Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα Metabolomics δείκτης ποιότητας εμβρύων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα Metabolomics δείκτης ποιότητας εμβρύων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα Metabolomics δείκτης ποιότητας εμβρύων
Κρανιά Φωτεινή

2 Η ραγδαία ανάπτυξη της ART
Η βελτιστοποίηση: Πρωτοκόλλων διέγερσης Μεθόδων γονιμοποίησης αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός εμβρύων ανά κύκλο Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η αξιολόγηση των εμβρύων και η μεταφορά των καλύτερων αναπτυξιακά.

3 Σημαντικότητα αξιολόγησης εμβρύων
Τα ποσοστά επιτυχίας των ART κύκλων είναι περίπου τα ίδια με τα ποσοστά επιτυχίας φυσιολογικών (μη-ART) κύκλων (δεδομένα ESHRE ~ 30%). Ωστόσο η συνεχής επιθυμία για μεγαλύτερες και υψηλότερες επιτυχίες οδήγησε στην αναζήτηση πιθανών αιτιών. Πιθανή αιτία είναι η έλλειψη μεθόδων αξιολόγησης των εμβρύων Τι συμβαίνει όμως???  Για να εξισορροπηθεί το παραπάνω τα κέντρα IVF μεταφέρουν περισσότερα του ενός έμβρυα Έτσι αυξάνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης Όμως αυξάνεται και ο αριθμός των πολύδυμων κυήσεων

4 Αξιολόγηση in vitro αναπτυσσόμενων εμβρύων
Η πιο διαδεδομένη προσέγγιση ελέγχου των εμβρύων στηρίζεται στην παρατήρηση των γαμετών και των εμβρύων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης χρησιμοποιώντας ανάστροφο μικροσκόπιο (μορφολογία και ρυθμός αυλάκωσης). Συνδυασμός όλων των κριτηρίων αξιολόγησης παρέχει μια ικανοποιητική εικόνα της αναπτυξιακής δυναμικής του εμβρύου. Η μέθοδος είναι απλή, γρήγορη και μη επεμβατική Όμως είναι καθαρά υποκειμενική μέθοδος και οι αποκλίσεις που παρατηρούνται σε κάθε εργαστήριο ανάλογα με τον παρατηρητή περιορίζουν την δυναμική της τεχνικής αυτής. Πολλά ανευπλοειδή έμβρυα έχουν φυσιολογική μορφολογία. Γι’ αυτό και οι μέθοδοι αξιολόγησης με βάση τη μορφολογία δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τέτοιων ειδών ανωμαλίες (Marquez C. et al, 2000).

5 Omics και αξιολόγηση εμβρύων
Genomics Transcriptomics Proteomics Metabolomics Η τεχνολογία των Omics αποτελεί ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο για την επιλογή εκείνου του εμβρύου/ ωαρίου με τις καλύτερες προοπτικές επιβίωσης. Σκοπός τους: με τη μελέτη της συστηματικής βιολογίας να ορίσει το φαινότυπο και να γεφυρώσει το κενό μεταξύ γονότυπου και φαινοτύπου.

6 Αξιολόγηση της βιωσιμότητας των εμβρύων με τη χρήση των genomics
Ανάλυση του DNA του εμβρύου Στόχος τους είναι η ταυτοποίηση γενετικών δεικτών που να καθορίζουν και τη βιωσιμότητα του εμβρύου (συσχέτιση μεταλλαγών και αυξημένης βιωσιμότητας). Μια σύγχρονη εφαρμογή PGS και PGD Ιδιαίτερα επεμβατικές μέθοδοι άρα αναγκαίο να υπάρχει διαθεσιμότητα εμβρύων (Munne S. et al, 2003). Δύσκολη η εφαρμογή τους σε κλινικό επίπεδο (μεγάλο κόστος, ιδιαίτερα επεμβατικές, πολύπλοκες και αρκετά χρονοβόρες  ανάγκη για κρυοσυντήρηση εμβρύων μέχρι τη διάγνωση

7 Transcriptomic Analysis: Μελέτη του εκφραζόμενου RNA στα κύτταρα
Μελέτη προτύπου έκφρασης των γονιδίων μέσα στα έμβρυα. Στόχος του: Η ανίχνευση εκφραζόμενων γονιδίων που να δρουν ως μάρτυρες για τη βιωσιμότητα των εμβρύων π.χ IGF-1, IL-1 Η τεχνολογία των cDNA microarrays βοηθά στον έλεγχο πολλών μαρτύρων συνδυαστικά δίνοντας μια πλήρη εικόνα της βιωσιμότητας. Τόσο genomics όσο και transcriptomics είναι επεμβατικές τεχνικές και όχι εφαρμόσιμες κλινικά.

