Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιστοσελιδα Eπιχειρηματικου Oδηγου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιστοσελιδα Eπιχειρηματικου Oδηγου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιστοσελιδα Eπιχειρηματικου Oδηγου
Πτυχιακη εργασΙα των φοιτητΩν: ΤζιμΙκαΣ ΔΗμητραΣ - ΑΜ : 3164 Τσομπασιδη ΛΑζαρου - ΑΜ : 2869

2 Περιεχομενα: Εισαγωγή Θέμα της πτυχιακής εργασίας Δομή της εργασίας
Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) Wordpress Η ιστοσελίδα Προβλήματα, σκέψεις & συμπεράσματα

3 Εισαγωγη Με την πάροδο των ετών και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι δυνατότητες των web browsers και των σελίδων που μπορούσαν να υποστηρίξουν αναπτύχθηκαν ραγδαία. Από απλές και κοινότοπες HTML σελίδες, τώρα έχουμε δυναμικές ιστοσελίδες, που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με τους χρήστες σε τακτά χρονικά διαστήματα και την ανάκτηση συγκεκριμένων πληροφοριών από τη βάση δεδομένων. Ένα από τα βασικότερα εργαλεία, του σύγχρονου web design, είναι τα CMS (Content Management System – Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου), τα οποία επιτρέπουν στο χρήστη να δημιουργήσει και να τροποποιήσει το περιεχόμενο και τις πληροφορίες που διαθέτει μια δυναμική ιστοσελίδα όπως αυτή που υλοποιήσαμε.

4 ΘΕμα & σκοπΟΣ τηΣ πτυχιακησ εργασιασ
Το αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η Σχεδίαση και Ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού επιχειρηματικού οδηγού του νομού Σερρών, με χρήση της πλατφόρμας Wordpress, ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης περιεχομένου CMS (Content Management System). Η ιστοσελίδα αφορά την αναζήτηση ή την καταχώρηση μιας επιχείρησης με βάση την κατηγορία στην οποία ανήκει ή την υποκατηγορία ή ακόμα και με το όνομα της επιχείρησης. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να μάθουμε για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας ιστοσελίδας χρησιμοποιώντας το εργαλείο Wordpress και η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του. Επίσης, η επεξήγηση κάποιων βασικών γλωσσών προγραμματισμού που απαιτούνται για την δημιουργία ιστοσελίδων όπως PHP, MySQL.

5 ΔομΗ τηΣ εργασΙαΣ Σε πρώτη φάση έρχεται η μελέτη. Ξεκινώντας από τα CMS, τις δυνατότητές τους και τις κατηγορίες με βάση τις οποίες διαχωρίζονται. Έπειτα ζυγίσαμε τα υπέρ και τα κατά του καθενός. Ακολούθως, αναλύσαμε τα κριτήρια με βάση τα οποία, οδηγηθήκαμε στην επιλογή του Wordpress, αντί των υπολοίπων CMS. Επόμενο μας βήμα, η μελέτη των δυνατοτήτων που μας προσφέρει. Εν συνεχεία αναπτύξαμε τη δομή και την αρχιτεκτονική στην οποία βασίζεται το Wordpress. Σε δεύτερη φάση ξεκινάει η συλλογή των πληροφοριών που αφορούν τις επιχειρήσεις του νομού και η καταχώρηση τους σε μια βάση δεδομένων με την οποία θα επικοινωνεί με την ιστοσελίδα, απ’ όπου και θα αντλεί τις πληροφορίες αυτές. Τρίτη φάση. Εξάσκηση στην πλατφόρμα του Wordpress. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήσαμε τον XAMPP server, ούτως ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε σε τοπικό επίπεδο την πλατφόρμα. Φάση τέταρτη. Υλοποίηση της ιστοσελίδας. Αφού λοιπόν εξοικειωθήκαμε με πολλά από τα εργαλεία και τις δυνατότητες που μας προσφέρει το Wordpress, προχωρήσαμε στην υλοποίηση της ιστοσελίδας σε διαδικτυακό επίπεδο με τη χρήση ενός δωρεάν φιλοξενιτή.

