Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΤΑΛΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΤΑΛΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΤΑΛΙΑ

2

3 Η Ιταλία είναι χώρα της νότιας Ευρώπης που συνορεύει με την Ελβετία , την Αυστρία, την Γαλλία και την Σλοβενία.

4 Η Ιταλία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως νόμισμα της το ευρώ.

5 Πρωτεύουσα της Ιταλίας είναι η Ρώμη, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Μιλάνο , η Νάπολη, η Φλωρεντία ,το Παλέρμο και η Βενετία.

6 Γεωγραφία: Η Ιταλία αποτελείται κυρίως από μία μεγάλη χερσόνησο σε σχήμα μπότας, που εισχωρεί στην Μεσόγειο. Τα Απέννινα όρη διαμορφώνουν τη ραχοκοκαλιά της χερσονήσου, και φτάνουν ως τα βόρεια όπου ενώνονται με τις Άλπεις. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη πεδιάδα του ποταμού Πάδου.

7

8 Έχει επίσης 2 μεγάλα νησιά, τη Σικελία και τη Σαρδηνία
Έχει επίσης 2 μεγάλα νησιά, τη Σικελία και τη Σαρδηνία.Το ψηλότερο σημείο είναι το Λευκό Όρος με υψόμετρο μέτρα, αλλά για την Ιταλία κυρίως γνωστά είναι τα ηφαίστεια του Βεζούβιου κοντά στη Νάπολη και της Αίτνας στη Σικελία.

9 Ιστορία της Ιταλίας

10 Τα ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας
Οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας ή Γκρίκοι ή Γκραίκοι   είναι η κύρια ελληνική  μειονότητα της νότιας Ιταλίας, η οποία βρίσκεται κυρίως στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα (Απουλία) στη χερσόνησο του Σαλέντο, και της Καλαβρίας. Θεωρούνται πως είναι οι εναπομείναντες πληθυσμοί των ελληνικών αποικιών της αρχαιότητας, της Μεγάλης Ελλάδας  και των κατόπιν Βυζαντινών κατοίκων της νότιας Ιταλίας.

11

12 Τον 3ο αι. π.Χ. η Ρώμη ενώθηκε από τους Ρωμαίους και η ιστορία της Ιταλίας ταυτίζεται μ' αυτήν της Ρώμης. Το 476μ.Χ., με την απομάκρυνση του τελευταίου αυτοκράτορα Ρομόλου Αυγουστόλου από τους Γότθους, έλαβε τέλος η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία της Δύσης. Ο Βυζαντινο-γοτθικός πόλεμος ( μ.Χ.) έθεσε τέλος στην κυριαρχία των Γότθων και εδραίωσε τη βυζαντινή ηγεμονία.

13 Το 774 ο Κάρολος ο Μέγας έθετε τέλος στο βασίλειο των Λογγοβαρδών και το 800, με τη στέψη του, γεννιόταν η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το τέλος του 15ου αι. συμπίπτει με την κρίση της ιταλικής ελευθερίας. Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Κάρολος Η΄ κατέβηκε στην Ιταλία και κυρίευσε το Βασίλειο της Νάπολης. Ακολουθεί η ισπανική ηγεμονία ( ).

14 Στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα εκδηλώθηκε στην Ιταλία ένας μεγάλος ενθουσιασμός για πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η Ιταλική πολιτική Αναγέννηση υπήρξε έργο διανοούμενων, πολιτικών και αρχηγών όπως ο Βίκτορας Εμμανουήλ και ο Γκαριμπάλντι. Η χώρα βρήκε ξανά την ισορροπία της το 19ο αιώνα με την κυβέρνηση του Τζιολίτι, που υπήρξε ένας από τους τους πιο ικανούς πολιτικούς της Ιταλίας.

15 Στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο η Ιταλία εισχώρησε στην Τριπλή Συμμαχία και κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστρία, ελπίζοντας να επιτύχει την εδαφική ενότητα. Μετά το τέλος του πολέμου η χώρα οδηγήθηκε σε ένα αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς, στον φασισμό και την κήρυξη του Μουσολίνι ως πρωθυπουργού.

16 Η Ιταλία έκανε την είσοδό της στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο τον Ιούνιο του 1940 σαν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας. Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου Ο Μουσολίνι συνελήφθη και δικάστηκε στις 28 Απριλίου. Το 1946 το δημοψήφισμα της 2ας Ιουνίου έλυνε το ζήτημα υπέρ της δημοκρατίας και από την 1η Ιανουαρίου 1948 έμπαινε σε ισχύ το Σύνταγμα και η Ιταλία στην σύγχρονη δημοκρατική ιστορία της.