8 Όμως, το mRNA δεν είναι αυτό που δρα μέσα στο κύτταρο αλλά μεταφράζεται σε λειτουργικό προϊόν (πρωτεΐνες ή μεταβολίτες). Άρα το πρωτεϊνικό ή το μεταβολικό προφίλ του εμβρύου εξετάζει με μεγαλύτερη σαφήνεια τον φαινότυπο (φυσιολογικό ή όχι) του εμβρύου

9 Μη επεμβατικές μέθοδοι αξιολόγησης εμβρύων
Στηρίζονται στην υπόθεση ότι «ένα έμβρυο που θα οδηγήσει σε εγκυμοσύνη, μεταβάλλει το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται με διαφορετικό τρόπο από ότι ένα μη βιώσιμο έμβρυο». Η αρχή των μεθόδων αυτών στηρίζεται στην παρακολούθηση της πρόσληψης θρεπτικών ουσιών, που περιέχονται στο περιβάλλον καλλιεργητικό υλικό, από το έμβρυο και στην ανίχνευση εκκρινόμενων μεταβολιτών και ουσιών μέσα στο θρεπτικό υλικό (Sakkas D. et al, 2005).

10 Proteomic analysis Πρόκειται για την ανάλυση της πρωτεϊνικής σύστασης (proteome) του εμβρύου. Τα βιώσιμα έμβρυα διαθέτουν ένα και μοναδικό proteome και εφόσον κάποιες από αυτές τις πρωτεΐνες εκκρίνονται στο περιβάλλον καλλιεργητικό μέσο, αποτελούν το secretome. Ουσίες που εκκρίνονται στο καλλιεργητικό μέσο και μπορεί να αποτελέσουν δείκτη ποιότητας των εμβρύων είναι: ο παράγοντας ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων (PAF), η λεπτίνη, ο παράγοντας που επάγει την έκφραση των HOXA10 γονιδίων (σημαντικά για την εμφύτευση του εμβρύου) αλλά και του διαλυτού sHLA-G . Έρευνες απέδειξαν ότι η ύπαρξη του sHLA-G στο θρεπτικό μέσο σχετίζεται με αυξημένη εμβρυική βιωσιμότητα και βελτιωμένα ποσοστά κύησης (Noci et al, 2005).

11 Metabolomics  Η ανάλυση του μεταβολισμού του εμβρύου καθορίζει τη βιωσιμότητά του
Ο σωστός μεταβολισμός είναι απαραίτητος για ένα έμβρυο πριν την εμφύτευσή του προκειμένου να παραμείνει βιώσιμο και να οδηγήσει επιτυχώς σε μια εγκυμοσύνη. Η φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου απαιτεί βασικά θρεπτικά συστατικά, των οποίων η αποικοδόμηση δημιουργεί μεταβολίτες που αντικατοπτρίζουν την δραστηριότητα και την αποτελεσματικότητα του εμβρυικού μεταβολισμού. Αλλαγές στα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών ή και μεταβολιτών αποτελούν μάρτυρες της βιωσιμότητας του εμβρύου.

12 Metabolomics  Η ανάλυση του μεταβολισμού του εμβρύου καθορίζει τη βιωσιμότητά του
Γενικά η απαιτούμενη ενέργεια κατά την προεμφυτευτική εμβρυική ανάπτυξη αποκτάται από το μεταβολισμό του καρβοξυλικού οξέος σε γλυκόζη (αερόβια και αναερόβια γλυκόλυση). Στα αρχικά στάδια ανάπτυξης κύριες πηγές ενέργειας είναι το πυροσταφυλικό και γαλακτικό οξύ (ελάχιστα η γλυκόζη) Όσο προχωράει η ανάπτυξη του εμβρύου (από το στάδιο των προπυρήνων έως αυτό τη σύμπηξης), η πρόσληψη της γλυκόζης αυξάνεται, όπου στο στάδιο της βλαστοκύστης ο μεταβολισμός της κυριαρχεί. Επίσης, διάφορα αμινοξέα είναι εξίσου σημαντικά για τη βέλτιστη ανάπτυξη του εμβρύου καθώς προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών όπως η πρωτεϊνική σύνθεση, ο μεταβολισμός, η ρύθμιση του pH και λειτουργούν ως ενεργειακά υποστρώματα. Αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζονται και in vivo καθώς το έμβρυο περιηγείται στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

13 Μεταβολίτες, πιθανοί βιο-δείκτες της βιωσιμότητας του εμβρύου
Πυροσταφυλικό  Υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα άρα όχι αξιόπιστος δείκτης. Γλυκόζη  Η κατανάλωση της γλυκόζης στα έμβρυα 4 ημερών είναι μεγαλύτερη σε εκείνα που τελικώς θα καταλήξουν σε βλαστοκύστεις (Gardner et al, 2001).