6 ΣυστΗματα ΔιαχειρισηΣ ΠεριεχομΕνου (CMS) “Ορισμοσ και χρησιμοτητα”
Το Content Management System (CMS) είναι μία μορφή λογισμικού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που αυτοματοποιεί τις διαδικασίες δημιουργίας, οργάνωσης, ελέγχου και δημοσίευσης περιεχομένου σε μία πληθώρα μορφών. Τα περισσότερα CMS έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν περιεχόμενο στις εξής μορφές: κείμενα, εικόνες, βίντεο, java animation, πρότυπα σχεδίασης, βάσεις δεδομένων κ.α. Πολλές φορές ένα CMS επιτρέπει και την ομαδική δημιουργία κειμένων και άλλου υλικού, για αυτό συχνά χρησιμοποιείται,για παράδειγμα, στα εκπαιδευτικά προγράμματα πολλών εταιριών. Τα CMS χρησιμοποιούνται συχνά και για την αποθήκευση, τον έλεγχο, την διαχείριση και την δημοσίευση εκδόσεων, ο προσανατολισμός των οποίων εξαρτάται από τον φορέα, στον οποίο ανήκει το περιεχόμενο. Έτσι, μπορεί οι εκδόσεις αυτές να αποτελούνται από ειδησεογραφικά άρθρα, εγχειρίδια λειτουργίας, τεχνικά εγχειρίδια, οδηγίες πωλήσεων έως και εμπορικό διαφημιστικό υλικό.

7 Συστηματα ΔιαχειρισηΣ Περιεχομενου (CMS) “Δυνατοτητεσ”
Βάση Δεδομένων Περιεχομένου Βάση Δεδομένων Ατόμων Βάση Διαχείρισης Χρηστών Πληροφοριακή Αρχιτεκτονική (Information Architecture- IA) Σχεδίαση Παρουσίασης: Δημιουργία Περιεχομένου: Εργαλεία Ροής: Φόρμες Βάσεων Δεδομένων: Εργαλεία Αναζήτησης: Εργαλεία Ενσωμάτωσης: Αναφορές Ιστοσελίδας:

8 Συστηματα ΔιαχειρισηΣ ΠεριεχομΕνου (CMS) “Ειδη & ΚατηγοριεΣ”
Με βάση το είδος του παρόχου: Commercial: Open Source: Managed Open Source Με βάση το χώρο αποθήκευσης και διαχείρισης: Application Service Provider (ASP)  Mε παροχή άδειας (Licensed)

9 Συστηματα ΔιαχειρισηΣ ΠεριεχομΕνου (CMS) “Κριτηρια επιλογηΣ”
Open Source ή Commercial ASP ή Licensed Χρήστες-Συντάκτες Περιεχομένου Είδη Περιεχομένου Μονάδα Συσχετιζόμενων Συστημάτων Αναφορές Επανασχεδίαση ή Μετακίνηση Πολυπλοκότητα Εμφάνισης

10 Wordpress “Λιγα λογια για την ιστορια του”
Το Wordpress γεννήθηκε από την επιθυμία για ένα κομψό, καλά δομημένο, προσωπικό σύστημα εκδόσεων χτισμένο σε PHP και MySQL και σύμφωνα με την άδεια GPLv2 (ή νεότερη έκδοση). Είναι η επίσημη διάδοχος του b2 / cafelog. Το Wordpress είναι φρέσκο λογισμικό, αλλά οι ρίζες και η ανάπτυξή του μας πάει πίσω στο Είναι ένα ώριμο και σταθερό προϊόν, το οποίο με γνώμονα την εμπειρία του χρήστη και τα web standards μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο εκεί έξω. Βραβεύσεις Το 2007, το WordPress κέρδισε ένα βραβείο για Ανοικτού κώδικα ΣΔΠ από την Packt. Το 2009, κέρδισε ξανά το ίδιο βραβείο. To 2010, κέρδισε το βραβείο «Hall of Fame» στην κατηγορία ΣΔΠ στα Βραβεία Ανοικτού Κώδικα. Εκδόσεις Σχεδόν όλες οι εκδόσεις του WordPress έχουν λάβει το όνομά τους, από γνωστούς μουσικούς της Jazz, αρχίζοντας από την έκδοση 1.0.

11 Wordpress “ΔυνατότητεΣ”
Πρόσθετα (plugins) Τα πρόσθετα είναι σπουδαία εργαλεία τα οποία επεκτείνουν τη λειτουργικότητα του Wordpress. Ο πυρήνας του Wordpress είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να ενισχύει την ευελιξία και να ελαχιστοποιεί την άχρηστη παραγωγή κώδικα. Θέματα (themes) Ουσιαστικά, ένα θέμα στο Wordpress είναι το ‘δέρμα’ του ιστολογίου, δηλαδή το πώς είναι εμφανισιακά. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό, διότι κάτι τέτοιο υπονοεί ότι μόνο ο σχεδιασμός αλλάζει. Τα θέματα παρέχουν περισσότερο έλεγχο σχετικά με την όψη, την εμφάνιση και την παρουσίαση του υλικού της ιστοσελίδας μας. Widgets Δεν υπάρχει αντίστοιχη ονομασία στα ελληνικά για τα widgets. Μπορούμε να τα περιγράψουμε ως μικροεφαρμογές, οι οποίες ενίοτε αποτελούνται από μια ή δυο γραμμές κώδικα. Ρόλοι χρηστών Το Wordpress χρησιμοποιεί την ιδέα των ρόλων, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας να ελέγχει και να υποδεικνύει τι μπορούν οι χρήστες να κάνουν και τι όχι.

