Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Αφρική Ευανθία Κολιού τμήμα Α4.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Αφρική Ευανθία Κολιού τμήμα Α4."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Αφρική Ευανθία Κολιού τμήμα Α4

2 Η Ιστορία των φυλών της Αφρικής
Οι άνθρωποι: Υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες: οι Σουδανίδες και οι Μπαντού. Μεταξύ τους υπήρχαν πολλές συγκρούσεις, μεταναστεύσεις, αιμομιξίες και εντάσεις από τη μία ως την άλλη άκρη της Μαύρης Ηπείρου. Ανάμεσα στο ισημερινό δάσος και στη Σαχάρα, ζουν πολλοί ακόμη λαοί, καθένας από τους οποίους έχει τις δοξασίες του, τους τρόπους ζωής, τις παραδόσεις του, που δεν είναι ποτέ απολύτως όμοιες με των άλλων. Η ποικιλία των χρωμάτων της επιδερμίδας ξεκινά από το πολύ σκούρο μαύρο των Σουδανιδών και φτάνει στο ανοιχτό, μάλλον κίτρινο, χρώμα των Οττεντότων και των Βουσμάνων. Στη συνέχεια αναφέρονται κάποια χαρακτηριστικά των σημαντικότερων φυλών.

3 Οι Μπαντού Οι Μπαντού είναι μια ομοεθνία (ομάδα συγγενικών εθνών) για πάνω από 400 φυλές στην Αφρική, που τις ενώνει μια κοινή γλωσσική οικογένεια, οι γλώσσες Μπαντού, καθώς και πολλά κοινά ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Οι Μπαντού γλώσσες μπορούν να είναι λίγο-πολύ αμοιβαία κατανοητές. Ο πολιτιστικός χώρος των Μπαντού (κυρίως με βάση την ομογλωσσία τους) εντοπίζεται γεωγραφικά σήμερα στις περιοχές νότια της Ερήμου Σαχάρας: από το νότιο Καμερούν ως την νοτιοδυτική Κένυα και από το βορειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό μέχρι την Νότια Αφρική.

4 Οι Μπαντού Η εθνολογική θεωρία τοποθετεί τους Μπαντού κοντά στα σύγχρονα νοτιοδυτικά σύνορα της Νιγηρίας και του Καμερούν, τουλάχιστον από το 3000 π.Χ., και θεωρεί την ομογλωσσία Μπαντού ως κλάδο της μεγαλύτερης ομογλωσσίας Νίγηρα-Κογκό. Η επέκταση των Μπαντού ήταν μια σειρά φυσικών μεταναστεύσεων που συνοδεύτηκαν από μια διάδοση του πολιτισμού και στους γειτονικούς πληθυσμούς. Έτσι δημιουργήθηκαν νέες εθνικές ομάδες και κοινωνίες που περιλάμβαναν και την επιγαμία μεταξύ των διάφορων κοινοτήτων. Οι Μπαντού ανέπτυξαν νέες μεθόδους στη γεωργία και τη μεταλλουργία, που επέτρεψαν στους πληθυσμούς τους να αποικίσουν νέες περιοχές, βασιζόμενοι στο κυνήγι, στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες το επέτρεπαν.

5 Οι Μπαντού Η δημιουργία μεγάλου πληθυσμού επιτάχυνε τη διείσδυση νοτιότερα, κατά μήκος της ακτής και της ροής των ποταμών της περιοχής, όπου ευνοούνταν η γεωργία. Μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα σχετικά ισχυρά κράτη Μπαντού σχηματίστηκαν γύρω από τις Μεγάλες Λίμνες και στη σαβάνα νότια του Κεντροαφρικανικού Τροπικού Δάσους, και κατά μήκος του ποταμού Ζαμπέζη, όπου η Δυναστεία των «Μονοματάπα» βασιλέων έχτισε το περίφημο Συγκρότημα της Μεγάλης Ζιμπάμπουε. Ο σταδιακός σχηματισμός ολοένα και μεγαλύτερων κρατών Μπαντού συνεχίστηκε και επιταχύνθηκε μετά το 16ο αιώνα. Ο πυκνός πληθυσμός οδήγησε στο σχηματισμό ειδικευμένων τάξεων εργατών. Η μετανάστευση έγινε πιο δύσκολη, και το εμπόριο αυξήθηκε μεταξύ των Αφρικανικών κοινοτήτων και τους Ευρωπαίους, Σουαχίλ και Άραβες εμπόρους στις ακτές.

6 Εικόνες από τους Μπαντού
tosxolikopareaki.blogspot.com

7 Οι Οττεντότοι Λαός νέγρικης φυλής που συναντιέται στη Νοτιοδυτική Αφρική και στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Το χρώμα του σώματός τους δεν είναι πολύ σκούρο, αλλά τα χαρακτηριστικά τους κι οι αναλογίες τους είναι πραγματικά νέγρικα. Πριν λίγα χρόνια φορούσαν συνήθως δέρμα βοδιού ή προβάτου στους ώμους τους και γύρω απ' τη μέση. Την αμφίεσή τους συμπλήρωναν με διάφορα σιδερένια κοσμήματα, που φορούσαν στο λαιμό και στους καρπούς. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν καλλυντικά από βούτυρο και διάφορες χρωστικές ουσίες. Τώρα κάνουν ζωή αγροτική, διατρέφοντας βόδια, αγελάδες κι άλλα ζώα. sites.google.com

8 Οι Βουσμάνοι Οι Σαν, γνωστοί και ως Βουσμάνοι, φαίνεται να είναι η αρχαιότερη φυλή στη Γη, κατάγονται απευθείας από τον αρχικό πληθυσμό των προγόνων του ανθρώπου από τους οποίους προέκυψαν όλοι οι άλλοι αφρικανικοί πληθυσμοί. Από μελέτες προέκυψε ότι οι σύγχρονοι Αφρικανοί διαθέτουν τη μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία όλων των φυλετικών ομάδων του πλανήτη, επιβεβαιώνοντας έτσι τη θεωρία ότι η Αφρική αποτελεί τη «γενέτειρα» της ανθρωπότητας. Oι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης γενετικά «σημάδια» στο DΝΑ των σημερινών κατοίκων της Ανατολικής Αφρικής που ζουν κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία μαρτυρούν ότι ανήκαν στην ίδια προγονική ομάδα η οποία μετανάστευσε από την Αφρική προς την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα πληθυσμός της Δυτικής Αφρικής προέκυψε ότι φέρει πολλά κοινά γενετικά χαρακτηριστικά με τους Αφροαμερικανούς, γεγονός που δείχνει ότι αποτελεί τον πρόγονο των περισσότερων σκλάβων του Νέου Κόσμου. Ένα από τα κύρια ευρήματα της μελέτης ήταν επίσης η γενετική ομοιότητα μεταξύ ομάδων που μιλούσαν παρόμοιες γλώσσες ενώ ζούσαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά η μία από την άλλη.

9 Δικτυογραφεία %CF%83%CF%84%CE%BF- %CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF/%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81% CE%B7-%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE- %CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1- %CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9

10 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Η Αφρική Ευανθία Κολιού τμήμα Α4."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google