Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το έργο του Τζιότο Επιμελεια: Χριστινα Ιωαννιδου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το έργο του Τζιότο Επιμελεια: Χριστινα Ιωαννιδου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το έργο του Τζιότο Επιμελεια: Χριστινα Ιωαννιδου
Σχολειο: προτυπο γυμνασιο ευαγγελικης σχολης σμυρνης Μαθημα: θρησκευτικα

2 Λίγα λόγια για τον Τζιότο
Ο Τζιότο είναι ο πατέρας της ευρωπαϊκής ζωγραφικής. Γεννήθηκε στο Colle di Vespignano της Φλωρεντίας και έζησε στην εποχή της γοτθικής τεχνοτροπίας που χαρακτηρίζεται ως μεταβατική από το Μεσαίωνα στην Αναγέννηση. Γεννήθηκε περίπου το 1267 σε ένα χωριό κοντά στην Φλωρεντία και ο πατέρας του λεγόταν Μποντόνε. Ο βιογράφος των καλλιτεχνών της Αναγέννησης Τζόρτζιο Βαζάρι αναφέρει ότι ήταν γιος ενός βοσκού και τον ανακάλυψε ο Τσιμαμπούε να ζωγραφίζει τα πρόβατά του πάνω σε ένα βράχο, εκτίμησε το ταλέντο του και τον έκανε μαθητή του.

3 Κατά πάσα πιθανότητα ο Τζιότο ακολούθησε το δάσκαλό του στην Ασίζι, όπου ο Τσιμαμπούε είχε αναλάβει την εικονογράφηση της Βασιλικής του Αγίου Φραγκίσκου. Εκεί, σύμφωνα με τη γνώμη πολλών ιστορικών, εκτέλεσε κάποιες από τις νωπογραφίες στον Άνω Ναό με σκηνές από τη ζωή του Αγίου Φραγκίσκου.  Από το 1328 μέχρι το 1333 παρέμεινε στη Νάπολη, καλεσμένος του βασιλιά Ροβέρτου των Ανζού, και για λίγο στηΜπολόνια. Ένδειξη της τεράστιας αναγνώρισης που κέρδισε το ταλέντο του από τους σύγχρονούς του είναι οι αναφορές στο όνομά του από το Δάντη και το Βοκκάκιο καθώς και η ανάθεση σ' αυτόν από την πόλη της Φλωρεντίας.

4 Η σταύρωση του Χριστού Βάζει στην μέση τον σταυρό και χωρίζει τον πίνακα σε δύο μέρη. Τα κύρια πρόσωπα του πίνακα τα απεικονίζει με ανοικτά χρώματα, ενώ είναι στο κέντρο. Τα χρώματα που έχει χρησιμοποιήσει ο συγγραφέας μας δημιουργούν λύπη. Τον χώρο τον ζωγραφίζει με σκούρα χρώματα, για να τονίσει τα κύρια πρόσωπα.

5 Ένθρονη Παναγία με το Βρέφος
Ένα από τα διασημότερα έργα του, η ένθρονη Παναγία με το Βρέφος του ναού των Αγ. Πάντων που σήμερα εκτίθεται στο Ουφίτσι, πρέπει να εκτελέστηκε πριν το ταξίδι του στην Πάδοβα. Πιθανότατα πριν το 1309 δούλεψε ξανά στην Ασίζη, όπου εικονογράφησε τον Κάτω Ναό και το Παρεκκλήσιο της Μαγδαληνής. Από αυτό το έργο του σώζονται σήμερα οι νωπογραφίες στα παρεκκλήσια Μπάρντι και Περούτσι με σκηνές από τη ζωή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή και του Ευαγγελιστή Ιωάννη.

6

7 ΠΑΔΟΒΑ

8 Το φίλημα του Ιούδα

9 Ο Τζιότο απελευθέρωσε τη ζωγραφική από τις αμετακίνητες επίπεδες φιγούρες της βυζαντινής εικονογραφίας, τοποθέτησε τα πρόσωπα και τα αντικείμενα με φυσικό τρόπο στο χώρο και τους προσέδωσε μνημειακή μορφή. Η επίδραση τού μεγάλου ζωγράφου στην ευρωπαϊκή ζωγραφική διήρκεσε πολλούς αιώνες.

10

11 Η Επίσκεψη ...

12

13 Ο άγιος Φραγκίσκος της Ασσίζης ( ), προσφέρει το επανωφόρι του σε ένα φτωχό. Τοιχογραφία του Τζιότο (περί το 1300). Ασσίζη, Ναός του Αγίου

14 Τέλος Πηγές: A4%CE%96%CE%99%CE%9F%CE%A4%CE%9F e=feedu


Κατέβασμα ppt "Το έργο του Τζιότο Επιμελεια: Χριστινα Ιωαννιδου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google