Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ – STORYBOARD ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ Ομάδα 23 Εξαρχοπούλου Κατερίνα Κοσμάς Σωτήρης Κυριακοπούλου Αγγελική Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μάντζου Π. Ακαδ. Έτος:

2 Τι είναι το storyboard;
Αποτελεί βασικό μέσο στο στάδιο προετοιμασίας ενός οπτικοακουστικού έργου (ταινίες, ντοκιμαντέρ, διαφημίσεις κ.λ.π) Είναι η τέχνη, όπου οι εικόνες είναι διατεταγμένες μαζί, με τέτοιον τρόπο, ώστε να απεικονίσουν την εκάστοτε ιστορία. Το στούντιο Walt Disney εντάσσει στον κινηματογραφικό χώρο τα storyboards, χρησιμοποιώντας σκίτσα πλαισίων από τη δεκαετία του Τα Storyboards τους επιτρέπουν να οικοδομήσουν τον κόσμο της ταινίας πριν την κατασκευάσουν. Ένα storyboard δουλεμένο με αυστηρότητα και λεπτομέρεια δεν αποκλείει των μεταβολών ή του αυτοσχεδιασμού στη διάρκεια των λήψεων ή και του μοντάζ. Ο Βασιλιάς των Λιονταριών. Εικονογραφημένο σενάριο από την Disney Σκίτσα του Πήτερ Γκρηναγουέη από το σενάριο της ταινίας «Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της», 1989

3 Βασικά στοιχεία ενός storyboard:
Η γωνία λήψης και η θέση της μηχανής μέσα στον χώρο. Εάν δηλαδή η μηχανή τοποθετείται στο ύψος των ματιών του ανθρώπου, εάν το κάδρο είναι κεκλιμένο, κλπ. Αν το πλάνο είναι γενικό ή εστιασμένο σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Η θέση και η σχέση των ανθρώπων και των αντικειμένων, τι βρίσκεται δηλαδή σε 1ο επίπεδο, τι σε 2ο και τι αποτελεί φόντο της εικονογράφησης του σεναρίου. Οι κινήσεις της κάμερας (γύρω από τον κάθετο άξονα της, γύρω από τον οριζόντιο άξονα, παράλληλα με το θέμα). Οι κινήσεις συνήθως περιγράφονται με το αρχικό πλάνο πριν ξεκινήσει η κίνηση της μηχανής και με το τελικό πλάνο της κατάληξης της κίνησης. Τα στοιχεία μεταβολής μέσα στο κάδρο: κινήσεις των ανθρώπων και των αντικειμένων, αλλαγή φωτισμού, κλπ. Οι φωτιστικές συνθήκες. Τα στοιχεία που αφορούν τον ήχο (ήχοι, διάλογοι, μουσική, ένταση των ήχων, κλπ ). Επιπλέον επεξηγηματικό στοιχείο στην σκηνοθεσία μπορεί να είναι και μία κάτοψη με τα σημεία που τοποθετούνται οι κά-μερες και οι χαρακτήρες.

4 Οι χρήσεις του εικονογραφημένου σεναρίου καλύπτουν 3 βασικές ανάγκες:
Την επικοινωνία και την συνεννόηση μεταξύ των συντελεστών. Την πληρέστερη πρόβλεψη των τεχνικών αναγκών κάθε πλάνου (συνθήκες φωτισμού, εξοπλισμός). Αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο στην συγκεκριμενοποίηση και την ανάπτυξη τόσο των χαρακτήρων όσο και της δομής του εκάστοτε έργου. Αποτελεί αναλυτικό οδηγό στη διάρκεια των λήψεων. Αυτή η ακολουθία κυνηγιού παρουσιάζεται έτσι, ώστε να γίνεται σαφής η ένταση των κινήσεων και της δυναμικής της σκηνής.

5 Παραδείγματα storyboards
Τα σκίτσα αρχικά είναι απλά και στην συνέχεια εξελίσσονται με τις λεπτο-μέρειες που προστίθενται. Ως προς τα σκίτσα, ένα storyboard μπορεί να παρουσιάζει με α-πλό τρόπο την πλοκή, τις κινήσεις των χαρακτήρων, την δυναμική αυτών, όπως επίσης και τα μέρη-σημεία στα οποία διαδραματίζε-ται η εκάστοτε σκηνή.

6

7


Κατέβασμα ppt "Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google