Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία Θρησκευτικών Μάθημα 12. Διάταγμα των Μεδιολάνων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία Θρησκευτικών Μάθημα 12. Διάταγμα των Μεδιολάνων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία Θρησκευτικών Μάθημα 12. Διάταγμα των Μεδιολάνων
Ομάδα: Αγία Πεντάδα Ισαβέλλα Παπαδοπούλου Ειρήνη Σεργεντάνη Ήλις Σοφιανού Ευίνα Τσιχριντζή Δανάη Φιλιπποπούλου

2 Ερώτηση: Να συζητήσετε στην τάξη, με τη βοήθεια του καθηγητή σας, το πόσο στενά συνδέονται ο ρατσισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός και η κοινωνική βία. Να αναζητήσετε παραδείγματα από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Να έχετε υπόψη σας στη συζήτηση αυτή ότι ο Ορθόδοξη Εκκλησία το 1878 καταδίκασε τον εθνοφυλετισμό των ορθόδοξων χωρών ως αίρεση, με απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

3 Απάντηση: Ο όρος ρατσισμός στην κυριολεκτική του χρήση σημαίνει το μίσος ή τον φόβο για άτομα που ανήκουν σε φυλές διαφορετικές από τη δική μας, καθώς και την εχθρική ή και υποτιμητική στάση απέναντί τους, τους συστηματικούς περιορισμούς και τις διακρίσεις εις βάρος τους.

4 Φανατισμός (fanum=ιερό) γενικά ονομάζεται η αποκλειστική και με πάθος προσπάθεια επιβολής των ιδεών ενός ατόμου ή μιας ιδεολογίας. Ο φανατικός δεν ανέχεται αντίθετες απόψεις και είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει βία για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του.

5 Για να ικανοποιηθεί το αίτημα της ανεξιθρησκίας σε παγκόσμια κλίμακα πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα βήματα. Παρόλο που στις μέρες μας οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες είναι μία πραγματικότητα στις ευρωπαϊκές χώρες και η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων σέβεται την θρησκευτική πίστη και τις επιλογές του καθενός δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις άλλες ηπείρους, όπως η Ασία και η Αφρική.

6 Εκεί η άγνοια και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την ύπαρξη προκαταλήψεων και συνεπώς την εμφάνιση του φαινομένου του ρατσισμού. Οι εκφραστές αυτών των ρατσιστικών ιδεών συχνά για να τις δικαιολογήσουν αναφέρονται σε θρησκευτικές αντιλήψεις που πιθανόν να έχουν υιοθετήσει.

7 Έτσι γίνονται εκφραστές ενός θρησκευτικού φανατισμού
Έτσι γίνονται εκφραστές ενός θρησκευτικού φανατισμού. Ο θρησκευτικός φανατισμός έχει πολλές μορφές:  θρησκοληψία (σχολαστική τήρηση θρησκευτικών εντολών με δεισιδαιμονικά και ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά), πουριτανισμός(άκριτη αυστηρότητας στην ηθική καθαρότητα),    συντηρητισμός(προσκόλληση στο παρελθόν) ή  προσηλυτισμός (στρατολόγηση οπαδών με δόλια μέσα).  η θεοκρατία (διοίκηση του κράτους με θρησκευτικούς νόμους) ή ο θρησκευτικός επεκτατισμός (με κάθε μέσον προσπάθεια επέκτασης μιας θρησκείας, όπως συνέβη με τον Ισλαμισμό).  Ο θρησκευτικός φανατισμός συχνά εκδηλώνεται με τη χρήση βίας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι διωγμοί των χριστιανών σε περιοχές της Συρίας, της Αφρικής και της Μ Ανατολής.