12 Wordpress “Δομη & αρχιτεκτονικη”
Η δομή των φακέλων wp_commentmeta – πληροφορίες σχετικά με τα σχόλια (ώρα, κλπ) Φάκελος εφαρμογών (Application Directory) wp_linkt – πληροφορίες σχετικά με τους συνδέσμους Αρχεία πυρήνα (core files), όπως: -settings.php”, ”wp-config. php”, κά. wp_options – οι διάφορες επιλογές του χρήστη /wp-admin (λειτουργεί σαν ένα mini-site για να ελέγχει την εφαρμογή με το δικό του css) wp_postmeta – πληροφορίες σχετικά με τις αναρτήσεις wp_posts – το περιεχόμενο των αναρτήσεων και των σελίδων /wp-includes (περιλαμβάνει τις κλάσεις, τις βιβλιοθήκες, scripts, εικόνες). wp_terms – οι κατηγορίες των σελίδων και των αναρτήσεων /wp-content (περιλαμβάνει τα πρόσθετα, τα θέματα και ότι έχει να κάνει με το περιεχόμενο). wp_term_relationships – ο συσχετισμός των αναρτήσεων με τις κατηγορίες wp_terms_ taxonomy – η ιεραρχία των κατηγοριών, συνδέσμων, κλπ. Η δομή της Βάσης Δεδομένων wp_usermeta – πληροφορίες για τους εγγεγραμμένους χρήστες wp_comments – καταχωρούνται στον ομώνυμο πίνακα της βάσης wp_users – η λίστα των χρηστών

13 “Η Ιστοσελίδα” [Συλλογη πληροφοριων]
Πρώτη μας σκέψη ήταν να επισκεφθούμε το επιμελητήριο Σερρών, με σκοπό, την επίλυση ερωτημάτων που αφορούν την συγκέντρωση των στοιχείων των επιχειρήσεων, αλλά και την επιβεβαίωση ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, τέτοιου είδους πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας. Πράγματι, οι υπεύθυνοι του επιμελητηρίου μας διαβεβαίωσαν πως δεν τίθεται θέμα όσον αφορά την δημοσίευση τέτοιων στοιχείων στην σελίδα μας, εφόσον έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο επισήμως, όπου και μας παρέπεμψαν για την αναζήτηση μας. Μια επιπλέον πηγή την οποία και συμβουλευτήκαμε ως επί το πλείστον, είναι υπάρχοντες οδηγοί πόλης είτε έντυποι είτε ηλεκτρονικοί.

14 Η Ιστοσελιδα “Τα εργαλεια που χρησιμοποιησαμε” [ΕξυπηρετητηΣ biz.nf]
Η ιστοσελίδα biz.nf, αποτελεί, ένα δωρεάν φιλοξενητή(free hoster) ιστοσελίδων. Παρέχει δωρεάν subdomain κι έτσι χωρίς κάποιο επιπρόσθετο κόστος, φιλοξενεί την ιστοσελίδα μας στον εξυπηρετητή (server) του. Ωστόσο αποκτώντας ένα επί πληρωμή πακέτο, αποκτάτε αυτόματα πρόσβαση σε πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Ο πίνακας ελέγχου, μας προσφέρει ολοκληρωμένη πρόσβαση αλλά και διαχείριση του φιλοξενητή (server). Στο δωρεάν πακέτο, προσφέρει υπηρεσίες FTP, διαχείριση βάσεων δεδομένων της σελίδας που θα φιλοξενήσει, αλλά και πρόσβαση σε προχωρημένες ρυθμίσεις για τον server.

15 Η Ιστοσελιδα “Τα εργαλεια που χρησιμοποιησαμε”(II) [Διαχειριστησ αρχειων Filezilla]
O FileZilla είναι μια, ελεύθερου λογισμικού, cross-platform, εφαρμογή FTP, που αποτελείται από τον FileZilla Client και τον FileZilla Server. Η εφαρμογή του client, είναι διαθέσιμη για Windows, Linux και Mac OS X. Η εφαρμογή του server είναι διαθέσιμη μόνο για τα Windows. Ο Client υποστηρίζει FTP, SFTP και FTPS (FTP μέσω SSL / TLS). Υποστήριξη για SFTP (SSH File Transfer Protocol), το οποίο χρησιμοποιείται για το διαμοιρασμό αρχείων σε ένα δίκτυο, δεν παρέχει ο FileZilla Server.

