Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΣΕ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΣΕ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΣΕ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ
Εργασία για το μάθημα της Ιστορίας Β΄ Γυμνασίου της μαθήτριας Τόλιου Μαριάννας.

2 Από τα σπουδαιότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας είναι η προ 500 ετών άλωση της Πόλης από τους Τούρκους.

3

4 Κατά το πρώτο μισό του 15ου αιώνα η Κωνσταντινούπολη ήταν πόλη θαυμαστή.
Η γέφυρα Ανατολής και Δύσης. Το σημείο ένωσης δύο θαλασσών. Το κέντρο του εθνικού και θρησκευτικού βίου της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Με ανάκτορα και μέγαρα μεγαλοπρεπή.

5 Με δρόμους, πλατείες, θέατρα και ιπποδρόμια.
Με ναούς ωραιότατους που στόλιζαν την πρωτεύουσα.

6

7 Μοναδικός μάλιστα σε λαμπρότητα υψωνόταν ο ναός της του Θεού Σοφίας, εξαίρετο μνημείο της χριστιανικής τέχνης.

8 Αλλά δυστυχώς στην εξωτερική αυτή λαμπρότητα της πόλης δεν ανταποκρινόταν η εσωτερική κατάσταση! Εσωτερικά η Πόλη χαρακτηρίζεται από έλλειψη εγκράτειας και αρπακτική διάθεση!

9 Τα αίτια της άλωσης που επέφεραν την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας:

10 Η οικονομική κρίση Η έλλειψη επαρκούς βοήθειας από τη Δύση. Η εξασθένηση από τις βαρβαρικές επιδρομές . Η κατά πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη των αντιπάλων.

11 Η διάπραξη από τους Βυζαντινούς στρατηγικών λαθών.
Ο εφοδιασμός του τουρκικού στρατού με νέο όπλο. Η ανοιχτή πύλη του τείχους. Η εσωτερική ηθική παρακμή.

12

13 Η οικονομική κρίση Η οικονομική κρίση η οποία τις παραμονές της αλώσεως μάστιζε το Βυζαντινό κράτος, το οποίο δε διέθετε πια πόρους για τον εξοπλισμό ικανού στρατού και στόλου.

14 Η έλλειψη βοήθειας από τη Δύση
Η έλλειψη επαρκούς βοήθειας εκ μέρους του Πάπα και των βασιλέων της Δύσης οι οποίοι ενώ στην αρχή υπόσχονταν πολλά, αρκέστηκαν στην αποστολή ενός μικρού στόλου πλοιαρίων και λίγων εκατοντάδων στρατιωτών, που διατελούσαν υπό τις διαταγές του Ιουστινιανού.

15

16 Η εξασθένηση από τις βαρβαρικές επιδρομές .
Η εξασθένηση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας από τις αλλεπάλληλες βαρβαρικές επιδρομές και ιδίως από την επιδρομή των Σταυροφόρων, καθώς και η ακμή του νέου και σφριγηλού Οθωμανικού κράτους.

17 Η κατά πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη των αντιπάλων.
Η δυσαναλογία των Βυζαντινών στρατιωτικών δυνάμεων προς τις δυνάμεις των Οθωμανών, δεδομένου ότι στρατιώτες του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου αντιπαρατάχθηκαν σε τριακονταπλάσιες δυνάμεις του Μωάμεθ Β΄.

18

19 Στρατηγικά λάθη. Η διάπραξη από τους Βυζαντινούς στρατηγικών λαθών κατά τη διάρκεια των μαχών, κατά τις οποίες αυτός που διαπράττει τα λιγότερα λάθη κερδίζει τελικά τον πόλεμο.

20 Ο εφοδιασμός του τουρκικού στρατού με νέο όπλο.
Ο εφοδιασμός του τουρκικού στρατού με νέο όπλο, το τεράστιο τηλεβόλο, το οποίο έβαλλε κατά των τειχών και με το δαιμονιώδη κρότο επιδρούσε ψυχολογικά στους πολιορκούμενους.

21 Το τηλεβόλο

22 Η ανοιχτή πύλη του τείχους.
Η απρονοησία των Βυζαντινών να αφήσουν ανοιχτή μια από τις πύλες του απέραντου τείχους, μέσω της οποίας και έγινε η πρώτη είσοδος των βαρβάρων στην πόλη.

23

24 *Η εσωτερική Παρακμή* Οι αιτίες, δυστυχώς, αυτές δεν συνιστούν τη βασική, την πρώτη αιτία! Η αρχική αιτία ποια μπορεί να είναι;

25 Η Κωνσταντινούπολη δεν αλώθηκε ούτε από την στρατιωτική δύναμη του Μεχμέτ του Β΄ του Πορθητή, ούτε από το ανώτερο πυροβολικό του, ούτε από το άνοιγμα της Κερκόπορτας από τους ανθενωτικούς ιερωμένους ούτε από την προδοσία των Δυτικών που δεν ενίσχυσαν τον Αυτοκράτορα.

26

27 Η άλωση της Πόλης προήλθε από:
την κοινωνική αναρχία και αποσάθρωση, την κοινωνική διαφθορά και ανισότητα, την εξαθλίωση του δημόσιου βίου,

28 την ανάρρηση σε δημόσια αξιώματα φαύλων και φιλήδονων ανθρώπων,
την διαφθορά των Αξιωματούχων, τη θρησκοληψία του Κλήρου, την ηττοπάθεια των Αρχόντων….

29

30 Η φιλαυτία βασίλευε, εξυπηρετούνταν τα προσωπικά συμφέροντα του καθενός.
«Τα τείχη της πόλεως παρουσίαζαν φθορές και χρειάζονταν σύντομα επισκευή, αλλά όσοι είχαν υλικούς θησαυρούς προτιμούσαν να κτίζουν τριώροφες κατοικίες παρά να διαθέτουν τα χρήματά τους για την κοινή ασφάλεια» (βλ. Ιωσήφ Βρυέννιου , Λειψία 1768 – 1794).

31 Η φιλαργυρία των πλουσίων
Όταν ο τελευταίος μαρτυρικός βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος ανέλαβε την εξουσία, το δημόσιο ταμείο βρέθηκε κενό· ενώ οι μεγιστάνες αρνήθηκαν να συνδράμουν το κράτος ισχυριζόμενοι ότι είναι… φτωχοί!

32

33 «Θυμήσου, Κύριε, ότι μας συνέβη· ρίξε το βλέμμα σου και δες τον εξευτελισμό μας. Η κληρονομιά μας περιήλθε στα χέρια των εχθρών, τα σπίτια μας στους ξένους. Γίναμε ορφανοί… Διωχθήκαμε, κοπιάσαμε, δεν αναπαυτήκαμε… Οι πατέρες μας έσφαλαν, δεν υπάρχουν· εμείς επωμιστήκαμε τα λάθη τους… Έπεσε το στεφάνι από το κεφάλι μας· αλίμονό μας, για τις αμαρτίες μας». (Θρήνοι Ιερεμία 5, 1 -3, 5, 7, 16)

34 ΠΗΓΕΣ

35


Κατέβασμα ppt "ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΣΕ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google