Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οικονόμου Γιώργος Γ’2 29/11/14 Θ.Ε.:2Η Θρησκευτικά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οικονόμου Γιώργος Γ’2 29/11/14 Θ.Ε.:2Η Θρησκευτικά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οικονόμου Γιώργος Γ’2 29/11/14 Θ.Ε.:2Η Θρησκευτικά
Οικονόμου Γιώργος Γ’2 29/11/14 Θ.Ε.:2Η Θρησκευτικά Αντισημιτισμός

2 Ορισμός Ως αντισημιτισμός χαρακτηρίζεται η συστηματική αντίθεση προς την Εβραϊκή φυλή, καθώς και η προσπάθεια περιορισμού της έκφρασής της, αλλά και σε προσπάθειες ακόμη μέχρι και την εξόντωσή της. Οι αιτίες του φαινομένου αναζητούνται από τους ιστορικούς. Υπάρχουν ορισμένες που αποβλέπουν να δικαιολογήσουν την εκδηλωμένη εχθρότητα, ενώ άλλες να αποδείξουν τον άδικο χαρακτήρα της.

3 Αρχαιότητα Ο αντισημιτισμός φαίνεται πως είχε πολιτισμική και θρησκευτική βάση. Σύμφωνα με τον Πήτερ Σάφερ, οι Έλληνες μετέτρεψαν τον αντί-ιουδαϊσμό των Αιγυπτίων σε αντισημιτισμό. Αντισημιτικές θεωρίες προσπάθησαν ήδη από το 19ο αι. να δικαιολογήσουν τον αντισημιτισμό αναζητώντας τις αιτίες του στο θρησκευτικό ζηλωτισμό των Εβραίων και στο γεγονός ότι η εβραϊκή θρησκεία καταδίκαζε ως ανήθικη την πίστη σε άλλους θεούς. Για παράδειγμα, ο Γάλλος ιστορικός και φιλόλογος Ernest Renan ισχυριζόταν στις Μελέτες για την ιστορία της θρησκείας το 1862 ότι στους "Σημίτες", η έλλειψη ανοχής υπήρξε φυσική συνέπεια του μονοθεϊσμού της θρησκεία τους.

4 Μεσαίωνας Ο αντισημιτισμός κατά τον Μεσαίωνα φαίνεται πως έχει κυρίως θρησκευτική και οικονομική βάση. Όταν ο Χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία του κράτους, η εχθρότητα των Εβραίων κατά του Χριστιανισμού αποτέλεσε πρόσχημα αποκλεισμού τους. Ο χριστιανισμός είδε τον Ιουδαϊσμό ως ξεπερασμένη θρησκεία. Αρκετοί μελετητές πιστεύουν πως οι νόμοι που επιβλήθηκαν από την εκκλησία προκάλεσαν ένα εκτεταμένο ρεύμα αντισημιτισμού. Καθώς μάλιστα στους Χριστιανούς απαγορευόταν να δανείζουν χρήματα με τόκο, οι Εβραίοι, ενσάρκωναν την εικόνα των κακών τοκογλύφων.

5 Αναγέννηση και Διαφωτισμός
Ο Λούθηρος διατύπωσε τις αντισημιτικές του απόψεις στο βιβλίο: Οι Εβραίοι και τα ψέματά τους. Εκεί εκφράζεται για τους Εβραίους με πολύ σκληρά λόγια και διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για πογκρόμ εναντίον τους και για διαρκή καταπίεση και αποκλεισμό τους. Ωστόσο, ο Λούθηρος κήρυττε ότι "θέλουμε να τους αντιμετωπίσουμε με χριστιανική αγάπη και να προσευχηθούμε γι' αυτούς, ώστε να αλλάξουν πίστη και να δεχθούν τον Κύριο.

6 Πηγές Κείμενο: Εικόνες:


Κατέβασμα ppt "Οικονόμου Γιώργος Γ’2 29/11/14 Θ.Ε.:2Η Θρησκευτικά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google