Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θηλασμός – Θηλαστικά Mammalis < Mamma Κάρολος Λιναίος, 1758

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θηλασμός – Θηλαστικά Mammalis < Mamma Κάρολος Λιναίος, 1758"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θηλασμός – Θηλαστικά Mammalis < Mamma Κάρολος Λιναίος, 1758

2 Θηλασμός – Θηλαστικά Ζώα
Εποχή των Θηλαστικών – Age of Mammals ! Καινοζωικός Αιώνας – 65 εκατ. χρόνια πριν Ακολούθησε την εξαφάνιση των τεράστιων ερπετών του πλανήτη, των δεινοσαύρων… Κάποια από τα γενικά χαρακτηριστικά : μαστικοί αδένες στα θηλυκά αντικατάσταση νεογιλών δοντιών τρίχωμα – γούνα 3 οστάρια μέσου αυτιού

3 ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ… Tip: Add your own speaker notes here.

4 ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ… Tip: Add your own speaker notes here.

5 ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ… Tip: Add your own speaker notes here.

6 ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ… Tip: Add your own speaker notes here.

7 ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ…

8 ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ… Tip: Add your own speaker notes here.

9 ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ… Tip: Add your own speaker notes here.

10 ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ ?

11 ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ ?

12 ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ ?

13 ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ…

14 ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ…

15 ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ…

16 ΓΙΑΤΙ ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ;

17 ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (Τι έχει επιτέλους αυτό το μητρικό γάλα; )
ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (Τι έχει επιτέλους αυτό το μητρικό γάλα; ) Νερό: Το μεγαλύτερο μέρος του. Γι’ αυτό, ακόμα και στις πιο ζεστές μέρες δεν υπάρχει ανάγκη για λήψη άλλων υγρών από το μωρό. Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες του μητρικού είναι ιδανικές για το μωρό και απορροφώνται πολύ εύκολα από το πεπτικό, χωρίς να επιβαρύνουν το ήπαρ και τα νεφρά. Πρωτεΐνες είναι τα πιο πολυάριθμα και σπουδαία μόρια του οργανισμού  σ’ αυτές ανήκουν τα αντισώματα και τα ένζυμα… Tip: Add your own speaker notes here.

18 ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (Τι έχει επιτέλους αυτό το μητρικό γάλα; )
ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (Τι έχει επιτέλους αυτό το μητρικό γάλα; ) Υδατάνθρακες: Λακτόζη: Κύρια πηγή ενέργειας για το μωρό μετά το λίπος. Το μητρικό γάλα περιέχει και το ένζυμο λακτάση που βοηθά στη διάσπαση της λακτόζης και κάνει το μητρικό γάλα πιο εύπεπτο! Παράγοντας bifidus: Υδατάνθρακας που ευνοεί την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο του μωρού, τα οποία εμποδίζουν άλλα, βλαβερά βακτήρια να εγκατασταθούν εκεί. Tip: Add your own speaker notes here.

19 ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (Τι έχει επιτέλους αυτό το μητρικό γάλα; )
ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (Τι έχει επιτέλους αυτό το μητρικό γάλα; ) Λίπος: Αποτελεί την κυριότερη πηγή ενέργειας για το μωρό Σημαντική πηγή ενέργειας για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Είναι σημαντικό για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E και K). Πολυακόρεστα κυρίως λίπη μακράς αλύσου που είναι πιο εύπεπτα σε σχέση με τα λίπη του αγελαδινού γάλακτος. Περιέχει και το ένζυμο λιπάση που διασπά τα λίπη, κάνοντας έτσι το μητρικό γάλα πιο εύπεπτο. Tip: Add your own speaker notes here.

20 ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (Τι έχει επιτέλους αυτό το μητρικό γάλα; )
ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (Τι έχει επιτέλους αυτό το μητρικό γάλα; ) Ορμόνες και πολλούς άλλους παράγοντες σημαντικούς για την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού. Εκτός από τα παραπάνω, το μητρικό γάλα περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αλλά και ζωντανά κύτταρα  μια σταγόνα γάλακτος περιέχει εκατομμύρια ζωντανά κύτταρα κυρίως για την άμυνα του οργανισμού : έτοιμα αντισώματα, φαγοκύτταρα τα οποία δρουν άμεσα στα σημεία φλεγμονής Tip: Add your own speaker notes here.

21

22 Είναι ζωντανό!!! Στο τροποποιημένο για ανθρώπινα βρέφη αγελαδινό γάλα
δεν θα μπορέσουν ποτέ να προστεθούν ζωντανά κύτταρα, ούτε να έχει τέτοια σύσταση που να το κάνει να διαφοροποιείται κάθε στιγμή ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του βρεφικού οργανισμού.

23

24 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ
Αποδεδειγμένα προστατεύει από : Ωτίτιδες Λοιμώξεις του αναπνευστικού Γαστρεντερίτιδες Οξεία Λεμφοβλαστική Αναιμία Σύνδρομο Αιφνιδίου Βρεφικού Θανάτου

25 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ
Επίσης υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως : Συμβάλλει σε αύξηση των επιδόσεων στο σχολείο Προστατεύει από παχυσαρκία και μεταβολικά νοσήματα (καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη) Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ατοπικών παθήσεων (άσθμα, ατοπική δερματίτιδα) Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παιδιατρικών καρκίνων Tip: Add your own speaker notes here.

26 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ:
Αποδεδειγμένα : Βοηθάει στην απώλεια βάρους μετά τον τοκετό Προσφέρει αντισυλληπτική προστασία για ένα διάστημα μετά τον τοκετό (υπό προϋποθέσεις) Προστατεύει από την οστεοπόρωση Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

27 τα οφέλη για τη μαμά είναι αθροιστικά, δηλαδή για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θηλάσει συνολικά όλα της τα παιδιά, τόσο αυξημένα είναι τα ποσοστά προστασίας που προσφέρει ο θηλασμός

28 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ:
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι : Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών Μείωση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτης τύπου ΙΙ) Ενισχύει το δέσιμο μητέρας-παιδιού Tip: Add your own speaker notes here.