16 Η Ιστοσελιδα “Τα εργαλεια που χρησιμοποιησαμε”(ΙΙΙ) [Διαχειριστησ βΑσεων PhpMyAdmin]
To phpMyAdmin είναι ένα εργαλείο, ανοικτού λογισμικού, γραμμένο σε PHP, που προορίζεται , για τη διαχείριση βάσεων δεδομένων, που έχουμε μέσω του Web. Το phpMyAdmin υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα ενεργειών σε MySQL και MariaDB. Συχνά χρησιμοποιούμενες λειτουργίες όπως, διαχείριση βάσεων δεδομένων, πίνακες, στήλες, σχέσεις, ευρετήρια, χρήστες, δικαιώματα κ.λ.π, μπορούν να εφαρμοσθούν μέσω της διεπαφής χρήστη, ενώ εξακολουθεί να παρέχει τη δυνατότητα άμεσης εκτέλεσης οποιασδήποτε δήλωσης SQL.

17 Η Ιστοσελιδα “Τα εργαλεια που χρησιμοποιησαμε” (IV) [Χρηση των γλωσσων MySQL & PHP]
Η MySQL είναι ένα σχεσιακό σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (RDBMS), το οποίο έχει περισσότερα από 6 εκατομμύρια εγκαταστάσεις. Τα αρχικά MySQL μεταφράζονται σε "My Structured Query Language". Το πρόγραμμα λειτουργεί ως διακομιστής παροχής πρόσβασης πολλών χρηστών σε μια σειρά από βάσεις δεδομένων. Η PHP ,ακρωνύμια των λέξεων Hypertext PreProcessor, είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη, ανοικτού κώδικα, γενικού σκοπού, γλώσσα σεναρίων που είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την ανάπτυξη ιστού και μπορεί να ενσωματωθεί στην HTML.

18 Η Ιστοσελιδα “Η δομη τησ ιστοσελιδασ”
Η Ιστοσελιδα “Η δομη τησ ιστοσελιδασ” H δομή της ιστοσελίδας μας χωρίζεται σε 3 άξονες: Οι σελίδες του μενού πλοήγησης Αρχική, Επικοινωνία, Καταχώρηση επιχείρησης, Διαχείριση Λογαριασμού & Εγγραφή Οι σελίδες πληροφοριακού χαρακτήρα για τον Νομό Σερρών Ιστορία του νομού, Αξιοθέατα και μουσεία & Τοπικά Εδέσματα Οι σελίδες που παρουσιάζουν τα στοιχεία της εκάστοτε επιχείρησης στις αναζητήσεις των χρηστών)

19 Η Ιστοσελιδα “Τα προσθετα που χρησιμοποιησαμε”
Η Ιστοσελιδα “Τα προσθετα που χρησιμοποιησαμε” Τα πρόσθετα που χρησιμοποιήσαμε στην ιστοσελίδα μας συνοψίζονται ως εξής: Profile Builder: πρόκειται για το εργαλείο που μας προσφέρει έτοιμες φόρμες για την εγγραφή, την σύνδεση του χρήστη, την ανάκτηση χαμένου κωδικού κ.α. με δυνατότητα παραμετροποίησης τους , προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Formidable Forms: αφορά την κατασκευή φορμών από την αρχή και την παραμετροποίηση τους προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήθηκε για τις σελίδες (Επικοινωνία & Καταχώρηση Επιχείρησης)

20 Η Ιστοσελιδα “Τα προσθετα που χρησιμοποιησαμε”(II)
Contact Form DB: αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο αποθηκεύει & προβάλλει τις καταχωρήσεις που προέρχονται από τις υποβολές στοιχείων στις φόρμες του διαδικτυακού τόπου, από τους χρήστες. Ajax Search Lite: αφορά την αναζήτηση στοιχείων εντός του ιστοτόπου μέσω μπάρας αναζήτησης, αλλά και τις παραμετροποιήσεις που προσφέρει για τον καθορισμό των κριτητρίων και του τρόπου αναζήτησης των στοιχείων αλλά και του τρόπου παρουσίασης των αποτελεσμάτων.

