Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αφεντικό Μονή Παντάνασσας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αφεντικό Μονή Παντάνασσας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αφεντικό Μονή Παντάνασσας
Μαρίζα Τζάκου Μαριαλένα Τριανταφύλλου Ελίνα Τσακαλάκη Ε3

2 Η Μονή Παντάνασσας είναι μοναστήρι στον Μυστρά της Ελλάδας.
Ιδρύθηκε από έναν επικεφαλής υπουργό του ύστερου Βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά, τον Ιωάννη Φραγκόπουλο, ενώ αφιερώθηκε τον Σεπτέμβριο του 1428. Είναι το μοναδικό μοναστήρι στον αρχαιολογικό αυτόν χώρο το οποίο εξακολουθεί να κατοικείται μόνιμα. Σήμερα, κατοικείται από μοναχές οι οποίες παρέχουν κατάλυμα στους προσκυνητές.

3

4 Το μνημείο ανήκει στο λεγόμενο ''μικτό τύπο του Μυστρά'', που συνδυάζει τους ρυθμούς της τρίκλιτης βασιλικής με νάρθηκα στο ισόγειο και του πεντάτρουλου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού στον όροφο. Είναι κτισμένο κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα, με εμφανή γοτθικά στοιχεία κυρίως στη δυτική όψη και στο κωδωνοστάσιο, στο πλαίσιο των στενών σχέσεων με τη Δύση. Στοές διαμορφώνονταν στη βόρεια και δυτική πλευρά, από τις οποίες σώζεται μόνο η πρώτη, σκεπασμένη με χαμηλούς θόλους και τρούλο στο κέντρο. 

5 Γιατί χτίστηκε ο Μυστράς ;
Οι Φράγκοι κατασκεύασαν τον Μυστρά επειδή είχανε πόλεμο με τους Βυζαντινούς. Τους τον δώσανε ως δώρο για ειρήνη. Όμως μετά ο Φράγκος πρίγκιπας Γοδεφρείδος Βιλεαρδουίνος πιάστηκε αιχμάλωτος από τον Μιχαήλ 8΄ τον Παλαιολόγο.

6 Παραγωγή πλούτου του Μυστρά

7 Ο Μυστράς βασιζότανε κυρίως στην γεωργία.
Ισχυρό εμπόριο. Οι έμποροι είχανε δική τους γη. Οι Βενετοί αγόραζαν γεωργικά προϊόντα και μετάξι για να φτιάξουν υφάσματα. Ο Μυστράς συνδέθηκε με το εμπόριο της ανατολικής Μεσογείου. Δεσπότες και αριστοκράτες κατέφθασαν και έδωσαν ώθηση στην οικονομία. Ο Μυστράς έγινε ο πρώτος σταθμός ενός διαμετακομιστικού εμπορίου που κατέληγε στην Δύση.

8

9


Κατέβασμα ppt "Αφεντικό Μονή Παντάνασσας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google