8 Σύγχρονοι διωγμοί Χριστιανών
Ο Χριστιανισμός δέχεται τα τελευταία χρόνια πολλαπλές επιθέσεις ιδιαίτερα σε χώρες όπου κυριαρχούν φανατικοί ισλαμιστές με αποτέλεσμα τα θύματα – Χριστιανοί  να αυξάνονται κάθε  χρόνο. Βεβαίως όταν μιλάμε για εξτρεμιστές ισλαμιστές πρέπει να αντιληφθούμε πως μιλάμε για την πλέον ακραία έκφραση Θρησκευτικού φανατισμού που δεν τιθασεύεται ούτε με διάλογο, ούτε με κατανόηση ακριβώς γιατί οι δαιδαλώδεις μηχανισμοί – καθοδηγητές, έχουν καταφέρει να ελέγχουν το νου και την συνείδηση αυτών των ακραίων στοιχείων με συνέπεια να είναι τυφλά όργανά τους. Στην ετήσια έκθεσή της για τις 50 χώρες που πρωτοστατούν σε επιθέσεις - διωγμό των χριστιανών, η οργάνωση «Open Doors», πιστοποίησε ότι διπλασιάστηκαν οι θάνατοι των χριστιανών το 2013 καθώς έχουμε 2123 δολοφονίες χριστιανών έναντι 1201 το 2012. Μόνο στη Συρία, καταγράφηκαν επίσημα 1213 ανθρωποκτονίες κατά χριστιανών, μόνο τον τελευταίο χρόνο.

9 Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτός από τις εκτελέσεις, οι χριστιανοί είναι θύματα διακρίσεων, φυλακίσεων, επιθέσεων, σεξουαλικών κακοποιήσεων και εκτοπισμών από διάφορες χώρες μόνο και μόνο γιατί εξασκούν την πίστη τους. Η πλέον εχθρική προς τους Χριστιανούς χώρα  εμφανίζεται σ΄ αυτήν την έκθεση να είναι η Βόρεια Κορέα όπου με χριστιανοί βρίσκονται έγκλειστοι σε στρατόπεδα κράτησης για εγκλήματα όπως η κατοχή μιας Βίβλου, ή το ότι πηγαίνουν εκκλησία ή ότι διαδίδουν την πίστη τους. Οι χριστιανοί συχνά πλήρωσαν με τη ζωή τους την πίστη τους. Επίσκοποι και καλόγριες απήχθησαν, πολιτικός αρχηγός βασανίσθηκε ως θανάτου, χριστιανικά χωριά κατελήφθησαν, εκκλησίες καταστράφηκαν και ομαδικοί τάφοι χριστιανών ανακαλύφθηκαν στην πόλη Saddad.

10 Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί εκδηλώσεις βίας και κατά των μουσουλμάνων από χριστιανούς στην Ευρώπη. Δυστυχώς υπάρχουν και ορθόδοξοι χριστιανοί που συγχέουν την πιστή με το φανατισμό. Αυτοί οι άνθρωποι ξεχνάνε ότι ο φανατισμός κάθε είδους είναι ξένος προς την ορθόδοξη πίστη. Ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της ελευθερίας και της αγάπης. Αυτό φαίνεται από τη στάση του Χριστού , των Αποστόλων και των Πατέρων της εκκλησιάς.

11  Ο εθνοφυλετισμός είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλαιπώρησε σημαντικά την Εκκλησία μας. Προέκυψε στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην νεότερη εποχή, με κίνητρο την δημιουργία εθνικών και φυλετικών Εκκλησιών αντί τοπικών Εκκλησιών. Ο εθνοφυλετισμός καταδικάστηκε με απόφαση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης το 1878 ως αίρεση. Η απόφαση του Πατριαρχείου ήταν απόλυτα σωστή καθώς η Ορθοδοξία είναι μια πανανθρώπινη πίστη που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους άσχετα από τη φυλή, το φύλο, την καταγωγή, το χρώμα.

12 Πηγές:


Κατέβασμα ppt "Εργασία Θρησκευτικών Μάθημα 12. Διάταγμα των Μεδιολάνων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google