώματος του νεογνού. Αυτό συμβαίνει κατά την τέταρτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Μέχρι περίπου τις δέκα εβδομάδες της κύησης είναι φυσιολογικό για το έντερο να βρίσκεται έξω από την κοιλιά του εμβρύου. Μετά τις 10 εβδομάδες πρέπει να έχει μετακινηθεί στο εσωτερικό της κοιλιάς. Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται όταν το έντερο, το ήπαρ και μερικές φορές άλλα όργανα παραμένουν έξω από την κοιλιά σε ένα σάκο.

43 Λαγώχειλος Σημεία και συμπτώματα
Το λαγώχειλος εμφανίζεται σαν σχίσιμο στο χείλος είτε σαν ένα μικρό κενό είτε σαν μια ατελή ή πλήρη σχιστία που συνεχίζει και στην μύτη (πλήρες λαγώχειλος). Μπορεί να εμφανισθεί στην μία πλευρά ετερόπλευρο είτε και στις δύο αμφοτερόπλευρο. Οφείλεται στην ανεπαρκή σύγκλειση της άνω γνάθου και της έσω ρινικής απόφυσης (λυκόστομα). 6 μηνών κοριτσάκι πριν την επέμβαση για αποκατάσταση ενός ετερόπλευρου πλήρους λαγώχειλου. Ετερόπλευρο ατελές λαγώχειλο Ετερόπλευρο πλήρες  λαγώχειλο Αμφοτερόπλευρο πλήρες λαγώχειλο Tο ίδιο κοριτσάκι σε ηλικία 8 ετών.

44 Λυκόστομα Λυκόστομα είναι μια κατάσταση που τα δύο πέταλα του κρανίου δεν σχηματίζουν την σκληρά υπερώα (την οροφή του στόματος). Το λυκόστομα συμβαίνει ένα σε 700 γεννήσεις. Το λυκόστομα μπορεί να είναι πλήρες (μαλακή και σκληρά υπερώα και πολλές φορές περιλαμβάνει και τμήμα της άνω γνάθου) ή ατελές και περιλαμβάνει μια οπή στην οροφή του στόματος. Όταν έχουμε λυκόστομα η σταφυλή είναι επίσης σχισμένη στα δύο. Το άνοιγμα στην οροφή του στόματος που γίνεται στις πλήρεις σχιστίες έχει σαν αποτέλεσμα να επικοινωνεί το στόμα με την ρινική κοιλότητα. Ατελές λυκόστομα Ετερόπλευρο πλήρες λυκόστομα Αμφοτερόπλευρο πλήρες λυκόστομα και λαγώχειλο

45 Προβλήματα Το μωρό τρέφεται με ένα ειδικό μπουκάλι.
Το μωρό τρέφεται με ένα ειδικό μπουκάλι. Η όρθια θέση επιτρέπει λόγω της βαρύτητας το μωρό να καταπίνει το γάλα πιο εύκολα. Οι σχιστίες δημιουργούν προβλήματα σίτισης, νόσων του αυτιού και προβλήματα ομιλίας και κοινωνικοποίησης. 

46 ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ, ΜΗΚΟΥΣ, ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΥ ΚΕΦΑΛΗΣ
Η περίμετρος κεφαλής ενός τελειόμηνου νεογνού είναι από cm.

47 Tο βάρος σώματος ενός τελειόμηνου νεογνού είναι από 2700 - 3600 gr
Tο βάρος σώματος ενός τελειόμηνου νεογνού είναι από gr. Την 1η εβδομάδα μετά την γέννηση, χάνει gr λόγω φυσιολογικής απώλειας υγρών σώματος. Η ζυγαριά είναι καθαρή και καλύπτεται από φύλλο χαρτιού Η ζυγαριά ξεκινάει από το σημείο μηδέν Η ζύγιση γίνεται πάντα την ίδια ώρα Το μωρό είναι γυμνό και δεν έχει σιτιστεί

48 Tο μήκος σώματος ενός τελειόμηνου νεογνού
είναι από cm

49 Guthrie test, (screening test)
Λαμβάνεται δείγμα αίματος από τη πτέρνα του νεογνού σε ειδική διηθητική κάρτα από τα μαιευτήρια, τη 2η ημέρα ζωής και αποστέλλεται (ταχυδρομικώς) στο Ι.Υ.Π. Αναλύεται για φαινυλκετονουρία, έλλειψη ενζύμου G6PD, συγγενή υπερθυρεοειδισμό

50 παρακέντηση στο πέλμα του βρέφους
παρακέντηση στο πέλμα του βρέφους Πριν την δειγματοληψία, η πτέρνα θερμαίνεται για 3 λεπτά Καθαρίζεται με οινόπνευμα Συγκρατούμε το πόδι με το ελεύθερο χέρι και η πτέρνα παρακεντείται με αυτόματη συσκευή νυγμού Ο νυγμός δεν θα είναι βαθύτερος των 2mm και θα γίνεται στο εξωτερικό μέρος της πτέρνας Πιέζουμε στο σημείο νυγμού με γάζα μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία και το καλύπτουμε με ένα τσιρότο


Κατέβασμα ppt "ΤΟΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΟΚΕΤΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google