21 Η Ιστοσελιδα “Τα προσθετα που χρησιμοποιησαμε”(III)
Cookie Notice: πρόκειται για εργαλείο προβολής του γνωστού πλέον μηνύματος προειδοποίησης του χρήστη, για την χρήση cookies από τον ιστότοπό μας. Duplicate Post: αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο μας προσφέρει επιπρόσθετες δυνατότητες στην διαχείριση των άρθρων της ιστοσελίδας όπως: Clone(«Κλωνοποίηση» του τρέχοντος άρθρου), New Draft(Αντιγραφή του παρόντος άρθρου και μεταφορά του σε νέο προσχέδιο) κ.α. Beaver Builder: αποτελεί live σχεδιαστή, όπου τις όποιες αλλαγές πραγματοποιήσουμε στην σχεδίαση, τις βλέπουμε κατ’ ευθείαν πριν καν τις δημοσιεύσουμε, εν αντιθέσει με τον σχεδιαστή του Wordpress.

22 Η Ιστοσελιδα “Τα προσθετα που χρησιμοποιησαμε”(IV)
Easy WP SMTP: το πρόσθετο αυτό μας δίνει την δυνατότητα διαχείρισης των ρυθμίσεων του SMTP με βάση τα στοιχεία του παρόχου φιλοξενίας της ιστοσελίδας μας για τον καθορισμό server. Insert PHP: το πρόσθετο αυτό μας δίνει την δυνατότητα διαχείρισης & διαμόρφωσης του PHP κώδικα, των υποσέλιδων της ιστοσελίδας μας.

23 Η Ιστοσελιδα “Οι μικροεφαρμογεσ (widgets) που χρησιμοποιησαμε”
Widget Καιρού από την ιστοσελίδα Accuweather.com Widget για αναζήτηση του Τ.Κ. αλλά και των εφημερευόντων φαρμακείων σε όλον τον νομό Το πρόσθετο Ajax Search Lite ως widget Και ένα widget το οποίο κατασκευάσαμε εμείς και το οποίο αφορά τα δρομολόγια των αστικών αλλά και υπεραστικών του νομού. Και την login form του προσθέτου Profile Builder

24 Προβληματα, σκεψεισ & συμπερασματα (Ι)
Κατά την διάρκεια της ανάπτυξης της ιστοσελίδας μας, αντιμετωπίσαμε ορισμένα προβλήματα, τα οποία μας κόστισαν και σε χρόνο και σε κόπο. Αρχικά, τεθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα σφάλμα, το οποίο και προέκυψε κατά την ανάκτηση, των αρχείων sql με τα queries, από το backup το οποίο και λάβαμε για λόγους ασφαλείας, ωστόσο αποτέλεσε σκόπελο, κοστίζοντας μας σε χρόνο και σε κόπο. Το έτερο πρόβλημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν η κωδικοποίηση των χαρακτήρων στην εμφάνιση των στοιχείων μιας οιασδήποτε επιχείρησης, όπως ήταν καταχωρημένα στην βάση δεδομένων της ιστοσελίδας και αντλούνταν και εμφανίζονταν με τη χρήση κώδικα Php. Το σφάλμα εντοπίστηκε στον κώδικα Php, το οποίο και διορθώθηκε, παραμετροποιώντας καταλλήλως, τον κώδικα Php.

25 Προβληματα, σκεψεισ & συμπερασματα (ΙΙ)
Από την στιγμή, που αναλάβαμε, την πτυχιακή, η πρώτη μας σκέψη ήταν, το πως θα επιτύχουμε, όσο το δυνατόν, ορθότερη παρακολούθηση της ροής της αγοράς και τον συγχρονισμό των καταχωρημένων στοιχείων και των επιχειρήσεων, με τον ρυθμό, με τον οποίο η ροή αυτή μπορεί να αλλάξει, καθώς όλα είναι ρευστά, σε μια χώρα με ασταθή οικονομία, όπως η δική μας, η οποία οδηγεί σε κλείσιμο των επιχειρήσεων. Βασική μας επιθυμία, είναι η ανάπτυξη ενός τρόπου, ελέγχου αυτής της ροής, αλλά και του ρυθμού της και γενικότερα, η συνέχιση της ενασχόλησής μας, με το web design καθώς, από το πρώτο μας λεπτό, μέχρι και αυτήν τη στιγμή, μόνο μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε, καθώς όταν αναλάβαμε αυτό το θέμα και οι 2 αποτελούσαμε, “tabula rasa”, άγραφα χαρτιά δηλαδή, καθώς οι γνώσεις μας στο Wordpress ήταν μηδαμινές, αντιμετωπίζοντας το όλο αυτό σαν μια πρόκληση.


Κατέβασμα ppt "Ιστοσελιδα Eπιχειρηματικου Oδηγου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google