14 Μεταβολίτες, πιθανοί βιο-δείκτες της βιωσιμότητας του εμβρύου
Αμινοξέα  Υπόθεση του «ήρεμου» εμβρύου δηλαδή καλύτερο αναπτυξιακά όταν κατανάλωση / απελευθέρωση των αμινοξέων στο καλλιεργητικό υλικό βρίσκονται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα (Leese et al, 2008). Βρέθηκε συσχέτιση με εγκυμοσύνη όταν στο καλλιεργητικό υλικό εμβρύων: Leu Gly Asp (Day 2 έμβρυα) Brison et al, 2004 Glu (Day 3 έμβρυα) Seli et al, 2008 Πρόσφατα, συσχέτιση επιπέδων αμινοξέων με ευπλοειδική κατάσταση εμβρύων (Picton et al, 2010) Κατανάλωση Οξυγόνου  αναμφισβήτητα αντανακλά τον μεταβολισμό του εμβρύου (ικανότητα του εμβρύου να παράγει ATP). Μελέτες σε ζωικά μοντέλα έδειξαν σημαντική αύξηση του αναπνευστικού ποσοστού σε καλής ποιότητας βλαστοκύστεις.

15 Ωστόσο, γιατί όλα τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται ακόμα?
πολύπλοκο εξοπλισμό εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό Απαιτούν περιθώριο χρόνου για διάγνωση Χρησιμοποιούνται τεχνολογίες που κάνουν αδύνατη την εφαρμογή τους σε κλινική ρουτίνα

16 Metabolomics Metabolomics  η δυναμική ποσοτικοποίηση όλων των χαμηλού μοριακού βάρους μορίων (<1000 Da) που υπάρχουν στα κύτταρα σε ένα συγκεκριμένο φυσιολογικό και αναπτυξιακό στάδιο (Goodacre R. et al, 2004). Τεχνικές metabolomics: μη οπτική φασματοσκοπία (NMR, MS )  συνδυάζονται με HPLC οπτική φασματοσκοπία (υπερέρυθρη ΝIR, Raman)  πλεονεκτούν όχι προετοιμασία δείγματος, όχι διαχωρισμός με χρωματογραφία Τα αποτελέσματα της ανίχνευσης των μεταβολιτών όλου του κυττάρου ή οργανισμού επεξεργάζονται με τη χρήση ισχυρών εργαλείων στατιστικής ή βιοπληροφορικής.

17 Η διαδικασία της μεταβολικής ανάλυσης στα έμβρυα
Αφαίρεση μικροποσότητας από το μέσο στο οποίο καλλιεργείται το κάθε έμβρυο προσθήκη στον αναλυτή (φασματόμετρο) Από το φάσμα παίρνουμε πληροφορίες σχετικά με το μεταβολικό του προφίλ.

18 Metabolomics και ανίχνευση βιωσιμότητας του εμβρύου
Φασματομέτρηση <15λ καλλιεργητικού μέσου εμβρύων 3 ημερών (με γνωστή έκβαση) Χρησιμοποιήθηκε NIR φασματοσκοπία και RAMAN φασματοσκοπία Με χρήση γενετικών αλγορίθμων βρέθηκε ο κάθε δείκτης βιωσιμότητας (viability score) Seli et al, 2007

19 Metabolomics και ανίχνευση βιωσιμότητας του εμβρύου
Τα ίδια αποτελέσματα έδειξε και η μέτρηση του δείκτη βιωσιμότητας με τη βοήθεια του 1H NMR Seli et al, 2008

20 Επιπλέον μελέτες Αποτελέσματα…
Ο μέσος όρος του δείκτη βιωσιμότητας είναι αυξημένος (P<0,05) σ’ εκείνα τα έμβρυα που καταλήγουν σε εγκυμοσύνη (ανίχνευση καρδιακής λειτουργίας εμβρύου). Όμως, καμία συσχέτιση με μορφολογικά χαρακτηριστικά των εμβρύων, άρα προβάδισμα των Metabolomics! Καλύτερη επιλογή…Ο συνδυασμός μορφολογίας και Metabolomics! Σε κέντρα που εφαρμόζουν SET αναλύθηκε με NIR το καλλιεργητικό υλικό μέσα στο οποίο καλλιεργήθηκαν έμβρυα για 2, για 3 και για 5 μέρες.

21 Συμπερασματικά.. Επιλογή καλύτερων αναπτυξιακά εμβρύων
Δυνατότητα εκτίμησης βιωσιμότητας γαμετών (ανδρική υπογονιμότητα) Μπορούν να εφαρμοστούν και στην επιλογή κρυοσυντηρημένων εμβρύων ΣΗΜΕΙΩΣΗ: εκτίμηση βιωσιμότητας εμβρύων και όχι βελτίωσή της

22 Σας ευχαριστώ…


Κατέβασμα ppt "Τα Metabolomics δείκτης ποιότητας εμβρύων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google