17

18 Αξιοθέατα και μνημεία: Ρώμη

19 Το Κολοσσαίο Επιβλητικό αμφιθέατρο της αρχαιότητας χωρητικότητας 50
Το Κολοσσαίο Επιβλητικό αμφιθέατρο της αρχαιότητας χωρητικότητας θεατών.

20 Το Πάνθεον Ναός αφιερωμένος στους Θεούς της Αρχαίας Ρώμης, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια της αρχαιότητας. 

21 Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου

22 Το μπαρόκ συντριβάνι Φοντάνα Ντι Τρέβι

23 Καπέλα Σιστίνα  Παρεκκλήσι στο Βατικανό με τεράστιες αναγεννησιακές τοιχογραφίες και ένα διάσημο έργο του Μιχαήλ Άγγελου να κοσμεί την οροφή του.

24

25 Νάπολη

26 Πομπηία Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π. Χ
Πομπηία Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. από τους Έλληνες στις ακτές της Καμπανίας στους πρόποδες του Βεζούβιου, κοντά στη Ρώμη 24 Αυγούστου 79 μ.Χ: ο Βεζούβιος εξεράγει θάβοντας κάτω από τη λάβα του την πόλη της Πομπηίας .

27 H πανέμορφη ακτή Αμάλφι

28 Κάπρι : το κοσμοπολίτικο νησί απέναντι από τη Νάπολη
Κάπρι : το κοσμοπολίτικο νησί απέναντι από τη Νάπολη 

29

30 Μιλάνο

31 Duomo di Milano: Ο εντυπωσιακός Καθεδρικός του Μιλάνου

32 Στην οροφή του γοτθικού Duomo

33 Η εμπορική στοά Vitorio Emmanuelle

34 Λίμνη Κόμο Tα ερωτευμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν όρκους αγάπης στις όχθες της πανέμορφης Κόμο, κοντά στο Μιλάνο. 

35

36 Παλέρμο- Σικελία

37

38

39

40

41 Φλωρεντία-Τοσκάνη

42 Καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας Η εκκλησία της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε (Αγίας Μαρίας των Λουλουδιών) είναι μια εντυπωσιακά τεράστια Γοτθική κατασκευή.

43 Πύργος της Πίζας Αρχιτεκτονικό μνημείo της Ιταλίας είναι πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο.

44 Κεντρική Πλατεία της Σιένα Γύρω της στέκουν τα παλάτια Palazzo Pubblico και Torre del Mangia καθώς και η Fonte Gaia (“Η πηγή της χαράς”), ένα μαρμάρινο συντριβάνι που κατασκευάστηκε το 1419, διακοσμημένο με διάφορα ανάγλυφα που αναπαριστούν την Παναγία.

45 Το μεσαιωνικό Σαν Τζιμινιάνο

46

47 Βενετία

48 Τα κανάλια της Βενετίας Η πόλη της Βενετίας έχει τη δική της μοναδική ατμόσφαιρα. 

49

50 Εκπαίδευση στην Ιταλία
Η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι 8 έτη, εκ των οποίων 5 έτη στην πρωτοβάθμια και 3 έτη στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ακολουθούν η μέση και η ανώτερη εκπαίδευση.

51 Σπουδαίοι ιταλοί επιστήμονες
Ο Αλεσάντρο Βόλτα ήταν  Ιταλός φυσικός, ο οποίος έγινε κυρίως γνωστός για την εφεύρεση της ηλεκτρικής  μπαταρίας το  1800. Ο Γαλιλαίος Γαλιλέι ήταν Ιταλός φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστημονική επανάσταση.

52 Σπουδαίοι ιταλοί επιστήμονες
Ο Ευαντζελίστα  Τορικέλι  ήταν  Ιταλός φυσικός και μαθηματικός, που έγινε περισσότερος γνωστός για την εφεύρεση του υδραργυρικού  βαρόμετρου και την πρώτη μέτρηση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η Μαρία Μοντεσσόρι  ήταν ιταλίδα παιδαγωγός. Επινόησε το  μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα, το οποίο αποτέλεσε πρωτοπορία για την εποχή του και εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα  Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι  ήταν Ιταλός  εφευρέτης, γνωστός ως ο πατέρας της εκπομπής ραδιοκυμάτων

53 Ιταλοί λογοτέχνες Νικολό Μακιαβέλι Δάντης Αλιγκέρι Βοκάκιος Ντάριο Φο
Ουμπέρτο Έκο Λουίτζι Πιραντέλλο

54 Ιταλοί ζωγράφοι Ο Μικελάντζελο Ραφαήλ Τιτσιάνο Καραβάτζο
Ο Μικελάντζελο Ραφαήλ Ιταλοί ζωγράφοι Τιτσιάνο Καραβάτζο   Λεονάρντο Ντα Βίντσι Τζάκομο ντι Κίρικο Σάντρο Μποττιτσέλλι

55 Ιταλοί μουσικοί και καλλιτέχνες
Ιταλοί μουσικοί και καλλιτέχνες Ο Νικκολό Παγκανίνι  ήταν διάσημος   βιολονίστας  κιθαρίστας και συνθέτης.  Ο Τζάκομο Πουτσίνι  ήταν ρομαντικός συνθέτης. Ο Τζουζέπε Βέρντι ήταν  συνθέτης, από τους διασημότερους στο είδος της όπερας. 