29 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:
Μείωση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς μειώνονται οι νόσοι σε μητέρες και παιδιά και στον μελλοντικό πληθυσμό της χώρας γενικότερα. Μείωση του οικονομικού κόστους για διατροφή αγελάδων από τις οποίες παράγεται το εξανθρωποποιημένο γάλα. Μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου στο οποίο συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό η εκτροφή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων.

30 Ο μαστός είναι αδένας και η λειτουργία του είναι να παράγει γάλα για να θρέψει τους απογόνους μας.

31 ΜΑΣΤΙΚΟΣ Ή ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΔΕΝΑΣ
Είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα με το οποίο κατατάσσονται οι άνθρωποι στην τάξη των θηλαστικών. Στους άνδρες παραμένει ανενεργός. Στις γυναίκες υφίσταται πλήθος αλλαγών στη μορφή και τη λειτουργία του, κυρίως στις περιόδους της εφηβείας, της κύησης, της γαλουχίας και της εμμηνόπαυσης.

32 ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ : Το δέρμα Το στρώμα Το αδενικό παρέγχυμα
Συνδετικός ιστός Λιπώδης ιστός (λίπος) Αιμοφόρα αγγεία Λεμφαγγεία Νεύρα Το αδενικό παρέγχυμα Αγωγοί Λοβοί Κυψελίδες

33

34 ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;
ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ; Παγκόσμιος οργανισμός υγείας (ΠΟΥ-WHO): «Αποκλειστικός θηλασμός για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους και από εκεί και μετά μαζί με συμπληρωματικές στερεές τροφές, τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και για όσο ακόμα είναι επιθυμητό από τη μητέρα και το παιδί» Δεν υπάρχει άνω όριο για τη συνέχιση του θηλασμού

35 ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;
ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ; Τα οφέλη του θηλασμού συνεχίζονται και στη νηπιακή ηλικία. Το γάλα είναι πλήρης τροφή από άποψη περιεκτικότητας θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα, λιπαρά απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου) για όσο καιρό συνεχίζεται η γαλουχία και η σύστασή του προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού που θηλάζει.

36

37 ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;
ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ; διαφορετική είναι η σύσταση του γάλακτος που παράγει η μητέρα πρόωρου βρέφους, νεογνού που έχει γεννηθεί σε τελειόμηνη κύηση, μωρού που έχει ξεκινήσει τις στερεές και νηπίου η σύσταση αλλάζει από γεύμα σε γεύμα, μεταξύ ημέρας και νύχτας, σε περιόδους που η μαμά ή το μωρό έχουν προσβληθεί από κάποια ίωση το γάλα περιέχει αντισώματα ειδικά για τη συγκεκριμένη ίωση το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου φτάνει σε πλήρη ωριμότητα γύρω στα έξι έτη της ηλικίας του

38 ΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΑΛΑ;

39 ΕΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΑΛΑ;
Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις υποπλασίας του μαστού, όλες οι γυναίκες μπορούν να παράξουν επαρκή ποσότητα γάλακτος για να θρέψουν το μωρό τους. Μαμάδες διδύμων-τριδύμων μπορούν να θηλάσουν αποκλειστικά τα μωρά τους. Μία μαμά μπορεί να θηλάζει μαζί το νεογέννητό της και το μεγαλύτερο παιδάκι της

40 ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Το γάλα αυξάνεται όταν αυξάνεται το ερέθισμα που το ίδιο το μωρό δίνει στο στήθος θηλάζοντας!

41 ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ… 
Μη θηλάζεις κατά τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού, γιατί δεν έχεις ακόμα γάλα…(αλλά πάρε χάπι!) Θήλασε 10 λεπτά από το ένα στήθος, έπειτα 10 λεπτά από το άλλο… (1 δευτερόλεπτο παραπάνω και το ‘χασες) Θήλασε όπως παραπάνω, έπειτα δώσε στο παιδί ‘συμπλήρωμα’ ξένου γάλακτος, ώστε να βεβαιωθείς ότι χόρτασε… (μπορείς να ζυγίσεις και το παιδί μετά) Θήλασε το μωρό σου κάθε τρείς ή τέσσερις ώρες, όχι συχνότερα… (κάνε το ίδιο και στο δικό σου στομάχι) Άφησε το μωρό σου να κλαίει και μην το παίρνεις συνέχεια αγκαλιά, για να μην ‘κακομάθει’… (δε θα μας κάνει και ό,τι θέλει) Δώσε στο παιδί τσάι ή νερό… (δεν πεινούσε, διψούσε) Σταμάτησε να θηλάζεις το παιδί, εάν χρειάζεται να πάρεις κάποιο φάρμακο, όπως παυσίπονο, αντιβίωση κ.ά. Μη θηλάζεις μετά τους έξι μήνες της ζωής του μωρού, δεν του προσφέρεις τίποτα… (τώρα και με ημερομηνία λήξης)

42 ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Σε λίγες περιπτώσεις δεν επιτρέπεται ο θηλασμός Ιος ΗIV Φαινυλκετονουρία Ηπατίτιδα Β (μπορεί να θηλάσει μετά από εμβολιασμό και θεραπεία της μαμάς, δηλαδή σε 2-3 μέρες μετά τον τοκετό)

43 Σας ευχαριστώ! 


Κατέβασμα ppt "Θηλασμός – Θηλαστικά Mammalis < Mamma Κάρολος Λιναίος, 1758"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google