56 Ο Ενρίκο Καρούζο ήταν Ιταλός τενόρος της Όπερας
Ο Λούτσιο Ντάλλα ήταν δημοφιλής Ιταλός τραγουδοποιός, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Ο Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι  ήταν συνθέτης, (μουσουργός) και δεξιοτέχνης βιολιστής   Ο Ενρίκο Καρούζο ήταν Ιταλός τενόρος της Όπερας

57

58 Ήθη και έθιμα της Ιταλίας
Αγώνας Γόνδολας στη Βενετία. Ο αγώνας γόνδολας λέγεται Vogalonga και ξεκίνησε το 1974 για τη γιορτή του Αγίου Μαρτίνου. Από τότε χιλιάδες γόνδολες στοιβάζονται κάθε χρόνο στα κανάλια της συγκλονιστικής πόλης ενώ εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες παρακολουθούν μαγεμένοι.

59 Το Καρναβάλι προέρχεται από τη λατινική "carnem levare" (περιορίζω το κρέας), στην Ιταλία είναι μια μεγάλη γιορτή που κορυφώνεται πριν τη Σαρακοστή  και γιορτάζεται με ποικίλες εκδηλώσεις, παρελάσεις, μεταμφιέσεις, μουσική, χορούς και ξέφρενα πάρτι.

60

61 Palio di Siena , ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ιταλία το οποίο πραγματοποιείται σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Τοσκάνης, ίσως την ωραιότερη Μεσαιωνική πόλη της Ιταλίας, την Σιένα! Στο Πάλιο, αναβιώνουν παραδοσιακές μεσαιωνικές ιπποδρομίες με άλογα χωρίς σέλα που γίνονται γύρω από την ιστορική πλατεία της πόλης, Piazza del Campo.

62

63 Το ιταλικό Πάσχα δεν είναι άλλο από το Καθολικό Πάσχα, διανθισμένο ωστόσο με τις ιταλικές συνήθειες και παραδόσεις.  Τη μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του επιταφίου σε πάμπολλες ιταλικές πόλεις, όπου στην κάθε μια έχει κι ένα ιδιαίτερο τοπικό χρώμα.

64 Σε πολλές πόλεις γίνεται η περιφορά των Μυστηρίων δηλ
Σε πολλές πόλεις γίνεται η περιφορά των Μυστηρίων δηλ. αγαλμάτων που αναπαριστούν διάφορες στιγμές του Θείου δράματος.

65 Άλλη παραδοσιακή γιορτή των Ιταλών είναι η έκρηξη του άρματος στη Φλωρεντία, όπου δύο βόδια μεταφέρουν ένα περίτεχνα διακοσμημένο κάρο στην πλατεία του Καθεδρικού ναού της πόλης , το οποίο όταν πυροδοτείται, εκτοξεύει πολυάριθμα πυροτεχνήματα που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.

66 Η Ιταλική κουζίνα Το «ρωμαϊκό γεύμα» περιλαμβάνει 4-5 πιάτα, που ξεκινούν με ένα antipasto (ορεκτικό), πρώτο (ζυμαρικά) και δεύτερο (κρέας ή ψάρι) πιάτο, τέλος ακολουθούν το επιδόρπιο και το ποτό .

67 Ιταλικά ζυμαρικά και πίτσα
Τα ζυμαρικά και η λαχταριστή πίτσα είναι συνώνυμα της ιταλικής κουζίνας

68 Το gelato είναι το ιταλικό παγωτό

69 Οι Ιταλοί αγαπούν τόσο τις τέχνες, όσο και τον αθλητισμό
Οι Ιταλοί αγαπούν τόσο τις τέχνες, όσο και τον αθλητισμό. Αγαπημένο τους άθλημα το ποδόσφαιρο.

70 Το Ποδόσφαιρο είναι το εθνικό άθλημα των Ιταλών και το πάθος τους για το άθλημα αυτό είναι φανερό. Η Ιταλία έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου τέσσερις φορές : το 1934, 1938, 1982 και 2006.

71

72

73

74

75 Ομάδα εργασίας Οι μαθητές Mαρούσης Απόστολος Μαυρομμάτης Μάριος Μπαρμπεράκης Ίωνας Πάτερος Χρύσανθος Σαββίδης Νίκος Φωτίου Κωνσταντίνος και η Δασκάλα τους Μαρία Χρυσάνθη


Κατέβασμα ppt "ΙΤΑΛΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google